Dömi: senki nem számít arra, hogy a BD átveszi a DVD helyét. A BD és a DVD egymás mellett fognak élni - remélem - még jó néhány évig. Olyan ez, mint az autópiac. Lehet kapni olcsó kisautót, meg közepes árkategóriás kocsit, vagy luxusautót. Mindegyik ellátja az alapfunkciót (elvis A-ból B-be), és mindenki megtalálhatja a pénztárcájának és az igényeinek megfelelő típust. Persze az olcsóbb kevesebbet tud, kevésbé kényelmes, de azért a többségnek ez is tökéletesen megfelel.
A DVD szerintem a vásárlók 80-90%-ának tökéletesen megfelelő minőséget nyújt. Én szeretem a BD-formátumot, el is kezdtem a gyűjtést, de például vígjátékot valószínűleg egy darabot nem fogok venni ezen a formátumon, mert nekem ebben a műfajban a DVD is tökéletesen megfelel. A gyerekfilmek nagy részénél is marad nálunk a DVD, mint formátum, mert a gyerekek szívesebben nézik a saját számítógépükön, vagy az ágyból a meséket, és őszintén szólva nem élvezik jobban, ha HD-ben megy, mint amikor egy kis képernyőn fut a monitor alsó sarkában. De azért mondjuki egy Wall-E-t, vagy egy Harry Pottert valószínűleg megvennék BD-n.
Az árcsökkentést én is üdvözölném, és a kiadók is, de sajnos - köszönhetően a 990 forintos piacrombolásnak - a külföldi stúdiók balkánnak tekintenek minket és így is állnak hozzánk, amikor tárgyalni kell velük.
Mondjuk nehéz észérvekkel alátámasztania egy helyi képviseletnek, hogy miért kellene jó áron átadni a magyaroknak néhány tucat kópiát a filmekből, amikor ennyit egy osztrák falucska szatócsboltjában eladnak. Ráadásul a multis eszetlen árlenyomás miatt az országunkat gyorsan elhagyta az összes nagy stúdióképviselet, így már csak szerződött forgalmazók árusítják a termékeiket, és nekik fizetniük kell a magyarítás költségeit. Persze 30-40 eladott kópiánál az egy lemezre eső költség bődületesen magas, ráadásul a lemezeket eleve drágán kapják a helyi képviseletek, tehát nem tudják olcsóbban adni. Ha pedig nem olcsó a termék, akkor nem lehet belőle sokat eladni, tehát nem jön be az ára, tehát nem tudnak árat csökkenteni. Ördögi kör. A BD-rajongók többsége meg megrendeli külföldről a magyar képviselet által megfinanszíroztott magyarítással ellátott korongokat féláron, ami persze a külföldi eladásokat növeli és a külföldi képviseletek nyereségét gyarapítja.
Tehát a HD-korszak indulását is már csírájában sikerült idehaza ellehetetlenítenie az eszetlen "csak a 990-es árpont az igazi" üzletpolitikának.