Keresés

Hannibál tanár úr

2007. június 11., hétfő 16:07
Kedves Juliet és kedves Filc (téged pár hete még Fieldnek hívtak, ugye?)!
"NyÚlfarknyi" időm van, de belevágok...
Laikus filmimádó vagyok, tehát valószínű, hogy nagyon is igazatok van, és nem is tudok igazi kritikát írni. Erről a filmről azt gondolom, hogy minden képsorát, minden beállítását, minden vágását, az elsőtől az utolsóig tanítani lehet, olyan tökéletes. Mozgóképileg, optikailag remekmű. Eizenstein is mind a tíz ujját nyalogatná, ha látná, Fábriban tökéletes tanítványára találna. De az eizensteini vívmányok zseniális prezentálása mellett a film felmutat valamit szerintem a neorealizmus erényeiből is. Ésatöbbi. Szóval számomra a Hannibál tanár úr összefoglalja, magábaolvasztja mindazt, amit a nagykorúságra jutott film, mint médium, elérni tudott az 50-es évek derekára, s az a sarkos véleményem, hogy lényegi dolgokban azóta sem volt különösebb előrelépés. Az ötvenes-hatvanas években készült alapfilmeket nem tudták azóta sem meghaladni. A Hannibál tanár úrat mindezen túl még néhány dolog továbbemeli.
1. Egészen rendkívüli színészi teljesítmény jellemzi.
2. Fábri hasonlóan színvonalas filmjeihez képest itt a műfaj bravúrjáról is van szó: a Hannibál tanár úr szatíra, méginkább tragikomédia, a műfaj (általam legálabbis máshol sehol nem látott) legmagasabb színvonalán. S ehhez tegyük hozzá, ennek semmilyen hagyománya nem volt korábban a magyar filmművészetben, s méltó követője sem akadt azóta sem.
3. Még egy dolog, a szólás bátorsága. Ami miatt Chaplin Diktátorát is nagyon nagyra tartom. A Hannibál tanár urat az 56-os forradalom és szabadságharc előtt néhány nappal mutatták be. Mindenki tudta, aki megnézte, hogy miről szól. Megsemmisítő, megrendítő, hatalmas vádirat volt ez a fennálló rendszerrel szemben is.
Kár, hogy Fábri később már nem alkalmazta a szatírikus, irónikus látásmódot (kivétel az Isten hozta őrnagy úr!), például az utolsó filmjeit unalmasan komolykodónak, fárasztónak, rossznak találom (Magyarok, Gyertek el a névnapomra!).
P.S. Hát ennyi, remélem, ez már kritika. Egyébként a megszólításban való együtt szerepeltetésetek nem jelenti azt, hogy össze akarnálak titeket boronálni...
0
2007. június 11., hétfő 15:34
Már ismerjük egymást annyira, hogy nem lepődünk meg egymáson.
Komolyan mondtam az előzőeket, vissza lehet keresni, hány olyan eset volt, amikor válaszra sem méltattál, míg másokkal eszmét cseréltél. Én sem most jöttem a hathuszassal, hogy ne vegyem a lapot. Viszont úgy érzem, hogy veled igyekeztem mindig korrekt lenni, és ha ez az ostoba szóváltás most ezt csorbította volna, akkor elnézésedet kérem. Maradok a kiváló és páratlan írásaid további lelkes olvasója, ahogy ez az egész elkezdődött...

Részemről béke.
most posts by TM
0
2007. június 11., hétfő 15:26
Most elmegyek lottózni: pontosan valami ilyesmi viszontválaszra számítottam Tőled. :)) Oké, szerintem is fejezzük be. Igazmondó juhászként egyébként sem állnám a versenyt Veled. Lám, mégiscsak van bennünk valami közös: Tőlem is nyugodtan mondhatsz rám, amit akarsz, vagy amit mások akarnak, viszont tisztelj meg azzal a régi idők emlékére, hogy személyesen nekem címzed a szavaid, ha velem kapcsolatos közlendőd van. Haragudni akkor se fogok, viszont talán jobban foglak érteni.
0
2007. június 11., hétfő 15:19
Úgy emlékszem, te szólítottál meg engem, nem én téged. Mostanában már nem próbálkozom ilyen hiábavaló dolgokkal, ezért írtam "válasz erre" funkció nélkül, amit írtam. Konklúzióként pedig annyit engedj meg, hogy igazmondó juhászként tetszelegned neked sem a leghitelesebb szerepkör. Viszont ennek végképp nem a Hannibál topik, sem az egész Xpress nem a helye. De tudod mit? Mondj rám nyugodtan, amit csak akarsz, vagy amit más akar, én egyéb tekintetben nagyon bírlak és nem haragszom rád, csak nem értelek.
De ez már legyen az én bajom.
most posts by TM
0
2007. június 11., hétfő 15:07
Sajnos én nem mondhatom el ugyanezt, az utóbbi időben nem mindig értem, csak sejtem a célozgatásaid okát és célszemélyeit. A HANNIBÁL TANÁR ÚR kapcsán például (hogy csak a legutóbbit emeljem ki) teljesen nyilvánvaló volt, hogy rám gondolsz, tehát ha a kritikaminősítéssel kapcsolatos dolog ennyire nyomta a bögyödet, nyugodtan megnevezhettél volna, ez lett volna a korrekt. Nem én vagyok az az ismerősöd, aki elvárná, hogy folyton egyetértsél vele, és akkor is lelkendezzél minden hozzászólásán, amikor nyilvánvalóan nincs igaza vagy hülyeséget ír. Mindazonáltal úgy gondolom, az Xpress nem annak a terepe, hogy a privát élet konfliktusait az ember itt próbálja kompenzálni célozgatásokkal, szubjektív pontozgatásokkal, beszólásokkal. Most se tudok mást mondani, mint máskor másoknak: nem muszáj mindenkinek mindenkivel kommunikálnia, ha ez annyira nem megy.
0
2007. június 11., hétfő 14:44
Értem minden szavad, de rosszfelé szurkálsz. Ráadásul párttatlanul.
most posts by TM
0
2007. június 11., hétfő 14:41
No, akkor legalább egyszer én is bedobtam egy témát, ráadásul rövidet. Biztos ez is volt azért annyira érdekes, mint amennyire azok a témák, melyeknek különböző jó humorú fórumozók önálló topikokat vagy egy topikon belül több oldalt szentelnek.
0
2007. június 11., hétfő 14:32
Én csak azt látom, hogy az említett kritika ugyanott áll most is, ahol korábban is volt, tehát ez az egész dolog csak most miattad lett téma, oppárdon csak volt téma, hiszen már le is zártad.
most posts by TM
0
2007. június 11., hétfő 14:24
Nem tudom, miért hétpecsétes titok, hogy kik végzik a kritikák minősítését, mindenesetre sajnálom, hogy a jelek szerint megsértettem a nemzetbiztonsági érdekeket azzal, hogy erről információt szivárogtattam ki. Eddig azt hittem, azért kaptam a megtisztelő bizalmat, mert minden személyes kötődéseim ellenére rám sose volt jellemző, hogy ájultan lelkendezzem valamelyik barátom hozzászólásán, akár fiú, akár lány. Szubjektív megfontolásokból leszólni se szoktam azoknak kritikáit, akikért sose lelkesedtem vagy már nem lelkesedek. A szubjektivitás esetemben annyiban érvényesülne csupán, hogyha valamelyik cimborám nem túl nívósat szól hozzá valamelyik filmhez, akkor a gagyivá minősítést átengedem másnak. Egynémely Xpresszest jól ismerve biztos vagyok abban, hogy lesz is jelentkező erre a feladatra. Ha viszont az embert mindjárt az elején felülbírálják, akkor talán jogosan merül fel benne, hogy akkor minek kérték fel erre a feladatra. Mindazonáltal objektivitásomat a továbbiakban azzal kívánom megőrizni, hogy se pontozni, se minősíteni nem fogom a kritikákat. Részemről ezt a témát ezzel le is zártam.
0
2007. június 11., hétfő 13:37
Úgy nem lehet vitatkozni, hogy közben röhögtetik az embert! :-)))
most posts by TM
0
2007. június 11., hétfő 13:36
Ám úgy gondolom, nem kéne itt leragadni, mert Robi leginkább amiatt találta ki ezt az egészet, hogy eltűnjön a rengeteg chatelés, és személyeskedés, meg sopánkodás a filmek adatlapjáról. Ami marad, az meg elolvasható (igaz, a többi is). Az említett besorolások, hogy a kritika mennyire kritika, az meg éppen azért nem mindenki számára látható, hogy ez ne szüljön további anyázásokat, hiszen az elbírálásba is csúszhat disszonancia, lévén, hogy nem egy ember nyálazza át a több ezer beírást (ez képtelenség is lenne).
Kár, hogy ezen információk bizalmas kezelését nem kérte Robi azoktól, akik ezt végzik, mert véleményem szerint épp ezzel az információ szivárogtatással lehet szubjektívvé válni.
most posts by TM
0
2007. június 11., hétfő 13:35
Igen, de ha a hasznossága elvén nézzük, akkor annak, aki még nem látta a filmet, ez semmit nem mond, aki meg látta, annak nem elég ennyit olvasni róla, mert az ezzel úgyis tisztában van. Tehát ha az ember már kritikát ír, akkor érdemes kifejteni a nézeteit, mert ezzel nem sokat tudunk meg a véleményéről.
És egyébként hogy jön ide szegény tanár úr nemiszerve? :-))))
0
2007. június 11., hétfő 13:32
Végülis igazad van, bár nagyobb probléma sose legyen. Ha abból a szemszögből nézzük, hogy egy olyan ember olvassa, aki nem látta még a filmet, annak tulajdonképpen nem sokat mondanak ezek a sokszor használt szavak, tehát magyarázható úgyis, hogy nem igazán kritika, de végülis a filmről szól a megállapítás, ami miatt meg mégis kritika, ha nyúlfarknyi is.
most posts by TM
0
2007. június 11., hétfő 13:16
Szerintem ez túl rövid ahhoz, hogy kritika legyen, szerintem talán nem is kritika, de ha pl. leírnád, hogy miért tartod minden idők legjobb magyar filmjének, akkor akár kiváló kritika is lehetne. :-)
0
2007. június 11., hétfő 13:02
Nem mondod, hogy legagyiztak? :)) Érdekes, nálam ez nem jelenik meg. Nem kéne néhány gyűlölködőnek ilyen hatalmat adni, mert végre kiélhetik életük nyomorát.
0
2007. június 11., hétfő 12:43
Szia József!

Nem én értékeltem ugyan a Te hozzászólásod, de szerintem se kritika, csupán minősítés. Kritika esetében az ember elvárná, hogy a hozzászóló azért néhány mondattal megindokolja pozitív vagy negatív véleményét. Utánad Rosszkutyusz például ezt tette. Szerintem, amit ő írt, az kritika, bár nem kiváló kritika. Viszont látom, hogy valaki nemrég azt is átminősítette "Gagyi kritiká"-vá. No, látom, ezek szerint a kritikák értékelése is épp oly szubjektív lesz, mint korábban a pontozás. Azt hiszem, ki is maradok belőle, noha az Xpress megtisztelő módon felajánlotta a lehetőséget.
0
2007. június 11., hétfő 10:20
Minden idők legjobb magyar filmje - ez kritikának nem minősülő vélemény??????
0