ebcsont: A Miller's Crossing DVD-megjelenése néhány hónap múlva várható az R2-es régióban, a Fox kiadásában. Nem tudom, hogy a film joga a bufi-nál van-e, de szerintem nem. Ha mégis, akkor valószínűleg nem lesz magyar felirat az R2-es Fox kiadáson. A Blood Simple európai joga tudtommal a Universalnál van, de nem tudok róla, hogy mostanában terveznének új kiadást. Egyes országokban néhány éve már megjelent egy eléggé csupasz változata a filmnek.
A VCD-ről: érthető és elfogadható az álláspontod azzal kapcsolatban, hogy ha DVD-n nem kapható egy film, akkor a VHS helyett jó alternatíva a VCD. Azt azonban nem tudom elképzelni, hogy van olyan film, amit "sose vennél meg DVD-n, de szívesen megvennél VHS-en". Szerintem akinek van DVD-lejátszója, az mind szívesebben venne meg egy filmet DVD-n, mint VHS-en. A mondat talán úgy tűnne logikusnak, ha azt mondanád: vannak filmek, amelyeket szívesebben vennék meg OLCSÓBB DVD-n, mint DRÁGÁBB DVD-n.
Az Egy szöszi szerelme valóban nem fogyna DVD-n ötezerért, de miért is kellene annyiért adni? Nem kell extra, nem kell 3D menü, a jogdíj sem egetrengető, a kultusz-minisztériumnál érdemes lenne lobbizni egy kis állami támogatásért, hogy a filmkultúra klasszikusai megjelenhessenek DVD-n, és rögtön lehetne adni 2990, vagy akár 2500 forintért is. Esetleg a magyar jogtulajdonos megkereshetné a cseh jogtulajdonost, hogy ha netán kiadja a filmet, ugyan már pakolja rá a magyar szinkront és a feliratot is. Még a lengyelek is bőven ráférnének, aztán máris nincs gond azzal, hogy vajon eladható-e minimum 1000 darab a filmből, mert 2-3 országra terítve ez már nem is lehet kérdés. De ha egyszer már VCD-n megjelent a film, nem sok esélyt látok arra, hogy valaha DVD-n még napvilágot lát - és nekem éppen ez az egyik legnagyobb bajom a VCD-vel. A VCD valóban nem konkurenciája a DVD-nek, mert nem hagy választási lehetőséget. Nem döntheted el, hogy az Egy szöszi szerelmét 1500-ért veszed meg VCD-n, vagy 2500-ért DVD-n, mert nincs DVD.
Te azt mondod, hogy nem bánod, ha tartósabb minőségben kapod meg a filmet olcsóbban, és biztos, hogy csak a filmek egy bizonyos körére gondoltál.
De tudom, hogy sokan vannak, akiknek megfelelne a Gyűrűk Ura, vagy a Chicago is VCD-n, ha olcsóbb lenne. Mi több - ismerve a drága DVD-készülékek és a TESCO-kategóriás lejátszók arányát Magyarországon, valamint a sajnálatos kereseti viszonyokat - megkockáztatom, hogy ha ezek a filmek VCD-n és DVD-n is megjelennének, VCD-n nagyobb hasznot hoznának a kiadóknak. Ha DVD-n meg sem jelennének, akkor a haszon tovább fokozható. Csakhogy szerintem nem szerencsés egy olyan technikát adaptálni, ami mindenhol a "futottak még" kategóriába tartozik, mert rövid távon talán megoldás, rövid távon talán hasznot hoz a kiadóknak, de az igényszint központosított süllyesztésével hosszútávon visszafordíthatatlan károkat okoz és tovább növeli az egyébként sem kicsi lemaradásunkat nemzetközi viszonylatban.
Nem vagyok híve a drága DVD-nek, de tudom, hogy nem kell feltétlenül 5000 forintba kerülnie egy DVD-kiadványnak. Vannak módszerek, amivel a költségek csökkenthetők - és én még mindig hiszek abban, hogy lobbizással lehetne kedvezményeket kicsikarni az államtól a művészfilmek DVD-kiadásához. Tényleg nem kellene más, csak az ezekre a termékekre vonatkozó ÁFA eltörlése, vagy az, hogy az állam minden könyvtárnak és iskolának vásároljon 1-1 kópiát a megjelenő művészfilmekből. Tudtommal a jövő évi tantervben már a filmművészet is szerepel tantárgyként. Tessék lobbizni, és ne a diafilm legyen a következő lépcsőfok, ha a VCD sem jön be.