Én ugyan az egylemezes verziót láttam, de mert itt nagyobb a forgalom, ide írok. Bár közepesre értékeltem a filmet, de ez a végére csak átlagban igaz, az alábbiakért.
SPOILER!
Ami tetszett a végén: Az autós jelenet nagyon jóra sikerült. Sehol sem láttam említeni azt az alapvető dolgot, ami mindent megmagyaráz: az apa megígérte a fiának, hogy semmilyen körülmények között nem engedi a rovarok martalékává válni! És bár egyértelműen minden ember életében ez lenne a legkegyetlenebb ígéret, megteszi, amit kell. Miért nem lő a rovarokra? Miért nem megy el benzinért? Miért nem ülnek át másik kocsiba? Ugyanazért. Ha kifogy a töltény vagy megtámadják őket, amíg benzinért vagy kocsiért kommandóznak, megvan az esélye, hogy a körülmények az ígérete ellen hatnak. Eljutottak, ameddig tudtak, tettek, amit tudtak, és mert eddig nem láttak kiutat, a reménytelenség borzalmas tettre készteti az utasokat. Ha itt vége lenne, csillagos ötös lenne a befejezés.
Ami nem tetszett a végén: A valódi befejezés egy gusztustalan módon öntelt, patrióta, hatásvadász szarkupac, ami az apa elképzelhetetlenül fájdalmas tettét egy pillanat alatt morbid és cinikus módon kiforgatja! Egy ilyen fajta önfeláldozást értelmetlenné tenni?! Miért kell ezt? Csak azért, mert lám, fasza amerikai honlegényeink minden problémára megoldást találnak, rájuk mindig lehet számítani?! Csak tessék nyugodtan otthon maradni, oszoljanak, nincs itt semmi látnivaló!?
(5+0)/2=2,5. Ennyi.