SPOILER!!!!
Tegnap este meregettem ám azokat a ronda nagy szitakötőszemeimet, miközben újra megnéztem a film befejezését, vagyis a DVD-n a végefőcím előtti utolsó jelenetet. Én továbbra sem fedeztem fel, hogy mutatnák a baba arcát, sőt bármit is a babából, csak a sírását lehet hallani. Egy pillanatra ugyan bevágnak egy fekete arcot, ijesztő sárga szemekkel, de szerintem az nem a babáé, hanem csupán Rosemary idézi fel maga előtt a Sátán arcát, mivel szerinte a gyereknek is ugyanolyan a szeme. Mindenesetre a közeljövőben majd újra megnézem az egész filmet.
TRIVIA
1. A ROSEMARY GYERMEKE két főszerepét Polanski eredetileg Sharon Tate-nek és Burt Reynoldsnak szánta. A VÁMPÍROK BÁLJA forgatása közben azonban beleszeretett Sharonba, noha eleinte nem kedvelte, és feleségül vette. Férjként már etikátlannak tartotta, hogy feleségét ő ajánlja a szerepre, a Paramount illetékeseinek viszont nem jutott eszébe Tate. Sharon mégis látható egy pillanatra a filmben mint Rosemary partijának egyik vendége. A valóságban ő és a főszereplő Mia Farrow nagyon jó barátnők voltak. Burt Reynoldsot Polanski az utolsó pillanatban cserélte le John Cassavetesre, aki részben színészi gázsijából fedezte kis költségvetésű rendezéseit.
2. Polanskit a MACBETH rendezése után Andrew Braunsberg producer felkérte, hogy vegyen részt a FRANKENSTEIN új változatának elkészítésében. Roman azonban egy idő után kiszállt a vállalkozásból, mivel a MICSODA? és a KÍNAI NEGYED elkészítése jobban érdekelte. Mégsem szakította meg teljesen a kapcsolatot Braunsberggel, aki mellé betársult Carlo Ponti is. A két producer ugyanis úgy döntött, hogy a FRANKENSTEIN mellé megcsinálja a DRAKULÁ-t is, kis költségvetésből, a szexet erőszakkal párosítva, egyedi vonzerőként térhatású technikával. Polanskit érdekelte a térhatású filmezés, a MICSODÁ?-t ő is három dimenzióban akarta forgatni, ezért egy kicsiny szerepet elvállalt a BLOOD FOR DRACULÁ-ban. Túl sok tapasztalatot nem gyűjthetett, mert Pontiék anyagi okokból úgy döntöttek, hogy csak a FRANKENSTEIN-t csinálják meg térhatásban (ezt a változatot a 90-es években nálunk is bemutatták). A MICSODA? végül hagyományos módon készült el.