Keresés

Budapest Film

2003. március 7., péntek 12:26
Kedves GG,

Woody Allen régebbi filmjeit az Intercom forgalmazza (jól tudja, hogy az MGM-en keresztűl). Nálunk csak az újabb W.A. fimek jogai vannak, de vadászunk a régebbiekre is. A nagy klasszikusokat az Intercomnál kellene keresni.
0
2003. március 7., péntek 12:23
Kedves Larry,

A film a Kinowelté és egyelőre nem tervezik a DVD kiadását (tudomásom szerin).
0
2003. március 7., péntek 10:55
Sziasztok! Meg szeretném kérdezni, hogy a Betépve DVD-n mikor jelenik meg végre, videon már egy ideje ki lett adva.
Köszi előre is
0
2003. március 7., péntek 9:30
Kedves BPFilm!
Érdeklődnék, hogy a márciusi, viszonylag újabb Woody Allen-filmek után tervezik-e a rendező korábbi filmjeit is megjelentetni DVD-n? Ny-Európában már szinte az összes film kapható az MGM gondozásában (magyar felirat és szinkron nélkül), de ha jól tudom, akkor az MGM kiadványainak itthon az Intercom a jogtulajdonosa, de lehet, hogy tévedek. Köszönöm!
0
2003. március 6., csütörtök 11:29
Mondragon: bufi védelmében annyit le kell szögezni, hogy sajnos a mostanában VCD-n megjelenő filmjeik nagy valószínűséggel valóban nem jelenhetnének meg gazdaságosan DVD-n.
Gondolj bele: a DVD-forgalom oroszlánrészét (szerény számításom szerint 85-90%-át) bonyolító multiknál semmit sem számít a minőség, csak a mennyiség és az ár - a lehető legpiacképesebb filmekből legyen a polcokon a legtöbb, a lehető legolcsóbban. Ebből következik, hogy a rétegtermékeknek a lehető legkevesebb helyet tartják fent, hogy ne vegyék el a helyet a tömegtermékektől.
A művészfilmek tehát többnyire be sem kerülnek a multikba, vagy csak nagyon kis számban és nagyon eldugott helyen. Nálunk valóban viszonylag jól fogynak a művészfilmek, de csak az arányokat tekintve, a multikhoz képest, abszolút számokra bontva már korántsem olyan rózsás a helyzet - tény, hogy nem éri meg művészfilmet kiadni DVD-n.
Én azonban akkor sem a VCD utat választottam volna, hanem inkább a francia modellt, ahol a filmművészet rettenetes állami pénzekkel van megtámogatva. A filmforgalmazóknak ezerrel kellene lobbizni azért, hogy az állam különítsen el pénzt a filmkultúra terjedésére - és ez szerintem a minőségi filmkultúrát, a DVD-formátumot kellene, hogy jelentse. Ha a kiadók állami támogatással kiadhatnának művészfilmeket úgy, hogy a vásárlónak csak az önköltség körüli összeget kellene kifizetnie (a nyereség jöhetne a támogatásból), akkor szerintem semmi akadálya nem lenne, hogy akár 1000 körüli darabszámban megjelenjen minden művészfilm 3000 forintos fogy. ár alatt. Elég lenne annyi támogatás, hogy az állam garantáltan vesz minden filmből minden könyvtárnak, vagy oktatási intézménynek 1-1 kópiát, és máris van létjogosultsága a művészfilmnek DVD-n.
Minden politikai felhang nélkül (csak az arányok érzékeltetése miatt) el kellene azon gondolkodni, hogy mennyi művészfilm jelenhetne meg DVD-n a Hídember és a Bánk Bán állami támogatásának összegéből! Számításaim szerint három éven keresztül minden nap megjelenhetne egy művészfilm ebből a pénzből úgy, hogy a vásárlónak még a VCD-nél is kevesebbett kellene fizetnie érte.
Ehhez természetesen állami szándék is kellene, de mindenképpen egy nagyon erős forgalmazói lobbi. Példát kellene vennünk a franciáktól és az ausztráloktól, ahol a kormány arra is ráér, hogy a filmforgalmazókat perrel fenyegesse a régiókódok miatt!!!
0
2003. március 6., csütörtök 10:11
Kedves Mondragon,

Számtalan levelemben írtam, hogy a 8 nő, azt Isten nagy... és a Csavard be... azért jelenik meg VCD-n, mert nem lehet megfinanszírozni a DVD kiadást. Az előbb említett filmeknél a VCD egy kényszermegoldás Az "ilyen tipusú"-t az egyéb kiadadndó filmjeinkre értettem, de ebbe a vitába nem szeretnék belemenni, mert biztosan jelentkeze valaki, aki a kiadandó filmek között találna olyat, amit többre értékel, mint amit kiadunk DVD-n.
Tehát beismerem, hogy logikátlannak tűnhet amit írtam :-)
0
2003. március 5., szerda 22:05
Kedves bufi!

"Mindkét film lesz DVD-n. A kölcsönzőkben várhatóan májusban. VCD-n nem az ilyen tipusú filmeket szeretnénk megjelentettni..."
Na álljunk meg egy picit.
Miért, a 8 nő milyen film? Nem ilyen tipusú? Több mint harmincezren látták moziban, az Áment ellenben körülbelül fele ennyien. Talán esztétikai különbség van a két film között?
De visszatérve a Beckham-hez is: sokkal kevesebben látták például az "O"-t, azt mégis kiadták DVD-n.
Nem értem a logikátokat.

P.S.: Ezt nem tudtam kihagyni, nagyon magas labda volt...
0
2003. március 4., kedd 13:37
Kedves Mondragon,

Ebben a beszélgetésben szerintem egyikünk sem tudja meggyőzni a másikat (és ez nem is baj). Szerintem nem lehet összehasonlítani a két filmet. Ha figyelemmel kíséred az egyesült Államokbeli toplistákat, akkor megfigyelheted, hogy ez a film nem igazán tartozott azok közé a filmek közé, amelyek bombaként robbantak be. Az indulás hetén (2002. április) a 20. helyen nyitott (nem túl komoly bevétellel), kevés mozi játszotta  és még az idei évben is fenn volt a listán összességében olyan bevételi eredménnyel, amelyeket csak a legnagyobb filmek tudnak produkálni (a Beckhamra nem tudom milyen átlag fog kijönni, mivel csak ebben a hónapban fogják bemutatni az USA-ban). Ezt csak azért mondom, mert látva ezeket az adatokat úgy gondolom, hogy kint sem a marketing vagy a PR vitte a filmet, hanem a közönség szájpropagandája (hozzáteszem, hogy ezek csak az én elképzeléseim). Elhiheted, hogy a magyarországi újságíróknak is érdekesebb egy olyan filmmel foglalkozni, ami bizonyos szempontokból eltér a többi filmtől. Nem is beszélve arról, hogy egy olyan film, ami az USA-ban ekkora bevételre tett szert várhatóan a világ többi országában is jól fog működni, azaz érdemesebb sokkal több pénzt költeni marketingre,...stb. Az angliai piacot semmiképpen sem említeném egy lapon az amerikaival. Számos példa utal arra, hogy az angol toplistás filmeket itthon messze nem vetítik akkora sikerrel, mint hazájában. Az egy általános tendencia, hogy minden nemzetnek, minden évben megvan a saját gyártású blockbustere (pl.: Valami Amerika). Egy utolsó példa: a Manitu bocskora Németországban az év egyik legnagyobb sikere volt. Itthon a Best Holywood forgalmazta és mindent megtett azért, hogy a film sikeres legyen (TV, rádió, PR,...stb) és mégis a film hatalmas bukott, pedig nem egy emberrel beszéltem, akinek nagyon tetszett.

"Erre csak azt tudom mondani: alig várom hogy lejárjon nálatok a film forgalmazási joga és utána megvegye egy olyan kiadó, amelyik hajlandó kiadni DVD-n. "  A filmes vásárokon nem kellett ölre mennünk a többi forgalmazóval a Beckham forgalmazási jogaiért (ami talán azt is jelentheti, hogy más kiadó még a magyarországi forgalmazásban sem látott fantáziát).

Egy dolgot azért igérhetek: ha van rá mód, hogy ezt a filmet vagy bármelyik más VCD-s filmünket megjelentethettünk DVD-n, akkor élni fogunk a lehetőséggel.
0
2003. március 4., kedd 13:03
Mann, azt hiszem, nem ismered igazán a hazai forg. helyzetet, ha úgy gondolod, hogy Tom Hanks és Rita Wilson mint producerek (!) csábították be a népet a moziba. Arról nem is beszélve, hogy a hazai reklámkampány egyáltalán nem is rájuk épült.
Szóval a BpFilm válasza számomra akkor már sokkal kielégítőbb volt, főként, hogy elismerik, részben ők is hibáztak. Pedig az esetleges árukapcsolásban rejő lehetőségekre (foci, ugyebár...) még ki sem tértem :-)
0
2003. március 4., kedd 11:09
Kedves Bufi!

Pedig. azt hittem, már nem fogok hozzászólni ehhez a témához.
Abban nem értünk egyet, hogy a Bazi nagy és a Becham két teljesen más típusú vígjáték. Ez csúsztatás. Mindemellett megértem, hogy a mozisokon (is) múlt, hogy ez nem lett siker, de valószínűleg azért nem voltak hajlandóak vetíteni, mert rosszul kommunikáltátok a filmet. Az InterCom a Bazi nagyot már hónapokkal a premier előtt ezerrel, sőt néha már agresszíven nyomta sajtóban, reklámban. Tehát amikor eljött a premier, a megcélzott közönség tudta miröl van szó. Pontosan tudta, hogy ez egy amerikai független film, amely - meglepetésre - "bazi nagy" sikereket ért el a tengerentúlon. Tehát látni akarta.
Lehet, hogy a Beckham esetében kiplakátoltátok az egész várost, de az édeskevés egy olyan film eladásához, maelyben nem játszanak gigasztárok. Mivel egy KOMMERSZ filmről van szó, nyomatni kellett volna, hogy ez bizony Angliában az év egyik legnagyobb sikere volt, hasonlóan mint az USA-ban a Bazi nagy. Vagy lehetett volna a bulvárlapok felé olyan híreket küldeni, hogy "lesz-e a filmben Beckham vagy sem, a foci és az angol lányok" - ahogy azt a többi forgalmazónál szokás. Ezek - sajnos - mapapság sokkal fontosabbak, mint egy plakát. Igy maradt az öt kópia és a teljes érdektelenség.

"Ezt a VCD dolgot meg csak azzal tudom zárni, hogy a Beckham esetében nem a VCD vette el a lehetőségét annak, hogy DVD készülhessen belőle. Ha nincsen VCD, akkor csak VHS jelenhetne meg."
Erre csak azt tudom mondani: alig várom hogy lejárjon nálatok a film forgalmazási joga és utána megvegye egy olyan kiadó, amelyik hajlandó kiadni DVD-n.
0
2003. március 4., kedd 10:06
Köszönöm az igazán jó hírt, akkor az Euróimat másra tartalékolom...! :-)
0
2003. március 4., kedd 10:05
Köszönöm az igazán jó hírt, akkor az Euróimat másra tartalékolom...! :-)
0
2003. március 4., kedd 9:59
Kedves GG,

Mindkét film lesz DVD-n. A kölcsönzőkben várhatóan májusban. VCD-n nem az ilyen tipusú filmeket szeretnénk megjelentettni...
0
2003. március 4., kedd 9:57
Kedves Geco,

Én nem hasonlítanám össze a két filmet. A Bazi nagy görög lagzi egy teljesen más tipusú vígjáték, teljesen más forgalmazási értékekkel.Nagyon hosszú vitába kezdhetnénk, kezdve attól, hogy egy film moziba való bejutásához aktívan közreműködnek a mozisok is, azaz mielőtt bemutatnánk egy filmet, egy úgynevezett információs vetítésen lejátszuk a mozik vezetőinek. Ezen a vetítésen dől el, hogy melyik mozi veszi fel a filmet. Miután a multiplexes mozik nem voltak hajlandóak felvenni a filmet, ezért lett a Beckham öt kópiás (a bazi nagy 20 kópiás film volt). Azzal egyetértek, hogy nem éppen előnyös a film szempontjából a címváltozás és lehet, hogy a tralerek sem voltak időben kinnt.
Ezt a VCD dolgot meg csak azzal tudom zárni, hogy a Beckham esetében nem a VCD vette el a lehetőségét annak, hogy DVD készülhessen belőle. Ha  nincsen VCD, akkor csak VHS jelenhetne meg.
0
2003. március 4., kedd 1:48
Geco : azért én nem hoznám fel a Bazi nagy.. -t akinek az egyik producere a félgörög Rita Wilson aka Mrs. Tom Hanks a másik Mr. Tom Hanks, aki mellesleg hozta a kis cégét is (Playtone). :)
0
2003. március 3., hétfő 22:51
Kedves BPFilm!
Két film DVD-n történő megjelenése után érdeklődnék:
- Amen.
- Monster's Ball
Mivel egyk film sem a kommersz kategóriába tartozik, így várható, hogy ezeknél is marad az újra "felfedezett" VCD formátum? Szomorú lenne. Németországban egy hónapon belül mindkét film megjelenik DVD-n, szépszámú extrával. Bízom benne, hogy nem kell rájuk eurót költenem...
0
2003. március 3., hétfő 21:35
Azt nem lehetne, hogy eredeti hangal magyar felirattal is megjelenjenek VCD-k?
Talán ha ez videon működik itt is.Remélem elég konstruktív voltam. :)

0
2003. március 3., hétfő 21:21
Kedves Budapest Film!

Amit a Beckhammel kapcsolatban leírtatok, azért egy picit sántít. Vegyük például a Bazi nagy görög lagzit: nyugodtan párhuzamba hozhatjuk a Beckhammel, ugyanúgy kommersz vígjáték, noname színészekkel, következésképpen a nulláról indul, mégis megtalálta a közönségét. Csak éppen az InterCom azáltal, hogy erőszakosan nyomatja a mozijaiban a filmjeit és ütőképes reklámkampányt folytat, el tudta adni a filmjét...
Azt mondod, futott multiplexekben, én ezzel vitába szállnék: ezek száma teljesen elenyésző volt. Azt mondod, a művész mozikban siker volt: valóban, mert a multiplexekből villámgyorsan eltűnt, csak artban maradt meg a film. Tényleg tele volt a város plakátozva a filmmel, ezt tanúsíthatom, biztos sokba került, csakhogy ez édeskevés. Trailerek szinte egyáltalán nem mentek a filmből, vagy ha igen, azokat is későn kezdétek el nyomatni. Meg aztán azt se feledjük, hogy az utolsó pillanatban megváltozott a film magyar címe, így a havilapok (egyébként igen pozitív) kritikái mind az előző címmel jelentek meg.
Ami engem illet, szeretem a filmet, de VCD-ért egy fillért nem adnék. Eddig gyűjteményem csak és kizárólag eredeti DVD-kből állt, de azt hiszem, részben kénytelen leszek beújítani az írott vagy hamis DVD-ket - azok is kijönnek annyiból, mint egy "gyári" VCD, csak éppen jóval magasabb színvonalat képviselnek.
0
2003. március 3., hétfő 20:40
Az én véleményem az, hogy a VCD és az SVCD (nem tudom pontosan, hogy melyiket használja majd a BPF) sokkal jobb mínőség, mint a VHS  és tartósabb is. Mágnesesség, hőingások, idő sokkal jobban rongálja a szallagot, mint a lemezt. (Mellesleg a Macskafogó VCD-m képe veri a DVD-t).
A másik sajnálatos dolog, hogy az a nagy réteg, aki kb az utolsó 6 hónapban vásárolt (kapott, cserélt) DVD-lejátszót akciós áron (kb 20-30.000ft-ért) nem értékeli a DVD előnyeit (kép-hangminőség), mert az 50cm monó tv-n úgysem látszik, azon a "szett"-en egy szélesvásznú kép már zavaró lehet, pláne rákoncentrálni a kis feliratokra.
Nekem kb 50 filmem van SVCD-n, mert van egy csomó kedvencem, amit nem adtak ki itthon DVD-n. Szerencsére azért ez a szám az elmúlt évekeben csökkent, de még mindig ez a legjobb archiválási módszer a magyar DVD kiadásig.
0
2003. március 3., hétfő 20:21
Kedves Decreto!

Én személy szerint nagyon sajnálom, hogy az elképzelésünk ilyen negatív visszhangot váltott ki. Az alapelképzelés: olyan filmeket amiket nem tudunk DVD formátumban kiadni, azokat adjuk ki VCD-n. Szerintem nem DVD egy Beta Sp master (4/3) és egy SRD angol- és magyar hang. Szerintem sem neked, sem a többi filmrajongónak nem az a DVD. A te érved egy a sok közül (és ezt nem bántásnak szánom). Egyszerűen lehetettlen megfelelni mindenkinek. Gondolj csak bele, hogy milyen iszonyatos kritikát kapnak azok a kiadók, akik 4/3-as képpel és SRD hanggal adnak ki lemezeiket. Te azt mondod hogy, "Egy csupasz lemez tökéletes képpel és eredeti hanggal nekem már megfelel". Szerinted erre a többiek mit fognak mondani? Bármibe fogadok, hogyha nem jött volna ez a VCD-s dolog és kihozunk ilyen DVD-ket:" a Budapest Film egyre igénytelenebb lemezeket hoz ki" vagy " ... ennyi erővel akár VCD-n vagy S-VCD-n is kihozhatták volna", "... gyerekek én inkább megrendelem Ausztráliából"...stb.
Ennek a formátumnak nem kell piacot építeni. Ha lesz létjogosultsága, akkor kiépíti magának, hanem nem lesz, akkor nem építi ki magának a piacot. Abban biztos lehetsz, hogy ezek mellett az árak mellett egy kiadó sem fog marketingre költeni.
0
2003. március 3., hétfő 19:41
"Ismerve a fórumosokat, egy ilyen kiadás után megnézhetnénk magunkat :-)"
Valószínűleg még azzal is jobban jártatok volna, mint amit ezért a VCD-dologért itt kaptok :-(

Engem személy szerint nem nagyon érdekelnek az extrák. Egy csupasz lemez tökéletes képpel és eredeti hanggal nekem már megfelel. Sőt, kifejezetten utálom, amikor a kiadók az extrákra hivatkoznak a magasabb ár kapcsán.

Ami számomra a legaggasztóbb ebben a VCD-fiaskóban, az az, hogy a VCD-nek - mivel itthon "új" formátumnak számít - be kell vezetni, ki kell építeni a piacot, vagyis számomra egyértelmű, hogy itt egy hosszútávú dologról van szó. Vagy tévedek? Mire megjelenik a HD-DVD, Magyarországon a VCD virágkorát fogja élni.
0
2003. március 3., hétfő 12:18
Köszi
0
2003. március 3., hétfő 11:53
Szia Lóbelt!

A T2-ről mi sem tudunk sajnos többet, mint más kiadók. Egyelőre nincsen nálunk.

A Csavard be mint Beckham sajnos nem lesz DVD-n, csak VCD formátumban.

Üdv :-)
0
2003. március 3., hétfő 11:48
Kedves Mondragon!

Nagyon sajnálom, hogy a VCD formátum lesújtó hírként érintett. Elhiheted, hogy nem ez volt a cél.
Lehet, hogy igazad van és félreforgalmazta a Budapest Film a szóban forgó filmet, de van néhány olyan dolog ami talán mégsem ezt igazolja: a film ugyan art besorolást kapott, mégis ugyanolyan kampánya volt, amilyet egy kommersz kategóriába sorolható film szokott kapni (kültéri plakátkampány, rádioszpotok, újsághírdetések...stb). A filmet vetítette multi és art mozi egyaránt. A multiban nem volt túl sok ideje, mivel a nézők számára majdhogynem érdektelen volt a film. A művész hálozatban elég jól működik.
A filmk VHS megjelenése (és itt értem a videótékákat) sem volt túlzottan sikeres (a tékások köztudottan a kommersz piacot képviselik). A visszajelzések alapján sem tartozik a legkeresetebb filmek közé, azaz a szájpropagandája sem annyira jó. A Budapest Filmnél nagyon szeretjük ezt a filmet és szerettük volna, hogy sikeres legyen. Visszajelzések alapján nagyon sokan vannak, akik örülnek annak, hogyha DVD nem lesz, akkor legalább VCD-n megvehetik maguknak.
0
2003. március 3., hétfő 11:10
Kedves Mucsudiszno!

1 . Teljesen jogos lenne a felvetésed abban az esetben, hogy csak és kizárólag olyan költségek merülnének fel,magyarországhoz köthetőek. A legmagasabb költség az az EREDETI JOGTULAJDONOS felé merül fel. Egy konkrét példa: Amennyiben egy olyan szinvonalú DVD kiadást szeretnénk megjelentettni, mint amilyen a BEND IT LIKE BECKHAM angol verziója volt, akkor kb. a jogdíj háromszorosát kellene kifizetni csak az anyagokra. Csak utána kezdhetnénk el azokat a munkafolyamatokat amelyekhez a magyarországi alvállakozók is kapcsolódnak.
"Nem volna tehát egyszerűbb, és fejlettebb színt a szerényebb filmeket szerényebb DVD-n kiadni extrák nélkül, esetleg eredeti hang nélkül, ugyanolyan speckókkal, mint a VCD-t, csupán jobb képminőségben?"
Ismerve a fórumosokat, egy ilyen kiadás után megnézhetnénk magunkat :-)
Nem beszélve arról, hogy még így sem lehetne azonos fogyasztói árkategóriában a két hordozó, mivel az előállítási áruk sem azonos.
A VHS vs. VCD tervünknél nem azt a réteget akarjuk megcélozni, akinek csak VHS lejátszója van. Itt azokra a vásárlókra gondoltunk aki rendelkezik DVD lejátszóval és VHS lejátszóval egyaránt, nem rendelkezik annyi tőkével, hogy folyamatosan "tölteni" tudja a DVD lejátszóját lemezekkel, ezért ikább VHS-t venne. Ennek a rétegnek kínálunk alternatívát: VHS helyett VCD. Az SVHS fel sem merült bennünk, mivel eleve a nyersanyag a többszöröse a VHS-nek és a gépapparátus amivel megfeleő minőségben lehet ilyen jellegű felvételt készíteni, ugyancsak a többszöröse a hagyományos gépeknek.  
Azt meg végképp nem gondoljuk, hogy a többszörösét fogjuk ezeknek a filmeknek a VCD formátumából, de nem is ez a cél.
0