Kicsit tisztábban s kipihentebben az idei Oscar-ról
Szóval, maga a díjkiosztó jó hangulatú volt, Albert néni tényleg bűn rossz volt, de szerencsére (sajnos?) halkan nézhettem a tévét így sokat nem hallottam, de legközelebb mindenképp a Pro7-et nézem. Ellen-t volt szerencsém már látni házigazdaként a 2005-ös Emmy-n s ott szórakozottabb, jobb volt. Nyílván egy ilyen gálát levezényelni a fél világ előtt frusztrálóbb, mint az Emmy, de azért úgy gondolom jól megoldotta. Sokkal jobban, mint Jon Stewart vagy Chris Rock. Jövőre viszont kéretik Billy Crystal vagy pedig a Jack Black-John C. Reilly-Will Ferrell trióból valaki, de inkább ők hárman együtt : ) Jól elvoltak most is : )
Ennio Morricone Életmű-díja helyes döntés volt, bár láthatóan nem volt megelégedve, de ezt nem is csodálom. Szívesebben vette volna minden bizonnyal ha egy ténylegesen nyertesnek kikiáltott munkájáért kapja. De eddig is megvolt a Oscar nélkül, ezután pedig már (bár nem hiszem, hogy bárki is megtette volna) igazán nem szólhatja le senki, hogy nincs Oscar-ja. Jó ráhangoldás volt a Duna TV-n vasárnap este látott koncert filmje. Eastwood-ot is jó volt látni, no nem mintha (hála az égnek) nem szerepelt volna keveset mostanában s elemében is volt.
Martin Scorsese Oscar-ja régi adósság törlesztése irányában, de tényleg nem a saját s az elmúlt egy év Legjobb Filmje A tégla, de nem is kell szégyenkeznie érte. Nyílván ezzel a díjjal azt akarták sugallni, hogy a pillanatnyi teljesítményéért kapja a szobrot s nem előrehozott Életmű-díjról van szó. Ridley Scott is értetlenkedett, hogy lehet az, hogy a Legjobb Filmet nem a Legjobb Rendező rendezte (Gladiator). Idén nem így volt, de akkor már szerintem a Brokeback Mountain-nak kellett volna nyernie tavaly. Mindegy. A lényeg, hogy senki nem nézte ki Marty kezéből az Oscar-t, s jó volt egy színpadon látni a Spielberg-Coppola-Lucas trióval.
Forest Whitaker megérdemelten nyerte el a főszereplőnek járó díjat, voltaképp már minden megnyerhetőt megnyert ezért az alakításért, s a látottak alapján az alap természetétől merőben eltérő természetű diktátort hitelesen formálta meg. Leonardo DiCaprio és Will Smith még fiatalok, nem az első s nem is az utolsó jelölésük volt, előttük még ott a jövő. De kérem szépen ki ez a Ryan Gosling? Jó, nem egy ismeretlen fószer, de nem lett volna a jelölésre érdemesebb színész, aki ismertebb s megérdemelné legalább a jelölést? Hogy azt ne mondjam mondjuk Clive Owen (Az ember gyermeke). De nem Ryan nyert így minden további fejtegetés hasztalan. Peter O’Toole-t nagyon sajnálom, nem ismerem a Venus c. filmet, de ha talán a mellékszerepért való nominálásért kampányolnak, akkor már egy újabb Oscar-ral tarkíthatná gyűjteményét. Mert valljuk be, azért az Életmű Oscar egy jelzés az adott személy irányába, hogy tőle már senki nem vár semmi érdemlegest. Remélem még fogják O’Toole-t a pódiumra szólítani.
Helen Mirren Oscar-ja biztos volt, mint Scorsese-díja, de meglepettnek tűnt s boldognak. Ki ne lenne az? Tényleg csodás színésznő. S tetszett a beszéde is (kb.): "50 év alatt nem változott sem Erzsébet királynő, sem a frizurája" : ) Elegáns volt, mint maga a királynő. Meryl Streep-et örökké zaklatják a kopasz ürgével, de nem is baj, nagyon szeretem őt, régóta a kedvenc színésznőm s biztos vagyok benne, hogy min. 2 Oscar még járni fog neki. Kate Winslet s Pénelope Cruz is fiatalok, bár már azért ideje lenne Kate-nek egy Oscar-t kapnia. S utána még, még… Judi Dench egy másik, igen jelentős kvalitású dáma, neki is lesz még Oscar-t érdemlő játéka.
Alan Arkin is úgy érzem jogosan nyert, olvastam a filmről s alakításáról s most már biztos, hogy a filmet is megnézem. Ellenben Eddie Murphy köszönheti a díjtalanságát a Norbit c. film forgalmazójának. Nagy "ötlet" volt a legújabb agymenését az Oscar előtt premielni. Nyílván abban bíztak a fejesek, hogy az Oscar-jelölt Murphy legújabb filmje a mozikban jó szlogen lesz, de az Oscar-díjas Murphy jobb kampány lett volna e silány filmhez. Egyébként is, hamarabb adnék Oscar-t Jack Black-nek vagy Will Ferrel-nek. Sosem tartozott a kedvenceim közé. Ellenben Mark Wahlberg s Djimon Hounsou is megérdemelte volna az Oscar-t. Djimon harmadik jelölése már Oscar-t hozhat amennyiben nem a Eragon-féle "szuperprodukcióba" öli tehetségét s Mark-ot sem kell félteni. A 5. jelöltről semmit nem tudok mondani, se védeni, se szidni.
Annál inkább Jennifer Hudson Mellékszereplői díját. Jó, ő volt az én jelöltem is, de messzemenően nem a legjobb választás volt a díjazása. Meryl-t ebben a kategóriában kellett volna nyomatni s akkor már háromszoros vinnör lenne. Azt sem hiszem, legyen akármennyire tehetséges, hogy Braslin jelölése is érdemes volt. Ennyire rossz évünk volt? Poén, hogy a Babel három női mellékszereplője is egy kategóriában indult (noha Cate nem ezért a filmért). A három hölgy közül bármelyiküket szívesebben láttam volna Oscar-ral a kézben.
Azért vicces az Adaptált Forgatókönyv díj A téglának, más jelölt érdemesebb lett volna, főleg, hogy voltak, akik könyvet adaptáltak, tehát semmilyen vizuális megközelítésük nem volt. Az Eredeti Forgatókönyv jogosan landolt a LMS-nál. Csak a tartalom által igen érdekesnek tűnik a sztori. A Faun labirintusa látványos film, megérdemeltek a Maszk s Látvány kategóriák Oscar-jai, ám az operatőri munkát tekintve Lubezki-t méltatlanul nem díjazták. Az ember gyermeke több jelölést s minimum egy díjat érdemelt volna. A Faun-nak pedig kijárt volna a Legjobb Külföldi Film díja.
A Dreamgirls azért csúnyát hasalt, de sajnos még ennél is nagyobbat a Babel. S duplán főhet Brad Pitt feje: nem csak nem jelölték alakítását, de A tégla produceri listájáról is (legalább is a jelöltek közül) kihúzták, így elesett egy Oscar-tól. A többi kategória nem túlzottan érdekel, illetve azért szerintem a Maestro érdekes s díjra érdemes alkotás. Eastwood a 2004-as, 2005-ös s a 2007-es gálán is képviseltette magát 4 filmmel (idén kettővel) s ismét nem távozott üres kézzel egyik filmje (Levelek Iwo Jimáról – Legjobb Hangvágás). Szép teljesítmény. Viszont nem látok semmilyen jövőbeli tervet tőle, remélem hamar talál valamit s minimum a 2009-es gálán újra jelöltként tűnik fel.
Szóval várom a következő Oscar-gálát, addig is itt lesz még Cannes, az Emmy-, a Golden Globe-díj s a BAFTA. Új év, új filmek, új remények…