Keresés

FILMAJÁNLÓ

2007. szeptember 19., szerda 22:14
A horrorokat szeretem és az igazán klasszikusok mind a hetvenes és nyolcavanas évek elejéről kerültek ki, aztán kicsit elhalt ez a műfaj. A Sikoly óta azonban megint virágzik, csak sokkal jobban oda kell figyelni és szelektálni, mert igancsak egykaptafásak lettek. :) A Burning tuti tetszeni fog!
0
2007. szeptember 19., szerda 12:08
Örülök h te is klasszikusnak tartod ezt a filmet,és annak is h te is szereted a 80as évek slasher filmjeit,kicsit b-kategoriás utánérzést keltenek,de sztem ez hozzá tartozik a feelingjükhöz.Az ajánlott filmet meg fogom nézni ahogy megtudom szerezni!
0
2007. szeptember 19., szerda 8:34
Itt az IMDB-n is megtalálhatod: The burning
0
2007. szeptember 19., szerda 8:32
Júj, ez egy régi nagy klasszikus még 10 éves koromban láttam és majdnem összecsináltam magam rajta :) Azóta is nosztalgiával tekintek rá és ha érdekel még egy régi de hátborzongató horror, akkor merem ajánlani a The Burning-et ;-) Ettől is sikítófrászt lehet kapni (szintén 10 éves emlékeim alapján nem aludtám utána vagy 2 napig :)
0
2007. szeptember 19., szerda 8:30
Régi kedvencem, igazán megjelenhetne már dvdn is! Legalább tucatszor láttam már filmen ezt a verziót, számomra megunhatatlan klasszikus marad és még a megkopott VHS-t is féltve örzöm, hogy minél több ideig tudjam magaménak ezt a lenyűgöző filmet. Örülök, hogy tetszett.
0
2007. szeptember 19., szerda 1:08
Hali Mindenki!Tartottam egy kis horror estét.Kezdem ott hogy én mindig is a régi horror filmeket szerettem,kiskoromba mindennap kihoztam valami jó kis régi horror filmet (értsd 80as évekbeli) a tékából és esténként jól beszartunk rajta öcsémékkel.Ajánlották páran a Sleepaway Camp cimű filmet és mivel nem jelent meg tudtommal itthon,leszedtem netröl és megnéztem.A film elején már elkapott az az érzés mintha megint kis gyerek volnék és egy ujabb régi horrort hoztam volna ki magamnak vhsen és ez már egy jó pont,aztán elkezdődött a film és egyre jobban élveztem,végülis végig tudtam ki a gyilkos,de azért csavargatták picit a gyilkos kérdést,na de az a plussz csavar a végén nagyon odabaszott na meg amikor kiderül az a kép...ááá kikészitett.Nagyon remélem hogy kiadják Mo-n ezt a filmet minnél elöbb mind2 folytatásával együtt (amugy van 2007es meg nem tom mikori folytatás is de nem nagyon izgatnak már csak a imdb pontozás miatt se 2.3).Akinek megvan a 2.-3. rész felirattal bármilyen formátumba az kérem dobjon egy mailt mivel azokat már nem biztos h meg tudom szerezni!Ja és mindenki aki tudja nézze meg az első részt!
0
2007. szeptember 19., szerda 1:01
TWELVE ANGRY MEN (1957)

Nagyon örülök neki, hogy mostanában egyre több hiánypótló alkotást tudok megtekinteni. Ma este a 12 dühös ember című 1957-es amerikai film volt a műsor. Mit ne mondjak, számomra elsöprő és lenyügöző film volt. A szereplők, mert itt mindenki főszereplő, egytől egyig remekelt, nagyszerűen alakították az esküdtszéket, a percről percre alakuló feszültség pedig igazán jól alakult a filmben. A történetből szerintem teljesen kihozták a maximumot, és a megvalósítás szintén korrekt lett. Nagyon jó volt a film pszichológia hatása, mármint a filmbeli hatása, ahogy az egyes esküdtek véleménye percről percre változott. Hol bűnösnek, hol nem bűnösnek ítélték a vádlottat. Csak egy ember volt aki már eleján kételkedett benne, hogy esetleg a fiú ártatlan. Henry Fonda nagyszerű volt, de az összes többi szereplő szerintem fantasztikusan játszott.
Na szóval, nagyon jó film, és végre én is megtekinthettem.

Értékelés: 100%
- Elnézést uram, meg tudná mondani hány óra?
- Már hogy ne tudnám megmondani dagikám?! Épp itt az ideje, hogy jól megcibáljam az orrodat és a fejedre húzzam az alsógatyádat.
0
2007. szeptember 5., szerda 14:30
Fogd a pénzt és fuss (Take the money and run, 1969)

Végre, nagyon hosszú idő után újra megtekinthettem ezt a remekművet. Korai emlékeim voltak a filmről, de arra maximálisan emlékeztem, hogy egy zseniális Woody Allen filmről van szó. Nem is tévedtem, a film újranézésre pontosan olyan hatást ért el most is, mint anno sok évvel ezelőtt. Egy Woody Allen mesterműről van szó, ahol a történet egyszerű, de mégis a remek megvalósítás olyan szintre emeli a filmet, ami maradandó filmélményt nyújt. Hihetetlen abszurd humor, remek főszereplő, annál is viccesebb helyzetkomikumok. Gondolok pl. a helyesírási hibából eredő bankrablásra. De sorolhatnám még hosszasan mitől is érdemelte ki ez a film nálam a 10-es pontozást. Számomra a legjobb Woody Allen film, de azért ehhez hozzátartozik, hogy nem láttam minden filmet tőle, de ami a legjobban megfogott és ami a legprecízebb volt, az a Fogd a pénzt és fuss. Kern András hangjával a film még élvezhetőbb, nagyon jól csinálta.
Nekem egyébként is sokkal jobban tetszenek Woody korai filmjei, mint mondjuk a 80-as, 90-es évekbeliek.
Aki nem látta még a filmet, sürgősen pótolja be, hiszen - soha nem szoktam ilyet írni, de most mégis megteszem - ALAPMŰ.

Értékelés: 100%
- Már hogy ne tudnám megmondani dagikám?! Épp itt az ideje, hogy jól megcibáljam az orrodat és a fejedre húzzam az alsógatyádat.
0
2007. május 20., vasárnap 18:51
Idegenek a vonaton

Az 1951-ben készült Hitchcock klasszikus mindmáig az egyik leghatásosabb filmje. Az alapanyagot Patrica Highsmith: Két idegen a vonaton című könyve szolgáltatta, mely megjelenésének pillanatában azonnal a könyvsikerlisták élére ugrott. Magában a regényben eleve adott volt minden, ami egy Hitchcock film kelléke: gyilkosság, őrület, bonyodalom és egyre fokozódó feszültség, úgyhogy a megfilmesítés sem váratott magára sokáig.

Az alapszituáció meglehetősen egyszerű: Guy Haines, a sikeres teniszerő egyik vonatútja alkalmával találkozik Bruno Anthonyval, a rámenős fiatalemberrel. Az út során beszélgetésbe elegyednek és az elején viccesnek induló társalgás témája átterelődik a tökéletes gyilkosság megvalósítására, kiderül ugyanis, hogy mindkettejük életében van valaki, akit szívesen kiiktatnának a képből. Guy életét a szemtelen és levakarhatatlan Miriam - a volt feleség - keseríti meg, míg Anthony  mindennapjait zsarnokoskodó apja teszi pokollá, így hát az izgága Anthony előáll a keresztgyilkosság ötletével: ő megöli Guy feleségét, ha a férfi cserébe az ő apját teszi el láb alól. Természetesen Guy mindezt viccnek gondolja egészen addig, míg feleségét meg nem ölik egy vidámpark eldugott szegletében. A gyilkos Anthony ezek után egyre rámenősebben próbál hatni Guyra, hogy teljesítse a másik gyilkosságot, a teniszező azonban nem hajlandó megtenni azt... Bámulatos, ahogy fokozódik a feszültség, a film elején érezhető langyos humor és lapos párbeszédek egyre inkább szúrós tekintetekké, fülledt, szorító meleggé kezdenek válni mindinkább próbálja Bruno meggyőzni Hainst az ígéretről, annál inkább kezdi elborítani az őrület. Elhatározza: Rákeni Guyra a gyilkosságot...

Ez a tökéletes thriller, tapintható a feszültségi szint emelkedése, remekül játszanak a sznészek, karakterük minden lehetőségét kihasználva. Akinek tetszett a Psycho, annak az Idegenek a vonaton is tetszeni fog, mert az az őrület, ami a Psychoban jelen van már itt is felfedezhető! Remek film.
0
2006. december 6., szerda 19:28
The Day The Earth Stood Still (1951) /A nap amikor a Föld megállt - R.: Robert Wise

Már nem is tudom megmondani milyen régóta szerettem volna látni ezt a talán legnagyobb sci-fi klasszikust az 50-es évekből... Most végre sikerült, és nem csalódtam benne! Tudomásom szerint az 1947-ben kitört "repülő csészealj őrület" után, ez az első ezzel foglalkozó sci-fi... Tudom ebben a műfajban az 50-es években kifejezetten csak "B" filmek készültek, de ez mégis sokkal komolyabb mint akármelyik óriásradioaktívmutánshangyás filmnél... :-) Robert Wise a fő hangsúlyt a sci-fi mondanivalóra fektette mint a csápos gülüszemű marslakókra. Hisz a földönkívülink - Klatu - itt teljesen úgy néz ki mint egy ember, és tökéletes modorával, nagyszerűen beszéli az angolt!

Viszont van neki egy Gort névre hallgató óriási robotja, aki simán elintéz minden fegyvert, és olyan ötvözetből készült, amit még a legjobb tudósok sem tudnak áttörni...

Egy nap, egy fényes repülő csészealj száll le Washington egyik parkjában... Nem tör ki a pánik, az emberek, és persze a hadsereg totál felfegyverkezve köréje gyűlik, hogy lássák mi fog most történni. Az össze rádióállomás élőben közvetíti az eseményt... (Utalás Orson Welles rádiójátékára?) Miután Klatu lassú léptekkel kiszáll, és elmondja békével érkezett, egy paranoid katona egyből rálő szerencsétlenre...

Ez persze nem igazán árt neki, és közli az Egyesült Államok elnökével - illetve annak titkárával - hogy a Föld teljes lakosságának szeretne mondani valamit, és találkozni szeretne az összes ország vezetőjével... A politikus szinte kiröhögi, hogy az lehetetlen... Klatu ezért úgy dünt, egy kicsit szétnéz a városban, mire a hadsereg szabályos hajtóvadászatot indít a felkutatására. Klatu megismerkedik egy kissráccal, akivel az élet nagy dolgairól beszélgetnek: háború, halál, stb...

Találkozik a egy komoly tudóssal is, aki azt javasolja neki, hogy valami jó kis erődemonstrációval kéne felkelteni a világ figyelmét, úgy talán meghallgatnák amit mondani akar... Egy fél órára a teljes bolygón megszűnik minden áramellátás, egyetlen gép sem működik... Pánik tör ki.

A film csúcspontja mégis Klatu filmvégi üzenete, amiben felhívja a figyelmet arra hogy az atomfegyverekkel elpusztíthatjuk magunkat, és ezek után, ha így folytatjuk, később már más bolygók népeire is veszélyt jelenthet a Föld, ezt pedig nem hagyhatják... (Ebből a monológból egyébként Mark Romanek Sötétkamra című filmjében is láthatunk egy részletet... Robin Williams ezt a filmet nézi éppen a tévében.)

Igen pozitív sci-fi, ami nagyszerűen besorolható az 50-es éveket annyira jellemző atomfegyverparanoiára épülő filmjei közé... Csak itt nem mutáns szörnyek pusztítanak, hanem megpróbálja bemutatni az emberi hülyeséget... Alapfilm a sci-fi műfajában!

0
2006. november 16., csütörtök 13:05
A mára negatív legendává vált Uwe Boll rendezte "Heart of America - 9 áldozat" filmet néztem az előbb, szerintem nagyon jó!!!
Amerikai iskola ámokfutásról szól, mik zajlanak le az emberben,mik vezetik idáig.
A főszereplő szerintem nagyon komolyan játszik, a film is remek!
Igazi insider-tipp szerintem.A sokk Boll utáló ezt is megnézhetné,azt maradhatnának csöndben...(igaz ez az első film amit tőle látok)
0
2006. november 10., péntek 17:01

Long Good Friday (1980)
Szereplők:Bob Hoskins, Helen Mirren, Dave King, Pierce Brosnan
Rendezte:John Mackenzie
(Spoiler lehetséges)

Nem mondhatod, hogy láttál igazán jó gengszterfilmet, ha nem láttad a Long Good Friday-t.
Nem mondhatod, hogy láttál igazán jó színészi alakítást, ha nem láttad a Long Good Friday-t.
Na jó, egy kissé elfogult vagyok, mert most néztem harmadszorra a filmet, és imádom. Brutális, drámai és abszolút letaglozó.
A főcímdal a legjobb amit hallottam eddigi életemben, a feszültség végig jelen van a filmben, garantáltan nem lehet rajta unatkozni.(mondjuk ehhez az is hozzá tartozik, hogy a film nem lépi túl a 2 órás játékidőt)
A történet nagyvonalakban: Harold (Hoskins) felakar hagyni a bűnözéssel, de szar kerül a palacsintába.
Egyik emberét felrobbantják egy templom előtt, a másikat meg maga James Bond belezi ki egy úszodában.
Megkell találni a bűnösöket, és a Harold nyomában csak vér és könnyek maradnak.
A film végére Harold megjárja a poklot is, de megőrzi a néző szemében "méltóságát".
Hoskins mindenidők egyik legnagyobb alakítását nyújtja, az utolsó jelenetben bebiszonyítja, hogy helye van a legjobb színészek közt.
A többi színész eltörpül mellette, pedig ők is kitettek magukért.
A Long Good Friday-t sok film próbálta már utánozni (pl.:Gengszterek gengsztere), kevés sikerrel.
De nem tudok túl sokat írni róla, a filmet egyszerűen látni kell!
Nálam most már a Nagymenőkkel osztozkodik a gengszterfilmek trónján.

0
2006. szeptember 27., szerda 11:37

A hálá keresztútján (1990)
Rendezte Joel és Ethan Coen
(Spoiler lehetséges)

Elég fura volt számomra, amikor meghallottam, hogy a Coen tesók gengszterfilmet rendeznek.
Elég nagy elvárásaim voltak a filmmel kapcsolatban, hisz a kedvenc műfajomban, kedvenc rendezőim rendeztek. A film után feltettem magamnak a kérdést.
Mi a fene volt ez ?
Nehéz megállapítani a film műfaját, gengszterköntösbe bújtatott Coen film, vagy fordítva ?
Csavaros krimi gengszterekkel, vagy romantikus dráma ?
Elég nehéz megállapítani. Talán némelyeknek ezért nem is fog tetszeni.(főleg akik hagyományos gengszter moviet várnak)
A színészek, Albert Finney kemény, de megynyugvást kereső maffiavezér, Jon Politopont az ellentéte (ZSENIÁLISAN alakít).
Gabriel Byrne, aki nem tud embert ölni és a főnök csajával kavar, a szerep nem kíván meg túl sokat, de Byrne kihozza belőle a maximumot.(elég csak az arcát nézni amikor lelőni készül Turturro-t)
Marcia Harden, Byrne szerelme, szerencsére nem az idegesító ribanc karaktert hozza, hanem kemény ribancot :)
Az ő testvére John Turturro, aki szintén nagyon jó a gyáva féreg szerepében, aki aztán jól átver mindenkit.
A körités, Barry Sonnenfeld remek munkát a végzett, a film a 30-as évekbe repíti a nézőt, a képivilág, a tájak nagyon ellettek találva.
A filmben leginkább a barna és a piros (gondolok itt a vérre)szín dominál.
A zene teszi fel az i-re a pontot, ilyen szívmelengető és hangulatos zene kevés van
Bár találkozhatunk a filmben bár gengszterklissével, gépfegyveres leszámolások, nagy verések, keménykalapos, ballonkabátos rosszfiúk stb...
Inkább a jól megírt párbeszédek teszik ki a film java részét.
Bár kevesebb az őrült karakter, mint egy átlagos Coen filmben, itt is találhatunk pár érdekes arcot :)
A film vége mondjuk nem vág annyira a földhöz, mint a Barton Finknél, de azért lesz egy kis meglepetés :)
Egyszóval mind a műfaj, mind a Coen rajongóknak kötelező film.
0
2006. június 24., szombat 18:07
Tron (1982) - R.: Steven Lisberger

Eljátszadoztál már azzal a gondolattal, hogy milyen lenne ha a programok amiket futtatsz a számítógépeden önálló gondolkodó lények lennének, akik hozzád hasonló életet élnek e cybervilágban? Teszik amit parancsolsz nekik Te - a felhasználó, ők ezért "hisznek" benned, mint az alkotójukban... :) Szerintem nagyon eredeti kis ötlet ez, és még mennyivel eredetibbnek hatott 1982-ben... Flynn (Jeff Bridges) egy profi programozó, aki megpróbálja feltörni az ENCOM nevű hatalmas szoftvergyártó cég rendszerét, hogy bizonyítékot találjon arra, hogy a vezérigazgató - Dilinger - tőle lopta el azokat a játékprogramokat, amivel később hülyére kereste magát... A hackelés viszont nem jár sikerrel, mivel az ENCOM rendszerét, egy hatalmas, mindent ellenőrző "mesterprogram" védi. Ez a gonosz program, idővel túlnő programozóján - Dilingeren - és minden feltörésére küldött programot fogságban tart, és arra kényszeríti őket, gladiátorokként küzdjenek a Flynn által írt játékprogramokban.

A vesztes programot törli, a nyerteseket pedig arra tanítja hogy ne engedelmeskedjenek a felhasználóknak... Flynn néhány barátjával közösen besurran az ENCOM épületébe, ahol egy véletlen folytán, egy kísérleti dematerializáló lézer, bedigitalizálja őt a computerbe. Itt aztán közelről megismerkedik a saját maga írt programjaival, és együtt próbálják legyőzni a mesterprogramot...

Csak pillantsunk az évszámra! Hihetetlen hogy ez a film mennyivel megelőzte a korát... Milyen kép élt az átlagember fejében akkoriban a számítógépekről? Talán még a "szoftver" és a "byte" szó is idegenként hatott... Ha azt a szót hallottuk hogy számítógép, akkor vagy a Star Trek villogó lámpás háromajtós szekrényei jelentek meg a szemünk előtt, vagy jobb esetben a játéktermekből ismert szüdeletes Pac-Man játékprogram juthatott eszünkbe... :D Nos ez a film ebben az évben készült, és máris egy olyan cyber-világot tár elénk ami csak az 1999-es Mátrix-al vált igazán népszerűvé, és érthetővé, hisz addigra már majd mindenkinek volt fogalma arról hogy mi is az a PC, meg internet, meg hacker...

A filmet a Disney készítette, így nem veszi túl komolyan magát, a fő hangsúly a kalandon, és a látványon van, na meg azon hogy a laikusok, esetleg gyerekek számára is érthetővé tegyék, hogy nagyjából milyen folyamatok játszódnak le egy computerben. Van egy csomó jó ötelet... Nagyon tetszett ahogy például a Bit (mint legkisebb adategység) jelent meg a filmben... Egy kis röpködő bigyót kell elképzelni, ami csak azt tudja mondani hogy Igen, vagy Nem, és ezzel segíti a program működését... :) Vagy elég látványos belülről látni azt, hogy milyen amikor a felhasználó beír egy parancsot, amit a program végrehajt...

A kaland mellett, azért a sci-fi mondanivaló is megtalálható... Ki ne érezte volna már azt, hogy egy vacak program, mintha szándékosan cseszne ki velünk, azzal hogy állandóan hülyeséget csinál, vagy rejtélyes, és valószínűtlen hibát okoz, esetleg csak kénye-kedve szerint működik... Mintha már-már személyisége lenne... Ebben a filmben, ezt az ötletet járják körül, no meg persze a gyakran visszatérő öntudatára ébredt program témáját... Aki rájön hogy tulajdonképpen sokkal okosobbá tud válni az alkotójánál, és mint ilyen lénynek, már nincs is többé szűksége emberi beavatkozásra, ergo: Az embereket mint zavaró tényezőket, ki kell iktatni... De mégis hogy hozhatná össze a valódi, és a cybervilágot??? Hát egy dematerializáló lézerrel... Amely ötlet bizony eléggé kidolgozatlan a filmben, de ezt még meg lehet bocsájtani, ahogy azt is, hogy a film a vége felé, kissé egysíkú, kissé vontatott lesz, az állandó, menekülünk/harcolunk dramaturgiától... De hát a korabeli PC játékok is kb. erről szóltak nem?

És akkor a látványvilágról még nem is beszéltünk... Akárcsak a Mátrix, a Tron is igazi mérföldkő volt a computerizált vizuális effektusok terén. Sőt! Ez volt az első film, aminek több mint kétharmada computeranimáció! Igen látványosan ötvözik benne a fotografikus effekteket (pl.: 2001: Űrodüsszeia) az akkor még úttörő blue-box eljárással... Illetve akkor még nem is kék volt a vászon színe ami előtt a szereplők játszottak, mivel eredetileg fekete-fehérben vették fel a számítógép belsejében játszódó látványos animációkat, amit később gyönyörűen kiszíneztek.

A sors érdekes fintora hogy 1983-ban az Akadémia szabályai szerint, a film nem indulhatott a vizuális effektusok kategóriájában, (Az Oscaron) mert azt mondták, hogy számítógépes effektus csalás, és nem érdemli meg a díjat... :-) (A legjobb jelmez, és legjobb hang kategóriában viszont jelölték.) Néhány évvel később a Mélység titkánál, ez már nem volt akadály, és ma meg már nem is lehet elképzelni vizuális effektust, számítógépes megtámogatás nélkül. Meg kell hogy mondjam, hogy még mai szemmel is igen elismerésreméltóak ezek az effektusok... Valami nagyon gagyi, kis retro-feelingű animációt vártam... (Tényleg elég régen, talán 15 éve láttam utoljára a filmet) de bizony pozitívat csalódtam, és nagyon jól szórakoztam!

Az egy lemezes magyar DVD kiadás az Intercomnál jelent meg, és valamilyen oknál fogva jól leszedték róla az összes extrát, pedig bizony nagyon kíváncsi lettem volna arra a 84 perces werkfilmre, ami külföldi változaton megtalálható. A 2,35:1 arányú szélesvásznú kép, kifejezetten szép volt: karcnak, szennyeződésnek semmi nyoma az animációs jelenetek eredetileg is néha kissé homályosabbak voltak... Egyébként meg tűéles! Az eredeti Dolby 5.1-es hangot is jól megdolgozták, ugyanis nagyot szólt! Amikor kellett dinamikus brummogott a mélynyomó, de a különböző számítógép belsejében hallható kis digitális szöszmötök is nagyon szépen szólnak a térben, ettől jobban beleélhetjük magunkat a főhős helyébe... :)

Összegzés képpen: Ez egy olyan fontos, klasszikus (kultikus) sci-fi ami egy gyűjteményből sem hiányozhat, és még a kicsiknek is kitűnő szórakozást nyújthat! Az 1590 forintos akciós ár mindenképpen megéri!
0
2006. június 24., szombat 14:03
a film tulajdonképpen látomás, max halucinációja az egész film. ezek a víziók különféle filmes momentumok eltorzított másai. (spoiler) ilyen például a furfangos összeesküvés, amit harlan, a kalóz és barry convex, a furcsa üzletember szőtt max ellen, vagy max ámokfutása és a véres bosszú. (spoiler vége) mind-mind egy-egy megszokott filmes trükk, egy-egy unalmas közhely, melyek igen egyedi és absztrakt, már-már szürreális tálalásban kerültek ismét filmkockára. de a néző nemcsak szemtanúja lesz max vízióinak, hanem részese is. ettől lesz érdekes az egész. a baj csak az, hogy egyáltalán nincs kihasználva a téma. cronenberg előre felépített koncepciójában szó sincs leleplezésről, filozófiáról vagy megrázó társadalmi következtetésekről. gyomorforgató belső utazás, mindenféle furcsa és oda-nem-illő epizóddal. ez nem is baj, csak örültem volna a másik megoldásnak is.

8/10
0
2006. június 24., szombat 9:21
Remélem tetszeni fog, nekem nagyon bejött :)
Nem is tudom :]
0
2006. június 24., szombat 2:27
Fantasztikusan jó a kritikád, holnap én is megnézem! Apropó! Honnan van meg a film? ;)
0
2006. június 23., péntek 23:49
Videodrome

David Cronenberg neve általában garancia valami elvont tartalmú mozira. A Videodrome egyik legjobb munkái közé tartozik, mely a televízió befolyását veszi górcső alá. Vajon mennyire leszünk függők a tv-től, mint szórakoztató eszköztől? Mennyire képes befolyásolni cselekedeteinket és akaratunkat, valamint a tudatunkat?  Ha átléptük a határt, megfordítható a viselkedés vagy egyszerűen behódolunk a TV akaratának? Nagyjából ezekre a kérdésekre keresi a választ ez a film.

Max egy kis TV társaság vezetője, ami soft pornó és erotikus műsorok sugárzásával foglalkozik. Főhősünk azonban unalmasnak találja a kínálatot és keresni kezd egy kis különlegesség után, amivel feldobhatná nézettségét. Egyik hekker haverja megemlítni neki a Videodrome nevű csatornát, mely kódolt adásban sugározza borzalmas szado-mazo / szex műsorait. Max nem tud ellenállni a csábításnak és megkéri ismerősét, hogy vegyen fel neki egy kazettára való anyagot, nem sejtve azt, hogy milyen hatása lesz ennek a megtekintés után. Max mindenképpen meg szeretné tudni mi ez a csatorna és főleg mi maga a cselekmény, amit lát a képeken. Valós halálok, vagy csak megrendezett? A férfi akaratán kívül teljesen függővé válik, éber hallucinációi támadnak és lassacskán egyre inkább összefolyik előtte az fikció és a valóság. Borzalmas dolgokat él át, aztán mintha mi sem történt volna felébred. egyre inkább elveszti az önkontrollt, képtelen uralkodni magán. Testén többféle nyílás is megjelenik, ahová különféle dolgokat - videokazettát, fegyvert - lehet tenni, tehát főszereplőnk maga is áldozat lesz.

A dolgok csak durvább fordulatot vesznek, mikor a TV már kényszeríti bizonyos dolgok elkövetésére, melyek szörnyű tettek, de Max képtelen álljt parancsolni, vagy mégis? Mennyire erős az emberi akarat? Ha meg szeretnéd tudni a történet végét, akkor nézd meg ezt a szatírát, nem fogsz benne csalódni, megtanulod más szemmel nézni a televízió készüléked.

James Woods élete egyik legjobb szerepét alakítja Max figurájaként. Karaktere szimpatikus marad mindvégig, annak ellenére, hogy egyre inkább nem tudja uralni cselekedeteit. Tökéletesen ábrázolja az önmagával harcot vívó személyiséget. Tudja, hogy rosszat tesz, de mégis megteszi azt, enged egy külső, nem létező dolog befolyásoló erejének. Rabbá válik, önmaga rabjává, aki képtelen helyzetekbe kerülve nem képes megoldani azokat, egyszerűbb engedelmeskedni az erősebb akaratnak. De meddig bírja ezt elviselni egy ember? A választ megtalálod a műben.

A film üzenetén azért érdemes elgondolkodni manapság, amikor a TV annyira elterjedt, hogy szinte minden átlag háztartásban több darab is található belőle. Egyre kevesebbet olvasunk, és egy napon egy átlagos ember minimum másfél  órát tölt a beszélő doboz előtt...

10/10
0
2006. június 13., kedd 16:48
"...Ridley Scott (akinek legutóbb bemutatott filmje a csúfosan megbukott Mennyei királyság volt Orlando Bloommal és Niam Leesonnal) hat részből álló minisorozat forgatását tervezi,..."

Niam Leeson alias Gui-Jon Qinn :-))))))))))))))
0
2006. június 13., kedd 16:16
http://www.origo.hu/filmklub/20060613ridley.html
0
2006. június 7., szerda 20:59
"Vitatkoznék azzal, hogy Franklin J. Schaffner filmjének cselekményvezetése "elég kezdetleges és kissé vontatott" lenne:"

Én sem unatkoztam, de sokaknak akiknek megmutattam unták és hát ugye a nép szava...

Egy filmről beszélünk, én voltam hulla amikor írtam, korrigálni fogom majd ha kicsit több időm lesz.

Egyébként egy szóval nem mondtam hogy hiba volt Hestonra bízni a szerepet.

Na ezzel jól beégettem magam...azért kösz a korrigálást!
0
2006. június 7., szerda 20:47
Vitatkoznék azzal, hogy Franklin J. Schaffner filmjének cselekményvezetése "elég kezdetleges és kissé vontatott" lenne: én legalábbis egy percig sem untam, s szerintem a széria összes filmje közül máig Schaffneré a legjobb. (Ráadásul ellentmondást érzek  a szövegben a kezdetleges és vontatott cselekményvezetést és az ismertető végén emlegetett kidolgozott forgatókönyvet illetően.) Azzal sem értek egyet, hogy Heston "ezekben az években már bőven túl volt a csúcson", hiszen épp azért ő kapta a szerepet, és nem az eredetileg kiszemelt Rod Taylor, mert Heston volt a nagyobb sztár. A dolognak egyébként sincs túl nagy jelentősége, mert Heston akár sztár volt akkoriban, akár nem, a szerepet elég jól eljátszotta, s végülis ez a lényeg.

A tartalomismertető láttán azért kétely támadt bennem, hogy ugyanarról a filmről beszélünk-e? SPOILER! A hősök nem kerülnek se fogolytáborba, se állatkertbe: egyszerűen fogva tartják őket a majmok saját városukban. Nem hármat, hanem kettőt: a néger szereplőt ugyanis már a film eleji embervadászaton agyonlövik a majmok. Tayloron semmiféle fizikai beavatkozással járó kísérletet nem végeznek, csupán vérátömlesztést kap a sebesülése után, s mindössze sötét tervként merül fel esetében a kiherélés és az agyműtét lehetősége. Életben maradt társán viszont elvégzik az agyműtétet, ám a férfi nem hal bele. SPOILER VÉGE!
0
2006. június 7., szerda 20:39
Esetleg az a haverod nekem is kölcsönadná? :)
0
2006. június 7., szerda 20:37
Nekem egy haverom adta kölcsön magyar felirattal ellátott másolt DVD-n, így ha meg akarjátok nézni, akkor csak az internetet hívhatjátok segítségül!

Esetleg:

http://www.amazon.com/gp/product/6305077487/qid=1149698119/sr=1-2/ref=sr_1_2/002-5454640-1102430?s=dvd&v=glance&n=130

0
2006. június 7., szerda 20:26
Tudtam én, hogy lesz értelme a topicnak. :-)

Dylan! Azt a filmet, amit írtál honnan lehet beszerezni? Mert érdekel...
0