Keresés

A Rózsaszín Párduc

2006. március 14., kedd 18:51
Nem Sellerst,hanem Peter Falkot akartam írni.
0
2006. március 14., kedd 18:49
A Meghívás egy gyilkos vacsorára c. filmben pródizálták Poirot-t,miss Marple-t,Charlie Chant,Seller egy Marlowe féle figurát,talán éppen pont őt,de David Niven úri detektív karaktere mögött ki van?
0
2006. március 14., kedd 18:32
én is bírtam a coen-változatot, de az eredetivel tényleg nem tudott versenyre kelni. külföldön már megjelent a film egy szép gyűjtemény keretében, amely más ealing studios által gyártott komédiákat foglalt össze.

az erdeti ladykillers:

0
2006. március 14., kedd 18:23
A MEGHÍVÁS EGY GYILKOS VACSORÁRA már megjelent nálunk DVD-n, de szinkron nélkül.

"Ez csak egyet jelenthet. Csak azt nem tudom, mit."
0
2006. március 14., kedd 18:20
Az tényleg jó lenne, mert már régóta szeretném megnézni! Nekem végülis tetszett a Coen-féle változat is, érdekelne milyen volt az eredeti.
most posts by TM
0
2006. március 14., kedd 18:16
megjelenhetne mifelénk a the ladykillers (1955) is, melyben sellers többek között alec guinness-sel, jack warnerrel és katie johnsonnal komédiázik. a sztorit ismerjük a kevésbé jól sikerült, de azért nem feltűnően rossz coen-változatból.
0
2006. március 14., kedd 18:13
Az 1963-as Pink Panther-ben valóban nem mondhatták a "Columbo" nevet, mivel anak a sorozatnak az első pilotja 1968-ban készült, majd egy 1971-es második pilot után kezdték el a sorozatot forgatni (az első részt ugyebár Spielberggel)
Nyilván a szinkron később készült, ezért csúszott be ez az anakronizmus.
Ha már szóba került Columbo, akkor megemlíteném a két Peter - Peter Falk, és Peter Sellers - közös vígjátékát, a "Meghívás egy gyilkos vacsorára" (Murder by Death) című "halálos" komédiát, melyben rajtuk kívül szerepelt Alec Guinness, Maggie Smith, egy másik Párduc-szereplő - David Niven, illetve egy mostanság szintén felkapott név, az egykori híres amerikai szerző Truman Capote, kinek neve többek között az Álom luxuskivitelben (Breakfast at Tiffany s) vagy a Hidegvérrel (In CoolBlood) kapcsán lehet ismerős, és aki e filmen kívül csupán az Annie Hallban játszott, és akit Phillip Seymour Hoffman Oscart érően formált meg.
A "Meghívás egy gyilkos vacsorára" hazai dvd-megjelenésének uyanúgy sokan örülnénk, mint az "Estély habfürdővel", vagy - hogy hazabeszéljek - "A Rózsaszín Párduc" mindegyik részének itthoni kiadásának!
most posts by TM
0
2006. március 14., kedd 17:47
Vagyis Columbo...
0
2006. március 14., kedd 16:33
Az összefoglaló tényleg tartalmas.Nekem az elsõ a kedvencem.David Niven jelenléte nagyon megdobja ezt a részt.
A másik ok:A filmen látszik,hogy még nem sorozatban gondolkodtak.
Egy hiba a szinkronban:Sellers egy  alkalommal Colombo szerelésrõl beszél,pedig hol volt õ még akkor!
0
2006. március 14., kedd 16:00
Az 1968-as Estély habfürdővel (The Party) az egyetlen olyan Sellers-Edwards komédia, ami nem köthető a Rózsaszín Párduchoz, a zeneszerző itt is Mancini volt.
most posts by TM
0
2006. március 14., kedd 13:51
Peter Sellers egy őrült...!!  :-)))
Nemrégiben egy költözéskor előkerült egy csomó videókazettám, köztük a Rózsaszín Párduc-filmek, amiket annó (bohó ifjúkoromban... :-)  az InterVideó kölcsönzőjéből másoltam át... Egy közülük (Shot In The Dark) feliratos, egy Márkus-szinkronos (RP visszatér), a többi meg (RP, RP újra lecsap, RP bosszúja) Gálvölgyi-szinkronos. Akkora élmény volt újranézni őket!! Hej, ha kiadnák így DVD-n, már venném is meg jól... :-)
Jim Carrey, Rowan Atkinson, Steve Martin és a többiek fényévekkel elmaradnak Peter Sellers mögött...
Látta valaki az "Estély habfürdővel"-t?

0
2006. március 12., vasárnap 21:37
Kösz!
Igen, előbb volt a film, aztán jött az intró alapján az animációs vonulat, mely szépen kinőtte magát a sok év alatt.

Az első részek még kissé komolykodóak voltak, aztán jól ráéreztek Sellers és az általa játszott  figura ellenállhatatlan humorforrására!
most posts by TM
0
2006. március 12., vasárnap 21:11
téglagyári megálló: köszönet az összefoglalóért, jól sikeredett.
nem is tudtam, hogy a film intrója volt az első rajzolt párduc, és azt követte a rajzfilmsorozat. meg a képregény.

nekem az első rész nem nagyon jött be. túl hosszú és unalmas volt számomra, de a többin fetrengtem a röhögéstől. a nem sellers-es részeket nem láttam, talán jobb is...

és hogy milyen lesz martin felügyelőként? ... előbb utóbb mi is megtudjuk...
0
2006. március 12., vasárnap 20:04

A képeken Alan Arkin látható Clouseau felügyelő szerepében.

Ez a film abban is más, hogy nem amerikai, hanem angol. A története pedig a Nagy Vonatrablás elkövetőinek kézrekerítéséről szól, amelyet a francia nyomozófenoménra bíztak.
most posts by TM
0
2006. március 12., vasárnap 19:53
Ez volt az a film, amit Csabaga említett, ez 1968-ban készült "Inspector Clouseau" néven, és valóban Alan Arkin játszotta a főszerepet, de mivel sem Sellersnek, sem Blake Edwardsnak nem volt semmi köze a projekthez, plusz még színvonalában is jócskán alulmúlta a Sellers-féle részeket, ezért kihagytam a felsorolásból, de egyébként jogos, hiszen végülis ennek is volt köze a Rózsaszín Párduchoz.
Köszi az észrevételt!
most posts by TM
0
2006. március 12., vasárnap 19:52
Köszi az infót!
0
2006. március 12., vasárnap 19:43
Nem, a "SHOT IN THE DARK", 1964-ben készült, egy évvel a  "THE PINK PANTHER" után.
most posts by TM
0
2006. március 12., vasárnap 19:38
Szerintem a "SHOT IN THE DARK"-ot adta, én is csak most láttam először.
0
2006. március 12., vasárnap 19:36
Nemrég adta a tv2 a Clouseau felügyelő című filmet. Az mi lehet? Valami spin-off?
0
2006. március 12., vasárnap 19:30
Úgy emlékszem Alan Arkinnal is készült egy film még a 60-as években.
0
2006. március 12., vasárnap 18:39
Én eddig úgy tudtam, hogy a "SHOT IN THE DARK" volt az első film, amelyben feltűnt Clouseau felügyelő és csak ezután jött a "THE PINK PANTHER" c. film. Ezek szerint ez nem így van?
0
2006. március 11., szombat 11:11
Kösz!
Igen, több részhez is készült Márkus-féle szinkron.
most posts by TM
0
2006. március 11., szombat 10:02
Látom, egy igazi szakértővel állok szemben! :) Meglepődtem azon, amit a szinkronokról írtál. Én egyedül a Rózsaszín párduc visszatér című részt láttam a Márkus Lászlóval készült szinkronnal, ami főleg emiatt tetszett. A többi rész pont amiatt nem jött be, hogy a szinkronjukat nagyon gyengének éreztem az előbb említetthez képest.
Ezek szerint, akkor minden részhez létezik Márkus Lászlóval készült magyar hang is? És ha igen, akkor a többi résznél is hallhatunk ilyen klasszikus mondatokat (amelyek gondolom a francia-angol nyelvi különbségekből adódnak), mint: "Megjavítottam a söngőt, mer állandóan söngött!". :))
0
2006. március 11., szombat 5:36
Rózsaszín Párduc-mozifilmek
Hamarosan Magyarországon is piacra kerül a címben említett rajzfilmsorozat, ennek apropóján jutott eszembe górcső alá venni az eddig elkészült játékfilmeket.

Peter Sellers, mint Clouseau felügyelő

Rózsaszín párduc-moziból volt egy pár, szám szerint immár kilenc.
Nézzük meg közelebbről ezt a több, mint 40 éves folyamatot!

1.
Az első A Rózsaszín párduc (The Pink Panther) 1963-ból való, és egy legendás gyémánt, a Rózsaszín Párduc elrablása körül bonyolódik a cselekmény.

A főbb szerepekben Peter Sellers, David Niven és Claudia Cardinale látható.

2.
A következő évben máris folytatódtak Clouseau kalandjai a Felügyelő életveszélyben (A Shot in the Dark) című filmben.

Itt egy gyilkossági ügyet kell kibogozni, melyben a milliomos szobalánya a gyanúsított, és a felügyelő is halálos veszélybe kerül, de aztán minden megoldódik, és a kis hölgyről (Elke Sommer) is kiderül, hogy ártatlan. Ez az egyik legjobb rész!

3.
A folytatás A Rózsaszín párduc visszatér (The Return of the Pink Panther) csaknem tucatnyi évvel később, 1975-ben készült el.

Clouseau, Dreyfuss és a "mázsom"

Az emlékezetes harcművészeti összecsapás Kato-val, a szolgával

Ebben a filmben szintén egy műkincsrablás körüli idióta téblábolást kacaghatunk végig. David Niven helyett Christopher Plummer szerepel a zseniális Peter Sellers mellett.

4.
A negyedik epizód a következő évben érkezett, 1976-ban és A Rózsaszín párduc újra lecsap (The Pink Panther Strikes Again) címet viseli.

Clouseau minden információt begyűjt

Mindeközben még a gyengébb nemet is elbűvöli
(Peter Sellers partnere Lesley-Anne Down)

A történet az időközben - Clouseau hatására - megbolonduló Dreyfuss felügyelő (Herbert Lom) csodafegyveréről szól, mellyel többek között az ENSZ székházat is eltüntetik, és amelyet természetesen kétbalkezes hősünknek kell hatástalanítani.

5.
1978-as keltezésű az ötödik film A Rózsaszín Párduc bosszúja (Revenge of the Pink Panther), melyben egy drogbáró a negatív figura, aki lapátra tett nőjét tenné el láb alól, de Clouseau megmenti a nőt, vesztére.

Mozgalmas epizód, melyben kedvelt főhősünkre számtalan veszély és nem várt esemény vár, például részt vehet a saját temetésén is!

1980-ban elhunyt Peter Sellers.:-((((

Sajnos a sorozat ezzel gyakorlatilag kifújt. A producerek viszont máshogy gondolták, és Blake Edwards rendezőt rábírták még kettő plusz egy folytatásra, fájdalom, de azt kell mondani, teljesen feleslegesen!

6.
Az 1982-es A rózsaszín párduc nyomában (Trail of the Pink Panther) sztorija visszatér az első rész címadó gyémántjához, melyet újból ellopnak. A felsőbb szervek Clouseau-t küldik az ügy felgöngyölítésére, hogy sikerüljön mindörökre megszabadulniuk tőle. Ármánykodásukat siker koronázza, midőn azt a jelentést kapják, hogy a felügyelő eltűnt...

Ezzel a fordulattal búcsúzott a sorozat a felejthetetlen színművésztől, Peter Sellerstől, akit néhány jelenet erejéig archív felvételen még láthatunk.

7.
Az 1983-as A Rózsaszín Párduc átka (Curse of the Pink Panther) már csak egy újabb rókabőr.

Kutatnak Clouseau után, közben összetrombitálják a legrosszabb nyomozókat, harmadszor is eltűnik a gyémánt, ráadásul még egy rövid időre Roger Moore-t is belebújtatják Clouseau szerepébe... kár volt leforgatni!

8.
Blake Edwards utolsó próbálkozása a témával kapcsolatban a tíz év kihagyás után, 1993-ban leforgatott A Rózsaszín párduc fia (Son of the Pink Panther).

Erről talán elég annyit idevetni, hogy immáron végérvényesen megállapítható, hogy a legnagyobb gyémántot őrzik a leggyatrábban - negyedszer is ellopják - illetve hogy Roberto Benigni és Peter Sellers között óriási különbség van, természetesen Sellers javára!

9.
Nem tudni, hogy az alább felsorolt három utolsó bukta után kinek jutott eszébe egy újabb próbálkozás, hogy megkíséreljék a lehetetlent, mármint Peter Sellers szellemét megidézni Clouseau-ként, de 2006-ban került bemutatásra a legújabb Rózsaszín Párduc-mozi, melynek címe ugyanolyan rövid, mint a legelsőé A Rózsaszín Párduc (The Pink Panther), s amelyikben Steve Martin a főszereplő.

Ugyan nem láttam még ezt a feldolgozást, mivel nálunk majd csak április 15-én mutatják be, de az igen sokatmondó, hogy az IMDB szavazói a legrosszabb Panther-részek közé sorolják.

Összegzésképpen tehát kijelenthető, hogy Clouseau csak egy volt, az egyszeri és megismételhetetlen Peter Sellers megformálásában, és a vele készült öt rész, abból is talán az első négy az, ami igazán felejthetetlen!

A magyar szinkronokról néhány szóban talán annyit kell feltétlen elmondani, hogy az ős-szinkron a zseniális Márkus László nevéhez fűződik, akit egy későbbi verzióban Gálvölgyi János váltott, és bár még ő is jónak mondható, de kettőjük klasszisbeli különbsége e szinkron kapcsán is kiviláglik!

Rózsaszín Párduc-rajzfilmek
Az animációról mindenképpen tudnivaló, hogy az első mozifilm után egyből nekiálltak, és már 1964-ben látható volt az első 7 perces szkeccs, mely rögtön Oscar-díjat nyert!

A hatvanas és a hetvenes években 124 részt rajzoltak meg a készítők, ezt, plusz még 37 perc eddig nem látott anyagot ölel fel az a kiadvány, mely az Intercom jóvoltából március végén lát nálunk napvilágot.

Zárásképpen pedig okvetlen említést érdemel az, ami összeköti a mozifilmeket a rajzfilmekkel, és ez nem más, mint a háromszoros Oscar-díjas Henry Mancini klasszikussá vált sejtelmes muzsikája, a "taram taram taram-taram-taram-taram-tara-ra-ra-ra-ra-ramm" :-)
most posts by TM
0