Keresés

Budapest Film

2003. március 18., kedd 12:44
Mikorra várható a Kocka lakossági DVD megjelenése?
0
2003. március 18., kedd 10:16
Kedves Jamamura Szadakó!

Az Isten városa kölcsönzői DVD megjelenése november, a lakosságié december. Az ember aki ott sem volt sajnos egy picit csúszik, még nem tudjuk, hogy pontosan mikorra.
0
2003. március 18., kedd 9:06
VCD helyett nem lehetne újság DVD mellékletként kiadni ezeket a filmeket,így akár 10000-es példányszámot is elérve?
0
2003. március 18., kedd 8:03
vajh a "rengeteg" moziban játszott isten városa számíthat dvd megjelenésre? és mi a helyzet a februárra ígért az ember, aki ott se volttal?
0
2003. március 17., hétfő 22:30
Nem győztél meg: lássam az olcsó dvd-ket! És mint vevő, teszek rá, hogy mások mit min vennének meg. Amíg nincs szösz szerelme kétezerér dvd-n, addig azonnal megvenném vcd-n. Ha lenne, úgyhogy nem is tudom miről beszélünk. Viszont ha megéri az elveszett gyerekek városát kihozni mellékletként 2000 alatt, akkor csak lehetne valami más megoldás. Nem lehet, hogy jobb üzlet 10-15 ezer példányt eladni 1500 forintért, mint 500 példányt 5000-ért? Nem vagyok közgazdász, de mintha nagyobb bót vóna.
0
2003. március 16., vasárnap 16:56
Igaz! A gyerkőcök körében nálunk még ma is néha a diafilm nyer a DVD-vel szemben! :)
0
2003. március 16., vasárnap 16:51
Azért nem kéne fikázni a diafilmet: a hatalmas képátló, a könnyű hordozhatóság, a hosszú élettartam (idáig bizonyítottan 35 év), olcsóság és a kézi feliratozás lehetősége nem alábecsülendő! :)
0
2003. március 16., vasárnap 13:12
ebcsont: A Miller's Crossing DVD-megjelenése néhány hónap múlva várható az R2-es régióban, a Fox kiadásában. Nem tudom, hogy a film joga a bufi-nál van-e, de szerintem nem. Ha mégis, akkor valószínűleg nem lesz magyar felirat az R2-es Fox kiadáson. A Blood Simple európai joga tudtommal a Universalnál van, de nem tudok róla, hogy mostanában terveznének új kiadást. Egyes országokban néhány éve már megjelent egy eléggé csupasz változata a filmnek.
A VCD-ről: érthető és elfogadható az álláspontod azzal kapcsolatban, hogy ha DVD-n nem kapható egy film, akkor a VHS helyett jó alternatíva a VCD. Azt azonban nem tudom elképzelni, hogy van olyan film, amit "sose vennél meg DVD-n, de szívesen megvennél VHS-en". Szerintem akinek van DVD-lejátszója, az mind szívesebben venne meg egy filmet DVD-n, mint VHS-en. A mondat talán úgy tűnne logikusnak, ha azt mondanád: vannak filmek, amelyeket szívesebben vennék meg OLCSÓBB DVD-n, mint DRÁGÁBB DVD-n.
Az Egy szöszi szerelme valóban nem fogyna DVD-n ötezerért, de miért is kellene annyiért adni? Nem kell extra, nem kell 3D menü, a jogdíj sem egetrengető, a kultusz-minisztériumnál érdemes lenne lobbizni egy kis állami támogatásért, hogy a filmkultúra klasszikusai megjelenhessenek DVD-n, és rögtön lehetne adni 2990, vagy akár 2500 forintért is. Esetleg a magyar jogtulajdonos megkereshetné a cseh jogtulajdonost, hogy ha netán kiadja a filmet, ugyan már pakolja rá a magyar szinkront és a feliratot is. Még a lengyelek is bőven ráférnének, aztán máris nincs gond azzal, hogy vajon eladható-e minimum 1000 darab a filmből, mert 2-3 országra terítve ez már nem is lehet kérdés. De ha egyszer már VCD-n megjelent a film, nem sok esélyt látok arra, hogy valaha DVD-n még napvilágot lát - és nekem éppen ez az egyik legnagyobb bajom a VCD-vel. A VCD valóban nem konkurenciája a DVD-nek, mert nem hagy választási lehetőséget. Nem döntheted el, hogy az Egy szöszi szerelmét 1500-ért veszed meg VCD-n, vagy 2500-ért DVD-n, mert nincs DVD.
Te azt mondod, hogy nem bánod, ha tartósabb minőségben kapod meg a filmet olcsóbban, és biztos, hogy csak a filmek egy bizonyos körére gondoltál.
De tudom, hogy sokan vannak, akiknek megfelelne a Gyűrűk Ura, vagy a Chicago is VCD-n, ha olcsóbb lenne. Mi több - ismerve a drága DVD-készülékek és a TESCO-kategóriás lejátszók arányát Magyarországon, valamint a sajnálatos kereseti viszonyokat - megkockáztatom, hogy ha ezek a filmek VCD-n és DVD-n is megjelennének, VCD-n nagyobb hasznot hoznának a kiadóknak. Ha DVD-n meg sem jelennének, akkor a haszon tovább fokozható. Csakhogy szerintem nem szerencsés egy olyan technikát adaptálni, ami mindenhol a "futottak még" kategóriába tartozik, mert rövid távon talán megoldás, rövid távon talán hasznot hoz a kiadóknak, de az igényszint központosított süllyesztésével hosszútávon visszafordíthatatlan károkat okoz és tovább növeli az egyébként sem kicsi lemaradásunkat nemzetközi viszonylatban.
Nem vagyok híve a drága DVD-nek, de tudom, hogy nem kell feltétlenül 5000 forintba kerülnie egy DVD-kiadványnak. Vannak módszerek, amivel a költségek csökkenthetők - és én még mindig hiszek abban, hogy lobbizással lehetne kedvezményeket kicsikarni az államtól a művészfilmek DVD-kiadásához. Tényleg nem kellene más, csak az ezekre a termékekre vonatkozó ÁFA eltörlése, vagy az, hogy az állam minden könyvtárnak és iskolának vásároljon 1-1 kópiát a megjelenő művészfilmekből. Tudtommal a jövő évi tantervben már a filmművészet is szerepel tantárgyként. Tessék lobbizni, és ne a diafilm legyen a következő lépcsőfok, ha a VCD sem jön be.
0
2003. március 15., szombat 23:36
Jó, akkor a vcd nem helyettesítheti a dvd-t, mert sokkal kevesebbet tud. Magyarul ha valamit dvd-n akarok, nem fogom megvenni vcd-n, viszont vannak filmek, amiket sose vennék meg dvd-n, viszont megvenném vhs-en, és akkor már nem bánom, ha egy tartósabb formátumban kapom meg. A Bend it like beckham pl. remek példa erre. Vagy gondolok az olyan régi fekete-fehér klasszikusokra, ahol esély sincs az extrákra. Pl. az Egy szöszi szerelme a világ legjobb filmje, de minek dvd-re 5 rugóért, mikor ugyanúgy jó vcd-n monóba másfélért?
Egyébként meg nagyot csalódnék az Xpressben, ha holmi hiúsági vagy ideológiai okok miatt nem forgalmazna vcd-t. Én filmrajongó vagyok, nem kevés pénzt költök el náluk, szeretném, ha kiszolgálnának, mint vevőt.
0
2003. március 15., szombat 5:15
Az, hogy a VCD a VHS-sel konkurrens, az igaz, ahogyan az is, hogy a VHS meg a DVD-vel konkurrens, főleg ahogy egyre olcsóbbak lesznek a DVD-felvevők. Így aztán VCD is remekül konkurál a DVD-vel. De nem csak ezért.
0
2003. március 14., péntek 22:46
A VCD vitához: szerintem nyilvánvaló, hogy a vcd a vhssel konkurrens, és nem a DVD-vel, hiszen nem tud 5.1-et, dts-t, stb, tehát tök más. Én személy szerint nem bánom, ha tartósabb minőségben kapom a filmet olcsóbban, és inkább állok fel betenni a második lemezt, mint állok neki szétszedni a videót a bekajált szalagért, vagy örjöngeni, hogy a kurva tracking miatt már megint elment a sztereó hang...:)

Más: Kedves bufi, mi van a korai Coen filmekkel? Főleg a Miller's Crossing és a Blood Simple érdekelne...
0
2003. március 14., péntek 13:25
Ez szerintem is így van (lesz), ui. én már többször rendeltem pl. Angliából egy németországi címre, és semmilyen plusz ÁFA-t nem számoltak fel.
0
2003. március 14., péntek 12:17
ondragon:
Úgy tudom, tévedsz. A csatlakozás után nem kell külön fizetned  a magyar 25%-os áfát, hiszen váámunióban leszünk a többi Eu-s országgal és ott (!) az ottani bruttó árral lerovod a fogyasztási adó kötelezettségedet. Persze nem is igényelheted vissza a határon! :-)
0
2003. március 13., csütörtök 15:22
Cinema Paradiso ősztöl lesz a mozikban az Odeon által, ami állítólag nem Budapest Film... Csak akkor miért nincs nekik külön topikjuk???
0
2003. március 10., hétfő 3:08
Nem kánaánról beszélünk, hanem arról, hogy még mindig olcsóbb lesz kintről rendelni, mint itthon venni, és ha ehhez hozzágondoljuk azt is, hogy a kinti megjelenések mennyivel rendezettebbek (gyorsabbak), akkor kár is számolgatni.

A vámteher jelenleg a vételár 35%-a, ha hozzáveszem a 25%-os ÁFA-t. De az ÁFA itthon is fizetendő.  Láthatóan kint meg eleve olcsóbbak a filmek, tehát már megéri kintről rendelni. De ha valaki bármelyik EU tagállamban vásárol (mármint személyesen), akkor a helyi adót fizeti, ami alkalmasint Ausztriában a DVD-re 20%, Angliában 17,5%, és így tovább. Akárhogyan nézem, akkor is csak olcsóbb lesz.

0
2003. március 10., hétfő 0:48
Én nem akarok hurrogni, de attól, hogy még EU-tagok leszünk nem lesz kánaán a külföldi rendeléseknél. Az igaz, hogy nem lesz vám - amely lelenleg 8 százalék - de a 25 % áfát ugyanúgy ki kell majd fizetni. Ezt pedig ugyanúgy a VPOP fogja kezelni.
0
2003. március 8., szombat 20:25
"fejlettebb kultúrák" helyett inkább "fejlettebb országok"... Azért nem akarom magunkat teljesen lenézni.
0
2003. március 8., szombat 20:21
xpress: Kösz a kimerítő választ! Végül is akkor majdnem hasonló a helyzet, mint amit én hallottam. Mindenképpen szomorú ez az egész (a DVD-barátoknak) és sajnos a DVD-jövőnk nem túl "rózsás"... De ugye "szegény ember vízzel főz", így én nem is nagyon csodálkoznék a hazai DVD-piac hamarosan bekövetkező teljes csődjén. Mert hiába adnak el végre itthon is egyre nagyobb számmal DVD-lejátszókat (a no name kategóriában persze), ha a "belevalóra" már nem jut. Jól mondta valaki egy másik fórumon, hogy "Nekem ma már az ismerettségi körömben több a DVD lejátszó, mint a DVD film". Azt hiszem, hogy ez sok mindent elárul a hazai viszonyokról...:-( Bármennyire is fájó, de a BPFilm és a Dunafilm üzleti szempontból helyesen ismerte ezt fel és így fényes jövőt biztosít egy olyan formátumnak, amely fejlettebb kultúrákban rég kihalásra ítéltetett. Ami pedig az EU-t illeti, örüljünk a vámmentes és határtalan vásárlásoknak és kezdjük el csiszolni nyelvtudásunkat!    
0
2003. március 8., szombat 19:27
Cinema Paradisora Dvd szinten mikor számithatunk.(a rendezői változatra).Lentebb olvastam,hogy moziban lesz.Ez nagyon szuper!De dvd-n is minnél hamarabb el tudnám viselni.
0
2003. március 8., szombat 13:15
Igaza van Medvének. Szinte sajnálom hogy ausztrália nem EU tag. :))
0
2003. március 8., szombat 12:07
Kiadók így, kiadók úgy, kicsi piac, kifogások, vcd, stb. Arra senki nem gondol, hogy mi lesz úgy kb. 420 nap múlva?

Ugyanis amennyiben az EU-hoz történő csatlakozás 2004. május elsejével rendben lezajlik, akkor másnap már mindenki úgy rendelhet bármelyik EU-tagországból DVD-t, hogy biztosan nem kell rá vámot fizetnie. (És még postaköltséggel meg biztosítással sem lesz annyi, mint itthon áfával, arról nem beszélve, hogy lehet, hogy az adott termék itthon nem is érhető majd el.)

Nem valószínű, hogy a hazai vásárlóerő tömeges elpártolására a VCD lenne a legjobb megoldás. Az illetékes elvtársaknak valamivel több mint egy évük van arra, hogy eldöntsék: ők akarják e kiszolgálni az itthoni vásárlókat, vagy inkább elnézegetik, ahogy mindenki postán rendelget "vám-belföldről"...
0
2003. március 8., szombat 0:36
GG: A lengyeleknél tudtommal fordítottan történt a dolog, tehát nem tönkretette a DVD-piacot a VCD, hanem nem engedte kibontakozni. A VCD náluk évek óta nagyon népszerű, talán még a DVD-kor előtt elindult, és akkor a VHS-hez képest valóban szimpatikusnak tűnhetett a "minőség"-álló, kényelmes formátum.
Viszont a lengyelek jól meg is szokták a VCD-t, és nem nagyon kell nekik a sokkal jobb formátum. (Gondolj a lengyel "szinkronokra"! Elképzelhetőnek tartod, hogy Magyarországon hangalámondással jelenjen meg hivatalosan is egy film? Persze ha a hangalámondásos kalóz VHS-korszak után így jöttek volna ki a magyar kiadók a kölcsönzői VHS-ekkel, lehet, hogy ma már ez lenne a természetes.)
A VCD népszerűségének az az eredménye, hogy a miénknél minimum négyszer nagyobb lengyel piacon gyakorlatilag ugyanannyi, alkalmanként pedig valamivel kevesebb példányt lehet eladni a legtöbb filmből DVD-n, mint idehaza. Ha nem lenne náluk VCD, kizárt, hogy ne lenne minimum 3-4x nagyobb a DVD-forgalmuk, és olyan darabszámmal már könnyen ugrálhatnának. Ha minden közepes filmből eladnának 10-15 ezer darabot, ha akarnák még külön lemezt is kaphatnának a legtöbb stúdiótól, így meg ugyanúgy kínlódnak, mint a magyarok - hol rárakják őket egy filmre, hol nem, hol kapnak "szinkront", hol nem, stb.
És mindezt a VCD-nek köszönhetik!
0
2003. március 8., szombat 0:04
BPFilm!
Köszönöm a választ! Hát, az igazat megvallva az Intercom-ban nincs igazán bizodalmam... Angliából már megrendeltem egy-két Woody Alen-filmet, a Bensonsworld.co.uk oldalon most 140 (!) MGM, köztük kb. 16 Allen-film van akcióban (3 db kb. 7700 Ft postaköltséggel...), nem tudtam ellenállni, de igaz, hogy sajna magyar felirat és szinkron nuku :-(
A másik. Nem nagyon akarom ezt a VCD-dolgot tovább feszegetni, de ma azt hallottam, hogy Lengyelországban a VCD teljesen tönkretette a DVD-piacot. Igaz ez? Tudom, hogy a VCD elvileg nálunk a VHS konkurrenciája akar lenni, de szerintem is félő, hogy nem azt fogja tönkretenni... És sajnos ebben itt valóban elsősorban nem a kiadók lesznek a hibásak, hanem az igénytelen, minőségre nem adó tömeges vásárlóközönség. Az ár sokkal nagyobb úr lesz mindenféle egyéb törekvésnél. Sajnos Magyarország ma még itt tart...
0
2003. március 7., péntek 14:49
bassza meg :))
0
2003. március 7., péntek 12:44
A "klasszikus" Woody Allen-filmek jogai valóban az MGM-nél vannak, és az InterCom hiába kérte, hogy kerüljön a lemezekre magyar felirat, illetve szinkron, az MGM kicsinek találta a magyar piacot ehhez. (Bocs Jake, ne kezd el megint káromkodni. Sajnos ez az igazság.)
Mivel Woody Allen filmjei DVD-kiadását tekintve minimalista (nem csak nálunk nincs szinte egyik Woody Allen filmnek sem 5.1-es hangja), sajnos az sem várható egyelőre, hogy az eddig már megjelent klasszikusok (Manhattan, Hannah és...) egye esetleges extra kiadásban is piacra kerüljenek és akkor esélyünk legyen rákerülni. Azért bízzunk abban, hogy ha az MGM-nek már nem lesz mit kiadnia külföldön sem, talán jobban  odafigyel a kis piacokra is.
0