Keresés

utánam, kalózok!

2006. május 11., csütörtök 15:58
Az otthoni letöltés életformává vált, és ha nem lesznek elrettentő ítéletek, vagy amíg nem kötelezik a szolgáltatókat az adatok szűrésére (technikailag nem hinném, hogy lehetetlen lenne az illegális tartalmak szűrése már a szolgáltatónál - T-Com), akkor néhány éven belül ember nem lesz Magyarországon, aki pénzt áldoznak filmre/zenére/szoftverre.
Komoly problémát jelentenek természetesen a kereskedelmi céllal működő kalózok, és valóban szar a lefülelési arányuk, de ennél csak a bírói ítéletek szégyenletesebbek - nagyon várom már azt a napot, amikor az első kalózt bevarrják 10 évre - én lennék az első, aki riportot készítene vele arról, milyen is a seggbekuki... de erre addig kell várnunk, amíg egyszer egy olyan bíró elé kerül egy komolyabb ügy, aki tisztában van azzal, hogy ez egy ember szórakozásán túlmutató probléma, és aki rendszeresen vásárol magának CD-t és DVD-t, nem pedig ő is a gyerekeitől kéri kölcsön a letöltött újdonságokat.

A kalózoknál is nagyobb problémát jelent szerintem a sokak által elbagatelizált otthoni letöltés kérdése. Egyszerűen nem igaz, hogy ez nem befolyásolja a piacot, nem igaz, hogy ha nem lehet (vagy a szigorú büntetés réme miatt nem éri meg) letölteni filmeket, zenéket, szoftvereket, akkor nem növekedne a legális forgalom. Kérdezz meg egy tékást (ha még találsz ilyent a közeledben), hogy mit szól az otthoni letöltőkhöz! Ha szeretnél megnézni egy filmet, de nem tudod két kattintással otthon ingyen letölteni, akkor még mindig elmehetsz a moziba, vagy kikölcsönözheted, vagy megveheted DVD-n. Ehhez képest most döglődnek a mozik, haldokolnak a tékák, kivonulnak a DVD-kiadók, mert összeomlás előtt áll a piac, viszont megugrott a szélessávú internetezők száma...
0
2006. május 11., csütörtök 15:55
Nem mellesleg sokkal tobb embernek van dvd lejatszoja, mint szamitogepe. Ehhez adjuk hozza a kis szelessavu penetraciot. Szoval maradjunk annyiban, hogy magyarazhat az ASVA, meg barki mas, nem a letoltes a fo gond. A fo gond a masolt dvd-t arulo kalozok, akiknel elobb megjelenik minden, mint hivatalosan. A masik gond, hogy amihez van szinkron, az a kaloz kiadvanyon ott figyel. Aztan a srac 2400Ft-bol nezi otthon szinkronosan a keresztapat, az enyem meg szep. Kinek jobb, nekem vagy neki? A polcomon faszasan nez ki, de egy dvd-t azert veszek, hogy nezzem. Szoval ez meg a kiadok baromsaga.
0
2006. május 11., csütörtök 15:53
ok. legyen úgy.
0
2006. május 11., csütörtök 15:48
5-6 eve is 10-100mb volt a koleszokban, 5-6 eve modemmel huztuk le a filmeket es zeneket. Gond nem volt, csak tovabb tartott. Otthagytam egesz napra vagy estere. Mondtam, hogy ne magyarazd meg. Lehet, hogy te az index.hu-val szenvedtel en viszont par honapja dobtam ki a kukaba a 400db-os divx gyujtemenyem...
0
2006. május 11., csütörtök 15:44
azért 5-6 éve még nem nagyon volt szélessáv, modemen meg örültem, hogy ha az index.hu lejött... :D
0
2006. május 11., csütörtök 15:42
Xpress.hu

Ne legyel demagooooog. Komolyan mondom egyetertek veletek abban, hogy a kalozkods miatt esik vissza a bevetel de ebbol lofasz a letoltes. Fogjatok mar fel agyilag, hogy letolteni 5-6 eve siman lehet itthon de csak az elmult evekben esett vissza nagyon a dvd eladas. A kalozokat kellene megfogni es ehhez mar most is meg van mindenfele jogi lehetoseg. Az pedig ne az aktualis kormany hibaja legyen mar, hogy a rendorseg toketlen. A kalozokat kellene megfogni, akik aruljak a jo nepnek a masolatokat. Ez a fo gond. Aztan lehet szorakoztatni a letoltoket is, de a kalozok megfogasaval mar a nagyobb gond megoldodna. Csakhogy a rendoroket kene valahogy ravenni, hogy ne zsebre melozzanak, meg faszt verjenek egesz nap, hanem dolgozzanak. Nem mellesleg kozvetve ismerek olyan _rendort_ aki a mellekest kaloz dvd-k terjesztesevel keresi. Ettol kezdve mit varunk? Szoval a kalozkodas felszamolasaert kardoskodjon mar mindenki es meglasd jo lesz. Persze a torvenyi oldalt is nyomni kell, de a letoltoket egyreszt nehezebb megfogni, masreszt ok jelentik a kisebb gondot. Nagy reszuk tenyleg nem venne meg soha, ha le tudja tolteni, ha nem. Tudom mert regen en is letolto voltam, szoval nekem ne magyarazzatok meg, hogy mi merre hany meter. Amit nem tudtam letolteni, azt nem neztem meg. Ez igy ennyi volt. Viszont a kaloz dvd-ket vasarlok hajlandoak fizetni. Ha eloluk elvesszuk az olcso kaloz dvd-k terulj-terulj asztalkajat, akkor valoban elmennek majd moziba es megveszik az eredetit. Naluk ugyanis az akarat a kerdes. Es elmondom ujra, a lehetoseg adott, csak a rendoroknek kene vegezni a dolgukat.
0
2006. május 11., csütörtök 15:26
szerintem nem kell általánosítani.
0
2006. május 11., csütörtök 15:25
Tudod, hogy van ez. Az egyiktől állandóan elvenni, a másiknak állandóan adni...
0
2006. május 11., csütörtök 15:25
szerintem egy próbát megérne... ;)
0
2006. május 11., csütörtök 15:19
Sajnos a magyar olyan, hogy mindig lop. Szerintem mindenki tud a környezetéből példát, hogy az emberek a munkahelyükről mit tulajdonítanak el, mit tesznek zsebre ha találnak valamit. A gyerekeknek ott vannak a példakép szülők.
Ahol korábban dolgoztam, egy autószervízben, a raktáros kulcsra zárta az ajtót, és enm engedett be szerelőt a raktárba, mégis eltűntek dolgok. pedig csak 5-6 embernek volt bejárása oda. Mivel én már középszinten dolgoztam, az én feladatom volt többek között a javításra váró kocsikhoz az alkatrészrendelés összeírása. Egyszer félrerendeltem egy kamionhoz fékbetét helyett féktárcsát, ami + 200e Ft-ot jelentett,  és nem tudtuk visszaküldeni. A raktárban kerülgettük 2 hónapig a súlya miatt nem igen szerettük mozgatni, aztán a főnök miatt elraktuk a műhelyben egy kisebb raktárba. Kb 1 hónap múlva mit ad Isten pont olyan tárcsa kellett egy másik kocsira, megörültem, hogy végre el tudjuk passzolni, mert hát ez azért nem egy fogyócikk. Előakarjuk keresni, nincs sehol. Összekerestünk mindent, de nem lett meg, holott a gépen még szerepelt a raktárkészleten. Vmelyik szerelő észrevette, egyből el is tűntette, egy zárt, emeleti, rácsos tárolóból.
Következő leltárkor már nem dolgoztam ott, de valószínűnek tartom, hogy a raktárosok keményen fizettek érte. Ezért már szinte vki mindig a szerelők között volt, hogy ne tűnjön el semmi, mindent szigorúan dokumentáltunk. És ez csak egy példám a sok közül, hogy milyenek is vagyunk.
0
2006. május 11., csütörtök 15:18
Egyelőre még nem publikus a felmérés (ezért nem írtam konkrét számokat), de remélem hamarosan az lesz. Nagyon szívesen elküldeném a most reformokat gyúró alakuló kormánynak: egy kis törvény-módosítással, neadjisten a létező törvények betartatásával lehetne ebben az üzletágban is néhány tízmillárdot visszaszerezni - de nem baj, legyen csak továbbra is népi játék nálunk a kalózkodás, majd a magyar nép adókban, járulékokban, ÁFA-emelésben kipótolja nekik a költségvetést, ők meg hadd szórakozzanak továbbra is ingyen.
0
2006. május 11., csütörtök 15:17
szegény Long John Silver meg forog a sírjában az irigységtől, mert ha annak idején ő is annyit kalózkodott volna össze, mint a mostani "kalózok", dehogyis szállt volna ő tengerre, vállalva ezer veszélyt és ármányt vagy a konkurrens kalózbandák támadásait...
Képzeljük csak el, ha Long John Silver idején lett volna számítógép, laptop, video, tv, mozi, DVD, meg egyéb nyalánkság, vajon Robert Louis Stevenson miről írta volna meg a Kincses sziget-et???
0
2006. május 11., csütörtök 15:13
hol találsz Te ilyen felméréseket?
0
2006. május 11., csütörtök 15:08
Csehorszák=Csehország :)
0
2006. május 11., csütörtök 15:05
Nem mennék bele újra a részletekbe, csupán egy új nemzetközi felmérésből szeretnék néhány konkrét adatot közölni:

1. A kalóz termék/eredeti termék arányban világviszonylatban a 3. helyen állunk, Kína és Oroszország mögött. Ezek százalékos értékek.
2. Abszolút értékben, a kalózok által okozott kár összegét tekintve a mi "piacunkon" ugyanannyi kárt okoznak a kalózok a legális forgalmazóknak, kereskedőknek, mint a négyszer nagyobb lengyel piacon, vagy a húszszor nagyobb kanadai piacon. Brazíliában, Tajvanon, Ausztráliában, tehát a magyar piacnál "kicsivel" nagyobb piacokon meg sem közelíti a veszteség abszolút értékben sem a magyarországi veszteséget.
A Hongkongban, Indiában, Koreában, Svédországban és Hollandiában becsült kalózpiac okozta veszteség dollárban kifejezve összesen nem éri el a magyar értéket.

Azok, akik még mindig a rossz életkörülményekre hivatkozva keresnek bármilyen abszolút érdektelen kifogást a hazai kalózkodásra, csak néhány olyan országot sorolnék fel, ahol jobb a helyzet, mint nálunk:
Lengyelország, Tajföld, Tajvan, Mexikó, India, Csehorszák, Szlovákia, stb.

Magyarországon az álamháztartás pontosan annyi adóbevételtől esik el a kalózok miatt, mint amennyitől a német gazdaság az ő kalózaik miatt...

Ennyit erről. Azt hiszem, ezek után egyértelmű, hogy nem anyagi helyzet kérdése a kalózkodás, hanem szemléletmódé. Erre verhetjük a mellünket. A büszke magyar nép, ismét az élvonalba tornászta magát :(
0
2006. május 11., csütörtök 14:57
Egyértelműen azért lehetett...
0
2006. május 11., csütörtök 14:47
Miért, a sok betü olvasása meghaladja a képességeidet? :-)
0
2006. május 10., szerda 19:59
:DDD
0
2006. május 10., szerda 17:59
mindenféle személyeskedés nélkül mondom, az első bekezdés felénél abbahagytam a hozzászólás olvasását.
0
2006. május 10., szerda 15:28
Szerintem meg ne elgyel demagog es ne forgasd ki amit irok. Nem akarok senkit ekresztrefesziteni, csak fogadjuk el, hogy ez ugyanugy nincs rendben, mint orat vagy autot lopni. Ennyi es itt a pont. Hogy jon ide, hogy kik lopnak orakat, meg miliokat? Sehogy. Nem errol volt szo. Arrol is meg van a velemenyem, de ez nem ugy mukodik, hogy eloszor azt basszuk meg, aki sokat lop, aztan azt aki keveset. Ennyi erovel csak a gyilkosokat iteljuk el, aztan majd ha mar mindegyik kemenyen szenved, akkor utana az osszes tobbit. Ne vicceljunk mar es ne beszeljunk baromsagokat.
0
2006. május 10., szerda 15:12
nekem eszembe nem jutna, hogy kiflit / brióst / egyéb pékárút megegyek, mikor vásárlok. max. akkor, amikor kifizettem. most akkor lúzer vagyok??
0
2006. május 10., szerda 15:04
Egyébként sem írtam azt, hogy a csórók lopnak. A csósórk nem is járnak multiba, legfeljebb előtte kéregetnek.
Akik lopnak, nem is nagyon fogják föl, hogy lopás az, ha megeszik a gyerek egy kiflit, és nem fizetik ki. Sőt, nem is csak kiflit, csokit, üdítőt is.
0
2006. május 10., szerda 14:59
Hát, elég sokan lopnak márkás órákat is. A zömük következmény nélkül.
Sőt, a legokosabbak a pénzt lopják a márkás órákra. Sőt, palotákra, hajókra, autócsodákra. És még jobban következmények nélkül.

Pont a letöltőket akarod keresztre feszíteni? Pont ennek a legnagyobb a veszélye a társadalomra?

A miiliárdok amiket ellopnak, jobb esetben tudatlanul kiszórnak az ablakon, az egész társadalmat érintik. Mégsem történik semmi.

Egyébként, ha elolvastad amit írtam, tudnod kéne, hogy nem azt írtam, hogy ez így helyes. Mindössze azt, hogy sokkal nagyobb a baj, mint a letöltés. És sokkal fontosabb volna gyorsan változtatni, mert lassan a közép-amerikai államok szinvonalára érkezünk. Puccsunk már volt, igaz, nem katonai. De, ami késik....

Azért nem volna jó, ha nálunk is nyíltan árulnák pénzért az igazságot, min ott teszik.
0
2006. május 10., szerda 14:37
Egy picit sem all az ervelesed. Csorok vagyunk, akkor lehet lopni? A politikusok lopnak, akkor nekunk is lehet? Tenyleg? Szoval ha nincs lovem egy ferrarira de akarom, akkor ellopom es kesz? Nem lopom el? Miert is nem? Mert nehez ugy lenne es ha elkapnak bebortonoznek? Miben mas egy dvd? Abban, hogy nem buntetnek erte jelenleg, ha buntetnenek egy perc alatt megvaltozna a hozzaallas. Errol ennyit. De ha szerinted jogos az ervelesed, akkor lopjal markas orakat, stb., ha nincs ra loved, hat elveszed...
0
2006. május 10., szerda 14:12
No, akkor érvek.

Ne várjon senki jogkövető, sőt erkölcsös magatartást a csóró köznéptől, egy olyan országban, ahol milliárdos politikusok csalnak, lopnak. Amik kiderülnek róluk, az legalább is erkölcstelen, de sok esetben törvénytelen is.
Ennek ellenére minden következmény nélkül folytatják a tevékenységüket. Azt hiszem, nem szükséges példákat felsorolni, mindenki ismer ilyeneket. És ez nem köthető pártálláshoz, de viszont köthető a hatalomhoz, illetve az azzal történő visszaéléshez.
És ez a tevékenység nem néhány kiadó, és DVD kereskedőt tesz tönkre, hanem az egész országot. Mégsem történik semmi. Ez egy ilyen ország, és sajnos, belátható időn belül, megváltozni nem fog. Itt, aki hatalomhoz jut, azonnal azt nézi, milyen személyes haszna lehet belőle. És sajnos nem nagyon van kivétel.

Éppen ezért hiábavaló várakozás az, hogy a kalózkodás helyzete megváltozzon. A többség azt csinálja kicsiben, amit lát a nagyoktól. Pont úgy viselkednek, mint a gyerekek, utánozzák a felnőtteket. És a mai felnőttek gyerekei ebben az ideológiában nőnek fel. Nem fogják bűnnek érezni még a lopást sem, nem hogy a letöltést.
Csak nézz körül bármelyik szupermarketben. Nem látsz olyan gyereket, természetesen szülőkkel együtt, amelyik nem rágcsál valamit. Zsömlét, kiflit, csokit, bármit. És a pénztárnál egy százalék alatt van az olyan, aki utólag kifiozeti. Ezeknek hiába teszel okatófilmet a DVD-re, mert szerinte a bolti lopás em bűn.

A lényeg az, hogy itt nem nagyon várható javulás. Semmilyen téren sem. Hatalomra csak az jut, akinek elég pénze van rá. A gazdagok közül az, aki becsületes munkával kereste a pénzét, nem ér rá politizálni, és nem is nagyon van kedve vegyülni a többi politikussal. A maradék politizál. Mit vársz tőlük? Hogyan alkothatnának becsületes törvényeket, amikor maguk sem tudják, mi az?

Ameddig az élet egyéb területén is jobban jár az, aki becstelen, ne várjunk változást a szórakoztatóiparban sem. Éppúgy igaz ez a zene, mint a filmiparra. De a könyvek sem kivételek. Mondjuk érdemes mégnézni egy egytemen, hogy hány hallgató használ fénymásolt jegyzetet, irodalmat. Több, mint 50%. Elgondolkodtató, hogy egy naponta használt könyvnél megelégszik egy silány másolt salátával. Gondolod, hogy a DVD-nél igényesebb? És ez a jövő elitje!

A lényeg az, hogy kedvező változás nem nagyon várható. Sem törvényi, sem felfogásbeli. És nem is a szerzői jogoknál kellene kezdeni, hiszen a tulajdonhoz való jog sem védett teljesen. Aztán ott van még a szerződési jog. Az üzleti élet haldoklik a behajthatatlan követelések miatt. Általában igaz az, hogy kötelezettségei csak a kisebbeknek, gyengébbeknek vannak, az erősek azt csinálnak, amit akarnak. Például a multik nem fizetnek, ha nincs kedvük. És a törvény semmit sem számít, mert a bíróságok tehetetlenek. Legjobb esetben is hozzá nem értőnek tekinthetőek, de felmerül az esetleges megvesztegetés is. Nem igaz, hogy egyszerű pereknek évekig kell húzódniuk!

Szóval, először is jogállamra lenne szükség. Becsületes törvényhozó, és végrehajtó hatalommal. Amíg ez nincs, nincs jog, nincs becsület, nincs erkölcs. Vizsont vannak farkastörvények, van lopás, van erkölcstelenül megszerzett vagyon, van lefizetett hatalom. És van kalózkodás.
0