Keresés

Legjobb filmzenék

2007. május 13., vasárnap 3:15
: ) Én is örülök, hogy így érzem : ) Nem vagyok egy zseni, nem szerzek oratóriumokat (várjuk "K" 3000 karakteres meghatározását), nem éneklek egyetlen zenekarban sem kánont, mégis szeretem a zenét, s nem csak a filmzenét, ahol egy-egy albumot nagyban befolyásolhatja a pozitív vagy negatív irányban az adott film képsorai.

Kicsit bővebben a zenei ízlésemről: szeretem a klasszikus zenét (Chopin, Debussy, Bach, Liszt, Händel a kedvenceim), az operát (!) (Figaro, Aida, Pillangóasszony), a musical-t (Az Operaház fantomja, Chicago, Moulin Rouge), a kelta eredetű zenét, a Vangelis féle elektronikus zenét, a régi angol zenekarokat (The WHO, Rolling Stones), a blues-t (Aretha Franklin, Louis Armstrong, B.B. King), szeretem még Enya-t, Madonna-t, Celine Dion-t, Cher-t (forever), Elton John-t, Bryan Adams-et, a Lynyrd Skynyrd-ot. S egyik új kedvencem a Sigur Rós nevű izlandi együttes, igen érdekes, de rendkívül dallamos a zenéjük. S fiatal korom ellenére hidegrázást kapok a Dj. XY-féle "zenétől" ami ebből áll: tüc-tüc-tüc. Eleget hallok sajnos az olyan "zenéből" is, ami másból sem áll csak hörgésből meg a fene tudja mikből.  Még tudnék jó pár előadót s együttest felsorolni, szerencsére igen tág e téren az ízlésem :) S érdekes, de rengeteg énekest, együttest, egy-egy film vagy sorozat által ismerek meg s ha egyszer megszerettem valakit vagy valakiket, többet le nem vakarnak róluk s alaposan elmélyedek a diszkográfiájukba :)

S ezért is szeretem a filmeket, hogy filmes témánál maradjak, mert ha látok egy jó filmet, s ha bármi az alapjául szolgált, azt meg akarom ismerni. A második világháborút betéve ismerem, a Titanic-ról nekem már senki újat nem tud mondani :), a dinoszauruszok nagy részét jól ismerem, Amerika történelmének jó részét is ismerem már nem csak a filmek alapján (polgárháború, a Függetlenségi Háború-t, jó néhány elnök (JFK, Nixon, Lincoln) életútját), a britek nagy királyait (VIII. Henrik, I. Richard) s nagy királynőjüket, I. Erzsébet-et, egy-egy Stephen King vagy Michael Chricton regénye alapján elkészült film kapcsán elolvasom az adott regényt és az adott író más műveit, így ismertem még meg Tolkien-t, Thomas Harris-t, John Grisham-et, Agatha Christie-t s még sorolhatnám. Na de most már tényleg elég, még elkezdem írni születésem s 12 ujjam (tényleg!) történetét :)
0
2007. május 13., vasárnap 3:13
"Elég gyenge a felhozatalod. De én is választok neked némi bepótolnivalót:"
Rendkívül rokonszenves mondatok. [Esetleg még egy Ortega-idézet; minimum 10 oldal?] Sajnos nem a felsorolt zeneszerzők nagyságának, hanem az egódnak szólnak.

A Goldberg variációkat Hannibal Lecter is szerette...
0
2007. május 13., vasárnap 3:07
"Kapd be az összes faszomat!" :-)
0
2007. május 13., vasárnap 2:52
A felhasználó hozzászólásait az alapvető fórumetikai szabályok sorozatos megsértése miatt töröltük.
0
2007. május 13., vasárnap 2:45
A felhasználó hozzászólásait az alapvető fórumetikai szabályok sorozatos megsértése miatt töröltük.
0
2007. május 13., vasárnap 2:42
Azért nem semmi, hogy egy másodpercig sem tudsz meglenni sértegetés nélkül. Hülye, aki egy emberi szót szól hozzád. Te vagy a legundorítóbb ember, akivel "találkoztam": büszke vagyok az elutasításodra! :-)

(Nagyság - törpe. Ez igen. Költő vagy! .-)
0
2007. május 13., vasárnap 2:36
0
2007. május 13., vasárnap 2:35
0
2007. május 13., vasárnap 1:31
Székhelyi tényleg megéri a pénzét :) a Himnuszos "poénjával" kicsit túl messzire ment, különben iszonyat jófej a csávó.
0
2007. május 13., vasárnap 1:12
ööö, nem tudtam, hogy manapság a parfümöket is zenedobozos digipackben adják :D
0
2007. május 13., vasárnap 1:11
komolyra fordítva a szót, szerintem tom tykwer parfümje az utobbi évek egyik legjobb filmzenéje. ti hogy látjátok?
0
2007. május 13., vasárnap 1:11
K aranyköpése ez a "szalonnagyerek" kifejezés :) Egyedül ezt köszönhetjük neki :D
0
2007. május 13., vasárnap 1:02
akkor székhelyi szalonnagyerek. :D
0
2007. május 13., vasárnap 0:35
Oké, K. Már tudjuk, hogy jól ismered Rost Andit, Rátóti Zolit meg a többieket. Én meg Székhelyit ismerem, most kvittek vagyunk :)
0
2007. május 13., vasárnap 0:27
Kiválasztottam 10 szalonnagyerek-csemegét. Mivel nagyon rövid a lista, úgy probáltam "igazságos" lenni, hogy senkit sem szerepeltettem kétszer:

1. Star Wars (1977) – John Williams
2. Rambo: First Blood Part II (1985) – Jerry Goldsmith
3. Blade Runner (1982) - Vangelis
4. Frantic (1988) – Ennio Morricone
5. Rocky (1976) - Bill Conti
6. Lethal Weapon 2 (1989) - Michael Kamen–Eric Clapton– David Sanborn
7. Black Rain (1989) – Hans Zimmer
8. Bram Stoker s Dracula (1992) - Wojciech Kilar
9. Witness (1985) – Maurice Jarre
10. Revenge (1990) - Jack Nitzsche
0
2007. május 13., vasárnap 0:25
Kiválasztottam 10 szalonnagyerek-csemegét. Mivel nagyon rövid a lista, úgy probáltam "igazságos" lenni, hogy senkit sem szerepeltettem kétszer:

1.  Star Wars (1987) – John Williams
2.  Rambo: First Blood Part II (1985) – Jerry Goldsmith
3.  Blade Runner (1982) - Vangelis
4.  Frantic (1987) – Ennio Morricone
5.  Rocky (1976)  - Bill Conti
6.  Lethal Weapon 2 (1989) - Michael Kamen–Eric Clapton– David Sanborn
7.  Black Rain (1989) – Hans Zimmer
8.  Bram Stoker s Dracula (1992) - Wojciech Kilar
9.  Witness (1985) – Maurice Jarre
10.  Revenge (1990) - Jack Nitzsche

0
2007. május 13., vasárnap 0:01
"De perdöntő legyen, ahogy egy Adorno nyilatkozik a filmzenével kapcsolatban."

Miért lenne perdöntő? Azért, mert Adorno írta? Lenyűgöző ostobaság, melyet ráadásul ezerszer idéztek már. A "magas kultúra" felkent papjai kb. Max Steiner óta állandóan nyafognak, hogy a filmzene manipulálja a nézőt. Ez legalább olyan tragédia, mint az, hogy a slágert elfütyülhetjük, a discóra meg lehet táncolni. Nem biztos, hogy ha valaki nagy tekintély, mondjuk filozófus, és hatalmas eszmetörténeti eszköztár áll a rendelkezésre, a mozihoz is van érzéke. Szerb Antal butaságokat írt a krimiről, Németh László meg a könnyűzenéről, Frank Sinatra marhaságokat mondott a rock and rollról; sorolhatnánk még.

Mit gondol "Rost Andi" Williamsről? Most őszintén: érdekel ez valakit??
0
2007. május 12., szombat 23:43
Tesztkérdés K-hoz:

Mitől tartozik valaki az értelmiséghez? Mi az a tényező, amiért egy ember értelmiségnek számít?
0
2007. május 12., szombat 23:38
"Hiszen régebben, mikor a zenészekben még volt tartás, nem álltak le szart játszani. Igaz, a többségük szegényen, nyomorban halt meg."

Tehát azt állítod, hogy a jó zenész/zeneszerző az, aki proletár szellemi szalonnagyerek, amiért nem csinál pénzt tehetségéből. A mai világban úgy áll a helyzet, hogy a tehetségért és a művészi munkákért az emberek kaphatnak pénzt díjak, licence-k formájában. De persze erre nem gondolt a te poszt-feudalista agyacskád. Ha nem lennének kultúrális minisztériumok, a kultúrát pénzben is támogató szervezetek, magánemberek, valószínűleg ma is nyomorban pusztulnának a művészek.

Azt pedig csak hazudod, hogy soha nem bántottak. Ugyanis, ha téged még soha nem ért valamilyen sérelem bármilyen szinten vagy szimplán nem ért pofon az élettől, akkor valójában te vagy a szellemi szalonnagyerek. Siker nem létezik kudarcok nélkül. De minek is ecseteljem ezt a dolgot egy ilyan kis zseninek? Vagy még sosem volt sikerben részed? Upsz :)

Nemi életes dumákkal általában azok az emberek jönnek elő, akiknek silány a nemi életük vagy még nem volt benne részük, just like you. Már előre tudom a reakciódat :)

Valahogy kerülöd a témát: miért nem publikálsz médiumokban? Gyáva vagy hozzá? Ebből is látszik, hogy egy senki vagy.
0
2007. május 12., szombat 22:33
0
2007. május 12., szombat 22:32
0
2007. május 12., szombat 22:12
0
2007. május 12., szombat 21:50
"Általában John Barry a legjobb nálam."

"Williams, ..., fárasztó önismétléseivel",
" Glass, akit szerettem ... csupa közhely és önismétlés"

Természetesen én is ócska proli, stb. vagyok, de megjegyezném a következőket:
- A nagy filmzeneszerzők közül éppen Barry az, aki leginkább önismétlő, senki nem írja meg annyiszor ugyanazt mint ő.
- Nem titok, hogy a filmzeneszerzők "lopnak" a klasszikusoktól. Volt olyan is, aki az Oscar átvételekor köszönetet is mondott nekik. Ugyanígy dézsmálják a jazz óriásait, a poptörténet nagyjait és egymás műveit. Williamst is sokakra volt/van hatással. Stílusa ettől függetlenül rögtön felismerhető - legalábbis amagamfajta műveletlen szellemi szalonnagyerek számára :-) -; ahogyan Brian De Palmát nézve is sorolhatjuk a Hitchcock-idézeteket, mégis fél perc elég ahhoz, hogy felismerjük De Palma kézjegyét.
- Az általad felsorolt zeneszerzők hatását maga Williams sem tikolja, így dörgedelmeid számomra kevés leleplező erejővel bírnak.

Nevetséges, amit Williams örvén művelsz. Mivel sehonnai liberális vagyok, felőlem azt írsz, amit akarsz, de kezdesz olyan lenni, mint a Pink Panther sorozat Dreyfus felügyelője, aki kényszerzubbonyban rugdossa a gumiszoba falát és azt üvöltözi: Couseau, Clouseau!!! Csak épp neked annyi Clouseau-d van, hogy örökre a párnázott falú szobában rekedsz.
0
2007. május 12., szombat 21:37
"Vagy, hogy nappal világos van, éjszaka pedig sötét."

Nézőpont kérdése... gondolj az eszkimókra. Egyébként egyet értek veled. Mert a jó filmzene mindig maradandó. A felsorolt emberek, művészek mindannyian letették már a magukét az asztalra (s le is teszik mind a mai napig, ha arról van szó).
0
2007. május 12., szombat 21:29
Nagyon örülök, hogy így érzed. Majd egyszer elmondom, miért.
0