Hello!
Hagyj válaszoljak : ) A Helyszínelők sorozatok a kedvenceim, izgalmas nyomozások, remek történetekkel, nagyszerűen eltalált karakterekkel.
A CSI: Crime Scene Investigation 2000 őszén indult az USA-ban a CBS csatornán. Hamar nagy nézettségre talált a sorozat, évek óta a legnézetebb sorozat, bár idén a Grace klinika (Grey s Anatomy) 1-2 millióval ötbb nézőt vonz. Ez az alap sorozat, itt ismerhettük meg azon technikák nagy részét, melyet később beépítettek a két spin-off-ba (azonos felépítésű, testvér sorozat). Las Vegas a helyszín, így adott, hogy több casinóval, sivataggal kapcsolatos eset fordul elő. A képi világát a hideg, sötét színek jellemzik, így a kék és a zöld, valamint a sivatag színe dominál. Igaz, hogy Gil Grissom (William Petersen) a főbb karakter, de a többieket nem nyomja el. Sajnos a 7. évad közepén Petersen távozott, azóta ha jól tudom talán egyszer szerepelt, úgy tudom, hogy ezentúl már csak amolyan mellékszereplő lesz : (
A CSI: Miami 2002 őszén indult szntén a CBS-en, de valójában hamarabb, a CSI második évadának utolsó előtti részében már megismerhettük ezt a csapatot, mikor két Vegas-i kolléga Miamiban folytatta a nyomozást. Itt értelemszerűen a "vizes" esetek a túlnyomóak, de volt már cunami is. A narancssárga szín a domináns, így a tűzzel, robbanással kapcsolatos eset is több van. Maga a helyszínelő gárda (meglátásom szerint) már nem annyira színes s időnként szórakoztató, mint a nagy testvérnél. Itt főként Horatio Caine-en (David Caruso) van a hangsúly, ő a központi figura.
A CSI: NY 2004 őszén indult, milyen meglepő, a CBS-en. S őket sem ekkor láthattuk először, a Miami második évadának a végén Horatio nyomozás közben átruccan NYC-be. A főszerepekben Gary Sinise-t (Forrest Gump, Apollo 13) és Melina Kanakaredes-t (Providence) láthatjuk. A Nagy Almában az első évadban a szürke színek domináltak, a második évadra azonban "kiszínesedtek". Ahogyan a Miami esetében, úgy itt is szürkébbek a karakterek az alap CSI-nél (sztem legalábbis).
A CSI jelenleg a 7., a CSI: Miami a 5., a CSI:NY a 3. évadánál jár. Ez a nézettségi sorrend is házon belül. Utóbbi két sorozatnál a előző évadukban ismét volt egy crossover, vagyis az egyik részben Miami-ban, a másik sori következő részében pedig már NY-ban folyt a adott ügy nyomozása. Itthon a CSI első évada két részre bontva jelent meg, de a BuFi-nak sikerült a második évadot már egyben kiadni s ezt örömmel veszem : ) Jól fog mutatni ez is a első mellett : ) Szerencsés vagy already! A kép tényleg 16:9-es mert ellentmondó híreket kaptam erről. Amúgy ha sikere lesz dvd-n a CSI, akkor várható ak ét testvér-sorozat is itthon : )