Keresés

Kádár János utolsó beszéde

2007. március 29., csütörtök 15:11
"Mátyás idején voltak a legmagasabbak az adók, mégis mindenki becsületesen befizette, mert tudták, hogy jó helyre megy."

Megnyugtatlak Juliet, nagy királyunkat életében a pokolba kívánták: a nemesek azért, mert az udvar központosító akarata elnyomta a rendi képviselet intézményét, az Országgyűlést, a rendkívüli hadiadók terheit a jobbágyok nyögték, az újoncozást - dacára a "fekete sereg" felállításának - nemkülönben. (A jobbágyok nem voltak részei a corpus politicumnak, ezért sem tudhatták, hogy "jó helyre" kerülnek adóforintjaik. Csak az általános iskolai történelemtanítás festi ilyen rózsaszínre a képet.) A polgárság volt az egyetlen haszonélvezője Mátyás uralkodásának, de nem izmosodhatott meg oly mértékben, hogy egy XV. századi preabszolutista monarchia támaszává váljon.

Hogy miért őriztük meg emlékezetünkben "igazságos" királyként? Többek között azért, mert a központosítás révén fenntartotta a közrendet, és így ideig-óráig úrrá lett a rendi állam fenyegető mételyén, a fudális anarchián. Utódai fényében Hunyadi Mátyás valóban "igazságos" király lehetett, és Zrínyi Miklós is hozzájárult eme történelmi tudatunk kialakulásához, amikor a XVII. század derekán "nemzeti abszolutista" törekvéseinek előfutárát Mátyás királyban fedezte fel.
0
2007. március 29., csütörtök 15:05
38 évemmel ezt én jobban meg tudom ítélni. Hogy mást ne mondjak, még a sportcsarnok belső falán is ott figyelt a három amígó, ahová naponta jártam edzeni. Ha a szüleid nem emlékeznek ilyenekre, akkor jó nekik, igazából nekem sincs emiatt rémálmom. :-)
most posts by TM
0
2007. március 29., csütörtök 14:58
Nem volt ő Ferenc József, sem Rákosi Mátyás: szüleim sem emlékeznek egyetlen akkori közhivatalra, amelyben kitüntetett helyről mosolygott volna a halandókra Kádár, Aczél és Losonczi elvtárs.
0
2007. március 29., csütörtök 13:33
Nem a kisemberek a hibásak, akik kénytelenek voltak belépni a KISZ-be, hanem azok, akik létrehozták.
A tüntetők pedig nem azért tüntetnek (egyébként a többség teljesen kulturált módon), hogy ne kelljen adót fizetni, mindenki tudja, hogy kell, hanem azért, hogy annyit kelljen, amennyi emberileg elviselhető, és tudják, hogy ha befizetik, azt tényleg arra fogják fordítani, amire kell, nem pedig továbbra is zsebreteszik (Mátyás idején voltak a legmagasabbak az adók, mégis mindenki becsületesen befizette, mert tudták, hogy jó helyre megy). Arról nem is beszélve, hogy a vállalkozókat is teljesen megfojtották a rengeteg járulékkal, ebben személyesen is érintve vagyok. A sok egyébről (kórház-bezárások, iskola-bezárások) már nem is beszélve. A kommunistákat semmiképpen nem választanám, hiába volt közbiztonság, mert legfeljebb ez az egy előnye volt, de a rengeteg hátrányt nem szeretném mégegyszer elviselni.
0
2007. március 29., csütörtök 13:27
Szerintem Kádár az utolsó 20 évben már nem volt képben.

Dehogynem! Szinte mindenhol ott lógott a képe, Aczéléval, és Losoncziéval együtt.
Akkor még úgy hittem, hogy a jó emberek fotóit mindig hármasával csoportosítják. :-)
most posts by TM
0
2007. március 29., csütörtök 13:10
Csak az a baj, hogy a mostani jobboldal emberei is mindannyian ugyanúgy kisz-tagok voltak, másképp ugyanis nem kerülhettek volna be az egyetemre :) Ezért vicces az, amit mondasz, ezért vicces az, hogy itt acsarkodsz egyedül ebben a topikban, amelynek a filmje egy történelmi beszéd rejtélyeit próbálja megfejteni. Minden oldalnak vannak bűnei. De ezen talán egy demokratikus országban már tovább kéne lépni és összetartani, ahogyan ők teszik, nem pedig kétfelé húzni. Ennek sírás lesz a vége, amire én nem leszek kíváncsi. Ha valaki megdönti a kormányt, hát ez van, de akkor csinálja is jobban. Ha rosszabb lesz, őket is elkergetjük? Szerinted lehet élni ingyen egy országban? Kb. minden harmadik ember adócsaló ebben az országban :) Amíg ez a "ne fizessünk semmit, csak hőzöngjünk"-stílus megy ebben az országban, addig úgyse fog változni semmi, ez a szomorú helyzet. Igazából ez az ország még nem érett meg az egészséges demokráciára. Nagyon szép kifejezés a demokrácia, csak tudni kéne használni. A demokrácia nem azt jelenti, hogy a Kossuth téren lehet campingezni és nem azt, hogy a városban bármelyik fa alá oda lehet sz*rni, h*gyozni. Amíg a társadalom nagyrésze primitív, bunkó és nem tudja hogy kell tüntetni, demonstrálni, addig mit akarunk? A baloldal helyében én már rég lemondtam volna azzal, hogy akkor csináljátok úgy ahogy tudjátok, le vagytok sz*rva. Meg ha már bűnökről beszélünk... melyik volt rosszabb? A nyilasok vagy a kommunisták? Én inkább az utóbbit választanám, ott legalább volt közbiztonság az utcákon, nem úgy mint ma.
0
2007. március 29., csütörtök 13:10
Ezzel nem tudok vitatkozni. :-)))
0
2007. március 29., csütörtök 12:49
Szerintem Kádárról itt lehet vitázni.
Újra van politika.:)))) Juhé:)))))

Szerintem a bal oldal a múlt bűneiért tud egységes lenni. falkában érzik biztonságban magukat és onnan acsarkodnak. A rettegés tartja egyben őket.
A szadesz is a családi múltja miatt ide sorolható.

A "hawajnak" meg volt az ára és a még unokáink is nyögni fogják.
Szerintem Kádár az utolsó 20 évben már nem volt képben.
0