Keresés

Ki mit néz most?

2005. augusztus 30., kedd 0:17
The Godfather
0
2005. augusztus 28., vasárnap 23:16
Godard-tól kezdd a Kifulladásig c. filmmel. Az biztosan tetszeni fog. :-)) A teáltalad említett filmet ugyan nem láttam.
0
2005. augusztus 28., vasárnap 22:54
Most végeztem Godard - Megvetésével!  Hát... Valami miatt ezzel a filmmel nem tudtam mit kezdeni. Egyszerűen fogalmazva idegesitett! A színészek pedig jók, a rendező se egy kis név (igaz ez az első film amit látok tőle) de valahogy mégse tudtam értékelni az összhatást. A gondom azzal volt, hogy a történet szimplán nem tudott felkavarni, mondhatni elégé untam, aztán erre ráadásul az elég gyakran felcsendülő számomra borzalmas filmzene is rátett még egy lapátal! Lehet, nem ezzel kellett volna kezdenem a Godard-el való ismerkedésemet?

3/10
0
2005. augusztus 28., vasárnap 19:36
Csak Galagonyát idéztem! :)
Bezerédit én is szeretem, élőben is jó strázsamester lehetett volna.
most posts by TM
0
2005. augusztus 28., vasárnap 15:33
Semmi baj, ugyan már. :-))
0
2005. augusztus 27., szombat 23:15
Na szép! Pont Bezerédit hagytam ki... Bocs! :)  "Barom vagyok!" :)))
most posts by TM
0
2005. augusztus 27., szombat 19:30
Hát. ha ezzel még ez eddigieknél is színvonalasabb írásokra inspirálnálak, akkor egye fene! :)
Kösz az elismerést, Apukám! :)))
most posts by TM
0
2005. augusztus 27., szombat 18:56
Tottenham H. - Chelsea (Premier Leauge mérközés)
0
2005. augusztus 27., szombat 18:18
Tényleg? Én még nem láttam, de akkor köszi az infót! :-)
0
2005. augusztus 27., szombat 16:59
Egyetértek fielddel, már rég nem olvastam ennyire lelkes, részletes és pozitív kritikát!!! Nagy rajongója vagyok én is Branagh filmjeinek, köztük ennek is, és a Branagh-Thompson páros tényleg felülmúlhatatlan Shakespeare terén. Valamikor Olivier és Leigh volt hasonló. Egyszerúen nem tudnak rossz Shakespeare-t csinálni (Egyedüli csalódásom a Lóvátett lovagok Branaghtól).
A szinkronok tényleg tökéletesek, Kovács Nóra mindenben az, és Emmához mindig is passzolt. A többiek is tökéletesek, én még Bezerédi Zoltánt emelném ki Keaton magyarhangjaként, szerintem abszolút zseniális!!!
Reeves szerintem jól játszotta a szerepét, én nem éreztem erőltetettnek, RObert Sean Leonardot viszont igen, ebben egyetértek.
Imelda Staunton viszont már akkor sem volt hamvas lányka, 37 éves volt, csak kicsit fiatalabb szerepet játszott. :-)
Mégegyszer köszönöm ezt a csodálatos kritikát, és nagyon jó ötlet volt idézni a darabban elhangzó szép dalt, máris jobb a kedvem.
"Hej, táncra, körbe-körbe!" :-)))
0
2005. augusztus 26., péntek 13:15
Apukám, Te miért nem írsz sűrűbben filmkritikákat? Az egyik legkomolyabb konkurensem lehetnél... :))
0
2005. augusztus 26., péntek 12:24
Vészhelyzet - 3. évad
0
2005. augusztus 26., péntek 3:05

SOK HŰHÓ SEMMIÉRT (Much Ado About Nothing 1993 r: Kenneth Branagh)

"Kisasszonyok, ne sírjatok!
A férfi mind kalandor,
Fél lába itt, a másik ott,
Csak gondtalan csatangol.
Ne sírj leány a férfiért, légy, hetyke, fürge, pörge,
Csak vállat vonj, ha bánat ért -
Hej, táncra, körbe - körbe!"

A fenti Balthazar-dallal indítja Kenneth Branagh színész-rendező önmaga negyedik Shakespeare feldolgozását. A több mint 400 éves darab méltó feldolgozását láthatjuk pazar szereposztásban, festői tájon, harsány színekkel ábrázolva, pazar, érzelemgazdag filmzenével.
Branagh szándéka az volt, hogy Shakespeare-t a legszélesebb tömegekhez juttassa el, ennek érdekében féltucatnyi ismert színészt szerződtetett, többek között akkori felesége Emma Thompsont (Beatrice), Denzel Washingtont (Don Pedro), Keanu Reeves-t (Don Juan), az ifjú Kate Beckinsale-t (Hero), a Holt Költők Társaságában népszerűvé vált Robert Sean Leonardot (Claudio), valamint a frenetikusan bolondozó Michael Keatont (Galagonya, a strázsamester). Természetesen a rendező önmaga is szerepel, mint Benedek, aki Beatrice örökös ellenlábasa, szópárbaj-ellenfele.
A történetet nem írnám le, hiszen kevesen vannak azok, akik még nem látták ezt a csodálatos filmet, vagy pedig a számtalan színházi bemutató egyikét.. A cselekmény a szicíliai Messínában játszódik, a stáb azonban a zöldebb Toscanában forgatott. A pazar díszletek között brillírozik szinte mindenki, nekem egyedül talán Robert Sean Leonard volt erőltetett, meg persze Keanu Reeves, aki egy későbbi interjújában említi is, hogy nem tudta igazán megragadni ezt a figurát. A többiek előtt le a kalappal!  Mondjuk szerintem a Branagh-Thompson páros felülmúlhatatlan, de méltó partnerük a játékban Keaton, aki még a Beetlejuiceban sem volt ennyire idétlen! Megemlíteném még a film egyik mellékalakját: a bonyodalom egyik okozója - Margaret - szerepében a fiatal Imelda Stauntot fedezhetjük fel, akit idén Oscar-díjra jelöltek Vera Drake megformálásáért.
A film zeneszerzője Patrick Doyle, aki érzelmes, felemelő muzsikát alkotott, ahogyan korábban már több alkalommal is, például az Értelem és érzelem zenéje ami még nagyon tetszik tőle. Frappáns módon ő játsza a filmbéli dalnokot, Balthazárt.
A fényképezés is elsőosztályú, ragyogó, napsugaras, vidám helyszíneken zajlik a cselekmény. Felhívnám a figyelmet a záróképre, ahol a kamera végig követi a szereplőket, még egy alagúton is átmegy, majd (még mindig vágás nélkül!) felemelkedik a levegőbe, hogy a táncoló tömeg még monumentálisabban látszódjék. Közben pedig száz torokból szól a gyönyörű dal: "Sigh no more Ladies..." Az olyan retinába égett képeket is sorolhatnánk, mint például amikor a külön-külön szerelembe bolondított főhősöket lassított képeken látjuk örülni. Benedek a vizet rugdosva táncol a szökőkútban, míg a rávetített képen Beatrice hintázik, vagy ugyanők, amikor a végén egymás összegyűrt szerelmesversét olvassák! Megfedték Branagh-et, hogy túlgesztikulálta, túlartikulálta a monológjait, nekem pont ezzel együtt volt még jobb! Pár szót a szinkronról. Mindenekelőtt a zseniális Cserhalmi Györgyöt említeném, akinek az ezüstérmes "Rettegés foka" szinkronját megelőzve ez az abszolút legsikerültebb hangkölcsönzése! Emma Thomsont Kovács Nóra "magyarítja". Aki még különleges, az Gálffi László, Reeves hangjaként, hiszen ő sem fordult meg olyan gyakran szinkronként. Amikor 1994 elején először láttam e filmet, magam is bódultan, emelkedett hangulatban jöttem ki a moziból, ez az érzés újra és újra hatalmába kerít, valahányszor újra nézem e mesterművet. Szinte parancsszóként hat rám az egyre zengő dal refrénje:
"Hej, táncra, körbe-körbe!"
most posts by TM
0
2005. augusztus 24., szerda 10:45
Nem. :)
0
2005. augusztus 24., szerda 10:15
A Fehérlófia c. DVD már hetek óta kapható,a nagyobb szupermarketekben 990,-ft-os fogy.áron.
0
2005. augusztus 24., szerda 10:08
Most megszívtam? :)
0
2005. augusztus 24., szerda 10:07
Igen.
0
2005. augusztus 24., szerda 10:06
Vertex Sándor kivitelben?
0
2005. augusztus 24., szerda 9:59
Végre sikerült megszereznem a Hellraiser első részét, azt fogom megnézni.
0
2005. augusztus 24., szerda 3:43
Aztán Mátrix, majd Schindler listája, aztán meló, szóval olyan 14, 15 órakor találkozunk :]
0
2005. augusztus 24., szerda 3:38
Hamarosan: Gyilkosság az Orient Expressen. Örök darab, egyik kedvencem!
0
2005. augusztus 24., szerda 1:15
John Corn hozzám is megérkezett nemrég! :)
most posts by TM
0
2005. augusztus 24., szerda 0:13
Az nekem is egy kedvenc jelenetem. :-)
0
2005. augusztus 24., szerda 0:12
Én is nagyon szeretem a Fehérlófiát, annyira elementáris erejű. Jankovics Marcell nem tud hibázni, a János vitéz is kedvenceim közé tartozik, és azt szerencsére már be is tudtam szerezni DVD-n. :-)) Remélem, megjelenik a Fehérlófia is nemsokára. Reménykedjünk. :-)
0
2005. augusztus 23., kedd 1:56
Hosszú idő után láttam újra Jankovics Marcell Fehérlófiáját. Emlékeimben egy egyszerű népmesefeldolgozásként élt, és most teljesen megdöbbentett a rajzfilm ősi, elemi ereje amelyben mintha a régi pogány hagyományok elevenednének fel, átszőve mitológiával, (a főszereplők mintha az ősidők titánjai lennének), keresztény szimbolikával (a Fehérlófia mint kiválasztott). A kiszabadítandó királykisasszonyok a "NŐ" három különböző arcaként jelennek meg, a három sárkány korunk szörnyetegeit, a médiát, a fegyvereket és a mindent elborító lélektelen vasbeton világot jelenítik meg... Számomra 10/10. A film nekem csak egy rendkívül gyenge minőségű vhs felvételen van meg, így a dvd-nek biztos helye van a polcomon, annak ellenére, hogy az IPH-s kiadvány minőségétől egy kissé félek...
0