1. Szerintem kevesebb címet kellene kiadni. Pl. az Xpress.hu nyitóoldalán lévő "ÚJ TERMÉKEK A KÍNÁLATBAN" lista mostani szereplőiből komolyan mindre szüksége van a piacnak? (És igen, nyilván az Egy szöszi szerelmére a legkevésbé, ezzel együtt az ilyen filmek, és az őket kiadó cégek részben kultúrmissziót teljesítenek, részben hozzájárulnak, hogy a mainstream vállalatai ne süllyedjenek bele teljesen a saját választékukból álló iszapba. Merthogy bármekkora üzlet is a DVD, egy része azért mégiscsak művészet.)
2. Polcpénz, készletezés, árrés, ronda multi: Ezek az érvek nem a vásárlók igényeiről, hanem a kereskedelmi struktúráról szólnak. Ne keverjük a dolgokat!
Amúgy mi akadálya van, hogy pl. a kisebb kiadók kikerüljék mindezt: Pesten lakik az ország 20%-a: GDP, internet, on-line vásárlás, futárszolgálat, infrastruktúra stb. Minden adott ahhoz, hogy a multiknak ezek szerint nem tetsző, igényesebb termékeket alternatív és olcsóbb utakon juttassák el a vevőkhöz.
(Na persze, ha 5% az árrés, akkor nem lesz nagy a megtakarítás, de erről szintén nem a vevők tehetnek.)
3. Szerintem felesleges folyton világvégét kiabálni: A 6-8 ezer forintos, többnyire feliratos kiadványokról kiderült, hogy "korlátozottan" forgalomképesek. Erre mindenki átlendült az ellenkező oldalra: 1000 ft-os konténer, Kerülj Szinkronba!-gagyi. Csak visszább kell lendülni egy kicsit (egyúttal elfogadva, hogy az árak csökkennek - mert ez egy ilyen piac): 2-3-4 ezerért igényesen kivitelezett, átgondolt címeket megjelentetni - nem hiszem, hogy ez olyan megoldhatatlan lenne.Ha MM és Tsa. fityiszt mutat, másként kell megoldani a terjesztést.
"Te azt a kérdést tetted fel: van arra valamilyen esély, hogy a korábban megszokott általános színvonalra visszaálljon a kiadó. Én azt a kérdést teszem fel: látsz arra valamilyen esélyt, hogy valaha Magyarországon még gazdaságilag kifizetődő legyen a korábbi magas színvonalon (magyarul nagy ráfordítással), szükségszerűen 990 forintnál magasabb kiskereskedelmi áron forgalomba hozni DVD-kiadványokat?"
Én pedig inkább arra vagyok kiváncsi, hogy milyen áron óhajtanak, tudnak minőségi tartalmat szolgáltatni a kiadók.
Mindenesetre nem szeretnék sokkal többet fizetni egy DVD-ért az Xpress.hu-nál, mint amennyit egy átlag nyugat-európai vevő fizet a helyi Amazonnál.
A BP Film kiadványai közül nekem minőségileg megfelelnek pl. a Richard-Depardieu-filmek és nagyon, de nagyon nem felel meg a 8 nő.