funtom (resigned) írta:Grat! Szépen bővülsz UHD-ben is! Hol tart most a gyűjtemény? Régen még xpress kezdeti éveiben emlékszem még listákat is közzétettünk :-D Akkoe Dömi mindent vitt… (ma meg instán posztolgat elvileg)
Köszi szépen. Ha jól tippelek akkor már átléptem a 250-es határt UHD-k terén, de pontosan nem tudom.
Dömi szerintem még most is bőven vezet, de nem vagyok fent instán, szóval csak gondolom. :)
Az már egész kis gyűjtemény :-) Nekem talán 8 UHD-m van, de lejátszó híjján ez éppen 8-al több a kelletténél :-D Valahogy én úgy vagyok, hogy a blu-ray elegendő, sőt sok esetben a DVD is. Sőt, a régi kiadású DVDk egyre inkább felértékelődnek a szememben azt látva, hogy mennyi mindent újrafényelnek a szebb és jobb kiadások végett. Pl a The Terminator-ból megvan a fémdobozos blu-ray, de inkább a régi MGM DVD-t teszem be, mert nekem az az autentikus. De hasonló megfontolásból szereztem be pár hónapja a Studiocanal Digibook 10 lemezes csomagot is, mert azon még a külföldön elérhető új kiadások, UHD kiadásokkal ellentétben még az eredeti fényükben vannak a filmek és nem lettek újrafényelve a mai kor divatja szerint...
(tegnap vagy tegnapelőtt ment valahol tévében az ÁL/ARC, tavaly néztem meg VHS-ről, előtte meg kb 25 évvel azelőtt láttam amikor megvettem a VHS-t. A VHS tavaly qrva nagy élmény volt, azok a színek, textúrák... Ezerszer mozisabb élmény volt és a kort jobban visszaadta, mint most a TV-ben látott pár pernyi kezdő képsor ami valószínűleg valamilyen HD forrásról ment..) (Egyébként hasonló megfontolásból néz a mai napig főként VHS-t Tarantino is). Az UHD kétségtelen, hogy jó meg szép, de nem minden esetben az a legjobb módja egy film megnézésének. Új filmek esetében nyilván ilyen gond nincs, általában a katalógus címek azok amiket az átértelmezés veszélye fenyeget...
És persze, az újabb és újabb kiadásokkal folyamatosan ott motoszkl az ember fejében, hogy megvegye újra mert valami egetverő módon ez a film eredeti formája, eddig amit látott az teljesen más film volt... aztán rájön, hogy ez nagyrészt csak marketingduma :-D (Nyilván egy Ben-hur-t szívesebben nézek meg blu-rayen mint 4:3-as VHS-en, de ez szélsőséges példa.. )
Elég sok katalóguscímet már a BD korában is érintett a színek átbuherálása, újragondolása, de személy szerint én örültem a Lowry 4K remasterének a Terminátor 1-ből, lévén a korábbi Sony BD kiadás még akkoriban sem festett túl jól mikor megjelent (kivéve a színhelyességet), viszont a Laserdisces eredeti Mono mixhez képest a DTS MA HD hang állítólag sokkal rosszabbul lett átkeverve.
Ami nekem talán az egyetlen igazán fájó pont a Mátrix első része volt, amit még annó a moziban láttam elsőízben. Később a film alapvetően kék árnyalatát lecserélték a HD kiadásokra, viszont DVD-n még a korrekt színtartománnyal jelent meg elsőkörben. Végül UHD-re újra visszaszínezték az eredetire, csak ki kellett várni. :)
A régebbi katalóguscímek esetén is tud azért az UHD villantani, főként ha olyan filmekről beszélünk amik még a DVD érára készült maszterekkel kerültek fel a korai BD-kre, vagy valamilyen oknál fogva gyengébb enkódot vagy hangot kaptak. Pld. a Die Hard, az Alien, a Tim Burtonos Batmanek, illetve az első két Ragadozó fantasztikusan szépek UHD-n és mindenképp továbblépést jelentenek a korábbi BD kiadásaikhoz képest. Szóval minden csak nézőpont kérdése. Persze nyilván sok a marketing bullshit is, mint minden új technológia körül, nem kell félteni a gyártókat, el akarnak mindent adni nekünk amíg csak pénzt tudnak kisajtolni belőle. :) Pár év, valószínűleg jön újabb és ez is megy majd a levesbe...
De hogy a topik címéhez is igazodjak, ez a múltkor kimaradt:
Jaume Balagueró BD gyűjtemény (5 filmet tartalmaz)

Ebből a Múzsa kivételével mindegyik nézhető angol felirattal és eredeti Spanyol hanggal.