Keresés

Budapest Film

2006. március 22., szerda 2:51
"Ja igen, kedves Budapest Film! Vennék ám duplalemezes Kutyaszorítóban-t, ha lenne még belőle... Anno kihagytam, a Ponyvaregény kapcsán azonban eszembe jutott, hogy ez is kellene. Teljes áron is jó lesz :)"

Én sem győztem kivárni. Maradt az egylemezes, pedig hajlandó lettem volna többet fizetni a jobbért. De a kiadó nem akarja eladni a jobbat!
Könnyebb mindent a vevő igénytelenségére fogni.
0
2006. március 22., szerda 0:44
1. Szerintem kevesebb címet kellene kiadni. Pl. az Xpress.hu nyitóoldalán lévő "ÚJ TERMÉKEK A KÍNÁLATBAN" lista mostani szereplőiből komolyan mindre szüksége van a piacnak? (És igen, nyilván az Egy szöszi szerelmére a legkevésbé, ezzel együtt az ilyen filmek, és az őket kiadó cégek részben kultúrmissziót teljesítenek, részben hozzájárulnak, hogy a mainstream vállalatai ne süllyedjenek bele teljesen a saját választékukból álló iszapba. Merthogy bármekkora üzlet is a DVD, egy része azért mégiscsak művészet.)

2. Polcpénz, készletezés, árrés, ronda multi: Ezek az érvek nem a vásárlók igényeiről, hanem a kereskedelmi struktúráról szólnak. Ne keverjük a dolgokat!
Amúgy mi akadálya van, hogy pl. a kisebb kiadók kikerüljék mindezt: Pesten lakik az ország 20%-a: GDP, internet, on-line vásárlás, futárszolgálat, infrastruktúra stb. Minden adott ahhoz, hogy a multiknak ezek szerint nem tetsző, igényesebb termékeket alternatív és olcsóbb utakon juttassák el a vevőkhöz.
(Na persze, ha 5% az árrés, akkor nem lesz nagy a megtakarítás, de erről szintén nem a vevők tehetnek.)

3. Szerintem felesleges folyton világvégét kiabálni: A 6-8 ezer forintos, többnyire feliratos kiadványokról kiderült, hogy "korlátozottan" forgalomképesek. Erre mindenki átlendült az ellenkező oldalra: 1000 ft-os konténer, Kerülj Szinkronba!-gagyi. Csak visszább kell lendülni egy kicsit (egyúttal elfogadva, hogy az árak csökkennek - mert ez egy ilyen piac): 2-3-4 ezerért igényesen kivitelezett, átgondolt címeket megjelentetni - nem hiszem, hogy ez olyan megoldhatatlan lenne.Ha MM és Tsa. fityiszt mutat, másként kell megoldani a terjesztést.

"Te azt a kérdést tetted fel: van arra valamilyen esély, hogy a korábban megszokott általános színvonalra visszaálljon a kiadó. Én azt a kérdést teszem fel: látsz arra valamilyen esélyt, hogy valaha Magyarországon még gazdaságilag kifizetődő legyen a korábbi magas színvonalon (magyarul nagy ráfordítással), szükségszerűen 990 forintnál magasabb kiskereskedelmi áron forgalomba hozni DVD-kiadványokat?"

Én pedig inkább arra vagyok kiváncsi, hogy milyen áron óhajtanak, tudnak minőségi tartalmat szolgáltatni a kiadók.
Mindenesetre nem szeretnék sokkal többet fizetni egy DVD-ért az Xpress.hu-nál, mint amennyit egy átlag nyugat-európai vevő fizet a helyi Amazonnál.

A BP Film kiadványai közül nekem minőségileg megfelelnek pl. a Richard-Depardieu-filmek és nagyon, de nagyon nem felel meg a 8 nő.
0
2006. március 21., kedd 19:44
Az ékszer, drága óra hasonlat több sebből vérzik. Egy márkás óra, egy aranylánc - már anyagánál fogva is - értéktartó. Hacsak nem bukkan az emberiség kimeríthetetlen arany- vagy gyémánt-lelőhelyre, egy valódi ékszer értéke soha nem csökken, inkább - az idő múlásával - egyre nő. Ugye nem kell magyaráznom, hogy a DVD esetében ez pont fordítva van. Egy ékszerbolt tehát igazán komoly kockázatot nem vállal, ha készletet tart, míg mi, vagy bármelyik DVD-bolt napok alatt tízezreket, százezreket, milliókat bukhat (mérettől függően) egy-egy hirtelen árcsökkentés, vagy akció hatásaként.
A DVD árrése nálunk ma 5-10-12% körül van, szerintem egy luxuscikké ennek a sokszorosa lehet. Számold ki, mennyit kell egy 990 forintos DVD-ből eladni ahhoz, hogy annyit keressünk rajta, mintha ékszerboltosként egy százezres aranyórát adtunk volna el...
Szépnek tűnik az a javaslat, hogy a nagy piacra készüljön "gagyi"-változat, a kis szaküzletekbe pedig kerüljenek extra kiadások. Sajnos a piacon már bebizonyosodott, hogy erre nincs igény. Pont a BuFi járt élen a hazai készítésű kétlemezes, gondosan elkészített DVD-kiadások piacán, és náluk jelentek meg az elsők között az alternatív, olcsóbb, egylemezes változatok.
Szerintem nem véletlen, hogy mostanában egyre kevesebb "díszkiadással" és egyre több alacsony árfekvésű kiadással jelentkeznek. Erre van igény.
Korábban valaki említette, hogy más cégek 990 forintos filmjei milyen igényesek. Nem szabad elfelejteni, hogy ezeket a filmeket nem a 990 forintos piacra tervezték, hanem "normális" áron szerették volna eladni, csak miután ez nem sikerült voltak kénytelenek árat csökkenteni. Most még vannak leárazható igényes filmek, de a hazai kiadók zöme már átállt a teljes tömegtermelésre. Olcsón, igénytelenül - pontosabban a lehetőségeknek és az árnak megfelelő színvonalon termel ma már a többség, és a nagyoknál is sajnos látványos a minőségi visszaesés - most csak csomagolásban, extrákban szegényebb, aztán majd talán minőségben is...
0
2006. március 21., kedd 19:40
Ja igen, kedves Budapest Film! Vennék ám duplalemezes Kutyaszorítóban-t, ha lenne még belőle... Anno kihagytam, a Ponyvaregény kapcsán azonban eszembe jutott, hogy ez is kellene. Teljes áron is jó lesz :)
0
2006. március 21., kedd 19:37
"Valódi, igényes ékszert sem árulnak a multik, mégis van piaca. A multiban igényes könyveket sem kapsz, azért is szaküzletbe kell menni. Jobb (vagy egyáltalán hordható) ruhát, cipőt sem árulnak a multik, azt is máshol szerzik be az emberek."

A könyvpiac teljesen más: egy könyvön a kiskereskedelmi árrés 20-30% (ellentétben a DVD-hez ha 5%-ot kap a kereskedő, már örülhet), de a nagykereskedő és a kiadó is elég pénzt kap, hogy tudjon készletezni. Emelett egy könyvesboltban nagyobb választékot találsz, mint a hiperekben, ráadásul bizonyos termékcsoportokat (pl. szépirodalom, albumok, szakkönyvek) a hiperek szinte nem is tartanak. Hasonló a helyzet a ruhákkal, cipőkkel: konfekciót, olcsó márkás dolgokat tartanak a hiperek, nem céljuk a szaküzlettel való versenyzés.

"Hol van az előírva, hogy az igényes DVD-k a multikban legyenek?" Nyitsz egy ilyen boltot? Elég gyorsan belebuknál... Sajnos az igazi gyűjtők és filmbarátok sokkal kevesebben vannak, mint azok, akik csak a VHS utódját látják a DVD-ben, és azt tartják az egyetlen előnyének, hogy nem kell visszatekerni :)

0
2006. március 21., kedd 19:28
Szia!

Mindig olvasom az érveidet, amikor szóba kerül a kalózkodás és a multik.

Abban igazad van, hogy a dvd korszak kezdetén szinte csak a multik merték felvállalni a nagy választékot, és valóban sokat tettek a formátum elterjesztéséért. Ugyanakkor az állandó akciózási kényszer "szülte" (többek között) a 990-es kategóriát.
Nem mellesleg nagyjából ennek a megjelenése (valamint a biztosra vehető Szuperár/Bombaár akciók, amiből a multik jól be is készleteztek, így akció után is olcsóbban tudták adni a filmeket) szépen betett a katalógus értékesítésének. Ami nem fogy el a megjelenés után 2 héttel (max. 1 hónappal) az szinte csak akciósan adható el, senki nem fogja teljes áron megvenni. A katalóguscímekből teljes áron még a legjobb időszakban sem lehetett havi(!) 4-10 db-nál többet eladni egy budapesti(!) multi-boltban.
A készletezés bődületesen sokba kerül, és emiatt senki nem akar készletezni. Még a multi sem. A drága kiadványokból inkább alacsonyabbra veszi az igényt, kevesebbet rendel, emiatt persze a kiadó kevesebbet gyártat, stb. Az Amazont meg nem érdemes idekeverni: más a célpiac, más méretű cég, más kapcsolat a kiadókkal.
0
2006. március 21., kedd 19:26
Én mint filmbarát és gyűjtő vásároltam filmeket 6-8 ezer Ft.-ért.Néha még többért is.Nekem nagy dolog volt,hogy végre eredeti képaránnyal láthatom és eredeti hanggal hallgathatom,felirattal a filmeket.Pont ezért VHS-t soha sem vettem.
Ma reálértékben a filmek kb. az ötödébe kerülnek,mint 1999-ben.Ebbe még nem számítottam bele az akciókat és a turkálót.
Hogy ma mégis kevesebb fogy belölük,mint 7 éve?Ez siralmas.Továbbra is fenntartom,ennek semmi köze az árhoz.Ha így folytatjuk egyre kevesebb nívós film és kiadvány jelenik majd meg!
Sokan csak egy Big Mac árát hajlandóak kifizetni egy lemezre!Ez nem a filmművészet lebecsülése?
Az olvasnitudásról már inkább nem is írok.Mindenesetre 30 éve a legelterjedtebb szabadidős tevékenység volt az olvasás.Ma még a falak összefirkálása is megelőzi!
0
2006. március 21., kedd 18:41
"Gondolod, hogy például Cartier órából több ezer fogy havonta? Mégis van."

A DVD nem luxustermék, ugyhogy a hasonlat kissé inog. A filmeket nem száz-ezrekért vesztegetik egy kis vékony rétegnek, hanem ezresekért egy folyamatosan igénytelenedő piacnak.
0
2006. március 21., kedd 18:39
Azért érdemes Jan szavaira odafigyelni, mert egy-két gondolata telibe talál!
0
2006. március 21., kedd 18:30
Gondolod, hogy például Cartier órából több ezer fogy havonta? Mégis van.

A filmekből pedig igenis, hogy kevés az a 100-200. De a kiadók azt szeretik, ha egy nap alatt elfogy. Miért baj az, ha egy filmet mondjuk egy év múlva is lehet kapni? Például az Amazonon évek múlva is rendelhetsz filmet. Nálunk eleve rövid időre veszik meg, de még azt sem akarják kihasználni. Ha nem veszel meg valamit a megjelenés napján, lehet, hogy soha nem jutsz hozzá. De, persze az is lehet, hogy pár hét múlva leértékelik. Lényeg, hogy ne lehessen kapni.

A siránkozást pedig lassan főfoglalkozásként űzik a DVD kiadás helyett.
0
2006. március 21., kedd 18:19
Itt most az arányokról van szó... az eredeti DVD-knek sokkal gyengébb a piaca, mint a többi terméknek. Épp elég ijesztő adat, amit az xpress emlitett, hogy egyes filmekből már csak 100-200-at hoznak be. Ilyen eladások mellett nem csodálom, hogy megy a siránkozás és nem kezdenek a multik mellett gomba számra feltünedezni a kis szaküzletek, amiket emlitettél.
0
2006. március 21., kedd 18:15
A hamis ruhának, ékszernek is megvan a vevőköre, hiszen, ha nem volna, nem csinálnák. A piacokon ugyanazok veszik, mint a másolt DVD-t. Bizony, olykor (elég sokszor) a hatalom emberei is. Sőt, láttam már igen gazdag és ismert embert is csempészett vagy hamis italt, illatszert vásárolni. Pedig ki tudná fizetni a valódit is.

Ennek ellenére ezek a termékek kaphatóak. Csak a DVD-piac szereplői siránkoznak állandóan. Egyre másra nyílnak pl az illatszerboltok, holott a piac tele van hamis termékkel, és a multik is el vannak látva olcsó gagyival. Nekik megéri?
0
2006. március 21., kedd 18:12
vagy megoldás lehetne, havan mondjuk a Szörnyek keringője, amit kiadtok igénytelenül, puha tokban gagyi borítóval, 1 színű szitázással a multiknak, ahol az igénytelenek elkapkodják, és legyártanátok belőle mondjuk 500 db-ot átlátszó amaray tokkal, kétoldalas borítóval, jelenetválasztó füzettel, színes szitázással amit kiküldenétek néhány kis üzletbe esetleg ide az xpress-re, valamint online értékesítenétek a honlapotokon keresztül 2000 forintért!
Ha nem vettem volna meg a filmet azon a héten mikor anno megjelent, akkor biztos, hogy az utóbbi megoldást választanám, és tőletek rendelném meg dupla áron a minőségi változatot!
Szerintem gondolkozzatok el ezen a megoldáson!
0
2006. március 21., kedd 18:10
Ha belegondolsz abba, hogy micsoda silányságokat árultak pár éve 6-8 ezerért, akkor rájönnél, hogy annyi pénzt ezért csak a sznobok adtak. És nem morál kérdése az, hogy nem adnak az emberek kétszer annyit egy DVD-ért, mint nyugaton, főleg úgy, hogy se szinkron, se extra.
Ma már (néha) más a helyzet. De, amiről leszoktak, azt nehéz újra elfogadtatni.

Azért gondolj bele, hogy a turiban minden film szinkronos. A drágább meg nem mind. Az átlagnéző nem akar olvasni, mert hozzászokott a szinkronhoz. Melyiket veszi?

A gyűjtő megveszi a drágát is, de nem a turkálóban.
0
2006. március 21., kedd 18:09
A fenébe, nem megy ezaz irás: tehát "nem volt szerencsés".
0
2006. március 21., kedd 18:08
A megfogalmazásom tényleg nem volt szerencsém. Mondjuk, ugy hogy mig másolt DVD-hez hozzájutni majdhogynem könnyebb, mint eredetihez hisz csak a haverhoz kell átmenni, ráadásul nincs is túlzottan nagy igény az eredeti filmekre (hisz olyanok is másolnak akik megengedhetnék maguknak) addig mondjuk a drága portékáknak megvan a biztos vevő bázisuk.
0
2006. március 21., kedd 18:02
"Csakhogy ékszereket és ruhákat egyelőre nem lehet lemásolni vagy netről letölteni, igy akinek szüksége van rá az meg is veszi általában. Ez szerintem azért elég nagy különbség."

Tévedsz. Ékszert is hamisítanak, ruhát még inkább. A vámosok tonnaszám foglalják le a hamis cuccokat.
Ennek ellenére veszik a valódit, mert kapható. És nem hivatkoznak arra, hogy azért nem árulják, mert hamisítják.
0
2006. március 21., kedd 17:58
Ha elsőre ki tudtátok hozni a 101 Reykjavikot (fekete) Amaray tokban színes szitázással, akkor az x-edik széria lemezén miért csak a cím szerepel pucéran feketén? Az előző fél év BuFis újramegjelenéseiről nincs személyes tapasztalatom, de mások hozzászólásai alapján más fórumokon ez úgy tűnik nem csak 1-2 filmet érintett!
A többi kiadó mégis, hogy oldja meg a kétoldalas borítót, a színes szitázást, meg az animált menürendszert ezer forintból? Mondjuk az elsőhöz személy szerint nem ragaszkodom annyira, de valamelyest elkeserít ha puritán belső borítót látok!
Biztos én vagyok értetlen, és el kellene fogadnom a helyzetet, de mégsem teszem, és úgy gondolom az ilyen kiadványokkal a kiadók saját magukat járatják le!
3-4 kiadványotokat leszámítva, mindet teljes áron vettem meg 3-4-5ezer forintért, de ha ilyen kiadványokat látok, akkor inkább nem veszem meg őket, vagy később beszerzem inkább külföldről!
0
2006. március 21., kedd 17:48
"Valódi, igényes ékszert sem árulnak a multik, mégis van piaca. A multiban igényes könyveket sem kapsz, azért is szaküzletbe kell menni. Jobb (vagy egyáltalán hordható) ruhát, cipőt sem árulnak a multik, azt is máshol szerzik be az emberek."

Csakhogy ékszereket és ruhákat egyelőre nem lehet lemásolni vagy netről letölteni, igy akinek szüksége van rá az meg is veszi általában. Ez szerintem azért elég nagy különbség.
0
2006. március 21., kedd 17:46
Egy 6-8 ezer Ft.-ba került film azért soha sem volt a gazdagok kiváltsága!
Rengeteg egyéb dolog ennél jóval drágább még ma is és mégis telik rá emberek százezreinek!
Nem a pénzzel van baj,hanem a morállal!Az ár csak üres mentség.
0
2006. március 21., kedd 17:44
En pedig nem vettem meg egyiket sem, bar szerettem volna de a silany kiadas es a turkaloba keszitett kiadas miatt nem adok erte penzt. A Bloody Sunday-t kulonosen sajnalom, de igy nem kell.
0
2006. március 21., kedd 17:40
Ja, és még valami:

Valódi, igényes ékszert sem árulnak a multik, mégis van piaca. A multiban igényes könyveket sem kapsz, azért is szaküzletbe kell menni. Jobb (vagy egyáltalán hordható) ruhát, cipőt sem árulnak a multik, azt is máshol szerzik be az emberek.

Ennek ellenére minhárom felsorolt termékcsoport beszerezhető, sőt, sorolhatnék többet is.

Hol van az előírva, hogy az igényes DVD-k a multikban legyenek? Könyvet a könyvesboltban veszek (esetleg az Xpressnél), ékszert az ékszerésznél. DVD-t pedig szintén szaküzletből. Szomorú világ az, ahol a multik kinálata adja egy ország szinvonalát. Nem hiszem, hogy pl Ausztriában csak a multikban árulnák a DVD-t. A kiadók jelenleg a multikat támogatják a szakboltokkal szemben. Ők kapnak előbb mindenből, és van úgy, hogy a szakboltoknak nem jut. Pedig az igényes kiadványok piaca igenis a szakbolthálózat, már ha van. Ezt kellene végre megérteni a hazai kiadóknak is, és nem loholni a multik igénye/igénytelensége után.
0
2006. március 21., kedd 17:28
Akkor mégis miért volt az, hogy miután nem győztem kivárni a Batman:Kezdődiket, végül egy multiban vettem meg, ahol (két hónap után) még volt belőle. Később ot is elfogyott. Hol itt a kockázat?

Az igazság az, hogy a kiadók egyáltalán nem akarnak kockáztatni. Nekik az a komcsi hiánygazdaság felelne meg legjobban. Mindenki azt veszi, amit adnak.
Nem hiszem, hogy tőlünk nyugatra, ahol azért hagyománya van a kínálati piacnak, ugyanilyen biztonságos kereskedelemmel boldogulnak. És azt sem hiszem, hogy ott minden elkel, amit árulnak. Nem véletlenül vannak ott is akciók.

Az meg, hogy a kiadók nálunk elszoktatták az embereket az igényes kiadványoktól, nem az emberek hibája. Egy ilyen országban nem lehet(ett) eladni szinkron és extra nélküli DVD-ket 6-8 ezer forintért. Eleinte ennyiért kinálták. Csoda, hogy az emberekben kialakult az a hit, hogy a DVD csak a gazdagok kiváltsága? Hozzászoktak a másoláshoz. Aztán megjelentek a 900-as filmek, és azt vették. Szinte észre sem veszik (a többség), hogy vannak más filmek is. Sőt azt sem, hogy ma már olcsóbbak.
De, ha mindjárt az elején hozzájutnak, most volna igényük rá. És nem ők tehetnek róla, hogy leszoktak az igényességről, hanem a kiadók.
0
2006. március 21., kedd 16:58
Kedves _calogero!

Ahogyan az xpress is írta, ezek a kiadványok egyenesen a 990 Ft-os kategóriába kerültek. Az általad felsorolt filmeket azért tudtuk egyáltalán kiadni, mert ebben az árkategóriában hoztuk ki elsőre. Sajnos a silányabb minőség volt az ára annak, hogy a filmek megjelenjenek.
0
2006. március 21., kedd 16:57
De igaz.
Most nem szeretnék részletesen újra belemenni abba, hogy hogyan kerülhet be egy termék a multikba. A lényeg, hogy a kiadóknak kemény pénzeket kell fizetni mindenért (belistázás, beszállítás, polckihelyezés, katalógus, stb.). Ha tehát nagy kiadó vagy, van sok kiadványod és pénzed, akkor megveheted a jogot arra, hogy a multik kereshessenek a kiadványaidon. Ezért láthatod a nagy kiadók "drága" filmjeit is a nagy áruházak polcain.
Egy kis kiadó néhány, vagy néhány tucat filmmel azonban nem igazán tud közvetlenül beszállítani, csak nagykeren keresztül, akik szintén kifizetik a fenti pénzeket. Nekik viszont - és egyes áruházláncoknak is - ugyanakkor az a fontos, hogy minél jobban pörögjenek a filmek, tehát elsősorban a turkálóba szánt kiadványokat szállítják be a multikba, akik mostanában már meg is mondják, hogy a túlkínálat miatt a kicsiktől (tehát akik nem vették meg maguknak a drága filmek árusításának "jogát") csak a 990-es filmeket veszik át. A kör bezárult.
Az, hogy a drágább filmek is hamar elfogynak és néha hiánycikkek is lesznek pont ennek a folyamatnak köszönhető. Mivel a forgalom döntő többségét már csak a 990-es filmek teszik ki, és óriási kockázat van a drágább kiadványokban, még a nagy kiadók is óvatosan rendelnek a drágább filmekből, és nem ritka, hogy erre a 10 milliós "piacra" csak 100-200 (száz-kétszáz!!!) darabot mernek behozni egyes igényesebb kiadásokból.
A XXI. századot egyébként az RTL-Klub adta ki, de csak partnereknek, promóciós céllal. Valóban lenne rá igény, de 990-nél drágábban nem veszi át tőlük a kereskedelem, pedig ennél szerintem a csomagolás többe volt nekik. Így inkább nem adják ki.
A Himalája április 18-án jön.
0