Miért tartunk ott, ahol tartunk? Mi vezetett idáig?
Mohóság, a piac ismeretének hiánya, helytelen árképzés, minőségi kifogás
Mohóság: A kiadók és a vevők egy nagy részére jellemző tulajdonság (pedig nem szép). Annak idején az internet térhódításával rengetegen kezdtek el letölteni mindent, akár legalja minőségben is. Csak legyen meg - címszóval. Moziban felvett kalózfelvétel, agyonhallgatott szalagról konvertált mp3 - és még sorolhatnám. A kiadók pedig... minél nagyobb profit, minél gyorsabban...
A piac ismeretének hiánya: annak idején leírtam a véleményemet erről ide, valamelyik xpress fórumban. Jól le is lettem hurrogva. Pedig szerintem az idő is engem igazolt. A VHS korszakot követő átmeneti korszakban kellett volna felmérni a piacot, a magyar ember is mit is akar vásárolni. Ez nem történt meg, sőt! Az első klasszikus kiadásokat gyatra filmek kiadásai követték. Elkezdődött a rosszabbnál rosszabb mozik DVD-k korszaka, valamikor többfajta/féle csomagolásban (ez kb a mai napig is tart). Pedig akkor kellett volna a fogékony vásárlóerőt feltérképezni és megfogni. A középkorú értelmiséget, a fiatal egyetemistákat, a klasszikus szovjet és magyar mozin edződött nyugdíjasok akik LP-ket, CD-ket gyűjtenek, és komolyabb, igényesebb filmeket néznek. Ők lettek volna az aktív vásárlóerő. Patyomkin páncélos, Metropolis, Tarr Béla, Jancsó Miklós, francia és olasz neorealizmus, magyar cseh új hullám stb. Szerintem ez a réteg elindította volna, és meghonosította volna a gyűjtést, filmvásárlást. Természetesen párhuzamosan azokkal akik egy jó vígjátékot, akciófilmet vagy drámát nem sajnáltak kikölcsönözni a videótékákból (amik anno nagyon jól muzsikáltak.
Árképzés: 16 éves lehettem, álltam a budaörsi "madaras Tescoban" és szó szerint könnybe lábadt a szemem. Stanley Kubrick munkásságával éppen akkoriban ismertetett meg a tanárom, és ott állt előttem a polcon a rendezőzseni fontosabb filmjeit tartalmazó díszdoboz. 78.000Ft-ért!!! Ha jól emlékszem akkor 65.000 forint volt a minimálbér... De a pattintótokos 7.000Ft-os filmek, a KSZ 4.000Ft-os filmek sem voltak semmik. Anno azt is leírtam ide (és azért is le lettem hurrogva), hogy a filmeket nem tudják beárazni. Egy mezei, extráktól mentes, silány minőségű filmért ma sem gondolom, hogy 500 forintnál többet kellene kiadni. És mennyi egy ilyen új film ára? 1990-2990 forint.
Minőségi kifogás: Na ez a legfájóbb. A Best, Szaturn, Black Mirror, Bp film kiadványainak nagy része tűzre való, néhol nézhetetlen. Van amelyik VHS kópiáról lett másolva (és a képek ugrálásai is benne maradtak a kiadványban).
Mindezek után nem lehet csodálkozni azon, hogy itt tart a magyar filmkiadás, ahol tart. De mindezek ellenére, a békeidőkben akárhányszor megfordultam a Mammutban található MM-ben, mindig volt legalább 3-4 vásárló a CD-k, LP-k, DVD-k, BD-k között (nem üres kosárral). Én gyűjtöm továbbra is a filmeket, ritkán külföldről is rendelek, de a hazai kiadványokat mindenképpen előnyben részesítem. Örülök, hogy a Kultúrbarlang, az MNFA és az Etalon film az utóbbi években minőségi filmeket és kiadványokat adott ki a kezei közül.