Keresés

A DVD-zés, mint gyűjtőszenvedély

2007. május 20., vasárnap 23:38
Elősször is télleg jó a topic...na nem benyalásként:-P
Jó így olasgatni ki-hogy van vele,tudjátok,kinek a pap-kinek a papné...
Tanulóként még családban élek,nem fizetésből gazdálkodoöm,ez eléggé megnehezíti a DVD gyűjtést.Minenesetre DVD lejátszó ha jól emlékszem kábé 6 éve van a háztartásban..vagyis pontosan nem tudom,onnan következtettem ki,hogy első DVD-m a Bridget Jones naplója,ami 2001-ben jelent meg az X-press szerint...
Naszóval ez volt az első DVD-m,és ez is maradt egy ideig.Le kell szögeznem hogy én nem tartom DVDgyűjtőnek magam,mert csak azért nem veszek meg filmeket,mert mások szerint alap,vagy jó kiadású.Ígyhát én inkább filmbarátként nézek magamra,mint mániákus gyűjtőként.
Tehát 2001-óta van lejátszóm,de a dvd-k száma akkormég csak karácsonyok,szülinapok alkalmával emelkedett eggyel-eggyel.Aztán bejöttek az olcsóbb filmek(ami még nem 999 ft-ot jelentette),az újságmellékletek,és kezdett gyarapodni a címek száma.Ilyen újságmellékleteknél gondolok a Zsoldoskatonára,Az Inváziumra vagy a SMB-ra.
A következő szint az nemrég következett be,kábé egy éve.Szóval az utóbbi időben egyre gyakrabban vásárolok,egyre többet meg egyre jobbat....bár a régi szotyi-filmeket még mindig nem dobtam ki,úgy vagyok vele unalmas perceimben még mindig inkább jobb ha beteszek egyet és megnézem,minthogy csak azért kidobjam mert mások fikázzák.
És ezzel el is érkeztünk DVD-gyűjtési (?) elvemhez.Merthogy ugye azis van:-)
Szóval mint már mondtam,én úgy vagyok vele hogy magamnak gyűjtök nem rokonoknak,szomszédnak,fórumozónak.Így hát ha tetszik egy film,nagy magasságból teszek rá hogy a nagyközönség hogy van vele,megveszem.Ez vonatkozik a 999 ft-os filmekre is.Bár régen elég sokszor válogattam belőlük,mostanában nem nagyon érdekelnek,de ha találok köztük egy nekem tetsző filmet,azt megveszem,mert mint mondtam,nekem tetszik.
A drágább filmekkel megint más a helyzet.Legtöbb esetben várok hogy lejjebb menjen az ára,mertúgy vagyok vele hogy inkább nem lesz nagy az arcom félévig,hogy nekem már mióta megvan,minthogy bukjak több ezret rajta.Ígyhát türelmesen várok inkább,mert a végeredmény végülis ugyanaz.
Olvastam hogy többeknél létezik ilyen Wanted-lista...amit énis jó ötletnek tartok,de valamiért sosem éltem vele,és valószínüleg nem is fogok.Ha bemegyek egy DVD-boltba vagy olyan helyre ahol DVD-ket árulnak,csak simán nézegetek,aztán ha látok jó filmet jó áron,vagy olyan filmet amit már rég kerestem,megveszem.
Az árakról konkrétabban...úgy vagyok vele hogy 3000-nél többet nem adok ki sima DVD-kre,csak sorozatokra vagy díszdobikra.Nemtudom miért,lehet többen ezért lenézlek,de nálam ez a határ,innentőlmár sajnálom rá...
Szóval ez vagyok én,lehet fikázni(valszeg a mániákus DVD-gyűjtők vagy "erkölcsösebbek" fognak is),de ez van...ja és még valami...nekem az volt a legsúlyosabb,amikor nemtudom pontosan hol olvastam,vagy hallottam,vagy nem is tudom,de értesültem róla valahogy hogy egy illető azért nem vette meg pofátlanul olcsón annak idején(2000 ft körül vagy ilyesmi ha jólemlékszem) a Mátrix kollekciót,mert ezzel úgy érzi árt a magyar DVD piacnak..na én itt akadtam ki és estem ki a székből
Najó,télleg ennyi voltam,végül csak száraz adatok,hogy már vállaljam is ha így megmondtam:-)
Rég nem számoltam de köbö olyan 180 filmem van,ebből 10 körüli a díszdobik száma.
0
2007. május 20., vasárnap 23:20
Még egy észrevétel... Pl. itt az Xpressen mikor nézegetem a filmeket és bevágok 1-2-t a kosaramba vagy csak a kívánságlistám közül szemezgetek... oké 990-2190 Ft-os árkategória az, ami éppen akcióban van. Olcsó is, jó is. De mikor 4-5 filmet már berakok, akkor gondolkodóba esem :) Egyáltalán van-e ennyi keretem a hónapra? Így általában (sajnos) mindig visszakerülnek a kívánságlistára... de nem lesz ez mindig így :)))
Tényleg hasonlít ez a topik az anonim alkoholisták klubjára, de meg lehet itt beszélni a gyűjteményekkel kapcsolatos lelki gondokat :) Kis lépés az embernek, nagy lépés a DVD-gyűjtőnek :)
0
2007. május 20., vasárnap 21:51
leszokóban :)
legalábbis igyekszem :)

2003 szeptembere óta tart a dolog (első dvd lejátszó), 300-350 között tartok.
én is időnként érzem a kényszert, hogy kellene venni már filmet, de fékezem magamat :)

az is igaz, hogy itt az xpressen is lemondtam az utóbbi időben rendelésem alatt levő filmeket(bocsánat), de aztán most olyan havi 1-2 filmre korlátozom (asszem :-) ) a beszerzések számát.
múltkor kisértésbe estem, hogy csak azért megvegyem a cápát mert digipakkost és jubileumi kiadás, meg csak 3.000.-, és hogy ott legyen a polcomon.aztán kihagytam.

0
2007. május 20., vasárnap 21:46
Ja, az amaray-es filmeknél pedig gyártó szerinti sorrendben vannak. Legtöbb filmem Warneres, összesen 26 db :)
0
2007. május 20., vasárnap 21:46
Pont most rendeztem át a filmeket, egyik polcrész a díszdobozok, digipackok és papírtokos filmek birodalma, két másik az amaray tokos filmeké, a vitrinben a gyengébb filmjeim vannak, aztán 4 díszdobozom a tévé mellett, egy dohányzó asztalkán :) Ezek a Schindler, a Mátrix gyűjtemény, a Ryan díszdoboz, és a régi SW trilógia lennének =)
0
2007. május 20., vasárnap 21:39
A gyűjtőszenvedély érdekes dolog, én még  93ban kezdtem filmzene albumokkal, melyek gyűjtéséről úgy  4 éve tértem át dvd-re, azóta kb 250 filmem van.
Az ember tényleg hihetetlen pénzt el tud költeni, ami pedig a legfurcsább, hogy ebben keményen benne van a birtoklási vágy, hiszen pl ha valakinek van 8-900 filmje az nekem sose fogja bemesélni, hogy mindegyik kell neki. Egyszerűen gyűjti és kész. Én is szeretem a lemezeimet, de különösebb szívfájdalom nélkül ki tudnék szórni vagy 40-50 filmet amit sosem fogok mégegyszer megnézni.
Szóval ez nem feltétlen szól a kedvenc filmek begyűjtéséről, ez egy hobbi amit könnyű megszeretni és nagyon nehéz abbahagyni. Csak akkor lehet szünetetltetni ha nincs pénz, vagy fontosabb dologra kell.
Én most pl vettem telefont, így a hónapban már nem lesz film. :)
0
2007. május 20., vasárnap 21:31
Ez a topik kicsit olyan mint az anonim alkoholisták gyűlése. :-)
Első lépésként a gyógyulás érdekében hangosan ki kell mondani: Igen én praedo dvd gyűjtő vagyok!
1999 novemberében buszra váráskor, hogy elüssem az időt bementem egy újságoshoz és leemeltem a polcról a Home Entertainment (Házimozi)magazin-akkor még nem tudtam-első számát és elkapott az amit abban a számban olvastam.
És innentől valahogy nem volt megállás minden számot megvettem... :-)
Az első dvd-m is a magazin melléklete volt. Az első lejátszóm (JVC) amit akkoriban HITELRE!!! vettem és fapados volt (érsd: az eredeti dvd, az eredeti cd-n kívül semmit nem tudott lejátszani)és majd 100.000 pénzbe került. Így utólag mulatságos, hogy ma már a legolcsóbb is letudja játszani még a söralátétet is. Az első boltban vett filmem az akkor oly népszerű (és még ma is) Mátrix dvd volt. Eleinte mellékletként adott filmeket gyűjtöttem (az árak) és csak néha vettem teljes árú filmeket. Ma már 300 felett van a dvd-im száma és ha nem ajándékoznék el megunt filmeket akkor talán már az 500-on is túllennék. Sajnos mellékletes filmeket ma már nem éri meg megvenni (ezek a kiadványok az idő előre haladtával egyre igénytelenebbek lettek).
Manapság leginkább rendelem a filmeket abból is a 3-4 ezer forintos árkategóriába esőket, ezek szerintem mind árban mind kivitelben megfelelőek (a legtöbb esetben). A polc rendezésről meg annyit, hogy volt már olyan, hogy egy hétvégén kétszer is átrendeztem (de nem tudnám megmondani, hogy miért...).
0
2007. május 20., vasárnap 19:52
Kicsit visszaugrok az időben:6.osztályos koromban meghoztuk Bécsből az első videónkat; el is kezdtek gyűlni a jó kis hangalámondásos filmek! :-D Azután a kilencvenes évek elején megjelentek a tékák és addig soha nem látott minőségben és szinkronizálva gyűltek tovább a filmek. 1997-re kb. 700 db videókazettám gyűlt össze - a végén már csak BASF kazikat vettem, mert azokban chromedioxidos szalag volt és a képminőségük sokkal szebb volt; nem is beszélve a HG, SHG típusokról - ekkor már két hi-fi sztereó Sony gépem volt. A kazetták gerincén angolul a cím, speciális átlátszó ragasztószalaggal leragasztva - az ujjlenyomatok, maszatolások elkerülése érdekében. A tok tetejére pedig a kisebb matricán magyarul a cím és óra/percben feltűntetve a játékidő - ezek pontosak voltak, nem úgy, mint a gyári videókazik tokjain szereplő idők! Elsőnek kaptam meg a tékából a filmeket, mindig szerdán este; csütörtökön volt a hivatalos megjelenés (InterCom), tehát én játszottam le őket először, így semmilyen hiba nem volt még a filmekben. Az utolsó százegynéhány kazimat nem is láttam; már csak az volt a lényeg, hogy a megjelenés előtt álló filmekről az adott kiadó reklámújságaiból tájékozódva a tartalmukat - ha nem ismertem - elolvasva kiválasszam azokat, amelyek tetszenek és átvegyem magamnak. Ez már nem volt egészséges és mielőtt totál belehülyültem volna, olvastam a DVD-ről:eredeti képarány, eredeti többcsatornás hang, szuper képminőség (ne felejtsük el a VHS 220-240 soros felbontását), feliratok, extrák... Ekkor döntöttem úgy, hogy eladom a videókazikat. A baráti, ismerősi körömből rengeteget megvettek, a maradékot pedig el tudtam adni egyben:újságban meghírdettem és pár napra rá jött egy fickó, aki belenézett pár kaziba és közölte, hogy kell neki az összes. A videókat is jó áron tudtam eladni, így nem volt akkora nagy a bukta! :-)
2000-ben vettem meg az első DVD-met:a négylemezes díszdobozos Alien kiadvány volt az. Mivel Fotex Records klubtag voltam, volt törzsvásárló kártyám, amire alapból 10 százalék kedvezmény volt. Havonta jöttek akciós kuponok:eleinte 1 db 30%-os, 2 db 20%-os és 3 db 10%-os; a harmincast el is lőttem a díszdobozra, ami így 30.000Ft helyett 18.900Ft-ba került! ;-) Ekkor a 20th C.F. filmek 8.500Ft-ba, a CTHE kiadványok 6.750Ft-ba kerültek, a WB filmek ára most nem ugrik be. Azután lassan-lassan megszűntek a kuponok, más akciók jöttek, különböző kedvezményekkel; új kiadók bukkantak fel... Közel negyven-ötven filmem volt, díszdobozos, digipack-os kiadások, a TELJES Kinowelt sor, amikor - sajnos - úgy gondoltam, hogy mégsem akarok DVD-ket gyűjteni; talán az is közrejátszott, hogy lejátszóm még egyáltalán nem volt. Így hát el is adtam az összeset... :-(  Később, 2002 év végén (09.06.-án) indult újra útnak a gyűjtőszenvedélyem:Star Wars I. - Baljós árnyak és pár Columbia/TriStar Home Entertainment film (Godzilla, Drakula, Hook, Tremors, Jumanji, Zorro álarca, Az utolsó akcióhős, Jackie Chan:Az elveszett zsaru; 4.990Ft-os áron, ebből jött még le a tíz százalék); ekkor már DVD-játékosom is volt. Az összes blokk eltéve, sorszámozva:hogy ez minek, a mai napig nem értem! ;-) Mára szerintem közel hatszáz filmem/kiadásom van, ez ugye durván négy és fél év termése. Egyszer összeszámoltam és mivel CD-ket is gyűjtök, egy bizonyos összeget elérve abbahagytam a számolást. :-( Próbálok céltudatosan vásárolni; ez mondjuk CD-knél könnyebb:egy kedvenc előadótól begyűjtök mindent, amit lehet. Vettem már én is 990Ft-ért filmeket, de ott az adott film a lényeg, nem az ár. Viszont fizettem már CD-ért 70 eurót is. A szinkron nem érdekel:nem azért, mert majmolom az angolt, hanem mert az eredeti hanggal semmi nem ér fel! Egyszerűen nem tudja visszaadni a film atmoszféráját - már ha ugyan van neki! ;-)
Nem iszom alkoholt, nem dohányzom=>rühellem a füstös szórakozóhelyeket, így ezekre a dolgokra nem dobok ki feleslegesen pénzt. Mindig befizetem időben a számlákat - ez az első dolog; mindig tele a hűtő, szerintem nem szenvedünk semmiben hiányt. Ha sürgősen kell valamilyen új ruha, cipő, bármi, akkor azt megvesszük. Van némi spórolt pénzünk - ezt főleg az én kis Asszonykámnak köszönhetjük, mert Ő igen jól be tudja osztani a pénzt. Ami marad, az megy DVD-re. :-))))
Kell valamilyen hobby, mert másképpen nem lehet túlélni. Az mindegy, hogy mi az:van, aki bélyeget, kisautókat, vonatokat, könyveket, stb. gyűjt; a lényeg, hogy az ember örömét lelje benne és ne másszon (nagyon) a társa, felesége, férje, testvére(i), szülei, nagyszülei, stb. agyára!
0
2007. május 20., vasárnap 19:35
Örülök a hozzászólásoknak. Egy picit megnyugodtam, mert már azt hittem esetleg én csinálok valamit rosszul.
Én 2001 márciusa óta gyűjtök DVD-t egész pontosan, onnan tudom, hogy a Tolvajtempó első kiadása volt az én első filmem :)
Az én módszereim:
Először is, nem vagyok még kenyérkereső, így többnyire kapom a pénzt, illetve üzletelek vaterán: költözéskor sok olyan dolog került elő, amire nekem nincs szükségem, de másnak jól jöhet.
Általában a legtöbb pénzt bulikra költöm (mint a legtöbb ember), a második a DVD-zés, mint hobbi. Én is ezt tartom az egyik legjobb hobbinak, mert nincsenek káros mellékhatásai és valóban szórakoztat, örömet okoz.
A DVD vásárlásról:
Gyerekek, én már előre félek a Karácsonyi akcióktól... azt hiszem most fogok elkezdeni gyűjteni rá :) Persze még a nyárra is kell a muníció.
Általában ellátogatok egy-egy multiba körülnézni. Ilyenkor nem biztos, hogy vásárolok is, de ha látok egy régóta nem látott, de szeretett filmet, akkor érzem, hogy azt be kell szerezni. Van nekem is ilyen wanted listám, most éppen A tűzben edzett férfire edzek. Az a baj a wanted listával, hogy tényleg bővül... jelenleg nekem most kb. 50-60 olyan film van az xpresses kívánságlistámon, amit szeretnék megvenni mindenféleképpen. Ez persze csak idő kérdése. A legtöbbet barátnőmmel szoktam DVD-zni, mikor itt van nálam, mert egyébként nincs rá nagyon időm, de jobb ketten nézni egy filmet, mint egyedül... bár olykor egyedül is nagyon jó :)
Mikor kiszúrok egy filmet, általában végigolvasom a filmmel kapcsolatos hozzászólásokat és kb. 5-6-szor gondolom meg, hogy megveszem-e. Ez azért jó, mert kicsit redukálja az embert, másrészt tényleg nem kerül akkor a kosaramba vagy virtuális kosaramba olyan film, ami tulajdonképpen csak érdektelen.
A Karácsonyi akció azért is volt fájdalmas számomra, mert igazából nem tudtam magam igazából kiélni :) Ajándékvásárlás családtagoknak, szilveszteri bulikra való készülődés... bonyolult. De végülis sikerült megszereznem két szuper kiadványt jó áron anno: Terminátor 2 és Halálos fegyver doboz.
Amikor elkap a vásárlási vágy: jól emlékszem, a Múmia díszdobozzal kapcsolatos... ugye megvehettem volna 6990-ért anno, meg mindenki ájuldozott, hogy milyen szép, stb. De ott volt a fejemben az a pici gondolat, hogy hé, én annyira nem is szeretem ezeket a filmeket, hogy meg is vegyem őket... de sokat gondolkoztam a dolgon, még akkor is, mikor visszament az ára 8990-re... végül úgy döntöttem, hogy nem kell.
Szoktam vásárolni látatlanba is: most például a Batman 1. kötetet vettem 1990-ért. De megérte, mert tényleg jó kiadvány. Látatlanba azért rossz vásárolni, mert olyan, mint a zsákbamacska. Talán 2-3 film van, amit megbántam, hogy megvettem.
Ami aggasztott, kb. 2-3 hónappal ezelőtt, hogy elég sok filmet vettem akkor. Mindegyik wantedos volt, de sokat költöttem és akkor döntöttem úgy, hogy egy ideig nem vásárolok. A Batman 1. kötettel meg is szegtem, mert azóta ez volt az első vásárlásom. De tudom, hogy jövőhéten nem vásárolok.
Szerencsére eddig olyan gyűjteményem van úgy érzem, hogy minden filmhez köthető valamilyen élmény, emlék. Mint a Pop, csajok, satöbbi c. filmben, lehet, hogy én is életrajzi sorrendbe rakom őket :)
Ti milyen gyakran szoktátok rendezgetni a polcokon a filmeket?:) Én átlag 3 havonta :)
0
2007. május 20., vasárnap 17:59
Olyan mint a gépszíj, ha elkap véged van:)! Az már durva mikor elköltöd a koszt pénzt vagy kölcsön kérsz filmre, na itt a határ szerintem, sajnos tapasztalatból beszélek. De remélem sikerült nekem is gyógyultan távozni ebből a betegségből. Üdv Arzo:) Várom a e-mail-ed.
0
2007. május 20., vasárnap 17:42
Ez egy jó kis topic lesz már látom. Mindenki megnyilatkozik, mi motiválja, hajtja a filmgyűjtésre, sok esetben csak a birtoklásra… Ez utóbbi hibájába én is beleestem párszor, de már gyógyulok :))
Szóval én már a videokazettákat is gyűjtöttem régen, bár azt nem ilyen mértékben. A filmszeretet már akkor is megvolt, de valahogy tudni lehetett, hogy nem lesz maradandóan időtálló a szalag, a minőség. És akkor jött a DVD. Pontosan 2002. novemberében vettem az első filmemet, ez a Gladiátor duplalemezes változata volt. Az évek során mindig változott a gyűjtés miértje, motivációja és változott valamelyest az én ízlésvilágom is. Kezdetben csak a hozzám nagyon közelálló filmek kerültek a polcra, majd az árak csökkenésével „higult“ a lista. Közel 5 év gyűjtés után úgy érzem egy bizonyos lista végére értem, minden filmet sikerült beszereznem (talán 3-4 kivételével és a kiadatlanok), amit szerettem volna. Ez pillanatnyilag 850 filmet jelent, közel 1100 korongon, ha az extra lemezeket is számolom. Ez tűnhet soknak is, de széles körű az érdeklődésem. Ráadásul volt már több is, csak én is nekiálltam szelektálni.
Sok alkotás van, melyet mikor leülök újra megnézni, az újdonság hatásával van rám, annyira csak a kerettörténet maradt meg, annak ellenére, hogy tetszett a film (??). Volt időszak, mikor én is beleestem abba a hibába, hogy csak a birtoklási vágy ragadjon magával, de leültem beszélgetni magammal. Most éppen azon igyekszem, hogy azokat a filmeket, melyek igazán tetszenek, méltó tálalásban, minőségben szerezzem be. Sajnos külföldi beszerzésből, de itt nem akarok belemenni az itthoni kiadások milyenségének, miértjébe… Volt olyan eset is, mikor már 20-30 „nézetlen“ film sorakozott a tv mellett. Most már csak azért, hogy a polcon legyen egy kiadvány, nem szerzem be, óvatosabban bánok az új megjelenésekkel is, előszőr mozi, téka.
Ezek után kijelenthetem magamról, igenis szenvedélyes gyűjtő vagyok, olyan, aki azért néha felülbírálja önmagát és megmarad a saját maga állította határain, korlátain belül. Persze szerintem igazi szenvedély nélkül nem lehet semmit gyűjteni, csak meg kell találni magunkban (mint ahogy már többen is írták) az egészséges mértéket. Gondolok itt arra, hogy családi, anyagi, időráfordítás viszonylatban ne okozzon problémát.
És mindemellett nem ítélem el azt sem, aki csak azért tesz szert egy DVD-re, mert ‚ritkaság‘. Hiszen pl. a bélyeggyűjtő sem csak olyat tesz az albumába, aminek tetszik a grafikája…
0
2007. május 20., vasárnap 17:39
Tudom, hogy megérné, de milyen élethű már, amikor a filmben is dohányoznak s én is, 3D hatás :) Egyébiránt tökre igazad van, de még nem tudtam elhatározni magam. Jézusom, mikor kiszámoltam mennyit költöttem Cinema-ra, meg cigire, olyan összeg jött ki, melyből már dupla ennyi filmem lehetne, s anyám is mondta már, inkább adna többet havi zsebpénzből ha dvd-re költenék, szóval gondolkodóba estem, mindenesetre napi egy doboznál már nem szívok többet, így csökken a fejadag számom szép lassan.
0
2007. május 20., vasárnap 17:31
Én kb. 1,5 éve gyűjtögetek, 63 darab filmem van, az első hónapokban sok szart vettem, akár látatlanban, manapság már inkább havonta négyet ötöt veszek, (jelenleg a Szabadság szerelem volt az utolsó, előtte Taxisofőr + Texasl láncfűrészes mészárlás) ráadásul minőség került szem elé, normális hang+kép, extrák mennyisége, csomagolás fajtája.
0
2007. május 20., vasárnap 17:18
Picard!Tudom hogy semmi közöm hozzá,de én amióta letettem a cigit heti 3500 ft-ot megspórolok vagyis havonta 15 rugót kb.Szal sztem megéri letenni a cigit!
0
2007. május 20., vasárnap 17:08
Én pedig már kezdek beteges lenni: 2000-ben vettem az első lejátszómat, azóta keményen nézem a megjelenéseket, de akkoriba max. havi 1 filmre futotta, legutolsó Fulci díszdobi volt a köv. pedig a Re-Animátor díszdoboz lesz remélem. 521db van eddig a polcaimon.
0
2007. május 20., vasárnap 16:25
Nagyon jónak tartom a topic témáját. Én kb 1-1,5 éve gyűjtöm a dvd-ket, kb ekkor kezdett számomra is elérhető áron piacra kerülni pár számomra kötelező darab. Valamennyivel 100 fölött járok, wanted-listám nekem is van, de inkább valahol a fejemben :)

Van még jópár már létező film, amit idővel szeretnék birtokolni, meg gondolom lesz is még pár új. Hobbynak meg szerintem ez még bőven belefér, s ha tud mértéket tartani az ember, aki nem számít olyan költségesnek.
0
2007. május 20., vasárnap 16:16
Nekem 4 éve van dvd lejátszóm, és két éve gyűjtök dvd-ket. Ezalatt a két év alatt már 204 darabnál járok, és sajnálatomra van pár olyan filmem amit legszívesebben kidobnék, vagy odaadnék valakinek, mert annyira hülye voltam még az elején, hogy minden szir-szart bedobtam a kosárba. Mostmár inkább ott állok a dvd-k előtt egy óráig, aztán üres kézzel jövök haza, minthogy akár 1000 forintot kidobjak valami olyan filmre ami nem is kell nekem.
A gyűjtőszenvedély nálam is hatalmas méreteket öltött, nincs olyan hét amikor ne vennék valami filmet, csak azért, hogy arra a pár napra amíg a következő dvd meg nem lesz, boldogabb legyek. De még mindig jobb mintha drogra, piára, vagy cigire költeném a dvdkre félretett pénzegységet, úgy hiszem.
Ha dvd-t veszek próbálok a minőségre rámenni. Hogyha látok egy filmet ami jó, tetszett nekem, de túl drága a kiadás minőségéhez képest (pl. A Tégal) akkor azzal várok amíg le nem megy az ára egy olyan szintre, amin már megvenném. Hogyha látok egy díszdobozt ami tetszetős, a filmek is jók, és még csak nem is drága akkor biztos, hogy megveszem, imádok a polcom előtt állni és kézbevenni ezeket az igényes kiadványokat (Keresztapa trilógia digipack, Mátrix gyűjtemény, Alien Tetralógia stb...) :)

Egyébként meg nagyon jó ötlet volt a topic, Frederic :)
0
2007. május 20., vasárnap 16:16
Teljesen egyet értek Ciróka Úrral és Johnny-val. Ha mértékkel gyűjti be az ember a dvd-ket, akkor nagy probléma nem lehet. Ha emlékeim nem csalnak, akkor úgy 6-7 évvel ezelőtt egy kölcsön dvd lejátszóval s a Jég és föld között ill. a U-571-el állított be a bátyám. Nem sokkal később megvette az első dvd lejátszónkat s az első filmeket. Az ő gyűjtőszenvedélye kb. Az elit alakulat díszdoboz megvételével (2003-ban) be is fejeződött, ekkor kb. 20-25 filmünk volt, innen vettem át a staféta botot s 2003 nyarán vettem meg A Gyűrűk Ura 1-2 dupla lemezes kiadását és tegnap A Zongorista egy lemezes kiadásával immáron 102-re nőtt dvd filmjeim száma. Szóval három év alatt kb. 60-65 filmet vettem, sokat pedig ajándékba kaptam :) A családom s a legtöbb haverom is furcsálja, hogy csak dvd-kben és filmekben gondolkozom, de nekem ez így jó, ahogy van :) Anyuék belátták, hogy nincs más szenvedélyem a cigin s dvd-n kívül, no meg az időnkénti mozi látogatáson kívül, sokkal rosszabb is lehetne a helyzet :) Igyekszem olyan filmeket venni, amelyeket ismerek, jó ha 10-15 olyan film van, amit előzetesen nem megtekintettem volna meg. Persze időnként becsúszik egy-egy gyengébb film, de egy részről nincs szívem kritizálni senkit, ha épp ilyen filmet vesz, más részről pedig ezzel is nő a gyűjteményem száma :) A külsőségekre sem hajtok kimondottan, persze ha lehetőség adódik egy-egy jobb kiadásra, ki nem hagyom, de éppenséggel nem sorsdöntő, ha például a Gyűrű-filmek vagy a Ponyvaregény nem a legjobb kiadásban van meg. Az idei évre 150 db film a célom, ebben az évben immáron 23 db dvd-re tettem szert, tavaly viszont (hála a ballagásomnak s karácsonynak) 34 filmre, így idén ez a "rekord" is megdől :) Belegondolni is "rossz", mi lesz ha már nem iskolás, hanem dolgozó ember leszek :) Jut eszembe, jövő hónapban lesz már 6 éve, hogy folyamatosan vásárolom a Cinema magazint s eddig kb. 3 számot hagytam ki. Utólag belegondolva, szörnyű, ebbe is mennyi pénzt beleöltem, de megérte :) Ha másért nem, hát azért, mert ha vki egy adott filmből csak a szereplőre, vagy a történetre emlékszik, 1-2 perc alatt bevillan a helyes megfejtés, mégha nem is láttam az adott filmet :) egyetlen dolog miatt aggódom, hogy fogok ebből megélni :)
0
2007. május 20., vasárnap 16:06
2 hete vettem a Verdákat, előtte hónapokig semmit.Ha minden igaz, lesz még egy 2 lemezes Halj meg Máskor, ha nem, akkor semmit nem veszek.Még megvárom a visszalévő 2 havi fizetést....De pl az internetet én fizetem, szóval nem lehet minden héten, hónapban filmet venni.Johnny-nak van igaza: megállni is tudni kell. És vannak fontosabb dolgok is az életben nem csak a DVD.És szerintem a sikeres filmeket, láthatjuk majd többször kiadva. Pl. mondták hogy a JB 2 lemezeseke lfogynak utána már csak 1 disc-esek lesznek.Lesz azokból még 2 lemezes kiadás, vagy bármelyik másik filmből,csak merni kéne kiadni őket.
0
2007. május 20., vasárnap 15:59
Én kb egy éve gyűjtöm a filmeket és 141 dvdnél járok közbe csak azt veszem meg amire azt mondom hogy na ez rohadt jó film volt és ez kell a polcomra.Mégis már 141nél járok és nekem kb két hetente bövül a wanted listám...Ez annak tudható be hogy kis pöcsös korom óta szeretem a filmeket és a sok év alatt nagyon sok műfajt megszerettem!Amúgy én irtam hogy a barátnőm,na meg anyu ha meghallja a dvd szót már grimaszol!De a bnömnek elmagyaráztam a gyűjtési és birtoklási vágy meglétét minden emberben,meg hogy nekem mit jelentenek a filmek és megértett meg a pénzem is be tudom osztani szerencsére szal velem ár nincs ilyen gond,inkább anyu aki nem tudja felfogni a gyűjtő szenvedélyemet.Amúgy szerintem csak akkor ronthat meg egy emberi kapcsolatot a dvd gyűjtés ha mondjuk 0-án van az ember és akkor se tud megálljt parancsolni magának...vagy ha választani kell hogy egy ajándékot veszel a szerettednek vagy egy uj dvdt és te a dvdt választod,szal sztem a lényeg h nem ártalmas ez a gyűjtögetés csak ha nem birsz megállni mert mindig mindenben lekell állni egy kicsit,mert ha folyamatosan pörögsz akkor nem tudsz gondolkozni,és nem veszed észre az igazán fontos dolgokat.De szerintem itt mindenki tudja türtöztetni magát ha kell,bár egyszer hallottam egy srácról aki két hét alatt 60 ezret költött dvdre :P...Szal csak ésszel!
0
2007. május 20., vasárnap 15:42
Szia Fredric!

Ez az utolsó okfejtésed, miszerint 20 év múlva már 600 dvd-d lesz, nem feltétlenül igaz. Ez nem egyenes arányosság szerintem. Én abszolút zöldfülű vagyok a témában, nem is igazán nevezném magam gyűjtőnek, mert elsősorban azokat a filmeket veszem meg, amiket tényleg nagyon szeretek, szóval nem veszek meg úgy filmet, mert, pl. hűha, ez itt egy Universalos első kiadás, már nincs is forgalomban, ehh tökmindegy a címe, megveszem, mert ez ritkaság. Ezért nem adnék pl. soha egy fityinget sem egy 4 lemezes Titanic digire, vagy pl. egy Jurassic Park gyűjteményre. Teszem hozzá gyorsan, én kb. fél éve gyűjtögetek és kb. 100 filmnél tartok, úgy, hogy nagyjából 10-ről indultam. Még a kezdetekkor csináltam magamnak egy wanted listát, a kedvenc beszerzendő filmjeimről és mindegyikhez odaírtam, hogy mennyit áldoznék rá maximum. Ennek függvényében vásárolgatok. Pl. műanyagtokos filmnél a maximum 4 ezer forint és már az is sok szerintem.  
Viszont az utóbbi időben látom magamon, hogy beleugrok olyan vásárlásokba is, amit előtte nem igazán gondolok át, amit ugye a pénztárcám bán elsősorban.
Most ott tartok, hogy meígértem magamnak, hogy tényleg csak a wanted-listről fogok vásárolgatni, amennyire anyagi korlátaim engedik.
Én azt mondom, látni az alagút végét, ha van egy listád. Ha következetes vagy, szépen fogyogatnak a bejegyzések és utólag jó lesz ránézni ezekre a filmekre, hát még újranézni őket.
A multik dvd-polcai körül meg én azt mondom, inkább "átlagos" vásárlók nyüzsögnek, ez látszik pl. abból is, hogy szinte minden második kosarába egy Resident Evil 2. dvd figyel. Szerintem, aki gyűjt és specifikusan keres, az ritkábban jár be egy ilyen helyre, méghozzá azért, mert elsősorban ezek az átlagvásárlót szolgálják ki. Cserébe végiglátogatja a könyvesboltokat, second-hand shopokat, szaküzleteket, esetleg a piacokat, valamint a külföldi weboldalakat. Az, akit pl. egy Alexandra bolt dvd polcai előtt látsz keresgélés közben, na szerintem az általában a gyűjtő.
Az emberi kapcsolatokat nem pótolja a dvd-gyűjtés, az biztos. Viszont, ha úgy nézzük, mint hobbi, még a jobb fajtából való, mert nem káros a saját, illetve mások egészségére. Másrészt a dvd megmarad, szemben mondjuk egy kaszinóban töltött éjszakával.
Aztán lehet, hogy rosszul látom a dolgokat. Nyilván van itt egy-két rutinosabb ember, pl. Te is látom 5 éve gyűjtesz, eszerint nagyobb rálátsáod van a dologra.
A "dvd-kölcsönzés" esete már nálam is jelntkezett, ismerősök gyakran jönnek ilyen kéréssel. Csakhogy én a kezdetektől kijelentettem, hogy innen rajtam kívül senki el nem visz egyetlen eredeti dvd-t sem kölcsönzésre. Nem azért, mert nem bízok bennük, meg hogy biztos kárt tesznek a lemezben, hanem egyszerűen azért, mert vannak véletlenek, melyek folytán pl. összekarcolódhat a lemez vagy elveszhet és akkor milyen kellemetlen már mindenkinek. Ennyi.

A topic-ötlet szerintem jó egyébként. Remélem nem lett elcsépelt a hozzászólásom, bocs, de nem olvastam át a postázás előtt :)

Köszöntem:

ciroka.ur
0
2007. május 20., vasárnap 15:14
Nekem mindössze másfél éve van DVD lejátszóm, azóta 130 DVD-re tettem szert. Szóval, jó úton haladok, hogy bedilizzek a gyűjtőszenvedélytől! Ráadásul a filmek egyre olcsóbbak lettek, és alig múlik el hét, hogy ne vegyek 1-2 filmet. Az a legrosszabb, hogy sokszor esek az olcsó DVD-k csapdájába, gyakran veszek értéktelenebb, semmitmondóbb filmeket - csak mert olcsók, és kellett már vennem valamit... Egyébként nem vészes a filmgyűjtés, ha örömet okoz, miért is ne?
Én annyira tudok örülni, ha egy nagyon jó filmet sikerült megszerezni! Inkább az a veszélyes, ha fontos dolgokat nem veszünk meg csak azért, mert épp egy új DVD-re spórolunk... Az bosszantó egy kicsit, mikor az ismerősök "tékásként" kezelnek, és állandóan jönnek kölcsönkérni - közben sápítoznak, hogy "Te Úristen ennyi film, milliomos vagy?" Miért nem költöd a pénz hasznosabbra?" Persze anyagi helyzettől is függ a hobby - számomra luxus ez a dolog - de ha egyszer szeretem - miért ne?
0
2007. május 20., vasárnap 15:06
Első hozzászólóként, akkor válaszolok: mióta pénzkereső lettem, azóta DVD-zem, ez látható a rendelési archívumomban itt az Xpress-nél is. Kezdetben mindent kicsit is tetsző DVD-t megvettem, válogatás nélkül, amitől aztán pár hónap múlva megszabadultam, nem kevés összeget bukva.

Most már többször meggondolom, hogy mit veszek meg: egyrészt ugye ennek van "megszorító" oka is (most nem akarok politizálni, mert nem értek hozzá), másrészt sok kiadó (khmm...) pár hét, hónap múlva 990Ft-ért adja a filmjeit, aminek mondjuk örülök, mert így sokat spórolnak nekem. Meg nagyon sok drágább kiadvány a 990Ft-os színvonalat sem éri el.

Most már főleg azokat a filmeket, sorozatokat veszem meg, amik megfogtak, és amik megérik az árukat.

Frederic, az én gyűjteményem is max 150 darabos, úgy, hogy jelentősen redukáltam, szortíroztam. Egy-egy lemez, mikor kezembe kerül, nem értem, hogy minek vettem meg. Régebben vakon megbíztam a kiadókban, hogy igen, ez egy jó film, most már először tájékozódom, nehogy megszívjam.

0
2007. május 20., vasárnap 14:59
Sziasztok!

Ez a topik azért lett létrehozva, hogy meginduljon egy rehabilitációs terápia azoknak, kiknek a gyűjtőszenvedélye beteges méreteket ölt. A DVD-zés sokszor már hasonlítható a szerencsejátékhoz. A minap néztem elborzadva alakokat a DVD-s pultok körül egy multiban, ahogy vadászták a filmeket. Mit gondoltok erről az egészről? Mert engem is olykor elragad a hév és olyankor gyakrabban vásárolok filmeket mint általában... meg mi az egészséges gyűjtemény? Én kb. 5 éve gyűjtök, de még nem léptem át a kétszázat... ezért kérdezem, hogy normális-e ez az egész folyamat? Persze, valamit mindig gyűjteni kell, de múltkor azt is olvastam itt valakinél, hogy a barátnője/felesége már rosszul néz rá, mikor meghallja a DVD szót. Szóval ez nem éri egy picit hátrányosan a párkapcsolatban lévő másik felet? Szerintem fontosabb egy emberi kapcsolat, mint a gyűjtőszenvedély... illetve, miért jó az, ha valaki több ezer filmet halmoz fel mondjuk két év alatt? Ha csak a saját esetemre gondolok: 5 év alatt kb 150-160 DVD, az annyit jelent, hogy 20 év alatt átlépem a 600-as határt. Ha egyszer házam lesz, külön moziszobára lenne szükség.

Várom a véleményeket és tapasztalatokat a témában.
0