Sokmindenben egyetértek veled.
- A ne lopj reklám nemzetközi találmány és szerintem is kontraproduktív, baromság. Főleg az átugorhatatlan változat.
- Régiókód - részben értem, miért hozták létre (nem ugyanakkor van a mozis főszezon Amerikában, mint Angliában, vagy Ausztráliában, az angol, meg ausztrál mozisok meg joggal hőbörögnének, ha a mozipremierrel egyidőben megjelennének a boltokban az amerikai piacra szánt DVD-változatok. Más kérdés, hogy a gyakorlatban nem vált be, így a BD-nél már lazábban kezeli több stúdió is a kódolást). Egyébként nem értem, hogy a magyar piacot hogyan segítette volna a régiókód-mentesség. Szerintem elég lenne, ha a mi régiónkban megjelent filmek megjelenhettek volna nálunk is, vagy felkerülhettünk volna rájuk, de még erre sem elég a piacunk.
- joglejárat - ez egy hülye kifejezés, és szerintem nagyban hozzájárultunk mi is (xpress), hogy a fejekben ez nem tisztázódott. Léteznek valóban joglejáratok (a DVD-piac kezdetén tényleg csak ilyenek voltak, ezért került ki ez a kiírás a filmekhez - ezen majd módosítunk a jövőben) - például amikor a Disney moratórium alá helyezi a nagyobb rajzfilmjeit, vagy Lucas a Star Wars-t. A sok "joglejáratos" film joga ténylegesen nem járt le, de gyakorlatilag beszerezhetetlenek. Az FHE például behozathatott volna szinte minden korábban megjelent Warner/SPHE klasszikust, de mivel eladhatatlanok idehaza a feliratos filmek, ezért nem erőlködnek vele, mint ahogy az InterCom, vagy a Select sem töri magát, hogy nagy nehezen elfogyott filmekből utánpótlást rendeljen, illetve újra gyártást kezdeményezzen.
- Játék regisztrálási problémái (gondolom Spore, Sims, egyebek) egyetértek.
- Folyamatos sírás - az mindkét oldalon van, de vevői oldalról szinte csak az. Még a négylemezes, szobros, szagos, 50 órányi magyar feliratos extrával ellátott Gyűrűk Ura kiadványokat is szidták sokan anno, nincs olyan kiadvány, doboz, borítóterv, hangsáv, extra-tartalom, amit ne gyalázna valaki agyon, vagy ha minden stimmel, akkor az ár magas. Csakhogy ha valaki közelebbről megvizsgálná a körülményeket (hazai gazdasági környezet, adók, költségek, árak, tényleges piac), akkor kiderülne, hogy ezekhez az árszintekhez és forgalmakhoz képest még mindig erején felül teljesít a legtöbb hazai kiadó a külföldi nagyokhoz képest. Nálunk 2-3 ezer forint egy új nagy megjelenés, ugyanaz a termék nyugaton, alacsonyabb költségekkel, nagyobb forgalom mellett 15-20 euróba kerülnek. Egy sorozat nálunk 6-7-8 ezer forint, tőlünk nyugatra 40 euró (tegnap volt a kezemben Ausztriában a Pletykafészek magyar szinkronnal ennyiért).
- Én nem gondolom, hogy a törvényt nem lehet bírálni, viszont azt gondolom, hogy ha ingyen szerzek meg valamit, amiről tudom, hogy a tulajdonosa pénzért szánta, és nem legális forrásból szereztem, akkor ez az én erkölcsi fogalmaim szerint lopás. Az pedig szemétség, hogy évtizedek óta még csak meg sem próbálják a törvényalkotók az adófizető szerzők/forgalmazók/kereskedők érdekeit védeni, nyilvánvalóan populáris okok miatt (a választópolgárok 90%-a haragudna rájuk, ha törvényben mondaná ki bármelyik párt, hogy ők (is) bizony lopnak).
Egyébként a legtöbb kiadó már mindent megtett, amit lehetett a legális vevőkért. Ennél lejjebb lehet még menni az árakkal, de milyen áron? (Néhány éve felvetettem a papírzacsis DVD-k öteletét, és lám, már valóság) Voltak próbálkozások igényesebb, limitált kiadásokra - most árusítjuk ki a maradékot, de így sem kell. Talán a jó kommunikáció segíthet. Majd szólok nekik is :)