Szia field!
Nézd majd vissza a hozzászólásokat, ki kezdte a kötekedést! :-)
Sajnos, vagy inkább szerencsére, egyáltalán nem értek egyet veled abban, amit írtál (a ki mit néz most topikban). Az rendben, hogy ez a film egy színdarabból készült, talán picit érződik is rajta, bár nekem annyira nem, igaz, tudtam, hogy abból készült, így nem tudom objektívan megítélni. Az életszerűség nálam megvan. Az életben is előfordul, hogy pár óra alatt történnek ilyen intenzitású dolgok az emberekkel, főleg olyan emberekkel, akik ilyen vérmérséklettel élnek. Bár egyébként nem hiszem, hogy a film nagyrészében olyan dolgok történnének, amik máskor nem (az utolsó félórától eltekintve), úgyhogy ez a pár óra híven tükrözi George és Martha mindennapjait, csak annyi a különbség, hogy most Nick és Honey is jelen van, de nem tudhatjuk, máskor kik asszisztálnak a műsorhoz. A szöveget nem éreztem túl soknak, a pár karakteréből és egymáshoz való viszonyából adódik, hogy sokat beszélnek, hogy „köszörülik egymáson az elméiket”, ahogy George is mondja.
„Számomra ez tipikusan olyan mű (akár mint színdarab, akár mint film), amelynek szerepeit nagyon jól el lehet játszani, igazi jutalomjáték mindegyik karakter (főleg a két főszerep), de igazából az alakítások dominálnak, nem a "mondanivaló". Burton és Taylor valóban remekelnek, bár rosszmájúan hadd jegyezzem meg, hogy megkönnyítette a dolgukat az, hogy kicsit saját magukat, a marakodó házaspárt alakították egy "se veled, se nélküled" kapcsolatban.”
Na ezzel egyáltalán nem értek egyet, és kicsit csodálkozom is azon, hogy te hogy írhatsz ilyet, miután te magad is már játszottál filmben, ha nem is szólaltál meg.
Bárki, aki kicsit is foglalkozott színjátszással (és intelligens, nem egy Dobó Kata színvonalra gondolok), az tudja, hogy nincs könnyű szerep. Minden szerep nehéz, így is kell hozzáállni, különben nincs meg a kellő alázat a szakma iránt, ami nélkül valaki soha nem lesz jó színész. A jó színész mindig kételkedik magában, és soha nem elégedett. Hiába tűnik úgy, hogy egy szerep hasonlít a színész karakteréhez, azt teljesen más otthon átélni, az ember privát környezetében, és más milliók előtt előadni (filmen) vagy többszáz ember előtt egy színházban úgy, hogy az hiteles legyen. Tudjuk, mennyire nehéz akár végigmenni a színpadon, vagy leülni egy székre úgy, hogy az ott és akkor hiteles legyen, és hű legyen a karakterhez, és a darab mondanivalójához. Ezek mind olyan dolgok, amiket sokan talán öntudatlanul lebecsülnek, és észre sem vesznek, ha jól megcsinálják, de amint egy színész rosszul csinálja, mindjárt feltűnik, hogy „kiesett a szerepből”, „civilként” volt a színpadon.
Szerintem ezek nagyon nehéz szerepek, nem véletlenül jelölték őket Oscarra a filmből, és Taylor (ebben az esetben) nem véletlenül nyerte el a kitüntetést. Iszonyatosan nehéz szerepek ezek, nemcsak az intenzitásuk miatt, hanem pont a mondanivaló miatt, aminek mindig ott kell lenni a háttérben, ami annyira jellemzi a két ember egymáshoz való viszonyát. Nem tudnék más filmet mondani, ami annyit elmond egy kb. húszéves házasság minden buktatójáról és öröméről, mint ez. Ebben minden benne van. Sűrítve, mivel nincs 20 évünk, hogy végignézzük az életüket, de benne van.
Nem tudom, én nem éreztem Taylort slamposnak, hogy ezért csodáljam. Persze, részeg volt, harsány, de szerintem nagyon szexi még így is. Jó, a film végén kicsit leeresztett, mikor már nem akart megfelelni Nicknek sem, és akkor egy otthoni melegítőbe bújt bő pulóverrel, de az csak a 3. felvonás. Előtte kifejezetten szexi volt. Én nagyon csodáltam, hogy ennyit ki tudott hozni magából, ez volt az első filmje (Az Óriáson kívül, amit akkor még nem láttam), amiben igazán jót alakított. Nem gondoltam volna róla, nagyon meglepett, és kellemes csalódás volt!
Burton nem volt meglepetés, tőle mindig jót várok el, és mindig hozza a formáját, de most még annál is többet hozott. Minden gesztusával, pillantásával könyveket tudott elmesélni, abban minden benne volt. Bármikor nézem, katarktikus élményt nyújt az alakítása.
Szerintem a két fiatal színész is tökéletes volt a szerepre. Ha most láttad először, akkor lehet, hogy fura kicsit Dennis játéka, de másodjára már csodálja az ember. Minden gesztusa őszinte, csak ő egy ilyen karakter, aki így viselkedik társaságban. Kicsit zavarban van, kicsit gátlásos, ezért néhány mozdulata zavart, félszeg lesz. Az a durva, hogy Sandy Dennis ezt tudatosan ilyen természetesen elő tudta adni. Rám nagyon nagy hatást tett ő is.
És ott van George Segal, talán neki volt a „legkönnyebb” szerepe, már ha ilyen címkéket akarunk ragasztgatni, de én nem akarok. Ő is benne volt a szerepben, ízig-vérig hiteles karrierista férfi volt.
Még mindig nem néztem meg az eredetit egészben, de eddig nekem a szinkronok jönnek be jobban. Nagyon szeretem Burton eredeti hangját, nem azzal van a gond, csak a szinkron (amit már egyébként is megszoktam) egyszerűen annyira jól sikerült, hogy nem tudok róla lemondani. Egyetértek brownnal, ez még abból az időből való, amikor nem futószalagon gyártották a szinkront, éppen ezért nagyon igényes lett. Kállai választása meglepett, de iszonyatosan hozza a figurát, a hangulatot, olyan ironikus tud lenni, hogy nem is gondoltam volna. Ruttkai Évában pedig az a jó, hogy tud rikácsolni is, ha kell, de finoman is tud beszélni, és akkor is őszinte a hangja. Taylornál sokszor ezt hiányolom, nekem modorosnak tűnik a hangja, és ezért nekem így tökéletes, Ruttkai szinkronjával, aki együtt lélegzik a szereppel, hihetetlen, mennyire jól visszaadja a legkisebb nyögést, lélegzetvételt vagy a fuldokló sírást is. Fantasztikus zseni az a nő.
Venczel Veráért nem rajongok, de ebben a szinkronban ő is zseniális, nagyon illik Honey-hoz a hangja. Kovács István is tökéletes Nick.
Én pont azt érzem, hogy a szinkronok még jobban kihozták a feszültséget, még kicsit csiszoltak a filmen.
A Salót csak azért hoztam elő, mert mivel te az én kedvencemmel ironizáltál, ezért én is előhoztam a tiedet. Lehet, hogy nem a legkedvencebb filmed, mint nekem ez, ezért talán nem tudtam akkora fájdalmat okozni, mint te nekem, de azért így is jólesett. :-)))
Egyébként igaz, tényleg így éreztem a nézése közben, szerintem csak azért lett siker, mert botrányfilm, és igazából ezt a témát sokkal közönségpártibb módon, kevésbé durván is be lehetett volna mutatni, de ez meg az én véleményem a Salóról.