Keresés

FILMAJÁNLÓ

2006. június 6., kedd 21:14
Hello!

Személy szerint ebbe a topikba főként olyan filmekről szeretnék írni, melyek eddig sajnos nem kerültek még itthon DVD forgalomba.

MEGGYANUSÍTVA (Under Suspicion) - 2000

Rendező: Stephen Hopkins (Peter Seller élete és halála, Lost in Space, Ragadozó 2)
Főszereplők: Gene Hackman (Közellenség, Nincs bocsánat, Francia kapcsolat I-II.), Morgan Freeman (Millió dolláros bébi, Hetedik, Nincs bocsánat), Monica Belucci (A Passió, Mátrix II-III., Maléna), Thomas Jane (A megtorló, Álomcsapda)

Hackman alakítja Henry Hearst ügyvédet, aki San Juan-ban, Puerto Ricó-ban él a nálánál jóval fiatalabb feleségével, Chantal-lal (Belucci). Ünnepség zajlik a városban, amikor is már a második kislány holttestét fedezik fel. Victor Benezet rendőrkapitány (Freeman) egy kis beszélgetésre invitálja meg jóbarátját, Henry-t. Beszélgetésük során Henry furcsán viselkedik, követhetetlen válaszaival pedig gyanút ébreszt Victor-ban. Ahogy egyre inkább túrkálnak az ügyvéd magánéletének szennyesében, úgy egyre inkább teljesen más kép alakul ki az ügyvédről. Ráadásul Chantal férje furcsa szexuális szokásairól és hobbijáról számol be. Az ügyvédnek ezen az éjszakán szembe kell néznie a barátjával és az emberek elítélésével. Vajon képes bizonyítani ártatlanságát vagy ebben már ő maga sem hisz?

Jó pár éve már, amikor utoljára láttam ezt a filmet, de arra tisztán emlékszem milyen remek alakítást nyújtott Hackman és Freeman. Forrt körülöttük a levegő, Henry kihallgatásai nagyon természetes módon voltak eljátszva, a történet ügyesen épül fel és amint egyre több kérdésre kapunk választ, úgy egyre inkább kirajzolódik az ügyvéd jelleme és drámája. Bár nem volt nagy sikere a filmnek, a feszültség végig érezhető és szerintem kitűnik az átlagos thrillerek sorából. Sajnálatos, hogy még nem került sor a DVD-n való megjelensére, VHS-en lehet megjelent, nem tudom. Egy egyszerű szinkronos, fapados kiadványként el tudnám viselni, bár ha csak felirat nélkül jelenne meg (pedig a szinkron jól sikerült) én már azzal betelném.
0
2006. június 5., hétfő 23:14
A MAJMOK BOLYGÓJA (PLANET OF THE APES, 1968)

Már-már kultikussá érett eme nagyszerű Sci-Fi sorozat, melynek (majdnem) minden része egyenértékű, és elismert. Generációk nőttek és fognak is felnőni ezen klasszikusokon. Fogadjátok hát szeretettel a kis bonccsomagot e patinás sorozatról!

Franklin J. Schaffner klasszikusa a mai napig ugyanolyan hatásos mint 38 évvel ezelőtt, s bár a film történetvezetése elég kezdetleges és kissé vontatott, mégsem untatja a nézőt egy pillanatra sem, Heston ezekben az években már bőven túl volt a csúcson, de ettől függetlenül színészileg tökéletesen jelen van.

A másik dolog mely lenyűgözött a mű kapcsán a technikája és trükkjei, melyek még majd 40 év távlatából sem röhejesek. Amikor egy ilyen művel találkozik az ember, akkor óhatatlanul elgondolkodik azon, MINEK A CGI?!

A történet itt-ott különbözik a regényétől, de nagy vonalakban követi azt. Tehát csak a rend kedvéért: Három űrhajós lezuhan egy idegen planétára, melyről később kiderül, hogy a náluk alacsonyabb rendűnek hitt majmok által uralt és az embereket vadállatként kezelő hely. A három főhős fogolytáborba (állatkertbe) kerül, ahol kísérleteket végeznek rajtuk, melyeket mindössze egyikük, Taylor (Charlton Heston) él túl. Az utolsó túlélő azonban nem adja fel, és minden követ megmozgatva küzd szabadságáért. De vajon sikerül-e főhősünknek elérnie a hőn áhított szabadságot?

Ez és az ehhez hasonló kérdések válaszáért és egy filmtörténeti klasszikus által nyújtott katarktikus élményért érdemes végigkísérni Taylort kálváriáján.A feszültség fokozásához hozzájárul Jerry Goldsmith csontig hatoló zenéje és a forgatókönyv kidolgozottsága.

90%
0
2006. június 5., hétfő 4:04
Ómen - The Omen (1976)
írta: David Seltzer
rendezte: Richard Donner
szereplők: Gregory Peck, Lee Remick, David Warner, Billie Whitelaw, Harvey Stephens

Így a remake kapcsán újra elérkezettnek éreztem az időt, hogy elővegyem ezt a klasszikust, mely az akkori kor egyik legerősebb horrorja, az Ördögűző és a Rosemary gyermeke mellett. Megérdemelten foglal helyet az Ómen ebben a hármasban, bár ha össze kell hasonlítani velük, talán a leggyengébb közülük, ez azonban nem jelenti azt, hogy egy rossz filmmel van dolgunk, nem hiába lett klasszikus a műből.
Robert Thorn szörnyű hírt kap a kórházból, ahol felesége szült. Fia a születése után pár pillanattal meghalt, tudja felesége nem élné túl a hírt. Elfogadja hát egy pap ajánlatát, aki felajánl neki egy - az ő fiával egy időben született - fiút, akinek hozzátartozói nincsenek, anyja pedig belehalt a szülésbe. A dátum hatodik hó, hatodik napja, az időpont reggel 6 óra... A kisfiú 5.születésnapján megtörténik az elős tragédia...
A film megpróbálkozik vegyíteni a misztikus horrort a szereplők lelkében lejátszódó horrorral. Néhol megbicsaklik, amikor túlzottan is hatásvadász eszközöket próbál alkalmazni, ami akkoriban bizonyosan a frászt hozta rövidtávon a nézőkre, ma viszont mosolygást vált ki. Szerencsére ilyenből kevés van, a rendező amellett, hogy remek beállításokat alkalmaz, melyekből egy-egy újranézés alkalmával számos szimbólum felfedezése történhet meg, fantasztikusan  kapja el, a film vége felé egyre jobban, hogy mely félelmekre kell koncentrálni. Így sikerül elérnie az egyre nyomasztóbb hangulatot. Az emberi lélek horrorját pedig Gregory Peck zseniális alakítása teszi átélhetővé. Talán a többi karakter kicsit kidolgozatlan hozzá képest, vagy csak a színészi játékuk törpül el a színészóriás mellett. Említést érdemel még Jerry Goldsmith aláfestő zenéje, mely, azt a néhány hatásvadásznak jelenetet leszámítva, már az első percekben a frászt hozza az emberre; valamint Gilbert Taylor képeiből is sok emlékezetes marad majd.
Kevés hibája és sok erénye miatt bátran ajánlható az Ómen 1976os változata, azoknak akik szeretik a minőségi horrorokat. (és természetesen minden jó érzésű filmrajongónak)

80%
0
2006. június 5., hétfő 2:08
The Andromeda Strain (1971) - /Az Androméda törzs/

Egy titkos katonai műhold zuhan le egy Új-mexikói poros, 68 lakosú kisváros közelében. Katonai felderítők érkeznek a helyszínre, és döbbenten tapasztalják hogy minden élőlény elpusztult a városban. A következtetés egyértelmű: Valószínűleg egy minden eddiginél halálosabb földönkívüli vírust hozhatott magával a szerkezet.

A Fehér-Ház elrendeli a szűkségállapotot, és válogatott tudósok négyes csoportját küldi a helyszínre vizsgálódni. Mikor körülnéznek, döbbenten tapasztalják, hogy az emberek az egyik pillanatról, a másikra estek össze, és minden vér elporladt testükben. Mindössze két túlélőt találnak, akiknek látszólag semmi bajuk: Egy csecsemőt, és egy öregemebert...

Összeszedik a lezuhant műhold darabjait is, és egy szupertitkos, rendkívüli biztonsági rendszerekkel felszerelt földalatti laborba szállítják kivizsgálásra...

Na de milyen laboratórium ez? Egy olyan, amit a kormány időt, és pénzt, és technikát nem sajnálva pont arra a célra épített, hogy egy esetleges biológiai háború esetén a teljese sterilitás környezetében tudják vizsgálni, és kontrollálni a vírusokat. Döbbenetesen néz ki... Csak az fél órát (!) ölel fel a film idejéből, amíg a négy tudós végigmegy a négy szintes biztonsági rendszeren, ahol teljes mértékben sterilizálják őket, hogy beléphessenek az ötödik szintre, a laboratóriumba!

Ahol is a legmodernebb technikai eszközök állnak rendelkezésükre hogy izolálják, és kontrollálják a kórokozót... (Vagy talán nem is csak egy szimpla vírusról van szó?) Mindenre fel vannak készülve... Még arra is hogy akár egy egészen új, földönkívüli életformát fognak felfedezni...

Michael Crichton még orvostanhallgató korában vetette papírra egyik első sci-fi regényének alapjait, miután érdekes beszélgetést folytatott egyik professzorával a kirstályalapú életformákról. Könyve megjelenése után, Hollywood mindjárt lecsapott rá, és egy igen tapasztalt sci-fi rendezőre bízták a projectet: Robert Wise-ra.

Az évszámra tekintve elképesztő a film frissessége... Ez egy igazi SCIENCE Fiction a szó legnemesebbik értelmében! Szín tiszta tudomány! A hatvanas években még nem volt olyan jellemző a szakzsargon a filmekben, ez a projekt már ebben is úttörő volt: Olyan tudományos szöveg van levágva benne akárcsak a Vészhelyzet egy epizódjában, és ettől baromira valósághű lesz az egész. Már csak azért is mert itt nem számíthatunk tipikusan hollywoodias fordulatokra, űrszörnyekre, robbanásokra, vagy lézerfegyverekre, sem szájbarágós filozófiai mondanivalóra. Ez egy olyan film ami az orvostudomány science fiction rétegeibe enged egy kis szakmai betekintést.

És teszi mindezt végtelenül érdekfeszítően. Egy haverom szerint meg elég vontatottan... De amit ő vontatottnak tartott, én azt élveztem a legjobban... :-) A film cselekménye ugyanis nem szól másról, mint arról hogy tudósok kísérleteznek egy laboratóriumban, 130 percen keresztül.

Fantasztikusan néznek ki a díszletek! A film nem a jövőben játszódik, de mégis elképesztő ahogy 1971-ben elképzeltek egy hiper-modern tudományos labort: Élvezet nézni ahogy szintről szintre, egyre mélyebbre hatolunk lefelé a kutatóállomás gyomrába. Minden szint más más színű, a sterilitás fokát jelezve... Érdekes ahogy az osztott képmezőt is alkalmazzák, például a halott város feldrítésénél... Ki kell még hogy emeljem Douglas Trumbull nevét is, aki 1971-ben a vizuális effektusok legnagyobb úttörője volt, olyan filmek effektusai fűződnek a nevéhez mint a 2001: Űrodüsszeia, a Harmadik típusú találkozások, a Star Trek, vagy a Szárnyas fejvadász. Ebben a filmben is igen szép képsorokat köszönhetünk neki!

Mint nagy sci-fi rajongónak, nekem nagyon tetszett ez a film! Olyanoknak ajánlom akik szeretik az elgondolkodtató sci-fiket, az utánozhatatlan klasszikus 70-es évek feelinggel! :-) 1973-ban a magyar mozik is bemutatták, de azóta szinte sohasem játszák a tv-ben, és videón, DVD-n sem jelent még meg. Kár érte! Nekem egy haverom adta kölcsön magyar felirattal ellátott másolt DVD-n, így ha meg akarjátok nézni, akkor csak az internetet hívhatjátok segítségül!
0
2006. június 4., vasárnap 0:47
Engem meg az is érdekelne, ugyan milyen okból adtak a forgalmazók eme 2 filmnek egyazon címet?
Szinte egyidőben jelent meg a 2 film, és az azonos magyar címek sokakat megzavarhatnak...
0
2006. június 4., vasárnap 0:30
A különbség a 2 film között engem is érdekelne...
- Elnézést uram, meg tudná mondani hány óra?
- Már hogy ne tudnám megmondani dagikám?! Épp itt az ideje, hogy jól megcibáljam az orrodat és a fejedre húzzam az alsógatyádat.
0
2006. június 4., vasárnap 0:22
Sajnos nem tudok nyiltatkozni, mert csak a The Descentet láttam, de nekem az nagyon tetszett :) a The Cave-ről csak olvastam, dehát azzal is sokan úgy vannak, hogy nagyon jó, szuper film... az ellentábor meg azt skandálja, hogy szar. Teszem hozzá, hogy a The Descentnél is ez a tényállás.
0
2006. június 3., szombat 23:14
Szvsz a Descent sokkal jobb mint a simán középszer alatt muzsikáló Cave
0
2006. június 3., szombat 22:42
Én nem tudok nyilatkozni, max. annyit, hogy én az utóbbit láttam, de nekem nem tetszett...

Aki viszont látta mind2-t, az írthatna IDE egy összehasonlító elemzést!
- Már hogy ne tudnám megmondani dagikám?! Épp itt az ideje, hogy jól megcibáljam az orrodat és a fejedre húzzam az alsógatyádat.
0
2006. június 3., szombat 21:16
OFF...a Majmok bolygójá-hoz képest, hogy lenne 1 kérdésem:

a Cave féle Barlang van olyan jó szerintetek, mint a Descent féle Barlang?

Azért kérdem, mert azt még nem láttam(mármint a Cave-t), a Descentet viszont igen, és az nagyon tetszett.

Nos, vélemény?
0
2006. június 3., szombat 20:19
Kösz!
0
2006. június 3., szombat 20:09
Ahogy megígértem végigolvastam az összes rész elemzését és tényleg jók lettek :-) Ebből a sci-fi folyamból nem láttam egy részt sem, vagyis láttam, de csak darabokban és annyira nem jött be. Az ajánlókat olvasgatva viszont kedvet kaptam hozzá, hogy ha legközelebb levetíti valamelyik csatorna, akkor megnézzem. :-)

TM! Kérdezted, hogy a Tim Buton féle változat milyen, nos írtam róla egy hosszabb kritikát a film adatlapján a feliratos verzióhoz. Ha érdekel olvasd el ;-)
0
2006. június 2., péntek 13:57
"de újat már hozhatott volna."

Itt egy kis korrektálás. :-)

Újat már NEM hozhatott volna.
0
2006. június 2., péntek 13:53
A MAJMOK BOLYGÓJA 5. RÉSZ - A CSATA (BATTLE FOR THE PLANET OF THE APES, 1973)

Nos, íme ezzel a résszel véget ért a Majmok bolygója sorozat, a lehető legjobban kivesézték a történetet. Végre megtudhajuk, hogy Ceasar, a bölcs csimpánz hogyan érte el a békét az emberek és majmok között. A film fantasztikusan jól követi a szálat. Kiderül, hogy a 4. rész után mi is történt valójában a csata után, kik és hogyan maradtak fenn. Igazán izgalmas rész volt ez, tele sok érdekességgel. A történet teljes lett, érdemes volt végignézni.

Történetünkből végre az derül ki, hogy miként éltek az emberek a majmokkal és ki avatkozott bele, az életükbe. Cézár, ahogy átvette a hatalmat a 4. részben, úgy tettek a majmok is a világ minden részén. A csata az emberek és majmok között végleg eldőlt, az emberek által felépített vilgá rombadőlt. A majmok egy erdőben kerestek maguknak menedéket, itt éltek vegyesen, ember és majom. Az ember tanította a majmot írni és olvasni, és megpróbált mindent átadni neki. Ám, volt egy gorilla köztük is, akinek nem tetszett, hogy ember rájuk próbál hatást tenni. A neve Aldo volt. Minden áron meg akarta magának szerezni a halmat. Egy napon az egyik életben maradt ember, meg akarta mutatni Cézárnak, hogy az apja és anyja ki is volt valójában és milye szörnyű titokkal rendelkeztek. Elindultak tehát a Tiltott zónába, ahol jó ideje nem járt senki. A háború után nem halt ki minden ember, és ők itt éltek békében, a megmardat romok között. A radioaktív sugárzás hátrányaiban szenvedtek. Az emberek baljós jelként értelmezték Cézár újabb megjelenését, ezért hadsereget toboroztak, hogy végleg leszámoljanak a fennmaradt majmok utolsó csoportjával...

Az utolsó rész megadja nekünk azt, amire vártunk. Megtudjuk a szörnyű titkot. Rengeteg izgalom és akció jellemzi a filmet, egyáltalán nem unalmas, és remekül befejezi, pontot tesz a sorozat végére. Nekem nagyon tetszett, valahogy így szerettem volna, ha vége lesz.
A DVD képminősége nem változott. A hanggal minden rendben van. A felirat korrekt.

ÉRTÉKELÉS: 10/8

Összegezve ezt a sorozatot... A film alapötlete amit még anno Franklin J. Schaffner talált ki egyedülállóan zseniális. És nem kell szidni azokat a rendezőket és ötletkitalálókat, akik egy olyan monumentális sorozatot akartak készíteni, amit még addig senki. Olyan jó sztorit és ötletet hoztak a többi részbe, hogy én emelem kalapom előttük. Mindenki remek munkát végzett, mert ez a sorozat igazán kitűnő. Apróbb hibák ellenére minden film megállja a helyét. Az akkori technikák és kosztümök a mai ember számára sem tűnhet korszerűtlennek, mert a majomfigura kitalálása egészen jó lett. A filmzenéje nagyszerű. A rendezők pedig fantasztikusak voltak. Szereplők úgyszintén, én nem tudom hányszor vállaltam volna be azt a maszkot. :-)
Nah, nekem nagyon tetszett a sorozat, kár, hogy vége, de újat már hozhatott volna.

Értékelésem egyenként:

1. rész 10/10
2. rész 10/8
3. rész 10/4
4. rész 10/7
5. rész 10/8

Összevetve pedig a sorozatot 10/7,4, vagyis kb. 75% részemről.

Aki szeretné megnézni a teljes sorozatot, ne habozzon vele, mert igazán kellemes szórakozás akár a család valamennyi tagja számára.

Remélem, hogy vkinek tetszett a kritikám, és aki még nem ismerte volna a sorozatot, az így kicsit kedvet kapott hozzá.

Sziasztok!

Tadam
0
2006. június 2., péntek 1:35
nem csak
0
2006. június 2., péntek 1:34
Ok, de ez egy FILMAJÁNLÓ, és nem Majmok bolygója sorozat ajánló. Ilyen topik nem volt egyáltalán, tehát itt nem csaj majmos, hanem bármilyen egyéb filmet is lehet ajánlani. Ez a különbség.
0
2006. június 2., péntek 1:33
Nem akarok nagyon kötözködni, de minden filmnek (így a Majmok bolygója díszdoboznak is) van saját oldala, ott lehet kritikákat írni, meg saját topikja, ahol lehet elemezni.

Ide azért nem látom értelmét irogatni, mert...

A eset: a topic látogatottsága egy hét múlva visszaesik, és senki nem fogja olvasni.

B eset: a topic látogatottsága nem esik vissza, csak annyi hozzászólás lesz, hogy lesz kb. 3 ember aki majd egyszer elolvassa az elejét is.

C eset: aki a Majmok bolygója egyes részeinek kritikájára lesz kíváncsi, az a film adatlapján és/vagy topikjában fog keresgélni, és véletlenül sem itt.
0
2006. június 2., péntek 1:22
Ja, ha valaki hiányolné az 5. részhez a kommentáromat, annak megnyugtatásul közlöm, hogy holnap tekintem meg a filmet, és utána kaptok a... :-)
Addig nyugi! ;-)
0
2006. június 2., péntek 1:08
:-)

Vicces, mert nekem a Cápa folytatása is tetszenek, meg a Psycho is. :-)
Egyébként ami a Majmok bolygóját illeti, 2. rész mindenképpen kellett, mert az embernek az első rész után fogalmas sem volt, hogy Taylorral mi történt. Én pl. tudni akartam, és kaptam rá választ a 2. részben. Heston azzal a kis szereppel is nagyot alkotott, fontos volt "megtartani".
A többi résszel kapcsolatban pedig, azért azt sem árt tudni, hogy hogyan jutott oda az ember, hogy a majmok uralják a földet. A részek ezt követik végig, egészen addig, amíg a végős csata kibontakozik.
Egyébként a film úgy kezdődhetne, hogy:

3. rész
4. rész
5. rész
1. rész
2. rész

A 2. résszel véget ér minden, hiszen a Föld teljesen megsemmisül. Aki kíváncsi miért, nézze végig a sorozatot. :-)
0
2006. június 2., péntek 1:03
igen-igen, nem olyan rossz, de nincs meg benne az az átütő erő, ami az eredetiben. nyilvánvaló, hogy az egészet azért folytatták, mert jó pénzt hozott a konyhára. már az jelent vmi, hogy schaffner nem vett részt a folytatásban és ahogy hallottam heston is csak szupergázsiért vállalta a nyúlfarknyi szerepet. technikailag mindenképpen rendben van a folytatás, de csak a második rész, a több már megvalósításban is elmarad (nem mintha az 1968-as olyan magas színvonalat képviselne, vö. 2001: űrodüsszeia). az szeritem mindenképpen kevés egy jó filmhez, hogy elkapja azt a bizonyos fonalat. ilyen alapon az psycho IV. (vagy III., már nem tudom) is jó film, mert végre azzal foglalkozik, ami érdekes: normannal. de tudjuk, hogy sajnos nem jó film. ez a véleményem a cápa folytatásairól is.
0
2006. június 2., péntek 0:28
Sztem nem rossz. Hűen követi a Franklin J. által elindított történetet.
0
2006. június 1., csütörtök 20:21
sztem már a második is iszonyat rossz. a díszdoboz is csak azért van meg, mert még négy éve olcsóért jutottam hozzá.
0
2006. június 1., csütörtök 19:37
Hmm, kész kis Majmok Bolgyója fórum alakult itt ki, nagyon helyes!
Én is szeretem a filmeket, bár csak az első van meg DVD-n, kazettán pedig csak az 1-4. Állítólag volt egy iszonyat gyenge hatodik rész is, ami végülis csak egy Majmok Bolygója sorozat pilotja volt.
0
2006. június 1., csütörtök 18:58
huu, hát nekem a legnagyobb csalódásom volt talán Burton-től...

(10 / 4)
0
2006. június 1., csütörtök 16:05
Hát egyszer nézd meg őket, mert azért nem rosszak. ;-)
0