Kedves TM, mindig megmosolyogtatsz, amikor "igazmondó juhász"-ként kéretlenül is hozzászólsz egyértelműen nem Neked címzett hozzászólásokhoz, megmondod a frankót, offolás felé viszed a topikokat, majd utána elegánsan úgy teszel, mint aki teljesen ártatlan az egészben, s csak úgy mások rosszindulatából kerül bele a konfliktusokba. Mélységes önvizsgálatba merülnék – ha már Juliet is ezt javasolta –, ám lehet, hogy kötekedő vagyok, de szenilis még nem: számos hasonló xpresszes vitára emlékszem, ahol veled szemben nem én voltam a másik fél, a forgatókönyv viszont mindig ugyanez volt, sőt Juliet felbukkanása is éppúgy biztosra vehető volt, mint most. Éppen ezért most se gondolom, hogy kizárólag miattam tartunk itt.
Ami a kritikaelbírálást illeti: nem lobbiztam a megbízásért, felkértek rá. Az ezzel kapcsolatos e-mailben nem volt titoktartási záradék. (Ha óhajtod, átküldöm Neked ezeket a leveleket, hogy leellenőrizd.) Most is úgy gondolom, ha felkérnek ilyen feladatra, akkor talán nem kéne rögtön felül is bírálni a döntésem (amikor még mindig annyi a minősítetlen – és minősíthetetlen! – kritika), mert ez vagy a személyeskedés jele, vagy arra utal, hogy mégsem vagyok alkalmas erre a bizalmi állásra. Az én értékrendem szerint semmi kivetnivaló nincs abban, ha az Xpresst érintő témának az Xpress fórumon adok hangot. Választ is az Xpresstől vártam volna inkább, nem Tőled, mégis Tőled érkezett. Nem nekem címezve, de elég egyértelműen nekem szánva. Nyilván Te ezt tartod helyesnek, ha így csináltad, de azért engedd meg nekem, hogy én meg erről gondoljak mást.
Ami a régi szép időket illeti, erről sok mindent lehetne írni, de se régen, se most nem gondolom azt, hogy privát ügyeinkkel a fórumot kéne szórakoztatni. Most tehát csak annyit idéznék fel, hogy közös barátaink válságosra fordult kapcsolata idején MI KETTEN elég egyértelműen kinyilvánítottuk EGYMÁSNAK, hogy kenyértörés esetén (ami sajnos bekövetkezett), ki melyik oldalt választja. Valami azt súgja, egyikünk se bánta meg azt a döntését.
Szívesen hagytam volna lezárulni a mai témát, ha nem lép színre Juliet, aki néhány hete – ugyancsak egy nem neki címzett hozzászólás kapcsán – kisebb műbalhét kavart abból, hogy élcelődve mertem szólni egyik kedvenc filmjéről, s ebben ő személyes támadást vélt felfedezni. Nem gondolom, hogy az ő kedvencei különleges védelmet kellene, hogy élvezzenek, s azt se gondolom, hogy Julietnek több joga lenne nyilvános kritikát mondani rólam, mint nekem őróla. Hogy ezt Te vagy ő másképp gondolja, afelől nem sok kétségem van, de a Ti gondolkodásmódotok nem azonos az enyémmel.
Sajnálom, hogy idáig fajultak a dolgok, különösen Veled, mert a kezdet kezdetén nagy reményeket fűztem a Veled való ismeretséghez, ami elég jól is indult. Nyilván én is tehetek arról, ha mégsem úgy alakult, ahogy szerettem volna, de kár a múlton rágódni, hiszen mint olvasom, néhány sorban máris túl tudtad tenni magad az egészen. Magam részéről eddig igyekeztem elkerülni, hogy privát konfliktusaim az Xpresszre kerüljenek, de nincs végtelen türelmem a sorok közötti célozgatásokhoz se, akár közvetlenül vagyok a célpont, akár valamelyik xpresszes barátom által. Egyetlen megoldást tudok elképzelni: mindhárman egyszer s mindenkorra szüntessünk be minden kommunikációt egymás felé. A mai nap tapasztalatai alapján ezt nekem most már igazán nem lesz nehéz betartanom, bár néhány hozzászólással lejjebb az ilyesmi még a bűneim között lett lajstromozva. S az új idők jeleként az ideiglenesnek szánt névváltozás maradjon végleges: field egy lezárult korszakhoz tartozott, most már flic van, akiről hiányosan se kell már tudnod semmit se.