Engem sokszor zavar az eredeti hang, úgy érzem, nem tökéletes, és a szinkron sokkal jobban illik a színészhez. Mondjuk nálam pont Taylor is olyan, akinek az eredeti hangja kicsit olyan modoros, és ezért jobban tetszik a szinkron. Burtonnel mondjuk más a helyzet, neki szeretem az eredeti hangját is, csak ez a szinkron tényleg annyira eltalált, hogy (szerintem) jobb, mint az eredeti, bár abból még csak részeket néztem, az egészet még nem néztem meg, pedig már megvan másfél hónapja majdnem. :-( Na, majd csak összejön valamikor.
Ja, és arról nem is beszélve, hogy más a szöveg, mint a felirat. Még nem ellenőriztem minden részen, de egy-két helyen más, és jobb a szinkron szövege. Tény, hogy nagyon jól megírták, illetve átírták a dráma magyar fordítását, ami szerintem sokkal rosszabb, mint az eredeti szöveg, ill. mint a szinkron szövege.
Egyébként én mindkét változatnak adok esélyt, sokszor jobban szeretem az eredetit (pl. Vámpírok bálja, Kate Winslet filmjei, The Office, vagy a Monty Python sorozat, és még sorolhatnám.) Pl. a Teljes napfogyatkozást is eredetiben szeretem igazán. És vannak olyan filmek, ahol mindkét változatot ugyanúgy szeretem (pl. Mennyei teremtmények, Elfújta a szél, Sissi). Ugyanakkor vannak olyan filmek is, amik lényegesen jobbak szinkronnal. Ide tartoznak pl. a Csupasz pisztoly filmek (nálam), az Airplane, a Jóbarátok, a Csengetett, mylord, Jim Carrey filmjei, a Marslakó a mostohám (eredetiben szinte nézhetetlen volt, szinkronnal viszont fantasztikus), stb.
Én - ha lehet - mindkét változatban megnézem, de persze nálam is vannak kedvencek, amik vagy eredetiek vagy szinkronok. Szerintem ez is egy külön szakma, és mi, magyarok ebben nagyon jók vagyunk, úgyhogy érdemes meghallgatni a szinkront is, ha már DVD-n van rá lehetőség, hogy válasszon az ember.
Most nemrég belehallgattam a Csengetett, mylord eredeti hangjába. Hát el sem tudom mondani a különbséget. A szinkron annyival kifinomultabb, árnyaltabb ... Ez sem volt rossz, de a szinkron még nagyon sokat hozzáadott az értékéhez, a poénokhoz. Persze nyelvileg biztos vannak olyan részek, ahol nem úgy jön ki a poén, mint eredetiben. A szöveg miatt érdemes eredetiben is megnézni, ha a hangokért nem is. De ez mindenkinek a saját választása.
Ami az eredeti mellett szól, az a nyelvgyakorlás. Ilyen szempontból nagyon örülök, hogy sok filmet néztem/nézek eredeti hangon, mert rengeteget lehet belőle tanulni. De igazából csak olyan filmeket szeretek eredetiben nézni, amilyen nyelven beszélek és értem is, amit mondanak. Pl. francia vagy olasz filmet nem igazán szeretek eredetiben nézni, mert idegesít, hogy nem értem, és csak a feliratra támaszkodhatok. Persze néha azért erre is kénytelen vagyok, de ezeknél a filmeknél jobban szeretem, ha szinkronosak.
És persze vannak nagyon elrontott szinkronok, amiket nem nézek a világ minden pénzéért sem, és vannak olyan filmek, sorozatok, amiket nem érdemes leszinkronizálni, mert csak eredetiben jönnek ki jól a poénok, a szlengek, a szóviccek. Ide tartozik a Monty Python és a The Office is. Meg még sorolhatnám. De a Jóbarátok pl. sokkal jobb szinkronnal, legalábbis nekem. Na, ezt kicsit túlbeszéltem, de így legalább értehtő az álláspontom, remélem. :-)