Ha már szóba került Szabó István neve, akkor elmondanám, hogy rám melyik filmje volt a legnagyobb hatással. Ez az Álmodozások kora. És úgy általában a 60-as években készült filmjei. /Apa, Szerelmesfilm/ Az Álmodozások korával kapcsolatban van egy jó erős nosztalgia-faktor, plusz még valami, amit ebben a filmben láttam először és nagyon megfogott: Ez az a bizonyos "film a filmben" típusú effekt, ami egész pontosan egy rajzfilmet jelent a rádiójelek működésének természetéről. Közben, ha jól emlékszem Bálint András magyaráz lelkesen Halász Juditnak, vagy Béres Ilonának. /Vagy lehet, hogy csak egy sima monológ/
Na ilyet azóta csak két filmben láttam: a Rocketeer-ben, mikor a nácik támadását szemléltetik Amerika ellen rajzfilmes formában. A másik pedig a Jurassic Park, amikor a tudós magyarázza a megkövesedett borostyánból a DNS kinyerésének a technikáját. De maradjunk annyiban, hogy ebben a tekintetben Szabó István volt az első.:) És ha már szóba kerültek az elmúlt évtizedek híres magyar filmjei, idevágó jelleggel is van egy top-listám:
A kedvenc magyar filmjeim 1950-és 1980 között, sorrend nélkül:
Állami áruház /1953, megjelent DVD-n/
Csodacsatár /1957, az ígéretekkel ellentétben még nem jelent meg DVD-n/
Fábri Zoltán összes /részben megjelent DVD-n/
Felmegyek a miniszterhez /1962, soha nem fog megjelenni DVD-n/
Büdösvíz /1967, soha nem fog megjelenni DVD-n/
Gyula vitéz télen-nyáron /1970, megjelent DVD-n/
Sodrásban /1964, megjelent DVD-n/
Forró vizet a kopaszra /1972, soha nem fog megjelenni DVD-n/
A tanú /1969, megjelent DVD-n/
Az erőd /1979, soha nem fog megjelenni DVD-n/
Plusz 1.: Fügefalevél /1966, soha nem fog.../
Plusz 2.: Turné /Kivétel, mert egyrészt 1993-ban mutatták be, másrészt mert részben a szűkebb lakókörnyezetemben forgatták /Tatabánya/, és harmadrészt csak úgy, mert szeretem.:)