Keresés

Megjelenések

2020. június 9., kedd 14:44
Megspórolom neked:
"Sajnos további késés várható, még nem tudjuk, pontosan mikor tud megjelenni a termék, publikálni fogjuk, ha lesz információnk a dátumról. Elnézést kérünk a kellemetlenségért és köszönjük a megértést! Üdv, BF"
0
2020. június 9., kedd 12:05
A Bontontól jönnek még filmek? Az Xpressre felkerült filmek legalább? Rájuk írok már. Bár nem mintha özönlenének a jobbnál jobb filmek, jómagam pár régebbi vagy kimaradt klasszikust vártam. Paramounttól szinte midnen jött csak a Krokodil Dundee 1. nem. :(
0
2020. június 9., kedd 11:13
Köszönöm. Akkor türelemjátékot játszunk. :)
0
2020. június 8., hétfő 15:52
Elvileg minden csúszik. Még az áprilisi megjelenések sincsenek sehol. Ha meg Bonton, akkor az nem is jön.
0
2020. június 8., hétfő 13:47
A 45. évfordulós Cápa úgy volt, hogy júniusban jön nálunk is (legalább erre emlékszem itt fórum társalgásból). Ez most tényleg így van vagy csúszni fog? Tudtok erről valami konkrétabbat srácok? Köszönöm.
0
2020. június 8., hétfő 11:19
Nagy bánatomra. Annyira vártam, hogy ha a  BD-n nem, legalább az UHD-n rajta leszünk felirattal :/
0
2020. június 8., hétfő 10:37
A Mr. Smith Goes to Washingtonon viszont nem vagyunk rajta, úgy tűnik...
0
2020. június 8., hétfő 0:23
A Dr. Strangelove-on is, ha lehet hinni a Digitalbits tesztjének.
0
2020. június 7., vasárnap 13:50
Rajta vagyunk az Arábiai Lawrence 4K-s kiadásán!
0
2020. május 27., szerda 22:38
A sorozatban idén megjelenő filmek:

A csodacsatár (Keleti Márton, 1956)
Éjfélkor (Révész György, 1957)
Szerelem (Makk Károly, 1970)
A ménesgazda (Kovács András, 1978)
Angi Vera (Gábor Pál, 1978)
Egymásra nézve (Makk Károly, 1982)
Te rongyos élet (Bacsó Péter, 1983)
Napló szerelmeimnek (Mészáros Márta, 1987)
Eldorádó (Bereményi Géza, 1988)

A sorozat 2016-ban júniustól decemberig minden hónapban egy lemezzel bővül. Az 1956-os híradóévfolyam várhatóan októberben jelenik meg.

Sajnos a sorozat után a MaNDA nem adott ki több filmet, illetve ahogy írjátok, a tervezett filmek közül a listán szereplő első két film nem jelent meg. A többi film nyomtalanul eltűnt az üzletek polcairól.
A ménesgazda,Egymásra nézve DVD-k egyszerűen elérhetetlenek ma. Nem tudom elhinni, hogy olyan gyorsan elkapkodták volna őket a vásárlók, hisz több MaNDA kiadású lemez még ma is beszerezhető. Lehet túl alacsony példányszámban adták ki.
0
2020. május 23., szombat 15:34
Igazad van. Alaposabban utána olvastam, az alábbi hír 2016. jún. 14-ei keltezésű volt:

"A forradalom és a hozzá vezető út ábrázolása a magyar játékfilm történetében több hullámban jelent meg, mindig tükrözte saját korának közérzetét, valamint a cenzurális viszonyokat is. Az első hullámból többek között megjelenik Keleti Márton A csodacsatár (1957) vagy Révész György Éjfélkor (1957) című alkotása."

Sajnos az utóbbi időben egybefolynak már a napok, az évek.:) Viszont ettől függetlenül az említett két cím ezidáig még nem jelent meg...
0
2020. május 23., szombat 15:18
De hát a MANDA az beolvadt a Filmalapba még 2016-ban vagy megszűnt és beolvadt. Hazai alkotásokkal, restaurálással, kiadással a Filmarchívum foglalkozik egyedül. Lásd: Fábri-életmű sorozat, Moszkva tér, Valahol Európában stb.
0
2020. május 23., szombat 13:50
Viszatérve a listámhoz:

A MANDA kiadóról, tervezett jövőbeni kiadványaikról esetleg tud valaki valamit?

Néhány hónappal /évvel.../ ezelőtt olvastam tőlűk egy tervezetet, amiben szerepelt a "Csodacsatár" és az "Éjfélkor" című magyar klasszikusok megjelentetése.

Azóta se kép, se hang...Egyáltalán működik még a cég?
0
2020. május 22., péntek 10:08
Igen, arra gondoltam, köszönöm az infót.
0
2020. május 22., péntek 6:53
Ha a Stephen Boyd / Raquel Welch-féle Fantasztikus utazásra gondolsz, annak az angol DVD-kiadásán van magyar felirat. Azt nem tudom, hogy itthon kiadták-e annak idején, de tisztán emlékszem, hogy az egyik VOX-újságban ott volt a tesztje, így most megnéztem és tényleg létezik magyarul.
0
2020. május 22., péntek 2:21
Nagyrészt egyetértek a leírtakkal, kivéve, hogy szerintem nem lehet ilyen éles határvonalak mentén tipizálni a filmszerető /és ezért fizikai adathordozón pénzt is kiadni hajlandó/ közönséget. Azért mert mondjuk valaki középorú értelmiségi még nem biztos, hogy más az ízlésvilága, mint egy fiatal egyetemistának. Személy szerint messze vagyok még a nyugdíjtól, de ugyanúgy szeretem pl. a Patyomkin páncélost, mint mondjuk az 50-es évek sematikus, szocreál magyar klaszikusait. Középkorú értelmiséginek sem mondanám magam, mégis az egyik kedvenc rendezőm Woody Allen.

Na mindegy...Amiről most írni szeretnék az az, hogy végső elkeseredésemben, vagy inkább a reménytelen kilátástalanság dac-hangulatától vezérelve összeállítottam egy személyes top 10-es listát a soha semmilyen formában Magyarországon meg nem jelenő kedvenc filjeimmel. Gondolom, mindenkiek van egy ilyen álom-listája filmcímekkel, amiket birtokolni szeretne. Az enyém így néz ki:

Fantasztikus utazás /1966/
Lolka és Bolka a Föld körül /moziváltozat, 1977/
Az erőd /1979/
Utazás a Föld középpontja felé /1959/
Fenyves tábor /1985/
Egy marék dinamit /1971/
Fogd a pénzt és fuss! /1969/
Mentőcsónak /1944/
Átlagemberek /1980/
Tizenkét dühös ember /1957/

Plusz 1:

Csodacsatár /1957/

Illúzióim nincsenek, mégis megkérnék minden /még/ talpon lévő filmforgalmazó céget, hogy ha bármelyik fenti cím magyar kiadásában látnak fantáziát, akkor ne fogják vissza magukat!!! Egy biztos vásárló már van a személyemben. Az ár nem számít.:) Most eszembe jutott, hogy régen volt egy topik "filmek, amiket kiadhatnának" címmel. Ezt oda is írhattam volna. De minek....
0
2020. május 21., csütörtök 13:37
Miért tartunk ott, ahol tartunk? Mi vezetett idáig?
Mohóság, a piac ismeretének hiánya, helytelen árképzés, minőségi kifogás
Mohóság: A kiadók és a vevők egy nagy részére jellemző tulajdonság (pedig nem szép). Annak idején az internet térhódításával rengetegen kezdtek el letölteni mindent, akár legalja minőségben is. Csak legyen meg - címszóval. Moziban felvett kalózfelvétel, agyonhallgatott szalagról konvertált mp3 - és még sorolhatnám. A kiadók pedig... minél nagyobb profit, minél gyorsabban...
A piac ismeretének hiánya: annak idején leírtam a véleményemet erről ide, valamelyik xpress fórumban. Jól le is lettem hurrogva. Pedig szerintem az idő is engem igazolt. A VHS korszakot követő átmeneti korszakban kellett volna felmérni a piacot, a magyar ember is mit is akar vásárolni. Ez nem történt meg, sőt! Az első klasszikus kiadásokat gyatra filmek kiadásai követték. Elkezdődött a rosszabbnál rosszabb mozik DVD-k korszaka, valamikor többfajta/féle csomagolásban (ez kb a mai napig is tart). Pedig akkor kellett volna a fogékony vásárlóerőt feltérképezni és megfogni. A középkorú értelmiséget, a fiatal egyetemistákat, a klasszikus szovjet és magyar mozin edződött nyugdíjasok akik LP-ket, CD-ket gyűjtenek, és komolyabb, igényesebb filmeket néznek. Ők lettek volna az aktív vásárlóerő. Patyomkin páncélos, Metropolis, Tarr Béla, Jancsó Miklós, francia és olasz neorealizmus, magyar cseh új hullám stb. Szerintem ez a réteg elindította volna, és meghonosította volna a gyűjtést, filmvásárlást. Természetesen párhuzamosan azokkal akik egy jó vígjátékot, akciófilmet vagy drámát nem sajnáltak kikölcsönözni a videótékákból (amik anno nagyon jól muzsikáltak.
Árképzés: 16 éves lehettem, álltam a budaörsi "madaras Tescoban" és szó szerint könnybe lábadt a szemem. Stanley Kubrick munkásságával éppen akkoriban ismertetett meg a tanárom, és ott állt előttem a polcon a rendezőzseni fontosabb filmjeit tartalmazó díszdoboz. 78.000Ft-ért!!! Ha jól emlékszem akkor 65.000 forint volt a minimálbér... De a pattintótokos 7.000Ft-os filmek, a KSZ 4.000Ft-os filmek sem voltak semmik. Anno azt is leírtam ide (és azért is le lettem hurrogva), hogy a filmeket nem tudják beárazni. Egy mezei, extráktól mentes, silány minőségű filmért ma sem gondolom, hogy 500 forintnál többet kellene kiadni. És mennyi egy ilyen új film ára? 1990-2990 forint.
Minőségi kifogás: Na ez a legfájóbb. A Best, Szaturn, Black Mirror, Bp film kiadványainak nagy része tűzre való, néhol nézhetetlen. Van amelyik VHS kópiáról lett másolva (és a képek ugrálásai is benne maradtak a kiadványban).
Mindezek után nem lehet csodálkozni azon, hogy itt tart a magyar filmkiadás, ahol tart. De mindezek ellenére, a békeidőkben akárhányszor megfordultam a Mammutban található MM-ben, mindig volt legalább 3-4 vásárló a CD-k, LP-k, DVD-k, BD-k között (nem üres kosárral). Én gyűjtöm továbbra is a filmeket, ritkán külföldről is rendelek, de a hazai kiadványokat mindenképpen előnyben részesítem. Örülök, hogy a Kultúrbarlang, az MNFA és az Etalon film az utóbbi években minőségi filmeket és kiadványokat adott ki a kezei közül.
0
2020. május 21., csütörtök 11:36
Az optikai hordozón forgalmazott filmek piaca már jópár éve zsugorodik. Van már 4K streaming (hulu,Amazon,netflix és társaik), plusz ott az online warez, amivel nehéz árban versenyezni. A Keleti blokk mindíg is egy árérzékeny piac volt, plusz itt a legerősebb a kalózkodási ráta.

Hiába jött ki az UHD mint kvázi egy új minőségi 4K alapú optikai szabvány, sajnos meg is lehet nézni hány gyártó maradt piacon és hány új UHD lejátszó modell jelenik meg évente. A Samsung elhagyta már a BD/UHD optikai piacot (mint mainstream gyártó), OPPO és más high end márkákkal együtt, mert már rég nem éri meg nekik ez.

Szóval nem csak itt halódik a  fizikai filmkiadás, itt csak maximum gyorsabban ment végbe.

Ebbe belejátszott a kiadók töketlenkedése, árszabás, szegényes hazai kínálat, a külföldről vásárolgatás, plusz egy lehetetlen harc a torrent oldalak és letöltögetés ellen. Egy igen soktényezős történet, de már az elmúlt 4-5 év és az egyre vékonyodó filmkkínálat előre is vetítette hogy ennek előbb-utóbb vége lesz.  

0
2020. május 21., csütörtök 11:29
Magamból kiindulva:

szűkebb-tágabb baráti, ismerősi környezetemben nagyítóval sem tudok még egy olyan embert találni, aki bármyennyire is alacsony összeget képes lenne fizikai adathordozón megjelenő filmért kiadni. Legyen az DVD, bluray, akármi...egyszerűen azért, mert ha ingyen letöltheti a netről, akkor minek adjon ki érte pénzt??? És egyébként is a családi költségvetést tekintve vannak ennél "hasznosabb" dolgok is, amik szintén pénzbe kerülnek. Sokszor hallottam már azt is tőlük, hogy hülye vagyok, amiért filmért pénzt adok ki, hiszen ingyen le is lehet tölteni. Az ingyenhez képest pedig már a 300 Ft-os akciós DVD is drága...

Nem tudom, ez a hozzáállás mennyire lehet általános, de attól tartok, hogy nagyon is az. Kereslet hiányában, vagy esetleg minimális keresleti igény mellett pedig ne várjunk csodákat egy ilyen kis piacon.

Én magam egyébként kb. 30 éve vagyok filmgyűjtő, kezdve az eredeti VHS megjelenések megvásárlásától.
0
2020. május 21., csütörtök 11:14
* -lehetne

(kissé még reggel van nekem, bocsi :D)
0
2020. május 21., csütörtök 11:13
A magam részéről már pár évvel ezelőtt abbahagytam a gyűjtést, pedig sosem gondoltam volna, hogy ez meg fog történni. Alapvetően az zavart, hogy az amúgy is egyre fogyatkozó minőségi filmek közül lassacskán már szinte semmi nem jött ki itthon. Míg régebben azért két-három havonta tudtam rendelni egy jókora csomagot innét az Xpress-től, ezek szép lassan egyre ritkultak. Előbb 5-6 hónapra, aztán évi egy csomagra, míg most már gyakorlatilag a nullára esett vissza a rendelésem.

Számomra az is probléma, amit a fenti bekezdésben is említettem, hogy eleve jóval kevesebb film tetszik annyira, hogy újranézzem, mint régen. Akkor meg minek vegyem meg? Igen, öregszem is, nincs már türelmem kétszer-háromszor - vagy még többször - újranézni egy filmet, legalább is nem sokat. Nem is emlékszem, a saját, több százas gyűjteményemből mikor vettem elő utoljára egy filmet csak úgy, a magam szórakoztatására. Legtöbbször elég egy nézés a moziban, vagy TV-ben, esetleg online. Ráadásul a nekem tetsző filmek zömét az utóbbi időben inkább online lelem meg - mivel itthon egyáltalán semmilyen formában nem jönnek/jöttek ki.

Én is sajnálom a helyzetet, mert nosztalgiával emlékszem azokra az időkre, amikor hozta a futár rendszeresen a csomagokat az Xpress-től, vagy amikor a MM-ba vagy a Tescóba betérve órákig válogathattunk a hosszú-hosszú polcrendszereken a filmek között.
0
2020. május 21., csütörtök 11:13
Teljesen egyetértek az előttem szólókkal. Szerintem lehetne újra fellehetne éleszteni a magyar filmforgalmazást, csak olyan nagy a kezdeti tőkeigény még a jogi nehézségeken, s a vevők alacsony létszámán felül, hogy úgy tűnik, nem tartják még az olyan államilag támogatott intézmények sem kifizetődőnek, mint mondjuk az NFI. (Fun fact: ott van például a BFI (a British Film Institute) akik gyakorlatilag az egyik legnagyobb brit házimozis filmkiadók.)
0
2020. május 21., csütörtök 10:48
Eléggé összetett az a probléma. Az egyik nyomós érv nyilván az információ hiány, hogy a potenciális vásárlók nagy része nem is tudja, hogy mi ez vagy ha igen, lusta volt vele megismerkedni. Milliós tévéken nézik az SD tévéadást, szóval hagyjuk.

A másik, hogy a formátum 2007-es bevezetése sem volt zökkenőmentes. Akkor már eléggé több sebből vérzett a dvd piac és mindenki abban hitt, hogy ez majd megváltást hoz.

A kiadók és a vásárlók közötti kommunikáció sem túl zökkenőmentes. Plusz, lehet hibáztatni a vásárlókat, de az igazság az, hogy a kiadók sem tettek sokat azért, hogy megtartsák a vásárlókat. Sok példát lehetne hozni, minek is.

Illetve ehhez szorosan kapcsolódik, hogy mivel kontármunkával, gyors pénz reményében dolgoztak, sokan akik amúgy vásároltak is, a letöltés felé fordultak. Plusz, elég csak megnézni, hogy mennyien fizetnek a moziban (ha nyitva van) vagy mennyien fizetnek a streamingekért, ha érdemes. Nem egy ismerősöm van, aki azért hagyta abba a gyűjtést, mert szeretett címein nincs rajta az eredeti szinkron, a leölthető verzión meg ott van, egyértelmű, hogy melyiket fogja választani. És nem is hibáztatható érte, mert ő mint vásárló pont érdektelen a jogi dolgokkal kapcsolatban, hogy miért nincs a lemezen ez meg az.
0
2020. május 21., csütörtök 10:02
Vagy a reklám hiánya. Sokan nem tudják mi az a blu-ray. A dvd-t kb mindenki ismeri. Kéne nyomatni tv-be, rádióba, újságba. De persze ez rohadt sok pénz, nyilván ezért nem akarják belepumpálni. Gondolják nem ér annyit, nem térül meg.
0
2020. május 21., csütörtök 9:44
Srácok, és vajon mi is lehet az oka ennek a dolognak, hogy nem éri meg itthon filmeket kiadni?
Lehet, hogy annyira kevesen veszünk filmeket.
Egyszer valaki azt mondta, hogy egy nagyon húzós cím sem megy el 500 db BD-n, országosan.
Nyilván van egy masszív réteg aki csak letölt.
Vajon ez mennyire lehet okozója a mai helyzetnek?
Milyen okok lehetnek még?, hozzánemèrtès, esetleg más?
0