Sziasztok!
Először is szeretném megköszönni Dylan-nek a szavazás lebonyolítását, illetve az eddig listát küldőknek a sok tippet, ajánlást a filmekhez. A 327 filmből így is csak 41 filmet láttam, s ebből a 41 filmből nagyon kevés tetszett igazán. Ellentétben Filmprofival, aki szerint remek filmes év volt, számomra ez egy nagyon gyenge filmes év volt, bár ízlésünk hasonló lehet, hiszen egyezésünk 3 filmnél is van, s valószínűleg 4 filmnél lenne, ha láttam volna a Szárnyas Fejvadász 2049 című filmet. Számomra a 2017-es év az eddig látott filmek alapján sok középszerű filmből állt, ismerve az ízlésemet, valószínűleg a listámat jópár film befolyásolhatta volna.
A lista:
1, Az éjszaka törvénye - /Live by Night/ (2016)
Szeretem Affleck rendezéseit, nekem ez a filmje is tetszett. Semmi extrát nem tudnék kiemelni belőle a számomra tetszetős szereplőgárdán kívül, de összességében nálam ez az a film tavalyról, amelyet bármikor szívesen megnéznék újra.
2, Coco - /Coco/ (2017)
A tavalyi év vitathatatlanul legjobb animációs filmje, szuper volt! A két fiammal néztem meg, a kisebbik néha az ölembe ült, mert egy-két rész ijesztő volt a számára, de ilyen sokat egy film után sem beszélgettem még Velük magáról a filmről, illetve a filmben felmerült kérdésekről. A filmről egy citátumot szeretnék megosztani: „Mese a túlvilágról, a halálról, zene- és családszeretetről. Magával ragadó, izgalmas, összetett sztori, hihetetlen látványvilággal és gazdag érzelmekkel.” A gazdag érzelmekről annyit, hogy a film végén könnybe lábadtak szemeim, bár mióta édesapa lettem, igencsak előjött a szentimentális énem.
3, Gru 3. - /Despicable Me 3/ (2017)
Nagy Gru rajongó vagyok, bár ez eddig a leggyengébb rész számomra, elsődlegesen a film története miatt, de simán felfért a dobogóra. A film zenéin sokat mosolyogtam, kíváncsian várom a következő részt.
4, Gyilkosság az Orient expresszen - /Murder on the Orient Express/ (2017)
A mércém a filmmel kapcsolatosan magas volt, mert Agatha Christie nagy tisztelője vagyok. Ha krimit olvasok, általában a regényeiből választok, fantasztikus a könyveinek a hangulata. Az elvárásomat nem tudta hozni a film, de a könyv hangulata számomra átjött a filmen. Parádés szereposztás és szerény véleményem szerint „túljátszott” szerepek jellemzik a filmet, gyaníthatóan rendezői látásmód miatt, de nekem Depp és Branagh játéka kicsit sok volt.
5, Némaság - /Silence/ (2016)
Nagyon szeretem Scorsese filmjeit, de nem ez lett a kedvencem. Sőt, az első ötbe sem került be a filmjei közé, de az idei listán pont befért az öt legjobb filmbe. Nehéz és lassú a film, számomra komoly mondanivalóval és tartalommal és persze fantasztikus képekkel. Bár tetszett, de nem gondolom, hogy a közeljövőben még egyszer a lejátszómba kerül. A mondanivalója elsősorban számomra az volt, amit én is gondolok a hitről, hogy nem a külsőségek, kimondott szólamok számítanak, hanem amit magunkban gondolunk és hiszünk a Jóistenről.
6, A tehetség - /Gifted/ (2017)
Ez számomra egy simán szórakoztató, tartalmas és érzelmes film volt.
7, A számolás joga - /Hidden Figures/ (2016)
Érdekes és szórakoztató történet, Costner remekel benne.
8, Egy nemzet születése - /The Birth of a Nation/ (2016)
A film címét nem tudom értelmezni, azonkívül, hogy hatásvadász, teljesen történelmietlen. Egy pár napos, kevés embert érintő és egyetlen amerikai államban lezajló sikertelen felkelés nem volt, de nem is lehetett az amerikai nép /értsd Egyesült Államok nemzete/ kialakulásának sem kezdete, sem fordulópontja, se kiteljesedése.
9, Alien - Covenant - /Alien: Covenant/ (2017)
Mivel nagyon kevés jó filmet láttam a tavalyi felhozatalból, ezért még ez a film befért az idei tízes listába, de inkább csak Scott iránti tiszteletem jeléül. A furulyás jelenet a tavalyi filmek talán legrosszabb jelenete, egyszerűen vállalhatatlan. Én még most értem, de tényleg.
10, Dunkirk - /Dunkirk/ (2017)
Ugyanaz, mint a 9. filmnél, csakis a tízes lista miatt lehet itt ez a film, de ez szintén csak Nolan és a film témája miatt. Ebből a témából szerintem egy nagyon jó filmet lehetett volna készíteni, ez szerény véleményem szerint nagyon nem sikerült.