Akinek egy filmnél nagyobb gyűjteménye van már biztosan szembesült „a mit is nézzek” problematikával. Mivel több 10 percet is el tudtam tölteni az aktuális döntés meghozásával, úgy gondoltam koncepciót váltok, és tematikusan kezdem nézni filmjeimet. Mivel szerintem egy alkotás lelke a rendező, így kézenfekvő volt, hogy csak ki kell válasszak egy direktort, és nincs is több problémám
Az első rendező (akire választásom esett) Steven Spielberg. Mivel arra nincs sem időm, sem lehetőségem, h az általa rendezett összes filmet beszerezzem és megnézzem, ezért kénytelen vagyok szelektálni (már csak a magyar hányattatott DVD és BD kiadások végett is).
Az első 6 plusz egy film:
1, Columbo sorozat, 1. évad 1. rész: Ahogy a könyvben meg van írva (1971)
Korábban már láttam ezt a részt (a mai Columbo TV-s dömpingben nem meglepő), nem is egyszer. Meg kell, hogy mondjam messze nem ez a legjobb rész a „ballonkabátos nyomozó” történeteit nézve. Valószínűleg még nem volt meg a végső koncepció arra, hogy milyen is legyen Columbo karaktere. Kiforratlan, nem túl szimpatikus figura benyomását kelti. A történet sem csavaros (a későbbi részekhez képest), a szereplők sem fifikásak. Lényegében unalmasnak is mondanám (gondolom mit szólhat az, aki egyébként is utálta és unalmasnak tartotta a sorozatot). Spielberg nem sokat tesz hozzá a filmhez. 5/10
2, Párbaj (1971)
Ha megkérdeznek melyik a kedvenc filmem a rendezőtől, mindig ezt mondom. Ahogy haladok az életműben még inkább felértékelődik ez az alkotás. Messze nem a legismertebb filmje (és biztosan akad összességében izgalmasabb is), de azért azt gondolom, ez volt az ami igazán meglódította a szekerét Spielbergnek. Tipikus 70-es évek, az amerikai új hullám egyik dicsősége. Végig feszültséget teremt, és akárhányszor nézem, mindig izgalmasnak találom. Dávid és Góliát harca. Nagyon jó a főszereplő megválasztása, mert érdekes karakter (még akkor is ha tipikus kisember), lényegében egyedül kell vinnie a filmet, elsősorban belső monológjaival, alkot maradandót. Az egyik nagy kérdés, hogy ki tudja a sztrádát birtokolni, és Góliát felfedi-e arcát? 8/10
3, Sugarlandi hajtóvadászat (1974)
Bonny és Clide. Másodszor néztem meg a filmet, most sem tetszett. Először is Goldie Hawn számomra túlontúl sok, és baromira idegesítő. Másodszor pedig (és lehet csak én gondolom így) Spielbergnek nincs humorérzéke. Ez a későbbiekben lesz nagyobb probléma, amikor a rendező vígjátékkal, szatírával próbálkozik. Az igaz történetek remek alapanyagot tudnak biztosítani, és gondolom az alaptörténet nagyon tetszett a mesternek, mégsem sikerül igazán megfogni a lényegét, vagy inkább a hangulatát a történetnek. Kár érte, mert remek road-movie vagy melodráma kerekedhetett volna ebből a sztoriból. 4/10
4, Cápa (1975)
A klasszikus szörnyfilm, az a történet, amit mindenki látott (vagy legalább halott már róla). John Williams és Spielberg első nagy „gyermeke”. A filmzene nagyon sokat tud hozzátenni egy alkotáshoz, és ha az ember fülében megragadnak a taktusok, már nyert ügye van a zeneszerzőnek. Bravúros alkotás, a maga minden hibájával. Sokan tartják klasszikusnak, nem véletlenül. Spielberg egyik legjobban sikerült alkotása, még akkor is ha mai szemmel nézve „poros” egy-egy eleme, része. Egy moby dick történet, amely megmutatja a hús-vér ember harcát a gonosz ellenében. Jó volt újra megnézni, még akkor is ha a játékidőt én sokallom. 7/10
5, Harmadik típusú találkozások (1977)
Nagy talány ez a film. Az, hogy mi jó vagy mi rossz, sokszor szubjektív. Alapjában azt gondolom, hogy aki nem hisz a földön kívüli életben, vagy nem kedveli a sci-fi műfajt, biztos fanyalogva áll fel a TV-től. A kritikusok többsége az unalmas, ám zseniális alkotások közé sorolja ezt a filmet. Én nem mondanám klasszikusnak, mert a műfajt már megteremtette a Stalker vagy a Solaris és ezek színvonalától bizony messze elmarad. Vannak érdekes és értékes részei a Harmadik típusú találkozásoknak, ám feleséggel nem érdemes nézni, mert bizony az asszony elalszik 6/10
6, Meztelen és bolondok (1979)
Ez az első olyan Speilberg film (a 6+1 film közül), amelyet azelőtt még nem láttam. Most végigunatkoztam, így elmondhatom, hogy valószínűsíthetően végigszenvedtem a mester legrosszabb filmjét. Legalábbis remélem. Mert most azt gondolom, ennél nem lehet lejjebb. Elnézést kérek minden rajongótól, aki szereti ezt a művet, de szívesen meghallgatnám az illetőt, h mi az, ami tetszett neki. Nekem a háborús szatíra hallatán, háborús groteszk hallatán a M.A.S.H, a Fekete vipera sorozat ugrik be, és ha összevetjük ezekkel a remekekkel az 1941-et…. Hát…. Aki még nem látta, ne nézze meg. 2/10
7, Indiana Jones és az elveszett frigyláda fosztogatói (1981)
Biztos vannak olyanok, akiknek Spielberg hallatán egyből az „Indi” széria ugrik be. Most újra fut a széria a TV-ben biztosan sokan újra végigizgulják a kalandokat. Már többször is láttam az első részt, mindig is szerettem, egyébként is kedvelem a műfajt. Harrison Ford remek benne (milyen is lenne), és ismét kamasznak érezhettem magamat. Örültem, hogy végre kicsit pörögnek az események. Ha nagyon objektív akarnék lenni, lehetne hibát találni, főleg mert, hogy sok a klisé, de miért is akarnék az lenni Indiana Jones-nál Azért a négy rész közül nem ez a legjobb. 7/10