Huhh,késve bár de én is ittvagyok egy alvatlan éjszaka-hajnal után.
Azt kell mondjam hogy ez a díjátadó is azért csak a papírforma-rend szerint működött.Whitaker,Mirren,Scorsese győzelme előrelátható volt,mégha én bíztam is kicsit hogy Meryl Streep,Di Caprio vagy Will Smith megszorongathatja őket...éshát:Scorsese az Scorsese.Örülök hogy ő nyert és nemérdekel túlzottan hogy akkor most szegény Greengrass, Iñárritu és a többiek.majd ha ők is olyan filmeket raknak le az asztalra mint a mester,akkor tessék,vigyék az Oscart..de így,hogy (még kimondani is rossz) ez volt Scorsese első oscarja...mindenki befoghatja a száját :-)
A mellékszereplők közül nyert Hudson és Arkin ami elég furcsa számomra.Hudson díjazásával nem értek egyet:első igazi filmszerepe,oké-oké jól játszott,de rögtön Oscart adni érte...én megmaradtam volna a jelölésnél és ha még tud jó alakítást nyújtani,akkor díjazni.Ez a véleményem viszont kicsit ellentmondó azzal hogy én Breslin-t díjaztam volna,hiszen ő sem mondható öreg rókának.Azonban ez a ..mennyi is?10 éves kislány játszott úgy mint a tőle sokkal idősebb Hudson...és akkor még nem is beszéltünk Kikuchiról vagy Blanchettről.
Alan Arkin győzelmének örülök is,meg nem is.Ő egy remek színész,idővel talán ki is járt volna neki az Oscar,azonban szerintem nem ért Oscart az alakítása akármilyen jó is volt,főleg ha figyelembe vesszük jelölttársai(Murphy,Wahlberg) teljesítményét.Örülök viszont hogy ez is egy díj a LMS-nek,de én pont ezt a díjat nem neki ítéltem volna oda.
Ugyanígy állok a forgatókönyv kategóriában.Favoritom a Little miss sunshine, pont azokat a díjakat nyerte meg,amelyeket nem neki adtam volna,.A forgatókönyv esetében Peter Morgan Királynője volt díjra érdemesebb szvsz.
Az adaptált forgatókönyvekről pedig csak annyit,hogy a Tégla amúgy sem tetszett,de hogy a Borat elől elvitte a díjat.....pain in my asshole...
És a fő kategória:A legjobb film díja.Nyert a Tégla ahogy azt talán sejteni is lehetett..Pedig bizakodhattunk még a Babelben,mint titkos esélyesben(ha nem Scorsese rendezi a Téglát,valószínüleg nyert is volna),ott volt még Clint Eastwood háborús eposza,a Levelek Iwo Jimából(amelyről talán a legkevesebb szó esett mind a gálán,mind a fórumokon stb.),az alakításért jelölt helybetöltő szerepét játszó(egyébként szerintem remek) A királynő és a kis gyöngyszem,amely mind közül talán a legjobb,és amelyik bejáratott módon a kis költségvetésű független film szerepét betöltő Család kicsi kincse.
Nekem A tégla nem nagyon jött be,de év végi összesítések,díjátadók azt mutatják,a többségnek igen,így én derűlátóan csak Scorsese-életmű megkoronázásaként tekintek díjára.
Egyéb kategóriákat tekintve:sajnos a Véres gyémánt ,A tökéletes trükk és Az ember gyermeke nem kapott díjat,ellenben a szerintem többszörösen túlbecsült Faun labirintusa 3-al is gazdagodott...csak sajna őis pont azzal nem,amit ténylegesen megérdemelt volna:a legjobb külföldi film díjával.
És most a körítés:Ellen DeGeneres szerintem nagyon jó volt,beszólásai,kis fricskái és sor között járkálva beszélgetései nagyban növelték az est élvezeti értékét.
Viszont ami a legborzalmasabb volt az egész estén:a kommentár....anyám borogass....kár hogy nincs Pro7,mert még hiányos angoltudásommal is jobb lett volna azt nézni.
Albert Györgyi már-már a botrányos kategórián is túllépve ,,kommentált”. Rettentő idegesítő volt,hogy annyira angolul akart mindent kiejteni,hogy már vérzett a fülem,a filmcímeket mindig máshogy mondta,ráadásul adatokat,érdekességeket szinte abszolút képtelen volt sorolni,fordítani sem tudott(a köszönőbeszédek magyarosítására az volt jellemző hogy …ésmost megköszön x-y-nak,pedig ennél sokkal többről volt szó néhány esetben).A poénokon magában elröhögött,dehogy elárulja miről szóltak,arról szó sem lehetett.
Egyébként is,ha nem mondja be az elején és a végén a nevét,azt hittem volna kelemen Annát ültették a kommentátorállásba. A „jaj de aranyos Leoka” és hasonló beszólásai,meg hogy úgy várja az eredményt hogy ”navajon ki nyer…hajrá xy…jajj bocsika” nagyon fel bírtak idegesíteni az egyébként szép estén.
Mint már mondtam hiányos az angol tudásom,de ennél talán még én is jobb lettemvolna…
A férfi kommentátorról pedig csak annyit hogy ottvolt,közreműködött,látt a jelölt filmeket,de semmi extra.
Hosszúra nyúlt hsz-em végén is azt mondom,már csak Oscara szempontból is jó évet zártunk.