Jó írás, nagy részben egyet is értek vele. Cronenberggel a 80-as évek második felében kezdtem az ismerkedést, amikor is az első VHS lejátszónk mellé a Holtsáv egy sokadszorra másolt pédányát kaptam meg az egyik ismerősömtől. Tizenhat évesen mély benyomást tett rám a történet. Ilyen szintű apokaliptikus és egyben minimalista stílusú filmet azelőtt soha nem láttam még. Innentől kezdve mondhatom egyik kedvenc rendezőmnek Cronenberget.
Visszatérve a Karambolra: személy szerint én műfajilag az /anti/utópiák közé sorolnám. A rendező a jóléti, vagy ha úgy tetszik fogyasztói társadalom jövőjének egyik lehetséges kifutását ábrázolja benne. Amikor is gyakorlatlag az ember a fellépő szükségleteinek kielégítése során eljuthat arra a szintre, amikor már csak egyetlen kielégítetlen vágya marad: saját halála pillanatának a megválasztása a lehető legbizarrabb körülmények között. A torz értékrend csúcsán a halál -mint átélni való élmény- áll, azért mert egyszeri, megismételhetetlen és mert az egyetlen dolog, ami pénzért nem megvásárolható, minden más igen. A feje tetejére állt értékrendet jól jellemzi a szex jelentősége is a cselekményben. Eredeti szerepét elvesztve, /egymást szerető emberek kölcsönös örömszerzése/ az egymás közötti leegyszerűsített kommunikáció egyetlen eszközévé alacsonyodik. Jól mutatja ezt az irodai jelenet, amikor is James Spader karaktere a "Jó reggelt Pirike, hogy vannak a gyerekek"-típusú szimpatikus érdeklődést imitáló kérdés helyett fogja a titkárnőt, felcsapja az íróasztalra és már indul is az akció.
Látom, rád is nagy hatással volt a film utolsó jelenete, és az a bizonyos mondat: "talán majd legközelebb..." ezzel én is ugyanígy voltam. Talán ez a mondat is bizonyítja azt, amit én a film üzenetének érzek: a történetben ábrázolt steril, kiüresedett világban egyetlen igazi értéket képviselő elérendő cél van: a legnagyobb élményt, a halál pillanatát "átélni". És nézőként majdhogynem sajnáljuk a főszereplő párost, hogy ez ezúttal sem sikerült...nehezen felfogható és mégis katartikus összegzés ez, Cronenbergen kívül senki sem tudta volna ezt ilyen formában vászonra álmodni. Közel áll hozzám ez a film, azzal együtt is, hogy Cronenberg ezt az önmagából kifordult, bizarr világot teljesen sterilnek ábrázolja, azonosulásra alkalmas karaktert nem kínál fel. Ezzel szinte automatikusan is elidegenedést, elutasítást kiváltva a nézőből.
Néhány szó a film alapjául szolgáló regény szerzőjérol: James G. Ballard a science-fiction irodalom aranykorának /múlt század 50-es 60-as évei/ egyik jelentős alakja volt, aki írásaiban rendszeresen felemelte szavát a társadalmat szerinte fenyegető reális -és globális- veszély ellen, amit a túltermelési válság és az elértéktelenedő világ fenyegetésében látott. Jóslatait akkor értetlenkedéssel fogadták, ám látomásáinak első jelei korunkban már megmutatkoznak.
Cronenberget egyéni látásmódja mellett azért is szeretem, mert /legalábbis a fénykorában/ megengedhette magának azt a luxust, hogy csak önmagának és egy nagyon szűk rajongói rétegnek készítsen filmeket. Nem érzett késztetést arra, hogy engedjen a kommersz - ám jól jövedelmező - szórakoztatás csábításának.