Nem vacakolok vele tovább én sem. Voltak a végén bekerülők és kiesők, de a feléről már moziból kijövet tudtam, hogy benne lesznek a tízben.
01. Valerian és az ezer bolygó városa
A tökéletes sci-fi, a nagybetűs szórakoztatás ez a film, amire már régen vágytunk sokan, s erről csak az amerikaiakat felejtették el tájékoztatni. Méltatlanul keveset keresett a kasszáknál, pedig Luc Besson egyik legjobbja. Bánhatja mindenki, akinél kimaradt. :)
02. Coco
Mese a túlvilágról, a halálról, zene- és családszeretetről. Magával ragadó, izgalmas, összetett sztori, hihetetlen látványvilággal és gazdag érzelmekkel. Azok a gyerekek, akiket a kevésbé korlátolt, nyitottabb hozzáállású szüleik hajlandóak voltak elvinni moziba, alaposan rácáfoltak a károgókra, mert sokkal érettebben vették az adást, mint azt az előre fitymálkodó többség jósolta. Az előző filmnél írt mondatom ide is tökéletesen passzol.
03. A tehetség
Mit is mondjak róla? Leginkább azt, hogy köszönöm a Filmfórumos barátoknak, akik írtak róla, mert nélkülük talán elment volna mellettem ez a mélyen megindító, hatalmas kisugárzással bíró, érzelmi húrok széles skáláján virtuózan játszó csoda. KÖSZI! :)
04. A szépség és a szörnyeteg
Az eredeti rajzfilm máig az egyetlen olyan animáció, amit a "legjobb film" kategóriájában jelöltek. Ebből is adódóan talán a legnehezebben élőszereplőssé alakítható alapanyagot választották újrahasznosításra Egérék, de becsületükre legyen mondva, hogy hibátlan teljesítménnyel ugrották át a lécet. Szemkápráztató mestermű, amiben a szereplőgárda is brillírozik, a zenét, a dalokat meg bárhol bármikor bírom, az egyetlen mese, aminek az eredeti angol CD-je is gyűjteményemben van.
05. A számolás joga
Kettős hatású film, egyrészt érdeklődően szájtátva lehet figyelni a NASA gyermekkorszakát, másrészt bicskanyitogató a faji megkülönböztetés, figyelembe véve azt, hogy - elvileg - ebben a miliőben csupa felvilágosult ember dolgozott.
A női triót sokan kiemelik, de mellettük Kevin Costner és Jim "Sheldon" Parsons is nagyot alakítanak.
A Valerian mellett ez volt az a sztori, ami annyira megfogott, hogy még a regényváltozatot is megvettem.
06. A majmok bolygója - Háború
A trilógia fináléja, melyben Cézár shakespeare-i karakterré teljesedik ki, midőn bosszúszomjtól hajtva elveit sutba dobja, erkölcsileg elbukik, de végül mégis hőssé nemesedik. Mindezt a jellemhullámzatot valami vérprofi technikával varázsolják fullreálhihetőre. A virtuális világban Andy Serkis letarol minden korlátot. Olyannyira vált a saját maga által kikövezett mesterségének professzorává, hogy ezek után ha egy kődarabot játszana el egy filmben, arra is gondolkodás nélkül váltanék jegyet. Ebben a remekelésben kvázi Jézus-Mózes szenvedését láthatjuk állati módon filmre véve. Nálam betalált, részemről majomszeretet van.
07. A homok alatt
Először a szokásos rituálém, az Oscar-lista összegyúrásakor találkoztam a címmel, amit aztán lehetséges, hogy sosem látok, ha Artu nem említi - és ferdíti. :) A hasonló témájú A bombák földjén ugyanis nagyon nem tetszett, ez viszont igen. Feszült, izgalmas, erős - érzelmileg is. A Sztálingrád óta nem láttam hasonlóan rámható németes filmet, pedig az nem mostanában volt.
08. Némaság
II. Pókember és Kylo Ren vállalva a veszélyeket elindulnak, hogy a távol-keleti Sithek között megkeressék Qui-Gon Jinnt, aki nem akar tovább Jedi-lovag lenni.
- ezzel a fülszöveggel biztos jobban eladható lett volna Scorsese két és fél órás lassú tempójú filmje, melyben Kazantzakisz Krisztusa után ismét hitről, kísértésről, kételkedésről mesél. Ha hajlandóak vagyunk beengedni és átérezni mindezt, akkor nyert ügyünk van, mindenesetre ne a fáradtságtól kanapéra omoló és utolsó erővel távkapcsolót megnyomó stádiumban válasszuk esti filmnek, mert akkor sok finomsága vész el. Például a remek operatőri munka vagy Garfield eddigi legjobb alakítása. Kellő pillanatban nézve lesz a történet a gyomornak is igazán papi.
09. Hét nővér
Ezt az előzetese alapján szúrtam ki, pedig olyat csak véletlenül szoktam látni, ami most szerencsés volt. Nem csak technikai bravúr - ha megragadna itt, akkor csupán A bölcsek kövére mellé tehetnénk oda - de a komor jövőképben csavarosan elmesélt sztori is befészkeli magát az ember agyába. K(H)étszeresen hat. :)
10. Eszeveszett esküvő
A Toledano-Nakache páros az Életrevalók után bizonyítja, hogy képes hasonló nívójú vígjátékot készíteni és másodszor is berántja a nézőt a saját maguk által írt, szívhez szóló, sírós-nevetős komédiájukba. Persze másmilyen ez a film, de a küldetése ugyanaz: megmutatni, hogy igenis lehet "életrevaló" szórakoztatást nyújtani trendi hollywoodi elemek nélkül is. A páros előző filmjét nem marketingfogásként említem, ahogyan a promóanyag teszi, nálam ez az esküvőszervezős idióta kálvária is tényleg működött.
2. Top10
Az alábbi filmek mindegyike belefért volna az első tízbe is, kb. a fele szerepelt is a korábbi Top10 verzióimban, mivelhogy marha nehéz CSAK tizet meghagyni. Éppen ezért ezeket már csak ABC-sorrendben, névelőkérdést lesz.rva sorolom ide. Ha holnap kellene listát írnom, akkor lehet, hogy megint keveredne a két halmaz, de hát ez ilyen: listát nem lehet véglegesíteni, csak az írását félbehagyni. Ezt most meglépve, ők kerültek ebbe a csoportba:
A régi város (Manchester by the Sea)
Brazilok
Borg/McEnroe (Borg/McEnroe)
Jumanji - Vár a dzsungel (Jumanji: Welcome to the Jungle)
Oroszlán (Lion)
Páncélba zárt szellem (Ghost in the Shell)
Sokkal több mint testőr (The Hitman’s Bodyguard)
Utazók (Passengers)
Verdák 3. (Cars 3)
Wind River - Gyilkos nyomon (Wind River)
Hogy mi nem tetszett, arra nem fecsérelnék feleslegesen szavakat.
Azt viszont - egyfajta következő évi beharangozónak szánva - mindenképpen fontosnak tartom megemlíteni, hogy ha még három héttel hosszabb lett volna a tavalyi év, akkor a listámon két óriási film állt volna - minimum - az első ötben.
Az egyik a Három óriásplakát Ebbing határában, melyben Frances McDormand, Woody Harrelson és Sam Rockwell olyat játszik az Erőszakikat is rendező Martin McDonagh keze alatt, hogy attól nem egy, de rögtön két hátast is dobtam. Coen-Tarantino-Scorsese-Lynch-hangulat egy filmben, mi más lenne, ha nem telitalálat?!
A másik remekmű pedig a Viszlát, Christopher Robin. Itt a magyar forgalmazó ügyesen elkerülte Karinthy Frigyes műfordításának alkalmazását, merthogy egyébként a magyar keresztségben Róbert Gidának elnevezett kisfiúról van szó, aki történetesen a szerző, a Micimackót megalkotó A.A. Milne gyermeke. A Banks úr megmentése után immár egy második, Disney által is híressé tett mese-klasszikusról derül ki, hogy valójában egy szomorú történet apropóján jött létre, vagyis ez esetben a könyv utóélete sem színpompás tündibündiség, inkább dráma. Képzeljük el, mi lett volna, ha Róbert Gida nevét olvasva becipelik a hatéveseket a szülők... Így viszont aki a címig jut csak el, simán elmehet e nagyszerű film mellett, ezért már most reklámozom, amíg még vetítik. :)
Ja, és még egy érdekesség, hogy bár az említett két film történetileg, műfajilag satöbbileg fényévekre van egymástól, ám a zeneszerzőjük ugyanaz a személy, a Coen-testvérek házimuzsikusa, Carter Burwell, s mindkét zene nagyon kedves számomra.
No, ennyi.