Kedves Zebi, és Gabesz 75!
Nagyon örülök neki, hogy végre van egy vitaoldal, amire ennyien kíváncsiak vagytok, és véleményt mondok! Ez elég ritka, mert már próbáltam hasonló témákart feszegetni más fórumoldalakon, de egy-két hozzászólás után megfeneklett az egész!
Már megint félreértések! Az ízlésbeli különbséget már jóval fejjebb kifejtettem!
Ráadásul elismerően írtam Sophia Loren tehetségéről, szinte minden filmjét láttam még a kitűnő Mamma Lucia sorozatot is! Egyáltalán nem rá céloztam, mint cicababa! Egyébként nem is sorolható a klasszikus szépségek táborába, mert kissé elnagyoltak a vonásai, viszont rendkívül dekoratív! Egyszerű családból származó lányból királynő lett, mikor összekerült Carló Pontival. Ő tényleg megérdemelte a dicsőséget, hiszen az Asszony meg a lányában (a fekete-fehér változat) huszonévesen játszott anyaszerepet - kitűnően!
A Romy Shneider filmek legtöbbje kimaradt az életemből, de a Per c. film nagyon tetszett. Romyról megintcsak azt mondom, mint fejjebb: szép, bájos, finom, biztos tehetséges is, de valamiért még sem nyerő nálam - persze igyekszem pótolni film- lemaradásaimat, hátha változni fog a véleményem. (Rengeteg film van, amit nem láttam, bár alapmű, annyi jó film van, képtelenség az összeset megnézni!)
A Medencénél elírtam az apa-gyilkosságot! Úgy értettem, a 18 éves fiatal lány apját, Marianne középkorú szeretőjét folytotta vízben a főhős. Bocs, az elírásért!
Régen én sem tartottam jónak Catherina Z. Jonest. Addig, míg a Chicago c. musicalban nem láttam. Rendkívül ellenszenves, kígyószerű nőt alakít, - remekül, és ami a lényeg: kitűnően táncol, és énekel, teljesen PROFI! Ezt próbálja utána csinálni valaki!
Megvettem a filmet DVD-n, és nagyon megtetszett az extrában található kisfilm, amiben a Chicago film szereplőit interjuvolják, betekintést nyerünk a filmkészítés világába. Itt nem volt trükk: mindent a szerplők csináltak. Van egy jelenet, ahol C.Z. Jones, és Zellweger szemüvegben, pólóban izzadva gyakorol, mint két egyszerű, hétköznapi nő. C.Z.J. életben nagyon kedves, teljesen más, mint a gonosz, filmbéli Welma.Egyáltalán nem volt dekoratív, és SZÉP izzadtan, smink nélkül, de sokkal szeretnivalóbb. A sztár magánéletét nem ismerem annyira, és semmi közöm hozzá! Engem az alakítás érdekel, nem számít, ki kinek a felesége-macája! Mélyen egyetértek azzal a gondolattal, hogy sok az ismeretlen színész, aki nagyon tehetséges, de nem fedezik őket fel – erről külön esszét lehetne írni, de most inkább nem teszem!
Nicole Kidman -t tényleg nagyon felkapta a média, ezért bőszen utáltam. Addig, amíg meg nem néztem az Órák-ban. Ez a szabályos szépség végre mer csúnya lenni, és ALAKÍT! És mennyivel szexepilesebb műorral! (most biztos van, aki nem ért velem egyet)
Alain Dalon „piff-puff filmjei” nem az én műfajom, nem igazán néztem őket, csak belenéztem. Sármos, férfias, és tehetségesen játszik, amit fiatalon nem mondhatOM róla. (puff a fejemre!)
Vele és Romy-val rengeteg művészi, és híres filmet eljátszattak, mivel sztárok voltak.
Természetes, hogy a rendezők sztárokat akarnak szerepeltetni (mármint a legtöbb, kivéve Fellini, Kusturica, stb) Így jobban eladható a film, így van jó bevétel.
Ezért történt, hogy az Országúton női főszereplőének a producerek Silvana Magnianót ajánlották. (Aki nem ismeri: szépségkirájnő volt, híres férje felkarolta.
Elég jól játszott, a Keserű a rizs főszerepe hozta számára az elismerést)
Azt akarták, híres, gyönyörű nő játssza Gelsomina szerepét, Masináról hallani sem akartak, mivel csak epizód szerepeket játszott-bár azt olyan jól, hogy ezüstszallag díjat kapott egy kisebb szerepért. Nem kis munka volt őket meggyőzni,csak egy hajszálon múlott, hogy Masina játszhatta. (Akkor adták be a derekukat, mikor a már híres Anthony Quinn elvállalta Zampamót)
Egyébként Magniano nem vállalta volna így „elcsúnyítva” Gelsominát. Valószínűleg más film lett volna. Biztosan szép, modern „Hamupipőke” történet lett volna, de szegényebb lett volna a mozi az eredeti Gelsomina-manó nélkül!
Egyébként még Giulietta se vette jó néven, hogy Fellini bohócot, szakadt csavargót csinál belőle! Ő is egy csinos, nőies Gelsominát álmodott magának, Fellininek rengeteg energiájába került, hogy kedve szerint átalakítsa. Nem lehetetett túl kellemes Masina számára, hogy hullámos, vállig érő hajából „hülyegyerek-frizurát” csináltak, és arcát jól bemázolták. Állítólag rengeteget veszekedtek, mert Masina nem igazán akart a nemtelen, félnótás Gelsominával azonosulni, olvastam valahol, hogy a katonazubbonyát úgy ejtette a vállára, mintha nerc-stóla lenne! Szeretett volna egy Monroe-Bed Devis keverék lenni, viszont Fellini mást kívánt tőle.
Az eredmény önmagáért beszélt: Gelsomina az olasz mozi emblémája lett, és így beírta a nevét a hallhatatlanok közé. Viszont annyira „rátapadt” a Művésznőre, hogy azonosították vele- levakarhatatlanul, sokszor már-már haragudott rá.
Egyébként Felliniről azt tartják kiszipolyozza (akaratán kívül, nem rosszindulatból) a színészeit. Ezért Gelsomina- Masina, a bögyös Anita Ekberg, és a többi színésze eladhatatlanná vált, csupán Marcello M. állt rendíthetetlenül. Fellini jellegzetes figurái túlrajzoltak, mint a bögyös „Vegye-Vigye”, az erénycsősz Dr. Antonio, stb.
Amit az eladható szép sztárokról írtam, ez sajnos tény. A közönség alatt nem kizárólag a művelt, kifinomult ízlésű művészfilm-rajongókat, és a „lila bölcsész”-eket értem!
Bele tartozik a szomszéd Marcsa néni, aki imádja a Gazdagok és szépek c. „műalkotást” , a „disco-patkányok”, a a kamaszok az edzőteremből, a sörös Jani, Kovács kartárs, a közértes Sári, a plázacsajok, stb. Legalább is ők alkotják a nézők nagy részét! A férfiak imádják a szexis, bögyös csajokat (általánosságban) a lányok is, a nénik, a srácok, a bácik, is szeretik a példaképeket „olyan akarok lenni mint Kim Basinger, Brad Pitt, Al Pacino ” (ÁLTALÁNOSSÁGBA)
Legtöbb rendező, néha még a „művésziek” is, szeretnek kedvükbe járni nekik, mert ki megy a pláza mozikba: Józsi bácsi, Timcsi, Karesz, stb. popcort majszolni, röhögni, bulizni.
Rengeteg bevétel jön ebből a film alkotóinak. Régen is így volt, pláza nélküli moziban is! (Többen nézik a különben szellemes - Amerikai pitét, a Mátrix-ot, mint mondjuk a Táncos a sötétben-t. Győzike lemezei is jobban fogynak, mint Bódy Magdié)
Jóleső, hogy RITKÁN van olyan kivételes színész, aki nem a külsejével hódít! Ha megfigyelitek kevesebb a „csúnya, vagy átlagfejű” sztár. A nem túl szép színészek általában karakterszerepeket, mellékszerepeket kapnak, de ritkán lesznek SZTÁROK!
(lehet hogy elismerik a kitűnő Pásztor Erzsit, de nem lesz belőle címlapfotó)
Ha már sztár, akkor még pár szó Madonnáról! Nagyon tehetséges, okos,öntudatos nőnek tartom, annak ellenére, hogy - na tudjuk. Összehasonlítani Brigitte Bardottal- mint színészi teljesítményt - legalább olyan bizarr, és értelmetlen, mint Masinát összehasonlítani Schneiderrel! Madonna elsősorban énekesnő, aki kiharcolt magának jó, és rossz szerepeket. A tinivígjátékokban karakteres, de nem túl emlékezetes. Az Evitában viszont igazán tehetségesnek láttam, bár sokan támadták. Nem mondom, hogy színjátszásban világklasszis, de elég jó.
Brigitte Bardot mint modell, és színésznő vállt híressé. Szerintem jobb lett volna, ha modell marad, mert erotikus, és tényleg vonzó, meghatározó személyisége, van.
A legkorábbi filmjeit inkább nem kommentálom, (cicamica-nyáu) A Viva Mariában már tényleg fejlődött! Nemhiába a kisugárzása, szép külseje miatt lett sztár, hiába nem alakít sokat, olyan szép, hogy már nézni kell!
Jeanne Moreau külseje tényleg elhalványul mellette- bár ő is szép volt, viszont ő - szerintem- tehetségesebb, titokzatosabb. Nem olyan nyíltan erotikus, mint a pimasz tinilányos B. B, hanem van benne valami megfoghatatlan. Még mindíg aktív, csinos nagymamákat játszik, énekel.
A megcsömörlött B.B. meg állatokat nevel a luxusvillájában.
Madonna egyre silányabb albumokat ad ki, most hallgattam a legújabbat- tipikus tömegtermék! ( Ha nem Madonna énekelne rajta, a kutya se venné meg) - akkor volt sztár, mikor általános iskolás voltam, nagyon csíptem a zenéjét, sajnálom, hogy rossz (kommersz) irányba megy!
De legalább hallat magáról, hogy ne felejtsék el!
A maga szempontjából igaza van, biztos aranylemez lesz ez a rémség!
Te jó Isten, már megint regényt írtam! De annyiféle dolgot írtatok, hogy nem birom megállni, hogy ne válaszoljak! Köszi a negatív kritikákat is, én csak azt írom ahogy én látom a dolgokat!