Keresés

Oscar 2007

2007. február 28., szerda 15:36
Nem hiszem, hogy egy film értékét a bevételi adatok, vagy az imdb szavazása alapján lehetne megítélni (a Napló szavazása sem hiteles népszavazás, bármennyire is igyekeznek megtéveszteni az embereket).
Nálam jobban senki nem akarta, hogy Scorsese végre Oscart nyerjen, de én is úgy érzem, a Tégla közel sem az a filmje, amiért meg kellett volna kapnia. Az, hogy az amerikai nézők mit gondolnak bármelyik filmről, senkit sem érdekel, hiszen az A.M.P.A.S. tagjai, az Oscarra szavazók mind  filmkészítők, tehát nem átlag közönség. Én sokkal inkább úgy érzem, egyszerűen nem akarták megtenni az egyik "legnagyobb" élő amerikai rendezővel, hogy ismét megfosztják őt egy olyan díjtól, amit, ismerjük be, már régóta megérdemelt, mondhatni kissé erős túlzással, kijárt neki. Egyszerűen Oscar díjat kellett kapnia, ahogyan Steven Spielberget, Coppolat, vagy Kubrickot (igaz, rendezésért ő sem, "csak" a legjobb speciális effektusok kategóriában nyert a 2001.-ért) sem lehetne elképzelni Oscar nélkül. Úgy vélem, idén nem nyerhetett volna még egy olyayn film sem, amit Spielberg, Lucas és Coppola együtt rendezett volna. Nem sajnálom a többi nagyszerű alkotást, és rendezőt idén, csupán együttérzek velük, mert esélyük sem volt. Ez egy ilyen játék. Summa summarum: örülök, hogy Scorsese nyert.
0
2007. február 28., szerda 14:18
a spartacus bárhol, bármikor oda-vissza leveri az egészet. a gladiátorra szokták azt mondani, hogy "jól össze van rakva", és tényleg, hans zimmer zenéje durván jó, látványos, szűrős, pattogós vágású, ridley is új oldaláról mutatkozott be, de semmi több.
0
2007. február 28., szerda 14:13
Bár az almát a körtével nem lehet összehasonlítani, de nekem például a Gladiátor mennybemenetele kapcsán voltak hasonló érzéseim. Annak ellenére, hogy Crowe-t nem tartom tehetségtelennek, abból a filmből mégis leginkább az újjávarázsolt Colosseum maradt meg az emlékezetemben, a többi momentum egy átlagos kalandfilmben is sokszor látott elem.
most posts by TM
0
2007. február 28., szerda 13:57
igazad van, elvonatkoztatva az eredetitől tényleg nem olyan rossz. de még így is sokkal gyengébb, mint scorsese közepesen sikerült filmjei. a tégla egy egyszerű krimi, amit ha guy ritchie, michael mann vagy paul thomas anderson (az eredeti alkotókat most tényleg hagyjuk!) rendez le se szarják a különféle nívós díjátadókon. de marty rendezte, és őt illik jelölni, mert ott a helye, mert megérdemli. nagyon el van szállva tőle az egész amerikai filmes újságírás.
0
2007. február 28., szerda 13:44

Ez is igaz.
0
2007. február 28., szerda 13:42
Azért, mert a Tégla rosszabb, mint a korábbi, nem díjazott Scorsese filmek, nem jelenti azt, hogy nem megérdemelt a díj. Egyszerűen a korábbi Scorsese remekművekkel egy évben készültek azoknál jobb filmek is, amik elvitték a díjat, idén nem. :)
0
2007. február 28., szerda 12:52
Én nem azt mondom, hogy a Tégla jó vagy rossz. Nem is a filmről van szó. Hanem arról, hogy ha nem is láttad a Téglát, szerintem el lehet mondani Scorsese-ről, hogy rendezőként már letett vmit a filmjeivel az asztalra amit már lehetett volna Oscarral jutalmazni. Mondom tök mindegy, hogy azoknál esetleg a Téglá magasan jobb vagy rosszabb lenne-e.
0
2007. február 28., szerda 11:40
Vitatkoznék egy kicsit a "rehabilitálták Scorsesét" kijelentéseket tevőkkel:
Tessék csak megnézni A tégla bevételi adatait, melyek messze a legjobbak, minden más Scorsese film nyereségénél, illetve érdemes egy pillantást vetni az Imdb-re, ahol egészen magas, 8.4-es értékeléssel büszkélkedhet a film, közel 70000 voksolás után. Az európai (pláne Szigorúan piszkos ügyek-rajongó) nézőknek talán furcsa, de Amerikában valóban JÓ filmnek tartják A téglát, mind a nézők, mind a kritikusok.
Ha csupán "kedveskedni" akartak volna a bozontos szemöldökű törpének, azt már megtehették volna két évvel korábban, amikor is már hatodik Oscar-jelölését kapta. Az Aviator azonban (témája ellenére) kisebb ívet húzott Hollywood egén, meg sem közelítve A tégla népszerűségét. A titok nyitja persze mindig a többi jelölt film milyenségében is rejlik. 2005-ben a Millió dolláros bébi nagyobb hatást ért el a döntnököknél, mint egy - egyébként - tisztességesen megcsinált életrajzi film. Idén pedig A tégla mellett nem akadt más, ami nagyobb volumenű lett volna. A család kicsi kincse végülis "csak" egy kedves családi film, A királynő angol témája sem rúghatott labdába A tégla mellett, a Bábel meg talán már elvontnak számított sokaknak. Clint Iwo Jimája pedig a maga japán látásmódjával megint csak hidegen hagyja az amerikai nézőket, akik már az első felvonással sem szimpatizáltak. Scorsesefilmjét tovább erősíti az a tény is, hogy az amerikai nézők legjava egyáltalán nem néz külföldi filmeket, nem hogy hongkongit, de franciát vagy olaszt sem. Sorolhatnánk azokat az európai filmeket, melyek talán bemutatásra sem kerültek a tengerentúlon, ám a feldolgozásaik kasszasikerek lettek. Nem is nagyon tudják, hogy mi a remake, és mi eredeti, de nem is biztos, hogy érdekli őket.
Ha A téglát ostorozók egy pillanatra el tudják választani az amerikai filmet, az azt megelőző távol-keleti eredetijétől, utóbbit teljesen elfelejtve, akkor máris nem tűnik annyira ócska filmnek az idei Oscar-nyertes. Imígyen látják rengetegen a filmet, és ezért is szeretik sokan, ezért nyer díjakat. Nem az első és nem az utolsó feldolgozás, ami odakint készült. Mindezzel együtt illik tiszteletben tartani mindenki agybaját, bármelyik film is legyen a szíve csücske. :-)
most posts by TM
0
2007. február 28., szerda 0:22
még egy györgyi & lajos bénázás: a ferrel-reilly-black trió száma alatt azt mondták hogy "egyiküket sem jelölték még oscarra." nos, reillyt nem ily oly  rég igen, a chicagóért.
0
2007. február 28., szerda 0:13
értem, amit mondasz, de a baj az volt, hogy így sem a jelöltekről, sem a házigazdákról és az átadókról szólt a show. will ferrellék különszáma persz kivétel. jövőre visszajöhetne jon stewart.
0
2007. február 27., kedd 22:52
Végre sikerült megnéznem az Oscart 3 fázisos felbontásban. Kicsit meglepett, hogy a Tégla lett a legjobb film, viszont Scorsese Oscarja már kevésbé volt meglepetés szagú. A Pan s labyrinthnek nagyon szurkoltam a külföldi film kategóriában és öszintén sajnálom, hogy nem nyert, de nem panaszkodhat hiszen 3 másik díjat begyüjtött azért. A müsorvezetés nagyon tetszett, kicsit fiatalosabbra vették a figurát, ami nem baj, azonban a köszönöbeszédek lekeverését kicsit bunkó megoldásnak tartom, hiszen ha nem egy valaki nyer, hanem többen, egyszerüen nem jut idö mindenkire. Ezt leszámítva tetszett az idei Oscar, nagyrészt bejött a papírforma. Jövöre 80., lesz valami meglepi? Remélem igen! :)
0
2007. február 27., kedd 22:39
Jut eszembe, a Karib Oscar-jának már csak azért is örülök, mert 2005-ben a starwars.hu fórumán volt szerencsém live-time kérdéseket feltenni John Knoll-nak, aki már 20 éve az ILM-nél van s többek között ő is kapott Oscar-t. S sűrűn használom a testvérével közösen kifejlesztett PhotoShop progit : ) A kérdez-felelek Tóth Gábor-nak (TG) köszönhető, aki nagyszerű maszkkészítő s dolgozott a A Sith-ek bosszú-ján s ennek kapcsán jött össze az "interjú". Ők egy angol pub-ban, laptoppal várták kédéseinket. Persze nem csak én kérdeztem, akit érdekel a többi kérdés-válasz, az látogasson el a már említett honlapra s a keresőbe beírva John Knoll nevét rátalál a cikkre. Remélem nem gond a reklám s az sem, ha kimásoltam a rám vonatkozó kérdéseket-válaszokat : )

Picard:
– A Prequel trilógiában Ön, a vizuális effektor munkatársak vagy George Lucas ötlete volt a The Phantom Menace-be belecsempészni a Star Trekből az Enterprise űrhajót, és a Revenge of the Sith-ben a Han Solo Millenium Falconjával megegyező vagy talán pontosan ugyanolyan hajót?

TG: – A filmesek általában szeretnek humoros dolgokat elrejetni a filmjeikben, ez alól szinte senki sem kivétel. Ha volt valakinek egy ötlete és tetszett Lucasnak, akkor bekerült a filmbe, így tűnik fel a Falcon és a 2001 egyes kellékei.

Picard:
– Van kedvenc szereplője, akár a Prequel, akár az Eredeti trilógiában?

TG: – Két kedvenc van: Vader és Yoda.

Picard
– Az Industrial Light and Magic, valamint Ön részt kívánnak venni a Star Wars-sorozat(ok) készítésében?

TG: Az ILM nagy valószínűséggel igen, mivel kiváló lehetőség az új technikák tesztelésére, csak úgy, mint annak idején a Young Indy. Ő viszont nem.

Picard
– A RotS végső párbajánál (Anakin vs. Obi-Wan) hány százalékban a színészek és hány százalékban CG-figurák láthatóak?

TG: – Nagyobb részt a szinészek látszódanak. Csak az olyan jelenetetknél vannak digitális figurák, amiket nem lehetett volna megcsinálni nélkülük.

Picard
– És Gábornak (ha lehet tegezni) is szánnék egy kérdést: melyik filmből melyik maszkodra vagy a legbüszkébb? Ugyanis nagyon "brutálisak", nagyon jók.

TG: – Én a még be nem mutatott Land of the Dead általam készített zombiaira vagyok a legbüszkébb! :)

Ha Knoll nem is köszönte meg nekem most a díjat, erre emlékezni fogok míg világ a világ : )))
0
2007. február 27., kedd 22:13
Kicsit tisztábban s kipihentebben az idei Oscar-ról

Szóval, maga a díjkiosztó jó hangulatú volt, Albert néni tényleg bűn rossz volt, de szerencsére (sajnos?) halkan nézhettem a tévét így sokat nem hallottam, de legközelebb mindenképp a Pro7-et nézem. Ellen-t volt szerencsém már látni házigazdaként a 2005-ös Emmy-n s ott szórakozottabb, jobb volt. Nyílván egy ilyen gálát levezényelni a fél világ előtt frusztrálóbb, mint az Emmy, de azért úgy gondolom jól megoldotta. Sokkal jobban, mint Jon Stewart vagy Chris Rock. Jövőre viszont kéretik Billy Crystal vagy pedig a Jack Black-John C. Reilly-Will Ferrell trióból valaki, de inkább ők hárman együtt : ) Jól elvoltak most is : )

Ennio Morricone Életmű-díja helyes döntés volt, bár láthatóan nem volt megelégedve, de ezt nem is csodálom. Szívesebben vette volna minden bizonnyal ha egy ténylegesen nyertesnek kikiáltott munkájáért kapja. De eddig is megvolt a Oscar nélkül, ezután pedig már (bár nem hiszem, hogy bárki is megtette volna) igazán nem szólhatja le senki, hogy nincs Oscar-ja. Jó ráhangoldás volt a Duna TV-n vasárnap este látott koncert filmje. Eastwood-ot is jó volt látni, no nem mintha (hála az égnek) nem szerepelt volna keveset mostanában s elemében is volt.

Martin Scorsese Oscar-ja régi adósság törlesztése irányában, de tényleg nem a saját s az elmúlt egy év Legjobb Filmje A tégla, de nem is kell szégyenkeznie érte. Nyílván ezzel a díjjal azt akarták sugallni, hogy a pillanatnyi teljesítményéért kapja a szobrot s nem előrehozott Életmű-díjról van szó. Ridley Scott is értetlenkedett, hogy lehet az, hogy a Legjobb Filmet nem a Legjobb Rendező rendezte (Gladiator). Idén nem így volt, de akkor már szerintem a Brokeback Mountain-nak kellett volna nyernie tavaly. Mindegy. A lényeg, hogy senki nem nézte ki Marty kezéből az Oscar-t, s jó volt egy színpadon látni a Spielberg-Coppola-Lucas trióval.

Forest Whitaker megérdemelten nyerte el a főszereplőnek járó díjat, voltaképp már minden megnyerhetőt megnyert ezért az alakításért, s a látottak alapján az alap természetétől merőben eltérő természetű diktátort hitelesen formálta meg. Leonardo DiCaprio és Will Smith még fiatalok, nem az első s nem is az utolsó jelölésük volt, előttük még ott a jövő. De kérem szépen ki ez a Ryan Gosling? Jó, nem egy ismeretlen fószer, de nem lett volna a jelölésre érdemesebb színész, aki ismertebb s megérdemelné legalább a jelölést? Hogy azt ne mondjam mondjuk Clive Owen (Az ember gyermeke). De nem Ryan nyert így minden további fejtegetés hasztalan. Peter O’Toole-t nagyon sajnálom, nem ismerem a Venus c. filmet, de ha talán a mellékszerepért való nominálásért kampányolnak, akkor már egy újabb Oscar-ral tarkíthatná gyűjteményét. Mert valljuk be, azért az Életmű Oscar egy jelzés az adott személy irányába, hogy tőle már senki nem vár semmi érdemlegest. Remélem még fogják O’Toole-t a pódiumra szólítani.

Helen Mirren Oscar-ja biztos volt, mint Scorsese-díja, de meglepettnek tűnt s boldognak. Ki ne lenne az? Tényleg csodás színésznő. S tetszett a beszéde is (kb.): "50 év alatt nem változott sem Erzsébet királynő, sem a frizurája" : ) Elegáns volt, mint maga a királynő. Meryl Streep-et örökké zaklatják a kopasz ürgével, de nem is baj, nagyon szeretem őt, régóta a kedvenc színésznőm s biztos vagyok benne, hogy min. 2 Oscar még járni fog neki. Kate Winslet s Pénelope Cruz is fiatalok, bár már azért ideje lenne Kate-nek egy Oscar-t kapnia. S utána még, még… Judi Dench egy másik, igen jelentős kvalitású dáma, neki is lesz még Oscar-t érdemlő játéka.

Alan Arkin is úgy érzem jogosan nyert, olvastam a filmről s alakításáról s most már biztos, hogy a filmet is megnézem. Ellenben Eddie Murphy köszönheti a díjtalanságát a Norbit c. film forgalmazójának. Nagy "ötlet" volt a legújabb agymenését az Oscar előtt premielni. Nyílván abban bíztak a fejesek, hogy az Oscar-jelölt Murphy legújabb filmje a mozikban jó szlogen lesz, de az Oscar-díjas Murphy jobb kampány lett volna e silány filmhez. Egyébként is, hamarabb adnék Oscar-t Jack Black-nek vagy Will Ferrel-nek. Sosem tartozott a kedvenceim közé. Ellenben Mark Wahlberg s Djimon Hounsou is megérdemelte volna az Oscar-t. Djimon harmadik jelölése már Oscar-t hozhat amennyiben nem a Eragon-féle "szuperprodukcióba" öli tehetségét s Mark-ot sem kell félteni. A 5. jelöltről semmit nem tudok mondani, se védeni, se szidni.

Annál inkább Jennifer Hudson Mellékszereplői díját. Jó, ő volt az én jelöltem is, de messzemenően nem a legjobb választás volt a díjazása. Meryl-t ebben a kategóriában kellett volna nyomatni s akkor már háromszoros vinnör lenne. Azt sem hiszem, legyen akármennyire tehetséges, hogy Braslin jelölése is érdemes volt. Ennyire rossz évünk volt? Poén, hogy a Babel három női mellékszereplője is egy kategóriában indult (noha Cate nem ezért a filmért). A három hölgy közül bármelyiküket szívesebben láttam volna Oscar-ral a kézben.

Azért vicces az Adaptált Forgatókönyv díj A téglának, más jelölt érdemesebb lett volna, főleg, hogy voltak, akik könyvet adaptáltak, tehát semmilyen vizuális megközelítésük nem volt. Az Eredeti Forgatókönyv jogosan landolt a LMS-nál. Csak a tartalom által igen érdekesnek tűnik a sztori. A Faun labirintusa látványos film, megérdemeltek a Maszk s Látvány kategóriák Oscar-jai, ám az operatőri munkát tekintve Lubezki-t méltatlanul nem díjazták. Az ember gyermeke több jelölést s minimum egy díjat érdemelt volna. A Faun-nak pedig kijárt volna a Legjobb Külföldi Film díja.

A Dreamgirls azért csúnyát hasalt, de sajnos még ennél is nagyobbat a Babel. S duplán főhet Brad Pitt feje: nem csak nem jelölték alakítását, de A tégla produceri listájáról is (legalább is a jelöltek közül) kihúzták, így elesett egy Oscar-tól. A többi kategória nem túlzottan érdekel, illetve azért szerintem a Maestro érdekes s díjra érdemes alkotás. Eastwood a 2004-as, 2005-ös s a 2007-es gálán is képviseltette magát 4 filmmel (idén kettővel) s ismét nem távozott üres kézzel egyik filmje (Levelek Iwo Jimáról – Legjobb Hangvágás). Szép teljesítmény. Viszont nem látok semmilyen jövőbeli tervet tőle, remélem hamar talál valamit s minimum a 2009-es gálán újra jelöltként tűnik fel.

Szóval várom a következő Oscar-gálát, addig is itt lesz még Cannes, az Emmy-, a Golden Globe-díj s a BAFTA. Új év, új filmek, új remények…
0
2007. február 27., kedd 18:47
Upsz, ezt elszúrtam. Kösz a javítást, tényleg 2004 :)
0
2007. február 27., kedd 18:35
Úgy-úgy! 2005-ben a boxos-szenvedős nyert.
most posts by TM
0
2007. február 27., kedd 18:26
Na most hogy megnéztem még1szer A téglát el kell mondjam nem is olyan rossz film...elsőre egyáltalán nem tetszett,sőt fárasztott a hossza miatt,de másodjára sokkal élvezhetőbb,értékelhetőbb a film.Biztos dobott az értékelésemen agy 20%-ot,ígymár nem 6-65 hanem 80-85%-ot adnék rá.
Ami persze nem azt jelenti hogy mégis neki adtam volna a Legjobb film díját,hanem hogy nem bánom annyira mint ezelőtt.Szóval még minbdig Little Miss Sunshine a király!;-)
0
2007. február 27., kedd 18:20
az 2004-ben volt :))
0
2007. február 27., kedd 18:07
Nekem is vegyesek az érzelmeim az idei Oscarral kapcsolatban. Scorsese-nek nagyon örültem, ő már réges-régen rászolgált a díjra, de a legjobb film díját nem biztos, hogy a Téglának adtam volna. Érdekes volt a jelöltek listája is: Leo sztem sokkal jobb volt a Scorsese-filmben, mint a Véres gyémántban, mégis utóbbiért jelölték. A rajzfilmeknél meg a 3 sz@r közül kiválasztottak egyet, szvsz a Túl a sövényen sokkal jobb mindegyiknél, de az nem volt jelölt. George Miller nekem a Mad Max alkotója marad, és nem mint rajzfilmrendező. A Faun labirintusát nagyon sajnálom, annak drukkoltam, aztán jó volt, hogy az ILM is végre kapott díjat, mert erre se volt példa az elmúlt 10 évben.
Vicces volt még a legjobb dal kategória, a 3 Dreamgirls nóta megfeküdt, én inkább jelöltem volna az új James Bond-dalt, de hát nem én döntöm el :) Meg jópofa volt a legjobb vágás kategóriában a Children of Men jelölése, hiszen az a film a vágás nélküli akciójeleneteiről híresült el.

Kb. ennyi. A legjobb Oscar-gála az utóbbi időben számomra a 2005-ös volt, ott a Király visszatér nyert sokat :)
0
2007. február 27., kedd 17:22
Nincs közöm a kolbászhoz. ;)
0
2007. február 27., kedd 17:18
a Caballero, az nem egy jó fajta kolbász típus? mintha a Tescoban láttam volna anno... csak kérdezem, ne vedd bántásnak.. közöd van esetleg a kolbász típushoz?
0
2007. február 27., kedd 17:16
Számomra az a szomorú, hogy úgy ítélkezel Scorsese Oscarja felett, hogy nem is láttad a Téglát...
0
2007. február 27., kedd 15:11
Számomra sem mérvadó már az Oscar, pont az ilyen bunda dolgok miatt. Nem néztem idén sem és szerintem már soha többé nem fogom. Nem ez a társaság fogja meghatározni, hogy ki készít jó filmeket.
0
2007. február 27., kedd 15:08
Nagy hülyeség ez az Oscar. Hány éve nem kapta meg Scorsese az Oscárt. Hány jó filmet rendezett már meg. Erre most a Tégla (asszem) miatt megkapta. Biztos jó film én nem láttam, de ha ezért megkapta, akkor sok más filmje miatt is járhatott volna neki a szobrocska. Jó, persze tudom val.szeg azért kapta meg most mert már érezték (akik döntenek), hogy neki már rég óta jár meg bla-bla bla. Nah akkor most. Ez szomorú hogy így megy, Ezért is nagy nulla ez az egész.

Valahol mondták h 3 éve csökken a nézettsége. Hát nem vagyok meglepve.

0
2007. február 27., kedd 12:24
A korrekció korrekciója:

Teljesen jól mondtad, ugyanarról beszélünk, csak hétfő éjjel óta nem aludtam, kissé megviselt az Oscar:-)

Bocsánat! ;-)
0
2007. február 27., kedd 12:22
Egyetértek. DeGeneres nem volt akkora ripacs, mint azt megszokhattuk az előző évek műsorvezetőitől. Ő elmondta rögtön az elején: azért vannak itt, hogy a jelölteket ünnepeljék. Nem róla szólt az este, hanem a filmekről, és sokkal visszafogottabban, kevesebb nagyzolással kísérte végig a show-t. Mondhatni "szerény" volt, ami azért nem kis szó egy ilyen nagyszabású ceremónián. Nekem jobban tetszett, mint Steve Martin, sokkal jobban, mint Whoopi Goldberg. Jon Stewart és Billy Crystal mellett a hármas dobogón a helye.
0