Keresés

Az öreg halász és a tenger (1990)

2007. július 2., hétfő 14:34
TV-ben láttam pár éve, igen jó kis film. Anthony Quinn telitalálat. Mondjuk a könyv is nagyon tetszett, pedig még igen fiatalon olvastam - talán tíz éve?
A Szpenszer Trészishez (copyright by Fikusz Kukisz) nem volt szerencsém, de ahogy mondják, elég horrorisztikusan mű... ahogy itt lentebb is írták, miért.
0
2007. június 14., csütörtök 21:55
Azt láttam. Nem rossz kis film, egyszer meg lehet nézni, mégha nem is egy különleges szerelmi történet.
0
2007. június 14., csütörtök 21:54
Abból készült, azt én is említettem, de még nem láttam, nem tudom, jó-e. EGy készült a harmincas években, meg valamikor az ötvenes években is készült.
0
2007. június 14., csütörtök 18:09
A Kilimandzsáró hava egyébként megjelent Magyarországon DVD-n, de az xpress nem forgalmazza. És ami meglepő: a film forgatókönyvét Hemingway írta.
0
2007. június 14., csütörtök 18:06
Igen, Borzage filmje1932-ből, Gary Cooperrel a főszerepben, s - az Akiért a harang szól-hoz hasonlóan - olyan szerelmi melodramatikus szósszal nyakonöntve, amit ma már valószínűleg csak a nyugdíjasok szeretnek igazán.
És eszembe jutott még a kilimandzsáró hava, egyik kedvenc színészemmel, Gregory Peck-kel a főszerepben, ami azért elég szörnyű film, mert a regénnyel ellentétben egy erőltetett hepienddel végződik.
0
2007. június 14., csütörtök 16:32
pontosabban köszönhette.
0
2007. június 14., csütörtök 16:31
nem tudod, a búcsú a fegyverektőlből készült film?
0
2007. június 14., csütörtök 16:30
kár, hogy szerb antal már nem érhette meg az öreg halász és a tengert. :) állítólag hemingway miután megírta a regényt, fogta, és kihúzott belőle minden olyan szót, amit feleslegesnek tartott. ezt a képességét - vagy szokását, fogalmam sincs - nyilván az újságírói múltjának köszönheti.
0
2007. június 14., csütörtök 16:00
Szerelemben, háborúban (In Love and War) címmel forgatott Richard Attenborough 1997-ben egy életrajzinak nevezett filmet, ám az csak rövid bepillantást nyújtott Hemingway életébe.
A filmben 18 éves mentőautósofőrként láthatjuk (Chris O Donnell alakítja), amint összejön a 26 éves Agnes von Kurowsky ápolónővel. A sztori az ápolónő naplója nyomán íródott, és ez a kapcsolat inspirálta később Hemingwayt a Búcsú a fegyverektől megírására.
most posts by TM
0
2007. június 14., csütörtök 15:21
Szia József!
Sajnos a múltkor későn kapcsoltam az Ingrid Bergmanos filmre, és a felétől már nem akartam nézni, pedig érdekelt volna, de valahogy kiment a fejemből.
A Gyilkosokat sem láttam, azt hiszem. Hát, sajnos ez van, ezek szerint nincs megfelelő megfilmesítésük a regényeinek, bár nekem Az öreg halász minden műtermi hangulata ellenére nagyon tetszett annak idején.
0
2007. június 14., csütörtök 14:32

Szia Juliet!
Szerb Antal szerint Hemingway úgy ír, mint egy nyolcéves kislány... Én személy szerint a novelláit tartom a legtöbbre, nem a regényeit. De az öreg halász kisregény tényleg nagyon jó  ("long short strory"). És a megfilmesítésük?...Háááát, a Sam Wood-féle 1942-es Akiért a harang szól épp pár hete volt a tévében, láttad? Csak az Ingrid Bergman és a Gary Cooper miatt megnéztem, de nekem nagy csalódás volt....A Gyilkosok John Cassavetes-szel a főszerepben a hatvanas évekből állítólag nagyon jó, de én nem láttam. A szpenszertrészis Öreg halász annyira ordítóan műtermi film, hogy egyszerűen nem tudtam semmiféle befogadói illúzióba beleringatni magam a láttán.
Erre a változatra viszont nagyon kiváncsi vagyok, mert Anthony Quinnt-t én is nagyon szeretem.
0
2007. június 14., csütörtök 14:23
Én sem a a film költségvetése alapján szeretem vagy sem az adott művet, ezt a feltételezést provokációnak veszem.  :)Ellenkezőleg. Egyetlen film sem tud elcsábítani a díszleteivel, vagy a többszázezres statisztériájával -önmagában. Nem is erre utaltam, amikor "szegény Tracey"-t vagy a politika befolyását említettem: a regény nagyságához mérten megalázó, amit filmkészítés gyanánt műveltek "Az öreg halász"-szal, mint mondtam, Tracy minden jószándéka ellenére (egyéb -mondjuk úgy- nekem való filmje nincs is, ez az egyetlen viszont több, mint meggyőző). Dick Laurent nagyon találó "hangos könyv" kifejezése a legjobb rá.A politika pedig "csak" nem engedte, hogy a film támogatást kapjon, ez viszont egyértelműen az elmondottak miatti büntetés volt. Ha csak ezt a három (pontosabban az említett másik kettő) regényét elolvasod, tényleg felteszed majd a kérdést: ezeket miért nem látjuk? (Bár készült belőlük film, de Hemingway bizonyára nem tudná végignézni egyiket sem...).Ez az ottani demokrácia része volt akkor, John Steinbeck-kel ugyanezt megtették, aki aztán halála előtt nem sokkal megpróbálta viszaküzdeni magát a "megfilmesíthetőek" közé, hozzá méltatlan módon: egy nagyon erőltetett interjúban "lekicsisárgaördögözte" az aktuális bombázandókat, a vietnámiakat. (Neki legalább James Dean-t köszönhetjük, az "Édentől keletre" filmrevitelekor a semmiből felfedezve).Hermann Hesse hazájában is megosztja az olvasókat, meg nem mondom, miért. Túl sokat foglalkozott Németország lelkiismeretével, ez a tippem, s valóban kár érte. De a német értelmiség kedvenc írójaként legalább rangos helye van a világirodalomban. Viszont mára valamennyi író előtt ott az esély, hogy a megérdemelt helyükre kerüljenek, esetleg ki kell várnunk egy-egy születési, halálozási évfordulót...Igaz, már azért is kár.
0
2007. június 14., csütörtök 13:37
Egyre jobban érdekel ez a Hemingway, kedvet csináltál hozzá, hogy más regényeit is elolvassam. :-) Az Akiért a harang szól régóta érdekel, talán azzal kezdem majd, olyan érdekes címe van.
Egyébként tényleg nem feltétlenül a hosszú körmondatok jellemzik a jó írót. A magvas gondolat az alapvető kellék, és azt van aki hosszan, van aki röviden fejti ki. Én ugyanúgy szeretem pl. Oscar Wilde velős megfogalmazásait, egymondatos aforizmáit, mint Shakespeare brilliánsan hosszú és változatos monológjait. A lényeg, hogy a felszín alatt legyen is valami. Shakespeare-nél szerencsére van. Nemcsak, hogy mindent a lehető legjobb hasonlatokkal tud megfogalmazni úgy, ahogy előtte még senki sem tette, de van is valami a szavak mögött, ami bölcsességről és mély emberismeretről tesz tanúbizonyságot. Más írók, így ezek szerint Hemingway is, ezt egyszerűbben teszik, és az is jó. De egyébként az sem biztos, hogy az egyszerű stílusú regényt könnyű filmre adaptálni. Voltak, akik már elcsúsztak az ilyen projekteken.
0
2007. június 14., csütörtök 13:29
hemingway életéről nem egyszerű filmet lehet készíteni. tudott élni az öreg. :)
0
2007. június 14., csütörtök 13:27
szerintem azért is mellőzték a filmesek, mert egynéhány forgatókönyvíró azt gondolta, hogy hemingway egyszerű, lényegretörő regényírói stílusát könnyen lemásolhatják, így nincs szükség megvenni a film jogait. tény, hogy hemingway nagyon egyszerűen és tárgyilagosan fogalmazott (erről rengeteg legenda szól), de az egy tévhit, hogy csak azért tett így, mert nem volt képes hosszú körmondatokban fogalmazni. hemingway regényeit és novelláit tehát csak látszólag lehet könnyű filmre adaptálni, a felszín alatt ugyanis csak megbújik a mélyebb tartalom.
0
2007. június 14., csütörtök 13:02
Na, szóval itt:

http://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%A9p:Hemingway_WorldWarIYoung.gif
0
2007. június 14., csütörtök 13:01
Bár nem tartozik az írói kvalitásaihoz, de most nézem, hogy milyen jóképű volt fiatalon ez a Hemingway. :-)

0
2007. június 14., csütörtök 12:55
Bár nem nekem írtad, de én is reagálnék, ha nem baj. :-)
Nekem nem az olcsó megvalósítással van gondom, én kifejezetten szeretem az ilyeneket, amikor tényleg a színészi játék "adja el" a darabot, nem a drága díszletek és kosztümök vagy a speciális effektek. Nemcsak a színházban, a filmen sem zavar az ilyen, ezért tetszik pl. a Dogville is, ami szinte kellékek, díszletek nélkül dolgozik.
Nekem szubjektív véleményem, hogy Quinnt sokkal nagyobb színésznek tartom, Spencer Tracy-t annyira nem is szeretem, bár van egy-két jó filmje, de valahogy távol áll tőlem a stílusa. De ezt a filmjét pl. bármikor meg tudom nézni.
Viszont azért ha jól emlékszem, 2-3 film készült Hemingway alkotásaiból (Az öreg halász és a tenger, Akiért a harang szól, Búcsú a fegyverektől). Lehet, hogy nem sok, de egyik kedvenc íróm, Hermann Hesse még ennyivel sem dicsekedhet, pedig minden regénye fantasztikus és egyedülálló, és nemcsak a maga idejében, most is korszakalkotó. Vannak olyan írók, akiknek a regényei valamiért közkedveltebbek a filmesek körében, vannak olyanok, akiké kevésbé. De nem biztos, hogy ennek mindig politikai oka van. Ha egyet sem filmesítettek volna meg, akkor gyanúsabb lenne.
0
2007. június 14., csütörtök 12:40
nem is vetettem össze. tracy a világ egyik legnagyobb színésze volt, és egyébként minden hibája ellenére szeretem azt a filmet, még akkor is, ha hangos könyvként működik csak igazán - úgy viszont remekül.
0
2007. június 13., szerda 22:59
Spencer Tracy élete alakítását nyújtotta élete legprimitívebb filmjében, ha sarkosan akarok fogalmazni (akarok). Már eleve csoda volt, hogy egy Hemingway-adaptáció készülhetett ABBAN az időben, amikor az író úr vette a bátorságot, és Kubába költözött, sőt nem átallott elégedettségének is sűrűn hangot adni (tegyük hozzá: nyilván a tengerparti házából nem látszott az égbekiáltó nyomor). Ettől függetlenül, ilyen aljas és pitiáner bosszú a filmvilágban még a  a McCarthy-korszakban sem fordulhatott elő ennyire nyíltan. A nagy és igazságos Amerika nem volt hajlandó egy fillért sem áldozni erre a filmre, mert hadd lássa csak az a szemét Hemingway, hogy nem  neki van igaza... Ezért került szegény Tracy egy műtermi műladikba, a művíz műhullámai közé (amit a mű-szakiak ringattak), ami szinte nézhetetlenné tette mára azt a filmjét.Szerencse, hogy akadt olyan  filmes, aki azt gondolta, hogy az egyik leghíresebb amerikai regényből, amely a világ 71 országában kötelező, vagy oktatandó olvasmány (ráadásul különösen filmre kívánkozó alapanyag) muszáj egy valódi, tisztelgő filmet is csinálni, és erre meg is találták a megfelelő embert. Nem ildomos tehát színészileg összevetni a két színészt, mert nagyon Sándor Györgyös az "egyenlő pályák, egyenlő esélyek" megvilágítás. Mai szemmel nézve az utóbbi sokkal nézhetőbb, de talán tiszteleghetünk a merész, filléres elődnek is vele.
0
2007. június 13., szerda 20:34
nekem hemingway az egyik kedven írom, és nem is értem, hogy mostanában miért kerül ennyire háttérbe. az egy dolog, hogy a műveiből nem készülnek filmek, de az már tényleg bánt, hogy az életműve újrakiadásáról ennyire megfeledkeztek. nem értem, annyi szerzőt kaptak fel mostanság újra (vagy még mindig, lásd merle. persze párhuzamot nem kívánok vonni köztük, hemingway annál sokkal nagyobb író.), akkor pont őt miért nem?
0
2007. június 13., szerda 20:18
Én csak a Spencer Tracy-s változatot láttam, az tetszett, bár persze a regény sokkal jobb, még akkor is, ha nem vagyok egy Hemingway-rajongó. :-)
Viszont Anthony Quinnt sokkal jobban szeretem Tracy-nél, úgyhogy talán érdemes lenne megnézni, bár a késői filmjei valahogy nem igazán jól sikerültek.
0
2007. június 13., szerda 18:50
Szerintem én ezt láthattam, méghozzá, ha nem csal a memóriám,  Mádi Szabó Gábor szinkronjával. Akkoriban nagyon tetszett. De az is lehet, hogy mindkettő megvolt...mindegy.
most posts by TM
0
2007. június 13., szerda 18:46
ezt még nem láttam, de a spencer tracystől nem voltam elájulva, nem a kiváló színész, inkább a forgatókönyv miatt. egyszerűen felolvassák ezt a nagyszerű regényt, oszt  jónapot. hemingway azért többen érdemelne.
0
2007. június 13., szerda 18:39
Még senki nem lelkendezett Santiago megjelenése miatt, így leszek én az első: Hurrá! :-)
Már nem emlékszem, hogy ez tetszett-e jobban, vagy a szpenszertrészis, de Quinnt egyébként is nagyon szeretem, így tuti a vétel.
most posts by TM
0