Keresés

Ki a kedvenc színész/nőd? Miért? Meséld el!

2006. július 7., péntek 9:34
Szerintem nem maradtál egyedül...
A Nagy Zabálás úgy fogalmaz kritikát a fogyasztói társadalom ellen, hogy közben azt mutatja be milyen az amikor az ember visszatér az alapvető állatias ösztönökhöz.
0
2006. július 7., péntek 7:07
Hát, akkor úgy látszik, egyedül maradtam a véleményemmel, de nekem ez a fogyasztói társadalmas dolog nem jött le, már ha egyáltalán le akart jönni, mivel field írta, hogy a rendező sem ezt akarta kifejezni. Dehát ez a jó benne, hogy mindenkinek mást mond ez a film. :-)
0
2006. július 6., csütörtök 22:39
A NAGY ZABÁLÁS szerintem is a fogyasztói társadalom visszásságait feltáró jól sikerült szatíra. Középpontban azzal a kérdéssel, hogy vajon mennyire káros, vagy éppen pozitív-e az, ha rendelkeznénk a felmerülő szükségleteink azonnali kielégítésének lehetőségével.

Érdekes látni egy a 70-es évek elején készült filmben azt, ami gyakorlatilag napjaink általános felfogásást jellemzi /sajnos.../: elértéktelenedő világ, hamisan keltett szükségletekkel, a szex pedig egyre inkább az egymás közötti leegyszerűsített kommunikáció egyetlen eszközévé válik. A film férfi szereplői, valamennyien rendkívül jómódúak, ráuntak arra, hogy bármit megkaphatnak a világon. Csak egyetlen kielégítetlen vágyuk marad: saját haláluk pillanatának megválasztása a lehető legbizarrabb körülmények között - halálra akarják zabálni magukat. Ha jól emlékszem - lehet, hogy tévedek- ezt ki is jelentik a történet folyamán valamikor. Érdekes ellentmondás: az egyébként életbenmaradást jelentő evés okozza valakinek a halálát. És bebizonyosodik az is, hogy az egyébként örömökkel teli szeretkezés érzelmek és késztetés nélkül kicsit izé...darabos.;) A szex és az evés szimbóluma egy ízben össze is olvad: női mellet megformáló desszert képében. Étvágya persze már senkinek nincs rá...

A film vége külön tetszett, ami a fogyasztói társadalom ürességét hivatott jelképezni: Andrea Ferreol életunt arccal bámulja ahogy a kiérkező húsosautóról a hentes a a ház elé a porba dobálja a finomabbnál finomabb ínyencségeket, merthogy már nem kellenek senkinek...

Egyébként ez a fajta rendezői világlátás-és láttatás felfedezhető Cronenberg Karambol /Crash/ című filmjében is. Természetesen a tőle megszokott naturális külsőségekkel. De a lényeg ugyanaz: elértéktelenedő világ, torz értékrend-melynek csúcsán a halál áll, mint "átélni való"élmény. A szex pedig jelentőségét veszti, csak mint kommunikációs forma van jelen..

Bocs a hosszú OFF-ért.

Szívesen leírtam volna mindezt a "NAGY ZABÁLÁS" adatlapjára is. Már ha volna adatlapja....:(

Hogy írjak valami ideillőt is: kedvenc színésznőm Sigourney Weaver. Mert nem az a díva típus, aki tollboával rázza magát holmi filmfesztiválokon és mert mindent el tud játszani. Még azt is, hogy esetenként rossz színésznő.;)
0
2006. július 6., csütörtök 17:39
RUSS MEYER RULEZ!!! :-)))
most posts by TM
0
2006. július 6., csütörtök 17:18
Nekem is pont ez jutott eszembe, no meg az, hogy ennyi erővel nézne inkább Rocco Siffredi filmeket, azokon legalább nincs mit elemezgetni...:D
0
2006. július 6., csütörtök 17:06
Most már értem Palkó, miért szereted annyira Fellini filmjeit... Örökké "azon" jár az eszed! Gondoltam, hogy a Nagy zabálást sem hagyod ki!
Különben nagyon művelt vagy, fogadd elismerésem...
0
2006. július 6., csütörtök 17:04
Szerintem nem a fogyasztói társadalom kritikája, inkább azt mutatja be, milyen, mikor az ember visszatér az alapvető (állatias) ösztönökhöz, a lét- és fajfenntartás két szükségszerű eszközéhez: az evéshez és a szexhez. És hogy mennyire üres és közönséges ez a két dolog az ember számára (az állattal ellentétben) érzelmek nélkül. Az embernek természetéből adódóan szüksége van valami többre, valami fennköltebb mögöttes tartalomra, mert anélkül belepusztul az öncélú élvezetekbe. Érdekes és fontos momentum, hogy csak a termetes, a mondhatni „ősanyát”, Évát szimbolizáló nő (Andréa Ferreol) éli túl ezt a fajta életmódot, ő képes túlélni mindent, míg a férfiak kipusztulnak mellette. Én legalábbis így fogom fel ezt a filmet.
0
2006. július 6., csütörtök 16:53
Nem teljesen értek egyet. A NAGY ZABÁLÁS szerintem inkább a fogyasztói társadalom egyfajta kritikája, noha maga Ferreri elutasította ezt az értelmezést, bár nem szolgált ennél jobbal sem. Másik érdekes vonása az erősebbik nem egyfajta infantilizálódásának megörökítése (gondoljunk például Noiret karakterére), amelyet a női nem erősődő dominanciája kísér (ld. Andrea Ferreol karaktere mint túlélő): ez a világlátás egyébként több filmjét jellemzi.
0
2006. július 6., csütörtök 16:53
"a nőci" Andrea Ferreol...
0
2006. július 6., csütörtök 16:51
A nagy zabálás az én kedvencem is - főleg amikor a pasas belevágja a nőci nagy farát a tortába!!!!!!
0
2006. július 6., csütörtök 16:43
A Casanovát még nem láttam, de már megvan, majd megnézem. Ebben a témában nekem viszont A nagy zabálás a kedvencem. Körülbelül ugyanez a mondanivalója, de valahogy mégsem olyan gyomorforgató, mint a Satyricon.
0
2006. július 6., csütörtök 16:40
A SATYRICON meglátásom szerint pont egy olyan kort kívánt ábrázolni, ahol az emberi értékek devalválódtak, s a pillanatnyi testi örömök, a féktelen tivornyák, végeláthatatlan zabálások és orgiák jelentették mindennek az alfáját és ómegáját. Fellini ráadásul úgy idézte fel ezt az antik kort, hogy nem lehetett nem észrevenni az utalásokat saját korára sem. (Ami külön érdekesség, az a film töredékes szerkezete, mozaikos építésű cselekménye, de hát maga az irodalmi mű, Petronius SATYRICON-ja is töredékesen maradt fenn, s ezt a töredékességet Fellini attól függetlenül remekül érzékeltette, hogy saját bevallása szerint érdeklődését pont az irodalmi mű hiányzó részei keltették fel.) Lényegében ugyanezt a keserű, de sajnos igaz világképet tükrözte más-más korba helyezve az ÉDES ÉLET és a CASANOVA is. Öncélú akkor lett volna, ha funkciótlan lett volna benne mindez, de szerintem erről nincs szó egyik mű esetében sem.

0
2006. július 6., csütörtök 16:30
A kedvencem. :-))
0
2006. július 6., csütörtök 16:28
Szó nincs arról, hogy nem értem Fellini filmjeit! Persze, hogy a trafikosnő dudái mögött is tartalmas az Amarcord, és a Satiriconban is sok jelenet bele passzol.
És igenis, Fellininél többször volt öncélú az erotika. A Satyriconba rengeteg elnyújtott orgiajelenet volt - mondjuk engem nem zavartak, de a feleségem a film felénél távozott, mert az érzékeny gyomra nem bírta.
A leszbikus színésznők is lehetnek jók, Pl. Jodie Foster, de Masina szerény meglátásom szerint csak ripizett. A mellbőség meg jó ha van, de Maryl Streep-et annak ellenére is jónak tartom művészileg, hogy randa szegény!

Eddig elkövetett eminens stílusomért bocsánatért esedezem - de mentségemre szolgál, hogy ti estetek nekem, Tégla még a farkával is megkínált, csak mert "kövérteheneztem".
Pucér Sandra Milo fotókat meg nyugodtan rakjatok be!!!!!!! A csontvázat inkább Nagyapónak adom!

Bunkópali
0
2006. július 6., csütörtök 16:14
Kb. ezekre a dogokra akartam célozni
0
2006. július 6., csütörtök 15:00
Szia Marten!

Persze, minden alkotói életműben kimutathatók az önéletrajzi motívumok, ezért nem haszontalan a művészek magánéletét is ismerni. Fellini műveit viszont nem az teszi nagyszerűvé, s nem is az von le esetleg az értékükből, hogy ő milyen típusú nőkért rajongott civilben, vagy éppen kölcsönösen leszopták-e egymást Mastroiannival és Sordival. A SATYRICON perverz tartalmai éppúgy a helyükön vannak, mint a CASANOVÁ-é vagy az ÉDES ÉLET-é: egy film attól nem lesz egyébként csekélyebb értékű, mert "meleg" utalásai is vannak, feltéve ha azok nem öncélúak. Fellininél nem azok. Ha valaki mondjuk az AMARCORD-ban nem képes többet látni, mint a trafikosnő hatalmas melleit, vagy a SATYRICON-ban sem látja meg az orgiajelenetek mögöttes tartalmait, akkor azért nem biztos, hogy a hiba a rendezőben és a filmben van. Masinát (vagy akár Winsletet) sem aszerint kellene Palkónak megítélnie, hogy leszbikus volt-e vagy sem, s mekkora volt a mellbősége, netán hány kiló volt, hanem, hogy mit nyújtott a vásznon, mennyire volt katartikus az alakítása.
0
2006. július 6., csütörtök 14:09
Ez a topic tényleg szórakoztató! Palkó modora kritikán aluli, de pár dologban egyetértek vele!

- Fellini filmjeinek értékelése kapcsán valóban fontos ismerni a rendező    magánéletét. Persze itt nem a felesleges csámcsogásról van szó!
- Sajnos az is valószínű, hogy a rendezőnek tényleg voltak szexuális aberrációi - amik a filmjei nagyrészében előjönnek, például a Satiyicon-ban, a Casanova-ban.
- Palko által említett "meleg" dolog megkérdőjelezhető Fellinire, és Masinára vonatkozóan, ám tényleg vannak utalások rá a filmjeiben, pl. a Júlia és a szellemek-ben, a Satiricon-ban. A Casanova - ban is volt egy homoszexuális szál, amit később kivágtak a filmből.
Én nagyon tisztelem Fellini-t, és a fenti dolgokat nem lejárató jelleggel írom, de valóban fontosnak tartom az efféle megközelítést is, hiszen így jobban megértjük a filmjeit!
0
2006. július 5., szerda 21:26
Azt tudtuk eddig is, hogy Füles vagy, most már azt is, hogy farkas viszont nem! :-)))
most posts by TM
0
2006. július 5., szerda 18:32
Szia Juliet!

Hogy egy filmklasszikusból idézzek: "Senki nem tökéletes". :)
0
2006. július 5., szerda 18:23
:-)))
0
2006. július 5., szerda 18:22
Field!
Jól titkoltad ezt eddig előttem. :-)) Akkor ezentúl együtt megyünk shoppingolni, jó? :-)
0
2006. július 5., szerda 17:45
Én úgy tudom, még létezik, de a PLAYMEN olasz kiadvány, nem amerikai (ha jól tudom)...
0
2006. július 5., szerda 17:13
Ez a Playmen magazin létezik még?
most posts by TM
0
2006. július 5., szerda 17:10
Hát, Barátom, a hermafrodita-akció ma sem jött össze! :-)
most posts by TM
0
2006. július 5., szerda 17:06
Látszik, hogy nő vagy!))) Playboy, Playmen nem ugyanaz! Egyébként a kép szerintem is jó.
0