Keresés

Huligánok

2007. június 4., hétfő 2:01
"Fura, hogy pont most kezdenek el filmeket gyártani arról a világról, ami elmúlt"
Csináltak már korábban is, van egy angol film, volt nálunk is a tv-ben (már jópár éve, azt hiszem a Dunán), az eredeti címe I.D, magyarul Személyazonosság címen adták. Arról szól, amikor a rendőrségen kialakítják az erre specializálódott csoportot, és ők beépülnek a szurkolók közé. A végére eléggé eldurvul, szerintem jobb film, és keményebb is, mint ezek a mostaniak. Akit érdekel a téma, annak ajánlom, bár én nem tudom megítélni, hogy melyik mennyire hiteles.Akinek esetleg megvan, az szólhatna is (gerbence@citromail.hu)...!
0
2007. június 3., vasárnap 23:51
Azaz! Köszi. :) Mármint ez az. Gondolkodtam is, hogy ultra vagy milyen szavakat használjak. Az ultrák általában kikérik maguknak ha összemossák őket a huligánokkal. Elvileg ők csak látvánnyal és buzdítással foglalkoznak, de összemosódott már sok helyen a kettő. Angliában és németországban is mást jelent, hiszen eleve más a mentalítás. De igazából ugyanarról van szó, kemény mag.
0
2007. június 3., vasárnap 23:06

Az olasz film címe Kemény mag pár éve a Duna tv leadta.
Eredeti címe: Ultra  

Apró kiegészítés hogy Angliában az ultra mozgalom igazán sose alakult ki, annak Olaszország a hazája :)
0
2007. június 3., vasárnap 22:43
Ja igen, ha valakit érdekel a téma akkor a Futball Faktor 1e-ért jobb vétel, mint ez 2e-ért.
0
2007. június 3., vasárnap 22:42
Szerintem a Futball Faktor (hogy lehet ennyire félre fordítani egy címet...) volt a jobb. Nem azért mert az angol film és ők jobban ismerik, hogy mi volt a helyzet 10-15(!) éve angliában, hanem azért mert ott nem volt meg az a tipikus Hollywoodi íz, ami itt igen. A film végén a nagy jelenet (spoiler nélkül) a vicc kategóriába tartozik. Sosem talált volna oda, ahova (és akkor tényleg kimaradt a spoiler) és azok a szavak sosem hangzottak volna el. Eleve nem tudtak volna rájuk figyelni.
Olvasgattam a film kritikáit és úgy gondoltam, nem ártana helyretenni néhány dolgot. Ez a múlt. Szóval ha itthon jobb lenne a foci, akkor sem kellene ezzel foglalkozni, ahogy angliában sem foglalkoznak már ezzel. Probléma volt és nem is kicsi. Nem véletlen, hogy mind a két filmben szerepel a Millwall, mely bár sosem volt (ha jól tudom) első osztályú, az ultrái azért rendben voltak mindig. Magyarul az egyik legkeményebb társaság volt és bizony ha kupa meccsen valami kemény első osztályú csapattal találkoztak, akkor oda tették magukat (a kupában osztálytól függetlenül szerepelnek a csapatok), hiszen más esélyük nem volt. De szögezzük le, hogy ez a múlt. Olaszországban és németországban szintén ennyire kemény dolgok folytak, de mára mindenhol megoldották (ami most van, az semmi, hidd el...). Ezért is van minden VB-n és EB-n német-angol szurkolói meccs, mert otthon már nem tudnak "alkotni". Persze én sem éltem át személyesen, de itthon épp elég meccsen vettem részt suhanc koromban ahhoz, hogy tudjam miről van szó. Itthon ugyanez meg volt kicsiben mindig is. Lehet jönni a fradi -ute meccsekkel, de ez már semmi. Anno sem ez volt az egyetlen gond. UTE, FTC, Honvéd, ha budapestről beszélünk, vidéken pedig a Diósgyőr volt a mi Millwall-unk. Bizony a határ út és környéke romokban hevert amikor a diósgyőri csapat kispestre jött (aztán futva ment az állomásig, ahol a fradi szurkolói fejezték be, amit érkezésük alkalmából az újpestiek kezdtek, majd kispestena  honvéd drukkerek folytattak - rossz napjuk volt...). És bizony volt olyan fehérvér - kispest meccs, ahol agárdon leszálltunk és oda jöttek a fehérváriaka  meccs előtt 2-3 órával - ott nem volt rendőri biztosítás, arról nem tudtak és rendeztük el a dolgokat a meccs előtt. Ebben a filmben erősen el vannak túlozva a dolgok. Tetszik a fényképezés és jól megmutatták bizonyos elemeit ennek a jelenségnek, de erősen összekevertek dolgokat. Ezek a pályán kívűli meccsek akkor mentek, amikor nem volt még bekamerázva az egész. Rácsok voltak a pályák körül - ahogy nálunk most is - aztán megoldották. Mindenhol kamera és mindenkit rögzítettek/elkaptak. Meghozták a szükséges törvényeket és bizony 5-10 évre kitiltottak embereket a stadionokból illetve ugyanennyi időre börtönbe is zártak sokakat. Nem beszélve a forintban milliós nagyságrendű bírságokról. Sok éve már külföldre sem engedik ki ezeket az embereket (nemzetközi meccsekre), aki listán van, nem utazhat el a VB idejére. Bizony naponta jelentkezik a kapitányságon vagy megy vissza a dutyiba. Ma már egyetlen elsőosztályú angol pályán sincs kerítés (szerintem a másodosztályban sem) és mégis minimális a balhé. Fura, hogy pont most kezdenek el filmeket gyártani arról a világról, ami elmúlt. És ne gondolja senki, hogy csak angliában történt ez. Németországban és olaszországban rengeteg halálos áldozat volt, ezért keményítettek be ezekben az országokban is (az olasz ultrákról szintén van egy film, csak nem ugrik be a címe, az még jobb, mint a Football Factory és valós eseményen alapul). Jelenleg tőlünk keletre vannak már csak balhék, nem mindenhol számolták fel hatásosan. De nem ez a három ország ahol gond volt vagy gond a mai napig is a huligán kérdés. A Partizan Beograd ultráit egész európa rettegte, igazából a legnagyobb csapatok ultrái alig várták, hogy velük mérkőzhessenek meg egy nemzetközi kupa meccsen. Persze itthon volt egy harmadik félidő nevű újság (ilyen van sok helyen, olasz illetve angol darabot már láttam, de gondolom máshol is) ahol a legszebb koreográfiák illetve legnagyobb balhék jelentek meg cikk és fénykép formájában.
Szóval benne voltam ebben a világban és azt mondom nagyon hollywoodi megközelítésben láttatja ez a film a kérdést. A földön is fognak ütni, a metrón is beleverika  fejed az üvegbe ha nem jó sál van rajtad vagy egyszerűen csak kikapott a csapat. Nem egyszer láttam ahogy bántalmaztak járókelőket az ultrák. Dühös vagy és a tömeg hatással van egymásra. Megteszed, mert a feszültséget le akarod vezetni, le kell vezetned. Aztán évekkel később rájössz, hogy az egész semmit nem jelent. Van aki persze benne ragad, de ez csak az idiótákra jellemző. A többiek lemorzsolódnak. Itthon egyébként nem is a rendőrség kemény fellépése vetett véget a huliganizmus erős megjelenésének, hanem maga a foci. Annyira szar az egész itthon, hogy már igazából senkinek nincs kedve a "fiúkért harcolni" (sose szólt róluk, mindig is arról szólt, hogy a csapat szurkolóinak mekkora az elismertsége). Érdemes megnézni a filmet, de mindenki próbálja meg helyén kezelni a dolgokat. Aki ebben nem vett részt, nem fog valós képet kapni, talán 80%-ban mondanám igaznak a filmet. Hja, és ma már 3 kisgyerekkel is bátran nekivághatsz egy Millwall - Chelsea vagy WHU - MU meccsre is. Mint egy piknik.
0
2007. február 5., hétfő 18:44
Gondolod, hogy elmondanák, hogy x hónap múlva olcsóbban fogják majd adni??? Na na már... :D
0
2007. február 5., hétfő 17:35
Nah most van febr. eleje (megjelent decemberen)  én kb. májusra számítok amikor is 990 körül lesz...
0
2007. február 5., hétfő 17:01
Irtam az SPI-nak mielött megveszem gondoltam megkérdezem h lesz e ár csökkentés,mert jártam már ugy h megvettem egy csomo pénzért és másnapra már 990 lett...:S
A levelemre küldött válaszukbol egy rész:
,,Az SPI International a DVD filmek terjesztésében nem vesz részt, ezért a
termékek árképzését sem látjuk.  
Most akkor ki tudja a választ ha ök nem?
Amugy valaki nem tudja megmondani h le fogják e vinni az árát és h mennyi idő után?
0