Keresés

Budapest Film

2006. március 23., csütörtök 13:42
Jan: sok szempontból igazad van, viszont egyetlen nagy gond van az érveléseddel: az általánosítás.
A régóta működő, "komoly" kiadóknak hosszútávú tervei voltak ezzel a piaccal is. Lassan építették fel a piacot, nem kis áldozattal. (Egy nem létező piacra termelni 1998-tól kezdve több száz filmet, az nem kevés befektetés.) Természetesen ez a kiadók jólfelfogott érdeke volt, tehát nem kell sajnálni őket.
A probléma akkor kezdődött, amikor tömegesen elterjedt a DVD, és a kicsik is fantáziát láttak a dologban. Azt már többször megírtuk, hogy független piacon megvenni egy filmcsomagot, olyan filmekkel, mint a Karate Gyík 8., meg az Ulta-mega Force XXVI. nem ugyanaz a költség és felelősség, mint egy nagy stúdió képviseleteként kiadni egy Gyűrűk Ura sorozatot, egy Brando-klasszikust, vagy egy Star Wars-t. Előbbi esetben (tehát ha független piacon vásárolsz), kis túlzással azt csinálsz a filmmel, amit akarsz: ha akarod készíttetsz rá méregdrága DTS-szinkront, de akár narrátor-hanggal is kiadhatod, mint a lengyelek. Ha akarod, a gyerekeddel rajzoltathatsz borítót hozzá, ha akarod, vehetsz hozzá eredeti borítótervet. Ha akarod, darabját kétmillióért árusítod, ha akarod, ingyen adhatod a zizi mellé.
A nagy stúdiókkal szerződött kiadók keze azonban rengeteg helyen meg van kötve. Megszabnak nekik egy minimum árat, eladott példányonkénti elszámolás van (a függetleneknél eladsz 1-2000 darabot, és máris minden költséged megtérült, tehát a többi példányt akár önköltségi ár+1 forintért is adhatod, az neked nyereség - a nagy kiadóknál minden egyes eladott példány után keményen fizetni kell a jogdíjakat).
Normális esetben logikus lenne, hogy a függetlenek termékei és a "nagyok" kiadványai nem igazán versenytársak, mert egy Gyűrűk Urát nem helyettesíthetünk Mark Dacascos 20 dollárból forgatott aktuális akciófilmjével, a magyar piacon azonban sokkal-sokkal többet számít az ár, mint az, hogy mi van a korongon. Ennek köszönhető, hogy a piacon található 1000-1500 féle 990 forintos kiadvány (amelynek zöme sajnos az árának megfelelő minőségű mind technikailag, mind tartalmilag) mostanra 70-80%-os piaci részesedést szerzett a többi "normális" áron kiadott, és többnyire technikailag magasabb szintű 3-4000 filmmel szemben!
Azt kéred-kéritek tehát számon a minőségi kiadványok 80%-át kiadó, de jelenleg a magyar piacon csak 20-30%-os részesedésű "komoly" kiadókon, hogy álljanak a sarkukra, és a minőség megmaradása, növelése érdekében próbáljanak egy vevők és kiadók számára is elfogadható közbülső árat (szerintem 2-3000 forint lenne az ideális) stabilizálni. Ez csak akkor működhetne, ha puszta kereskedelmi érdekeken túl "küldetéstudattal" is rendelkeznének a piacot uraló multik, és száműznék a kínálatukból azokat a termékeket, amelyek nem ütnek meg egy bizonyos színvonalat. Ez természetesen utópia, hiszen nyilvánvaló, hogy még az egészségünket érintő alapvető élelmiszerek esetében is csak sokadik szempont egyik-másik multinál a minőség, és elsődleges az ár. Ha tyúkszaros lengyel tojásból nyomott áron tízszer többet lehet eladni, mint elsőosztályú magyar tojásból, a magyar tojás beszállítója már röpülhet is.
Mi jelenleg sem tartunk minden DVD-nek nevezett kiadványt a kínálatunkban, mert azért egy minimum színvonalat a magunk és vásárlóink érdekében szeretnénk tartani. Ha elindulna egyszer egy "normalizálódási" folyamat, vagy mondjuk születne egy törvény a DVD-kiadások minimum technikai feltételeiről (nem fog), akkor egy perc alatt törölnénk a kínálatunkból a "gagyit". De mi sajnos nem osztunk, nem szorzunk, a multik pedig nem FILMKÉNT tekintenek a DVD-kiadványokra, hanem eladható termékként. Mivel jelenleg a 990-es kategória nekik jobban pörög, több hasznot hajt, valószínűleg a jövőben sem fogják a drágább (jobb) kiadványokat preferálni, legyenek azok bármennyire is filmtörténeti jelentőségű művek. Persze ezért kár őket hibáztatni, hiszen ha én lennék az üzlethálózatok igazgató-tanácsába és a részlegvezetőink nem a profit-maximalizálásra törekednének, henem nekiállnának széplelkűsködni, mint most én, akkor nagyon bosszús lennék :)
Amíg az emberek igénye, ízlése nem változik Magyarországon, addig ez így marad. Tudom, hogy pénzkérdés is, de nem olyan mértékben, amilyen mértékben nálunk megbillent az egyensúly a kalóz-kontra-eredeti, 990 forintos-kontra-drágább viszonylatokban. Természetesen külföldön is léteznek olcsó filmek, de ezek még mindig jóval kisebb piaci részesedéssel bírnak, mint a "normális" újdonságok. Egy német, angol, vagy osztrák piacon elképzelhetetlen, hogy mondjuk egy közepes sikerfilmből (pl: A sziget, Susie és Tekergő) kevesebbet vásároljanak meg, mint egy TV-re készült B-kategóriás akciófilm olcsó DVD-kiadásából. Nálunk sajnos fordítva elképzelhetetlen...
0
2006. március 23., csütörtök 13:13
HELLRAISER 1.
Egy eléggé dühös topic ment annak idején miatta.
A Vertex újra kiadta, de nem cserélte.
0
2006. március 23., csütörtök 12:46
Jan, melyik volt az a horrorkiadvány?
0
2006. március 23., csütörtök 12:45
Az 1024-es igen figyelemreméltó gondolatokat tartalmaz!

A magam részéről én nem halnék bele, ha a multikban nem lenne dvd-árusítás, megrendelném innen a filmeket. Azonban nem egyszer előfordult, hogy a multiban sétálgatva, nézelődve teljes áron megvettem számos filmet (pl. Alien 4 - 5750.- vagy Donnie Brasco 4790.-).
Vagyis ez a célirány nélküli bóklászás közbeni vásárlás is sokat hoz a konyhára - és ezt a kiadók is nagyon jól tudják...
0
2006. március 23., csütörtök 12:27
"de Jan, a kiadók miért csinálják ezt? ha van igényes, egy picivel drágább kiadvány, ami el is fogy, így több bevételük is lesz, nem? akkor ez miért jó?"

Azért, mert egy 900-as DVD-nél nem lehetnek minőségi igények. Akármilyen sz@rt el lehet adni. Talán emlékszel, itt a Xpress fórumon mekkora felháborodást keltett egy bizonyos horrokiadvány minősége. Ma már senki sem háborog, amikor egy filmen nincs mindig hang, esetleg csúszik, néha szétesik akép, stb. Ezért a pénzért?

Lassan már ugyanazt a minőséget csinálják, mint a kalózok. Vannak egyrétegű lemezek, egyszinű szöveges szitázással, egyoldalas borítóval. Néhe már az a gyanum, hogy a lemez is RW. Már várom, mikor hoznak ki szitázatlan korongot, utólag, filctollal ráírt címmel.
A kiadók a drágább DVD-ket sem voltak képesek hibátlanul előállítani. Olyankor volt a reklamáció. De nem mindig javították. Hány kétoldalas korong bolt, amelyiken csak az egyik oldalon volt felirat? És ebből hányat nyomtak újra?
Na, 900-ér már nem reklamálhatsz. Ennyiért ezt kapod. Ez így nagyon kényelmes a kiadókank.
Éppen ezért mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne is kelljen igényesebb kiadványokkal vacakolniuk. Keveset rendelnek, aztán panaszkodnak, hogy kevés fogy. Szinte rögtön leértékelik, aztán sírnak, hogy csak akcióban lehet eladni. Kiadják (látszólag) két változatban, de csak az olcsót lehet kapni, aztán panaszkodnak, amiért nem fogy a drágább. Soroljam még a praktikákat? A lényeg az, hogy nem akarnak minőségi kiadványokkal pepecselni.
0
2006. március 23., csütörtök 11:50
És erről a kiadók tehetnek elsősorban!
Azért, mert, ha egy film nem fogy el az első héten, már akciózzák is. Aztán még lejjebb, még lejjebb, most éppen 450 az alsó határ. Ezek után hogyan legyen értéke egy DVD-nek?

Régen, a könyveknél úgy működött a dolg, hogy egy bizonyos címet (ez a terminológia) mindig lehetett kapni, általában különböző minőségben. Volt az olcsó, filléres papírkötés (ami még mindig jobb minőség volt a mai könyvek zöménél, mert nem WC-papírra nyomták), és volt egy , vagy több igényesebb kaidás, általában több, különböző kiadótól. Az ára rá volt nyomtatva, tartották, ameddig tartott. Ha elfogyott, utánnyomták. És nem volt mindenféle akció, kiárusítás, turkáló. Akkor még meg lehetett tenni azt, hogy az ember akkor vett meg egy könyvet, amikor szüksége, igénye volt rá. Pl az iskolások akkor, amikor éppen kötelező volt.
Aztán a helyzet megváltozott, Jöttek a pénzéhes kiadók és terjesztők. Az lett a cél, hogy egy könyvet lehetőleg a kiadás napján el is adjanak. Ha egy fél év alatt nem fogyott el, akkor megy az akció. Egy év után már csak turkálóban lehet kapni, két év után zúzda. Csoda, hogy újrafelhasznált papírra nyomják már a szótárakat is. Polyton arról papolnak, hogy a raktározás költséges. Ugyanakkor vagyonokat költenek az új könyvek promóciójára, csak azért, hogy gyorsan elkeljen. Amit megtakarítanak a raktározáson, bőven kiadják a reklámra. Mi ebben a jó? Az, hogy egy-egy szerensétlenebb (szerencsésebb) diák, nem jut hozzá a kötelező olvasmányhoz, mert éppen abban az évben már mindet bezúzták? Vagy az, hogy eyg könyvet akkor kell megvenni, amikor éppen van, és nem akkor, amikor igény van rá. Valami ilyesmiről szól a "Szerelem hálójában" is, csak kissé leöntve sziruppal.
Sajnos ugyanez a mohóság jellemzi a DVD kiadókat is (tisztelet a kivételnek, ha van). Eleinte évekig lehetett kapni filmeket, változatlan áron. Voltak ugyan időleges akciók, alkalomszerűen, de aztán az ár visszatért az eredetire. Ezért volt értéke a használt DVD-nek is. Aztán elindult a végleges leértékelési hullám. Előbb két év után, később egy év után. A folyamat egyre gyorsul. Ma már, egyes kiadók, egy hónap után turkálóba küldik a filmjeiket. Aztán hivatkoznak arra, hogy nincs igény a drágább filmekre. Lassan már idő nincs megvenni teljes áron! Rögtön megy a turiba.
Arra hivetkoznek a tisztelt kiadók, hogy a multik kényszerítik őket a leértékelésre. Meg arra, hogy még nekik kell fizetniük azért, hogy a multiknál filmeket árulhassanak. Hát ne áruljanak. Fogjanak össze, és ne adjanak a multiknak semmit! Csináljanak egy közös  forgalmazó hálózatot, és árulják azon keresztül a DVD-t. Ez lehet online, vagy akár bolthálózat is. És akkor nincs kényszer a leértékelésre.
De, ezt nem akarják, mert akkor esetleg igényes kiadványokat kellene előállítani. Sokkal egyszerűbb vacak minőséget nyomni, és sopánkodni.

A lényeg az, ha valaki valóban változtatni aka, akkor azért tenni is kell valamit. A siránkozás nem sokat segít, viszont roppant kényelmes.
0
2006. március 22., szerda 16:49
Hogy hova jutottunk jól mutatja,hogy ma egy használt DVD 300Ft.-os értéktelen vacaknak számít.A gyûjteményemnek csak eszmei értéke van,pénzre átszámítva semmit sem ér!
Régen egy  használt lemezt akár 4000Ft.-ért is el lehetett adni.
Ma egy film filléres gagyi.
0
2006. március 22., szerda 15:19
De legalább megmondják, hogy van-e. Érdekes, bármikor felhívtam eddig (sokszor) forgalmazót, mindig megmondták elég pontosan, mit, merre, meddig kell várni.
0
2006. március 22., szerda 15:18
En pedig ugy jartam, hogy a megjelenes napjan besetaltam az elso MM-be, levettem a polcrol es este mar otthon elveztem az igenyes kiadas extrait, stb. BTW az elso dvd volt, amit teljes aron vasaroltam.
0
2006. március 22., szerda 14:48
de ez valahol szomorú és egyben felháborító is, nem?

de Jan, a kiadók miért csinálják ezt? ha van igényes, egy picivel drágább kiadvány, ami el is fogy, így több bevételük is lesz, nem? akkor ez miért jó?

(a Valami Amerika 2DVD-s kiadványt én is töröltem, mert elég rég óta "bizonytalan" a státusza.)
0
2006. március 22., szerda 14:39
"de mégis a 900 forintos dvd-k uralják a piacot. ez mitől lehet (holott az igényes kiadványok is pikpak elfogynak). "

Mert a kiadók csak abból gyártanak eleget. Nem is akarják, hogy kapható legyen az igényes kiadvány, mert akkor nem lehetne arra hivatkozni, hogy nem fogy.
Szép kis kifogás, hogy nem fogy valami, amikor hónapokon keresztül bizonytalan státuszú. Soroljak példákat?

0
2006. március 22., szerda 14:37
"Ilyenkor kell felhívnia Budapest Filmet."

Oszt minek? Ha telefonálásra adnának, gondolod az Xpress (Robi) nem telefonálna?
0
2006. március 22., szerda 14:27
Most már ott tartunk, hogy a megjelenéskor kell megvenni az igényes kiadványokat, mert 1-2 hónap múlva már beszerezhetetlenek.

de mégis a 900 forintos dvd-k uralják a piacot. ez mitől lehet (holott az igényes kiadványok is pikpak elfogynak).
0
2006. március 22., szerda 14:22
Ilyenkor kell felhívnia  Budapest Filmet.
0
2006. március 22., szerda 14:16
A 2 lemezes Kutyaszorítóban-nal hasonlóan jártam itt az Xpress-en én is. Hiába vártam a filmre. Mivel boltban sem találtam sehol, kénytelen voltam megrendelni egy konkurens cégnél. Ők 3 nap múlva jelezték, hogy mehetek érte. Én ezt sem igazán értem. Ott van, itt nincs? Most már ott tartunk, hogy a megjelenéskor kell megvenni az igényes kiadványokat, mert 1-2 hónap múlva már beszerezhetetlenek.
0
2006. március 22., szerda 14:11
"Szerintem a 3-4e forintos arak a realisak, ezekkel kene foglalkozni es ezeknel elvarni a minoseget."

Mintha én is ezt írtam volna!
Pontosan azt sérelmeztem, hogy a minőségi (3-4 ezres) filmekből miért csak 100 darab körül rendelnek, amikor az kevés. Aztán jön a bizonytalan státusz évekig.
0
2006. március 22., szerda 14:09
"Meg is rendelted a kétlemezest vagy csak ránéztél, hogy bizonytalan, majd álltál is tovább?"

Rendeltem. Vártam, vártam, vártam.........
Aztán megvettem az egylemezest, mielőtt még arról is lemaradnék.
És levontam a tanulságot: A kiadók nem is akarnak minőséget eladni. A többi csak duma!
0
2006. március 22., szerda 13:51
Neked most gőzöd nincs, milyen témához szóltál éppen hozzá.
Legutoljára arról beszéltünk, hgy nemhogy a kacsalábon forgó palota, de még az eddig elérhető minőség is elérhetetlen lesz! És akkor már tökmindegy lesz, melyik ár a reális és melyik nem.
0
2006. március 22., szerda 13:47
Felejtsetek mar el az ilyen hasonlatokat basszus. Enynire nem lehettek korlatoltak. Ha egy uzlet elad evi 30db Cartier orat meg melle ezt-azt, akkor mar boven eltartja magat. Egy dvd-nel nem mukodik ugyanez, mert meg az ara sem jon vissza, plane nem haszon. Ezer forintert azert ne akarjatok mar kacsalabon forgo palotat. Kicsit vissza kene venni es gondolkozni, a lo masik oldalan vagytok.

Szerintem a 3-4e forintos arak a realisak, ezekkel kene foglalkozni es ezeknel elvarni a minoseget.
0
2006. március 22., szerda 13:23
Jannak egyébként sok (nem mindenben) dologban nagyon igaza van ám... (csak egy megjegyzés volt...)
0
2006. március 22., szerda 13:20
az RTL is tud igényes kiadványokat csinálni. jó volna, ha nem csak egy bizonyos kör (partnerek) élvezhetnék, láthatnák ezt. a műsor zenéje és dizájnja (és TARTALMA!!!!!) miatt meg pláne megvenném. valami fantasztikus!
0
2006. március 22., szerda 8:21
Meg is rendelted a kétlemezest vagy csak ránéztél, hogy bizonytalan, majd álltál is tovább?
0
2006. március 22., szerda 3:17
"2. Polcpénz, készletezés, árrés, ronda multi: Ezek az érvek nem a vásárlók igényeiről, hanem a kereskedelmi struktúráról szólnak. Ne keverjük a dolgokat!
Amúgy mi akadálya van, hogy pl. a kisebb kiadók kikerüljék mindezt: Pesten lakik az ország 20%-a: GDP, internet, on-line vásárlás, futárszolgálat, infrastruktúra stb. Minden adott ahhoz, hogy a multiknak ezek szerint nem tetsző, igényesebb termékeket alternatív és olcsóbb utakon juttassák el a vevőkhöz.
(Na persze, ha 5% az árrés, akkor nem lesz nagy a megtakarítás, de erről szintén nem a vevők tehetnek.)"

Azért az is furcsa, hogy a kiadók a multiknak még fizetni is hajlandók, de a kis boltoknál mág az ÁFA csökkentést is lenyelték. A kicsiken akarják behozni a veszteséget? Elég furcsa felfogás.

"3. Szerintem felesleges folyton világvégét kiabálni: A 6-8 ezer forintos, többnyire feliratos kiadványokról kiderült, hogy "korlátozottan" forgalomképesek. Erre mindenki átlendült az ellenkező oldalra: 1000 ft-os konténer, Kerülj Szinkronba!-gagyi. Csak visszább kell lendülni egy kicsit (egyúttal elfogadva, hogy az árak csökkennek - mert ez egy ilyen piac): 2-3-4 ezerért igényesen kivitelezett, átgondolt címeket megjelentetni - nem hiszem, hogy ez olyan megoldhatatlan lenne.Ha MM és Tsa. fityiszt mutat, másként kell megoldani a terjesztést."

Valami ilyesmiről írtam én is. Az Amazon elég jól megél a DVD piacból (is). Ez ugyan nem akkora piac, de nincs szükség akkora infrastruktúrára sem. A bérekről nem is beszélve. De addig, amíg az embernek vadásznia kell egy-eyg DVD-re, mert az online boltokban nem kapható, addig nincs üzlet, csak siránkozás. Bizonytalan státuszú áruból nincs haszon. Ha valaki elmegy a multiba vásárolni (mert ott van), akkor talán olyasmit is megvesz, ami itt is megvan.

"Én pedig inkább arra vagyok kiváncsi, hogy milyen áron óhajtanak, tudnak minőségi tartalmat szolgáltatni a kiadók.
Mindenesetre nem szeretnék sokkal többet fizetni egy DVD-ért az Xpress.hu-nál, mint amennyit egy átlag nyugat-európai vevő fizet a helyi Amazonnál."

Hozzáteszem, nem fogom a postát, és a postai dolgozókat ellátni DVD-vel, csak azért, mert egyes kiadványokat, amelyik tartalmaz magyar hangot és/vagy feliratot, nem hajlandó egyetlen hazai kiadó sem megjelentetni. Mert amit az pl az Amazontól rendelünk, csak részben érkezik meg. Egyre több olyan kereskedő van, amelyik nem szállít Magyarországra.
Ha van itthon, megveszem, ha nincs, akkor mit ajánlotok?
0
2006. március 22., szerda 3:04
A leértékelésekről csak annyit, hogy érdekes módon a sorozatokat nem nagyon értékelik le (eltekintve a T*** humanitárius akciójától :-))))  ), mégis el lehet adni őket. Az pedig nem olyan nagy baj, hogy a két éve kiadott DVD még kapható, legalább is a vevő szempontjából. Azért raktározás nélkül művészetet nem nagyon lehet eladni. A DVD pedig (valahol mélyen) művészet is. Legalább is az kellene hogy legyen.
Arról pedig végképp nem tehet avásárló, hogy egyes kiadók még két hónapig sem hajlandók várni a leértékeléssel. Ki a fene fog ezután teljes áron vásárolni?
0
2006. március 22., szerda 2:57
"Most még vannak leárazható igényes filmek, de a hazai kiadók zöme már átállt a teljes tömegtermelésre. Olcsón, igénytelenül - pontosabban a lehetőségeknek és az árnak megfelelő színvonalon termel ma már a többség, és a nagyoknál is sajnos látványos a minőségi visszaesés - most csak csomagolásban, extrákban szegényebb, aztán majd talán minőségben is..."

Akkor viszont majd nem kell csodálkozni, ha a többség egyáltalán nem vesz DVD-t. Azért akármilyen ócska vacakot még a magyarokkal sem lehet medvetetni!
Egyre többen töltenek majd, meg veszik a kalóz árut, hiszen annak jobb lesz a minősége. Azok zöme normális (nyugatra készült) DVD-ről van leszedve, és csak a szinkron rossz minőségű. Bár, némelyik mai 900 ft-os DVD-nél már ugyanolyan ócska hang van, mint a kalózkiadáson. Úgy látszik, ez a tendencia. :-(
Ha nincs semmi különbség a letöltött, és a gyári DVD között, sőt néha az előbbi a jobb, akkor mi bírja rá a maradék vásárlót, hogy kitartson a szokása mellett?
0