Tegnapi vétel:
RESIDENT EVIL 5 (PC):
SPOILER hegyekkel !!!
Egy korszak lezárult ezzel a vásárlással.Legalábbis számomra mindenképp,mert valószínűleg ezzel az epizóddal tovább lépek és otthagyom a sorozat rajongóinak népes táborát.Azért is írok róla pár gondolatot,mert régen nagyon szerettem ezt a sorozatot,de úgy látom jelentősen irányt tévesztett,de nem rohanok ennyire előre inkább visszamegyek a múltba.A fő sorozatot fogom taglalni Survivor ,Outbreak és tsai ennek nem szerves részei ,én nem is szerettem őket,így meg sincsenek,kitérni nem fogok rájuk.
A kezdetek:
1996-ban még kamaszkoromban találkoztam először a Resident Evil névvel.A Capcom műfajteremtő klasszikusa a mai napig meghatározó maradt a számomra.Fontos mérföldkő mely a túlélő horrorok egyik legragyogóbb ékköve,azóta rengetege hasonló játék született(Silent Hill,Obscure stb...),de úgy gondolom ez maradt mai napig az egyik legjobb darab mind közül.Haverokkal hajnalig nyüstöltük a jó öreg PSX konzolt ,próbálva újabb és újabb rekordidőket felállítani.Ki bírja hamarabb mentés és elhalálozás nélkül végigvinni a játékot(Chris-el vagy akár Jill-el).Persze voltak hibái a játéknak.A grafika kezdetleges volt,a játékmenet nagyon nehéz,lőszer és gyógyító cucc csak elvétve volt benne,illetve a hordozható tárgyak száma sem volt túl sok.Így maradt a taktikázás ,a zombik elől való menekülés és a tárgyak tárolóládákba pakolászása.Igazi túlélő horror született...
A jéghegy csúcsa:
Ezt megfejelve a Capcom a 2. résszel még magasabbra tette a lécet.Itt is kaptunk 2 főszereplőt (Leon S Kennedy és Claire Redfield) egy A és B sztorit,megannyi rejtett bonuszt és egy hihetetlenül jól összerakott sztorit.Mint RE rajongó mai napig ezt tartom számon sorozat legjobb részei között.Ez egy szavatos túlélő horror és ha ezt felújítanák még lehet én sem tudnék rá nemet mondani és beruházni a jövőben egy Nextgen konzolba.Majd kiderül lesz-e belőle valami. :)
Az első csalódás:
A Resident Evil 3:Nemesis számomra egy mostohagyerek.Nem tudom szeretni,jó ötletek ugyan voltak benne (pld a fagyasztólövedék kifejezetten tetszetős) ,de óriási hiba volt a szűk ,parás tereket lecserélni Raccoon city nagy területére.Persze Jill Valentine észbontóan dögös a szük kis miniszoknyájában és vannak benne bonuszok is ezerrel (új kosztümök,Mercenaries minigame stb...),de valahogy a hangulat ebben a részben kissé már kopottas volt.Talán itt kezdett el a sorozat hanyatlani és előrevetítette,a túlélő horror hagyományos műfajának záros időn belül le fog áldozni.
Reménysugár:
Volt a Segának egy remek - s egyben utolsó - konzolja.úgy hívták Dreamcast.A Resident Evil Code:Veronica megjelenésével úgy tűnt új erőre kap a sorozat.A játékot hivatalosan egy mellékágnak szánták,mely a RE2 történéseit viszi tovább és zárja le.Fontos állomás volt ez a sorozat életében hisz végre kiléphetett a PSX-es korszak elavult előre renderelt hátteres világából és új szintre léphetett egy következő generációs konzolon.Itt már kaptunk egy akkoriban példaértékű grafikát,3D-s háttereket (falon mozgó bogaraktól kezdve a fény,árnyék effektekig),valamint egy borzasztó jó sztorit (Claire és Chris Redfield is játszható karakter volt) és egy extra hosszú játékidőt.Szerintem az magáért beszél,hogy emiatt a játék miatt ruháztam be egy SEGA-ra. :)
N64-re is megjelent eközben a RE2 része valamint be lett jelentve a sorozat nulladik epizódja is (RE Zero) mely végül soha nem készült el rá,hanem GC-re vándorolt.
Rókabőr effekt:
A DC hamarosan elhullott,persze a RE code:Veronica sem kerülhette el sorsát,jöttek a portolások,előbb PS2-re egy X-el fémjelzett plusz jelenetekkel kiegészített változat,majd a Nintendo Gamecube konzolaj is megkapta a maga kis portját később,na de erről mindjárt...:)
Exkluzivitás és újragondolás:
2000-2001 környékén robbant a bomba:a Nintendo exkluzív megállapodást írt alá a Capcommal és a Biohazard (nálunk Resident Evil) sorozat kizárólagossága ettől kezdve az övék lett.A cég új profiljában már teret kaptak a felnőtt játékok is és hamarosan bejelentették :jön a Resident Evil első részének újragondolása kizárólag GC-ra,valamint minden korábbi epizód portolásra kerül.Bejelentették a RE Zero és a 4. epizód GC exkluzivitását is.Innetől már nem volt kérdés mibe is ruházzak be,s az akkor tervezett PS2 vásárlást GC-re változtattam.
Újabb mérföldkő:
A sors különös fintora,hogy a 2002-ben megjelent Resident Evil Remake,mégha eladási mutatókban messze nem hozta azt,mint amennyi időt és energiát öltek bele,ellenben elhozta a legszebb felújítást,amit retro játék valaha is kaphatott.Egy mondattal tudnám jellemezni:félelmetesen gyönyörű újragondolás.
Itt már azok is megkapták a meglepetést akik az alapjátékot kívülről fújták,hisz nemcsak új rejtvények és történetszálak,hanem extra hosszú játékidő és meg nehezebb végigjátszás jellemezte.Természetesen ugyanazok a szereplők maradtak (Chris Redfield,Jill Valentine,Rebecca Chambers,Barry Burton,Albert Wesker),csak a hangulat és a megvalósítás ugrott pár dimenziót ...a jó irányba. :)
Portok:
A GC még mindenközben változatlan formában megkapta a hiányzó RE epizódokat is (RE2-3,code:Veronica X)
Egy korszak vége:
Ugyanebben az évben megjelent a sorozat előzményeit feldolgozó Zero is,mely hasonlóan szép grafikát,ám némileg gyengébb történetet és hangulatot hozott.A folyamatos 2 szereplős (Billy Coen,Rebecca Chambers) játék viszont meghozta a forradalmi újítást és a ládák száműzése sem vált a játék kárára.Itt pedig véget is ért a túlélő horror,s ezzel a epizóddal lezárult egy korszak a RE életében,hogy egy új irányt vegyen...kinek örömére kinek bánatára.
Valami új:
Mikami San a sorozat szülőatyja (s egyben az első rész és a GC-s Remake direktora) forradalmi változást ígért be a RE4 megjelenésével.De ez kissé becsapós volt.Az E3-on korábban feltett RE4 videók Leont (RE2 főhős) egy ódon kastélyban mászkálva mutogatták,parás helyzetekben némi gótikus beütéssel,kampóval gyilkoló szellemekkel küzdve...
Na ezt a koncepciót fogták és lehúzták a klotyón,s vele együtt egy lehetőséget,hogy a sorozat neve még valaha is félelmet sugározzon, gondolkodtató legyen és a játékos félve játszhasson vele.
Resident Evil 4:
A játék szépen becsúszott a boltokba 2005 Januárjában.fanatikus RE hívők bizonyára tudják hogy ez az USA megjelenés dátuma volt,Európa pár hónappal később kapta meg.Persze jó fan módjára a megjelenés hetében már kézbe vettem az USA kiadványt...aztán jött a hidegzuhany.
Az első reakcióm a ledöbbenés volt:a játék grafikai megvalósítása 1-2 évvel túlmutatott bármilyen akkori játékon.Egy vizuális látványorgia volt,minden tiszteletem továbbra is Mikamiéké,hogy ilyen szintre emelték a sorozat grafikai nívóját.De...
Valami mégis elveszett...
A szűk terek immár napsütötte tág terek,udvarok,nem volt már többé nyikorgó ajtó,sötétéség és ami a legnagyobb pofon:egy db zombi sem volt a játékban.A játék teljesen elszakadt Raccon city-től,az Umbrellától és a múlttól,pár kapcsolódási ponttól és szereplőtől (Ada Wong,Albert "Badass" Wesker) eltekintve.A játékmenet pedig alapjaiban megváltozott.A chapterekre osztott játék már nem volt többé az ami...a túlélőhorror egy látványos akció lövöldévé (egy újfajta organizmussal szemben) fajult,melyben a hentelésen kívül gyakorlatilag más dolgunk nincsen.Megérkezünk egy területre,kiírtunk mindenkit,aztán irány tovább a következő.Az agyas feladványokat felváltotta néhány amatőr feladvány (abból is csak 2-3 van a játékban),s így a gondolkodás kihívás kizárólag csakis a túlélésre és a fegyvertuningra korlátozódik.
Itt kezdtem el nem a magaménak érezni a sorozatot,valamit elvettek tőlünk,s többet mint amennyit adtak.
Még egy rókabőr:
A Nintendo GC-n túl sok pénzt nem termelő sorozatának ezen epizódja később PS2-re -majd WII-n - is megjelent (kibővítve persze :D),bár a PS2 portolás minősége enyhén szólva is gyengére sikeredett.
Újabb portolások:
WII-n újra kiadásra kerültek a korábban GC exkluzív Residentek (RE Zero és Rebirth)
A jelen:
Újabb 4 év várakozás után elérkezünk a fent belinkelt képhez.Mikami san azóta elhagyta a RE csapatot ,így más vette át a helyét.A játékot amellett ,hogy egy kötelező Co-op végigjátszással átkozták meg (a gépi segítőtárs meg nagyon béna,így jobban járunk ha egy haverral toljuk végig) még annyi hangulat sem járja át mint a 4-ik epizódot.A grafika persze megint maga a nyers döbbenet (Chris,Wesker,Jill,Sheva és a környezet kidolgozása is nagyon ott van).Hihetetlen amit műveltek vele a Capcomos srácok,de ennyi.Szép csomagolás,viszont nulla tartalom.Gyilkolászás ezerrel,gondolkodás szinte nulla.
Úgyhogy ez az a pont amikor kiszállok.Mint rajongó én ezt a stílust már nem szeretem.Ha nem próbálnak visszakanyarodni és horrort,logikai feladványokat visszaépíteni a jövőbeni epizódokba,akkor kihagyom ezt a sorozatot.Legyen a Casual gamerek játéka,akik élnek halnak a céllövöldéért ,mert ez már nem Resident Evil.
A címén kívül már semmi köze hozzá.
u.i.
egyébként a PC-s port gyönyörűen optimalizált.Ha mint portot kéne értékelnem és nem mint játékot símán 10/10-es lenne.