Kedves Brody Rendőrfőnök Úr!
Először is köszönöm, hogy elolvastad meglehetősen hosszú eszmefuttatásomat eme sajnálatos helyzetről.
Az okra, hogy "mert csak" azért írtam, mert nem tudok elképzelni egy olyan helyzetet, mikor a Warner és az FHE már az októberi magyar megjelenéseket is tisztázta kettejük közt, ráadásul úgy, hogy az eddigi partneri viszony gyakorlatilag olajozottan működött a honi és az amerikai partnercég között, aztán hirtelen, a szerződésbeli partnerét is csak pár nappal elötte tájékoztatva a Warner kijelenti, hogy THE END, hogy VÉGE, nincs tovább, szerződésmegújítás/hosszabbítás nincs, meg további információ sem a Warner-től az FHE felé...
Az kétségtelen, hogy nem az FHE bevételei jelentették a Warner számára a legnagyobb profitot(sőt, szerintem a honi kiadó szállította a legkisebb profitot a Warner számára), de ez már évek óta így ment, ezt a szintet tudta biztosítani a Warner számára az FHE...
Azt nem hinném, hogy a Warner magával az FHE-vel lett volna elégedetlen, inkább az a valószínűbb, hogy a Warner figyeli a vele partnerségi viszonyban álló országok gazdasági mutatóit, ami valljuk be, nem túl rózsás, hazánkat tekintve...Ezért döntöttek úgy valószínűleg, hogy ez a parányi bevétel(ami ráadásul nem is nagyon tekinthető igazi profitnak a Warner szemszögéből)nem éri meg a vesződséget a továbbiakban a Warner-nek, hogy akár Blu-ray, akár DVD kiadványok jelenjenek meg a továbbiakban hazánkban a Warner Bros.-tól.
Itt csatlakozik a dologhoz a profit, illetve az amerikai gazdasági szemlélet: a kis profit nem profit, ergo a vele való vesződség sem éri meg, ha olyan államok termelik a Warner-profit 90%-át, mint az USA, Kanada, Anglia, Németország, Franciaország, Spanyolország, stb.
Tehát nem is igazán a magyar piac nem jött be nekik, hanem zusammen Magyarország romló gazdasági és financiális helyzete, ami ugyebár a Warner számára a még ennél is kisebb profitot vetítette előre...
A "mindig az diktál, akinél a pénz van" kifejezés közhely ugyan, de erre a helyzetre tökéletesen igaz szerintem, mivel mindenféle előre egyeztetés vagy tájékoztatás nélkül mondott fel a Warner az FHE-nek és ezt azért tudta megtenni, mert a hatalom és a pénz a Warner mamutcég kezében van, nem a kis magyar FHE kezében(amit érzékeltetett is a Warner az FHE felé, mikor egyszerűen semmibevéve a sokévi partneri viszonyt, szinte se szó, se beszéd, indoklás nélkül felbontotta a szerződést kettejük között).
Az utolsó gondolatodhoz, meg annyit, hogy félreértettél:sajnos nem vagyok naív, mikor azt feltételezem, hogy bármelyik nagy amerikai stúdió/kiadó/forgalmazó bármikor, egyoldalúan szerződést bonthat bármelyik magyar kiadóval, szó nélkül, amennyiben nem lát többé fantáziát kiadványai magyarországi megjelentetésében.
Mi a garancia, hogy a többi nagy amerikai stúdió nem lépi meg ugyanezt a lépést, amit most a Warner tett? Abszolúte semmi. Ezért ajánlottam alternatívaként(hacsak nem akar minden kiadó csődbe menni egy ilyen lépés miatt, mivel jelenleg a legtöbb itthoni DVD és Blu-ray forgalmazó cég nagyrészt a nagy amerikai stúdiók termékeinek eladásából él, és így ki van szolgáltatva ezen stúdióknak.
Erre jelenthet alternatívát az, hogy a honi kiadók nagyobb súlyt fektessenek európai forgalmazók/stúdiók alkotásainak megvételére/propagálására/terjesztésére, mert még mindig jobb két lábon állni, mint egyen, kiszolgáltatva a nagy hollywood-i stúdiók kényének-kedvének...