Az előző rész tatalmából: Ez az eszmecsere a "dühöngő"-ben kezdődött, de talán itt jobb helye lenne.
"15761. creeper creeper e-mail címe
(2011. július 18. - 16:14)
És ha már Kathy, ott a Dolores Claiborne, melynek forgatókönyvét a tálalásában mindenképpen holtegyszerű alapanyaghoz képest Tony Gilroy olyan ügyes dramaturgiai eszközökkel (úgy, mint ugrások az időben, bizonyos kulcsjelenetek fokozása a végletekig, lényegi információk bemutatása a legváratlanabb pontokon) tette izgalmassá, drámaivá, néhol hátborzongatóvá, hogy ezen címet tartom az egyik legjobb King-adaptációnak.
Viszont egy nagy lószar lett volna az egészből, ha követik a regény meglehetősen puritán és lineáris mivoltát.
Válasz erre
15760. creeper creeper e-mail címe Előzmény
(2011. július 18. - 16:09)
Azért is emeltem ki Kathy Bates alakítását, mert tulajdonképpen sem a rendezés esetleges bravúrjaira, sem a filmzenére nem emlékszem, a fordulatok, gyomorgörcsöt okozó helyzetek pedig a regény sajátjai - ami a leginkább megmarad a néző emlékezetében, az a női főszereplő Oscar-díjjal jutalmazott alakítása.
Rob Reiner (és/vagy a stúdió) csak úgy tudta szélesebb rétegek előtt bemutatni Stephen King brutális történetét, ha a halálnemek és kínzások mibenlétét a nagyközönség számára sokkal fogyaszthatóbbá teszi. Kathy Bates ugyanezen alakítással egy fűnyírós kaszabolással vagy láblevágással tarkított produkcióban holtbiztos, hogy nem kapott volna se Oscart, se semmit, sőt, továbbmegyek, el se vállalta volna, ahogy a többi színész sem, helyette lenne egy regényhű Tortúránk egy tucatanniewilkes-szel meg tucatszereplőkkel. Nem hiszem, hogy boldogabbak lennénk.
Ha már itt tartunk, én általánosságban véve a regényhűséghez való kényszeres ragaszkodást nem tudom megérteni.
Válasz erre
15759. nightrace Előzmény
(2011. július 18. - 15:52)
Én kifejezetten örülök, hogy a rendőr felaprítása fűnyíróval nem került bele a filmbe, mivel ez a mozi nem egy trancsírhorror, hanem egy izgalmas és feszült thriller, aminek semmi szüksége sincsen ilyen öncélú és hatásvadász jelenetekre.
A romantikus ömlengés meg lehet hogy kicsit sok volt, de ezekben a jelenetekben teljesedett ki legjobban Kathy Bates karaktere. Ha ezek a pillnatok nincsenek nem hittem volna el, hogy ő Sheldon legnagyobb rajongója, aki bármire hajlandó a férfiért.
Így pedig elég hiteltenné vált volna.
Válasz erre
15758. Niwrok Niwrok e-mail címe Előzmény
(2011. július 18. - 15:32)
Miért is?
SPOILER!
A film eleve kihagyja a regény felét (A "regény a regényben" részeket), és csak halványan utal Sheldon kínszenvedésére, amit a regényírás jelent, pedig Annie figurája mellett az író belső vívódásai és rémképei adják történet gerincét. Cserébe van egy borzalmas romantikus ömlengés, és azt hiszem, brutalitásban egy hátbalőtt tata köszönőviszonyban sincs egy fűnyíróval felaprított fiatal rendőrhöz.
Itt most a regényhűségről volt szó, meg a filmről szóló véleményemről, főleg előbbinek a tükrében.
Hihetetlen, hogy ha egy helyre véletlenül vagy figyelmetlenségből nem írom oda, hogy "szerintem, jelenleg", akkor emberek azt képtelenek odaképzelni!
Kathy Batestől pedig ezúton kérek elnézést, hogy le-"katie"-ztem:).
Válasz erre
15757. creeper creeper e-mail címe Előzmény
(2011. július 18. - 15:07)
Épp ezért nem érdemes a film legfőbb vonzerejét, Kathy Bates alakítását leszámítani. :)
Válasz erre
15756. afiaf Előzmény
(2011. július 18. - 15:00)
Azért a Tortúra kapcsán igencsak nincs igazad...
Válasz erre
15755. Niwrok Niwrok e-mail címe Előzmény
(2011. július 18. - 12:22)
Sajnos ez régóta így van, hogy a könyv maximum ötletadó vagy hivatkozási alap bizonyos filmekhez.
Kettő ami hirtelen eszembe jut, a Csillagpor és a Tortúra. Előbbinek legalább csak a végkimenetele más, viszont kalandfilmként teljesen jó önmagában, az új vonásokkal is (bár annak, aki a könyvben épphogycsak megemlített Shakespeare kapitányból a polkorrektség jegyében egy homokost csinált, szívesen letörném a kezét). Stephen King műve (Katie Bates alakítását leszámítva) viszont nemcsak a könyvhöz mérve, hanem önmagában is vacak, nem is értem azt a kultstátuszt, ami övezi."