Keresés

Legjobb filmzenék

2006. március 12., vasárnap 1:57
Köszi, igyekszünkl!
0
2006. március 11., szombat 16:10
Hey! Ez jó ötlet volt! Látom komoly részed van az oldal megalakulásában. Máris milyen sok írást találtam... Csak így tovább! Én mindenestre felvettem a kedvenceim közé!
0
2006. március 11., szombat 15:11

Filmzene.net - Az első magyar filmzene oldal
0
2006. március 11., szombat 12:37
Nekem két örök kedvencem van csak. (de ezek nagyon)

1. Alkonyattól pirkadatig - a zene remek, a betétdalok pedig felteszika koronát a filmre.

2. Psycho (1960)

Mnden idők egyik legidegtépőbb zenéje nélkül Hitchcock filmje sem dübörögne annyira a filmklasszikusok trónjának tetején.
0
2006. február 10., péntek 15:58
Miért is ezek a kedvenceim? Íme: (Figyelem, a szövegben SPOILER-ek is vannak!)

1., The Lord of The Rings Trilogy (Howard Shore)

Howard Shore remekül eltalálta a film alaphangulatát zenéjével, különösen jól hallható, mennyire el tudta különíteni a hobbitok, tündék, stb. témáit egymástól. A három film közül számomra a legszebb zenei rész akkor van, amikor a Király Visszatér-ben meggyújtják a jelzőtüzeket.

2., Star Wars - Return of The Jedi (John Williams)

Mindenki ismeri. Engem a film végén, az ünneplés alatt hallható zene fogott meg, mely sokkal kifejezőbb lett az új verzióhoz, mint az eredeti volt.

3., Indiana Jones and The Last Crusade (John Williams)

Williams kitett magáért. Bár az eredeti két téma itt is megvan, mégis szebbnek tartom a fiatal és idősebb Jones közötti bizalmasabb zenei téma kidolgozását. Itt a kedvenc részeim: Denholm Elliott ikonokat néz Jones házában, ill. az a rész, amikor a fiatal Jones átszeli az Atlanti-óceánt.

4., The Magnificent Seven (Elmer Bernstein)

A hét mesterlövész zenéje nagyon sokat hozzátesz ahhoz, hogy még pergősebb legyen a film, de ahol kell, belassít. Olyan zenei motívumok vannak a filmben, melyek egy westernfilm igazi sava-borsát adják - kivéve persze Morriconét, de az ő westerntémái más atmoszférájú, szinte kizárólag lélektani drámával nyakonöntött filmekhez vannak csinálva.

5., The Towering Inferno (John Williams)

Kedvenc filmem, bár nem a kedvenc filmzeném. Williams hihetetlenül jól eltalálta a gigászi méretű Üvegtorony-témáját, de a drámai részeket is szépen, kellő odafigyeléssel oldotta meg, így remek lett összességében. A tűz elől menekülő emberek kálváriáját szépen felerősíti a zeneszerző drámai játéka. Kedvenc részem, amikor Steve McQueen-t helikopterrel viszik fel a lángoló felhőkarcoló tetejére, s felülről - még a levegőből - szemléli az égő toronyházat.

6., Conan The Destroyer (Basil Poledouris)

Poledouris egyik legjobbja. A vad barbárra jellemző motívumok nagyon visszafogottak - nem úgy, mint az első résznél -, de ettől eltekintve egy igazi utazásra invitál minket a zeneszerző. Különösen szép az a jelenetsor, melynél Conan bemegy a tükörterembe, egy mágikus üvegfal miatt csapdába esik, s Toth-Amon megtámadja. De az is kiemelten jó lett, amikor Conan és a többiek a piacon át bemennek a palotába - igazi, jó kis vásári zene szól alatta.

7., Twin Peaks (Angelo Badalamenti)

Badalamenti mesterműve. A drámai hangulatot oly mértékben képes fokozni vele és kiemelni, hogy az már zavarba ejtő. A félelmetesebb részeknél is jól festi alá a környezetet, szerencsére a filmnél a látványtervezők és a vágók is maradandót alkottak.

8., Wuthering Heights (Ryuichi Sakamoto)

Ennél az újabb, Ralph Fiennes-féle változatra gondolok. Ryuichi Sakamoto brilliáns hangulatot varázsolt elénk e művével. Kiemelkedően szép, lenyűgöző, s rendkívül eredeti a kedvenc részemnél is, amikor Heathcliff-nek látomása van, egy angyal(?) nyújtja a kezét feléje, s beinvitálja egy szekrénybe. Ekkor Heathcliff találkozik régi, elhunyt kedvesével a part menti sziklák tetején.

9., The Thief of Baghdad (John Cameron)

John Cameron ezen munkája igen színvonalas lett. A közel-keleti hangulatot rendkívül jól eltalálta, külön-külön témái vannak Taj hercegnek, Jaudur vezérnek, a fő löketet, mondhatnám csúcspontot az jelentette számomra, amikor a herceg belép az Igazság templomába, s elindul az ösvényen. A zenei hangok, a kórus mind elhitetik az emberrel, hogy egy sötét, titokzaos helyen jár az ember. Mindezek felett Cameron szerencsére a poénos zenei motívumokat sem hanyagolta el.

10., Last of The Mohicans (Bob Summers)

Az előbb készült, Steve Forrest-féle változat fogott meg nagyon. Bob Summers szépen aláfesti a film amúgy is izgalmas történetét, egy pillanatra sem feledkezik meg a nézőről. Még az átvezető részeknél - amikor csak nagytotálban látjuk az erdőt, aztán közelebbről egy-két állatot - is szól a zene - igaz, elég játékos hangvételű, de úgy ahogy van, megfelelő. Kedvenc zenei részem a film legvégén van, amikor Sólyomszem és Chingackgook elköszönnek a többiektől, s a kamerának hátat fordítva elindulnak az erdő felé. De érdemes az utána következő végefőcímet is megnézni, mert alatta is kemelkedően szép zene szól.
0
2006. február 7., kedd 19:31
O.K.!

1.) Sen To Chihiro No Kamikakushi (Joe Hisaishi)
Ez volna az első. Ebben persze nagy szerepet játszik Miyazaki legszebb filmje. Joe Hisaishi gyönyörű melódiái nagyon illettek a filmhez. A főcímzene, aztán a vonatos jelenetnél hallható melankolikus zene... felejthetetlen, és mindennek tetejében az a gyönyörű dal a végefőcím alatt... Az teszi fel a koronát erre a remekműre!

2.) Twin Peaks (Angelo Badalamenti)
Még csak pár hete hallgattam először, de teljesen elvarázsolt! Nagyon jól visszaadja a Lynch filmekre jellemző furcsa hangulatot. Kivétel nélkül minden egyes szám. Csodálatos! (A kedvencem a 4.)

3.) Home Alone (John Williams)
John Williams korunk talán legnagyobb élő zeneszerzője, hihetetlenül sok jó filmzenék írt már, nekem talán ez áll a legközelebb a szívemhez, mert nem csak egy kitűnő film kitűnő zenéje, hanem csodálatos karácsonyi zene. Ha meghallom azonnal karácsonyi hangulatba kerülök. Kicsit olyan mintha mindigis ismertem volna, mint a nagy klasszikusok... És ez nagy szó!

4.) Dances With Wolves (John Barry)
Ennio Morricone ide vagy oda, szerintem John Barry írta meg minden idők legjobb western filmzenéjét! Ezt hallgatva azonnal a végtelen prérin érzem magam. Találhatunk benne monumentális jelenetekhez íródott nagyszerű zenét, de igen szép, érzelmes muzsikát is. Mind első osztályú!

5.) Forrest Gump - Score & Soundtrack (Alan Silvestri)
A Forrest Gumo az egyik kedvenc filmem. Megvan a soundtrack gyűjtemény, és Silvestri filmzenéje is. Mindkettő tökéletes. Imádom ahogy a filmben kb.: 50-60 jobbnál jobb amerikai sláger érzékelteti az idő múlását, ezek nagy része megtalálható a lemezen kronologikus sorrendben. De Silvestri csodálatos filmzenéjét hallgatva is bármikor felidézhetem kedvenc jeleneteimet.

6.) The Lord Of The Rings - Trilogy (Howard Shore)
A tökéletes filmtrilógiához tökéletes zene dukál. Howard Shore valami olyat tett le az asztalra a filmzenék terén amilyet Jackson a filmek terén. A három film zenéje egyenként, és külön külön is zseniális. Nagyszerűen végigvezethető rajtuk a filmek cselekménye, de külön külön is meghallgathatjuk kedvenc népünknek, vagy jelenetünknek zenéjét.

7.) 25th Hour (Terrence Blanchard)
Monty az útolsó napját tölti börtönbevonulása előtt. Rengeteg gondolat kavarog a fejében, amit Terrence Blanchard zenéje hivatott aláfesteni, igen szépen. Felejthetetlen a drámai főcímzene, amikor a kamera World Trad Center helyét pásztázza...

8.) Star Wars (John Williams)
Van olyan élő ember a Földön aki nem ismerné ezt a zenét? Williams modernkori örökérvényű klasszikusa nem csak a főcímzenéje miatt került bele a Top 10-es listámba.

9.) Le Fabuleux Destin D Amelie Poulain (Yann Tiersen)
Yann Tiersen különleges zenéje egy nem mindannapi filmhez. Olyan francia, olyan játékos, olyan szép, olyan Amelie-s... :-)

10.) Edward Scissorhands (Danny Elfman)
Tim Burton legjobb filmje, nagy gyerekkori kedvenc. Egyedül csak Danny Elfman képes zenében kifejezni Burton groteszk, furcsa, de mégis szép gondolatait... Felejthetetlen jelenet: Mikor Winona Ryder táncol a hóesésben...
0
2006. február 7., kedd 19:02
Nincs kedvetek beszélni is a listáitokon feltüntetett filmek zenéjéről? Szerintem úgy sokkal érdekesebb lenne - megvitatni őket!
0
2006. február 7., kedd 11:37
1.   The Schindler s List - John Williams (1993)
2.   The Godfathet - Nino Rota (1972)
3.   LOTR - Return of the King (2003)
4.   E.T. - John Williams (1982)
5.   Crimson Tide - Hans Zimmer (1995)
6.   Edward Scissorhands - Danny Elfman (1990)
7.   Legends of the Fall - James Horner (1995)
8.   Conan the Barbarian - Basil Poledouris (1982)
9.   SW Ep 5. - The Empire Strikes Back (1980)
10. The Beauty and the Beast - Alan Menken (1991)
0
2006. február 6., hétfő 16:36
1. The Crow (Score)
2. The Crow (Soundtrack)
3. The Nightmare Before Christmas
4. Braveheart
5. The Lord Of The Rings (Trilogy)
6. Twin Peaks
7. Star Wars
0
2006. február 6., hétfő 16:26
1. The Lord of The Rings Trilogy
2. Star Wars - Return of The Jedi
3. Indiana Jones and The Last Crusade
4. The Magnificent Seven
5. The Towering Inferno
6. Conan The Destroyer
7. Twin Peaks
8. Wuthering Heights
9. The Thief of Baghdad
10. Last of The Mohicans (főszereplő: Steve Forrest)
0
2006. február 6., hétfő 0:00
Remek ez a topic...

Jut eszembe, A The Peacemaker "hazafias" zenéi is remekre sikerültek, illetve horror műfajban muszáj megemlíteni a Kampókéz c. film zenéjét, csodálatos lett szerintem, akárcsak az első két Hellraiser-filmé!
0
2006. február 5., vasárnap 22:59
A házibuli is király :)
0
2006. február 5., vasárnap 21:57
Megvan a 6-7-hely: Volt egyszer egy vadnyugat és a Dr. Zsivágó :)
0
2006. február 5., vasárnap 21:57
The Omen - Jerry Goldsmith !!!!!!!!!!
0
2006. február 5., vasárnap 21:54
Igazad lehet, én a Gladiator kivételével szinte csak 1-1 zenére gondoltam.
0
2006. február 5., vasárnap 21:51
1.) Sen To Chihiro No Kamikakushi (Joe Hisaishi)
2.) Twin Peaks (Angelo Badalamenti)
3.) Home Alone (John Williams)
4.) Dances With Wolves (John Barry)
5.) Forrest Gump - Score & Soundtrack (Alan Silvestri)
6.) The Lord Of The Rings - Trilogy (Howard Shore)
7.) 25th Hour (Terrence Blanchard)
8.) Star Wars (John Williams)
9.) Le Fabuleux Destin D Amelie Poulain (Yann Tiersen)
10.) Edward Scissorhands (Danny Elfman)

A Forrest Gumpnál egybe vettem a remek Soundtrack-et, és Silverstri Score-ját. A Gyűrűk Uránál, meg az egész trilógiát tekintem így egyben remekműnek.
Amik sehogysem akartak beleférni a Top 10-be, de ott lenne a helyük:
- Star Trek - The Motion Picture (Jerry Goldsmith)
- The Godfather III (Nino Rota, Carmine Coppola)
- The Omen (Jerry Goldsmith)

Kíváncsian várom a többiek listáját! :-)
0
2006. február 5., vasárnap 21:36
VIGO!

Esőember? Ne már! Szinte hallgathatatlan... Van benne egy darab tényleg kitűnő dallam, aztán a többi tömény unalom, és középszerűség.

Egyébként pár hete én is feldobtam ezt a témát a filmzen topicban, mindjárt idecopyzom az én top 10-es listámat.
0
2006. február 5., vasárnap 20:33
Lövésem nincs, miért ír valaki hozzászólást egy általa értelmetlennek tartott topicba... Na mindegy...

Nagyon szeretem Jerry Goldsmith munkáit, pl. az Omen fergeteges, de a gyengébb filmekben is jeleskedett, pl. Kísértethajó (Deep Rising).
A Con Air, A Szikla, és az Armageddon c. akciófilmek zenéje is klassz.

A Lost Highway - Útvesztőben zenéi remekül vannak összerakva, ha valaki tudja, mi szól pontosan Patricia Arquette és Balthazar Getty szeretkezési jelenete alatt az autó fényszórójának fényében. informálhatna! :)

Most bizonyára röhögtök, de az unalomig tudom hallgatni James Cameron PIRANHA II. c. filmjének főcímzenéjét, egyszerűen zseniális! Hallgassátok csak meg!

Emellett a modernebb horrorfilmek is remek kísérőzenével rendelkeznek, pl. a Sikoly vagy az Éjjeliőr a hullaházban (utóbbi főleg a kulcsjeleneteknél hatásos, bár a zeneszerző jobb munkát végzett a film eredeti dán verziójánál) c. filmeknél.
Nem elhanyagolható a klasszikus horrorok zenéje sem, ha pl. a Drakulát (Coppola, 1992) vagy a Rosemary gyermekét nézzük.

Quentin Tarantino filmjei kapcsán biztos tudjátok, hgy a mester maga válogatja filmjeibe a zenei repertoárt, és ez frentikusra sikeredett pl. a Kill Bill, a Ponyvaregény, vagy az Alkonyattól Pirkadatig esetében.

No, Ti jöttök! :)
0
2006. február 5., vasárnap 20:09
Sorrend nélkül, ahogy éppen eszembe jut (utólag biztosean még jópár beugrik majd):

- Doktor Zsivágó
- Volt egyszer egy vadnyugat
- Titanic
- Marvin szobája
- Nincs bocsánat
- Dina vagyok
- Gengszterek klubja
- Ray
- Itt a Földön
- Szenvedélyek viharában
- Buena Vista Social Club
- Számkivetett
- A szívem érted RAPes
- A Nagy Kékség
- Lottózsonglőrök
- Sztárom a párom
- Corelli kapitány mandolinja
- Diploma előtt
- Jöttem, láttam, lőttem (1968)
- Gladiátor
- Híd a Kwai folyón
- Nevem Sam
- Szombat esti láz
- Zongoralecke
- A nagy balhé

Ha majd látom a további listákat, biztosan a fejemhez kapok: hogy ez nekem nem jutott eszembe!

VIGO! Köszönöm a topic indítását! Kiváncsian várom mások véleméányét. (Ízlések és pofonok különbözők)
0
2006. február 5., vasárnap 15:52
Jaj, már megint egy újabb értelmetlen topic...
- Elnézést uram, meg tudná mondani hány óra?
- Már hogy ne tudnám megmondani dagikám?! Épp itt az ideje, hogy jól megcibáljam az orrodat és a fejedre húzzam az alsógatyádat.
0
2006. február 5., vasárnap 15:49
Szerintem

1: Keresztapa
2: Titanic
3: Esőember
4: Gladiator
5: Oldboy

0