Ha már így megszólítottál...
Te aztán alaposan kevered a fogalmakat. :)
"A hazai filnézőkért szakszervezet/alapítvány" - A szó amit keresel, az egyesület. Szakszervezetet munkavállalók érdekeinek képviseletére szoktak létrehozni. Az alapítvány szintén egy tök más dolog.
Szóval egyesületet kell csinálni, aminek megvan a formális menete. Az egyesületnek kell választania egy elnököt, egy pénztárost, meg kell határoznia a tagság feltételeit, a tagdíjat, és bizonyos rendszerességgel közgyűlést kell tartani, ahol a tagok dönthetnek mindenféle dolgokról. Például, hogy mire fordítják az egyesület pénzét. Nincs tulajdonrész, az alapító okirat szerint működik minden.
Alapítványt is lehet létrehozni akár magánszemélyként, akár egyesületként, de alapítványnál nincsen tagság, hanem van egy kezelő szerv, ami az alapítóktól függetlenül működik. "Nem jelölhető ki, illetve nem hozható létre olyan kezelő szerv (szervezet), amelyben az alapító – közvetlenül vagy közvetve – az alapítvány vagyonának felhasználására meghatározó befolyást gyakorolhat.". Alapítványt csak közhasznú célra lehet létrehozni, és nem tudom, hogy a DVD kiadás ebbe bele tartozik-e. "Alapítvány elsődlegesen gazdasági tevékenység folytatása céljából nem alapítható." Szerintem az alapítvány ebben az esetben nem igazán működne. Felejtős.
Az egyesület viszont kivitelezhető, nem kell hozzá tőke sem, maximum egy ügyvédet kell megfizetni aki megírja az alapító okiratot, meg valamennyi illetéket. Én amúgy támogatom a dolgot, még azt is simán el tudom képzelni, hogy a Navigátor Film az egyesületnek kedvezményesen adja a saját kiadványait, hiszen az nekünk csak jó, ha van egy közvetlen csatorna egy adott vásárlóréteg felé. Ez például működhet. Támogatóként meg be lehet szállni egy-egy kiadványba.
Egyébként tényleg nem hülyeség egy ilyen egyesület, van már demoscene meg anime egyesület is, de filmrajongói egyesületről nem tudok. A célokat kell pontosan kitalálni, lehetőleg úgy, hogy a filmrajongók be is akarjanak lépni. Mondjuk azt nehezen elképzelhetőnek tartom, hogy egy ilyen egyesületben a tagság demokratikusan el tudná dönteni, hogy éppen melyik film kiadását támogassa, de talán erre is lehet valami olyan okosságot kitalálni, ami mindenkinek elfogadható.