Teszteltem azt is. A maga kategóriájában kiváló készülék.
Az UH7707/8507/950V egy sorozatba tartozik. A 7-es nem tud 3D-t, a 7-es és 8-as "csak" 8 bites panelt kapott (csak FRC-vel kiegészítve tudja a 10 bites színskálát), de a 950V már valódi 10 bites panellel lett szerelve.
Az elektronikájuk modern, a színvilág viszont a kicsit "LG-sen harsány" volta ellenére rendkívül szép, vibráló.
Minél jobb tartalommal "táplálod", annál jobban érzékelhető mindez.
Én ezeket a TV-ket különféle tesztekkel (fekete teszt, kontraszt teszt, különböző Full HD, UHD és HDR tartalmak, demók, 3D demók) vizsgáltam meg alaposabban, valamint a World of Warcraft és Guardians of Galaxy BD változataival.
A kép ezeken az LG-ken tűéles ilyen minőségű tartalomnál, tényleg élmény a "mozizás".
Nagyon világos környezetben még a kontraszt és a fekete szint is elfogadható. Ha jellemzően így használod, akkor jó vétel. IPS paneles változatban talán a legjobb.
De...
Ha jellemzően sötét szobában használod, és úgy nézel rajta TV adásokat, akkor előjön a panel technológiájából adódó tipikus hátrány.
A homogenitással a bevilágítás miatt (Edge LED) vannak problémák. A haverom 7707-esének pl. a képernyő bal 1/8-adát bevilágította a LED. Fekete háttérnél nagyon durván látszott. Pláne, amikor szélesvásznú a tartalom, és az alsó és felső csíkok nem csak hogy szürkék, de még "fénycsóva" is látszik bennük.
Az a szomorú a helyzet, hogy két egyformán homogén/kevésbé homogén képernyő nincsen. Ez ilyen technológia. Ha van lehetőséged a vásárlás előtt letesztelni, és az alapján választani, akkor az ideális.
Emellett sajnos a 3D-je gyakorlatilag kizárólag a középpontban ülve, megfelelő távolságból nézve crosstalk-mentes.
Ha már kicsit elmozdul a fejed lefelé, felfelé, vagy oldalirányba, azonnal szellemképes lesz a kép. Egy bizonyos szögből már élvezhetetlenül.
Fontos megjegyezni azt is, hogy bár a felskálázó algoritmusa kifejezetten jó, azzal mindenkinek tisztában kell lennie manapság, aki 50+ col képátlójú televíziót vásárol, hogy az SD tartalmak, gyengébb TV adások, régi DVD-k tartalom függően akár egészen pocsék képet adnak rajta.
(Utóbbit lehet áthidalni valamelyest egy kiváló, Darbee chip-pel szerelt OPPO BD lejátszóval.)
A HD TV csatornák képe pazar még az UHD modelleken is, de az egyéb csatornáknál azért már erős "szórás" van a képminőségben.
Én jellemzően focit, Forma1-et és ismeretterjesztő csatornákat nézek. Utóbbiaknál van nagyon szép (pl. a Discovery HD csatornák, az Animal Planet HD), és van csúnya. Az új, autós "DTX" SD csatorna képe elég "zizis".
A leghorrorisztikusabb élményt pedig az M3-on csatornán ismételt "Szomszédok" adta. Egy LG55EG910V Full HD OLED volt nálam itthon, azon néztem.
Kábé, mint az internet "ősidején" az agyontömörített, 320x240-es méret körüli videók teljes képernyőre kitéve.
Emellett az amerikai ismeretterjesztő csatornák 60 HZ-es adásait a hazai szolgáltatók 50 HZ-en sugározzák... Ez sem könnyíti meg a mai készülékek dolgát.
Az LG a készülékeiben egységesen a "TruMotion" nevű technológiát használja, és ez finoman szólva sem tökéletes.
Nagy mértékű használata "artifact-oláshoz" vezet (éppen az amcsi csatornák némelyikén nagyon látható módon), valamint ún. "szappanopera" hatáshoz. Amit valaki szeret, valaki meg sem tud szokni.
Én inkább kikapcsolt állapotban tartottam. A gyors mozgásnál inkább legyen kicsit mosottabb a kép, minthogy nem létező képeket generáljon.
Az lesz majd fejlődés LG-éknél, ha a SONY által használt BFI-t alkalmazzák. A gyakorlatban sokkal jobb mozgásmegjelenítést eredményez. (Hátránya annak is van, mégpedig hogy csökkenti a fényerőt.)
A készülék SMART funkcióit nem teszteltem. Nekem az huszonhatod rangú dolog. Egyébként a webOS 3.0 elég frankó, gyors platform. A Netflix-et, Youtube-ot, stb. használó LG tulajok nagyon dícsérik.
Az LG "Magic Remote"-ja is remek újítás. Eleinte szokni kell, de a gyakorlatban nagyon hasznos a mozgásérzékelős kurzorral történő kezelés.
Egyébként sajnálom, hogy ezt kell mondjam, de "tökéletes" televízió jelenleg nincsen. Mindegyik technológiának (plazma, IPD LED, VA LED, OLED) megvan a maga hátránya.
Azt kell első körben mindenkinek eldöntenie, hogy mennyit tud és hajlandó áldozni az új készülékre.
Ha ez megvan, akkor pedig a fő felhasználási területet meghatározni.
Kizárólag, vagy főleg házimozi célokra és/vagy tökéletes 3D-re jelenleg egy 2016-os LG OLED a legjobb választás. (A többi gyártó idei OLED-jei sajnos nem 3D-sek!)
Nem lehet leírni... látni kell. A fekete szint, a végtelen kontraszt, a színek elképesztőek. Ha mindezt UHD HDR tartalommal nézed, akkor pedig szó szerint sírsz a gyönyörűségtől. Addig soha nem látott képi élményt ad.
Hátránya a viszonylag alacsonyabb fényerő (LED-hez viszonyítva), a nem 100%-ban tökéletes mozgásmegjelenítés, és a piszok magas ár.
Illetve a C6V ívelt panelt kapott, amit sokan nem kedvelnek. (Focinál, tenisznél, ha nem pont középről nézed, a partvonalak is görbék az ív mentén természetesen.)
Az E6V pedig még a C6V-nél is drágább. Mondjuk ki... jelenleg pofátlanul drága. Az összes OLED.
A plazma már halott technológia, de mozgásmegjelenítésben a legjobb, és a kontraszt, a fekete szint, a színek csodásak.
Hátránya, hogy "babusgatós" készülék... be kell járatni, időnként "átmosni" a ghost-olást pl. a TV logók esetében, nem ajánlott "háttér tévézésre", statikus tartalmakra. A régebbiekkel volt probléma a foszfor lag, és más képet érintő "anomália" is.
A használt, megkímélt Panasonic és Pioneer csúcsmodellek (amelyet érdemes lenne megvenni) egy vagyonba kerülnek a hirdetési oldalakon.
Az a 3-4 új példány, amit még országosan pár üzletben, outlet-ben kapni lehet, pedig aránytalanul drága.
A LED IPS világítású készülékek nagy általánosságban jó "all-round" cuccok. Monitorként is használható, multimédiás célokra is, tévézni is, mozizni is...
Hátrány a fentebb említett homogenitás, bevilágítás, "felhősödés" issue.
LED VA panelre, pláne ha nem Edge, hanem Direkt LED-es, mindez kevésbé jellemző, a fekete szint és a kontraszt is sokkal jobb, de jellemzően kisebb a betekintési szög.
Nagy családnak, TV-t nagy távolságból "körbeülő" igényesebb társaságnak nem való. A szélek felé haladva a szaturáció, a fényerő jelentősen csökken.
Hát nagyjából ennyi a lényeg. Persze minden gyártónak vannak jól és rosszabbul sikerült modelljei, sorozatai. Vannak igazi "best buy" modellek is. Sajnos az a kevesebb!
Te mennyit szánsz a készülékre, és milyen célokra használnád?