Nem tudnék belekötni, Jubei, abba amit mondasz, ha ugyanolyan lelkes lennék, mint Te, de nem figyelném, miből mennyi mekkora áron fogy.
Rétegebb műfajként tartom számon az említett úriemberek és babák által fémjelzett filmeket, mint az Indiana Jones-filmeket, a Batman-filmeket, a Transformers-filmet, satöbbi-satöbbi. Ezen filmekből a kiadások árai (tartalomtól függően) 4-10 ezer Ft közé tehetők, a kb. 20000 Ft-os Rémálom-digitől mégis ugyanakkora elkelt példányszámot vártok. Ki a népszerűbb? Freddy vagy Batman? Freddy vagy Indiana Jones? Freddy vagy a protect/destroy-"harcosok"?
Nem tudom Freddyt győztesként kihozni egyik összehasonlításból sem, ha vásárlásról van szó.
A videokazetta-gyűjtemény nagyon klassz darabokat tartalmazhat, pláne, ha tévéből ingyen felvételről, tékából néhányszáz Ft-ért átmásolásból, vagy tékás kiárusításból néhányszáz Ft-ért megszerzett példányról van szó. Egyik sem nagy áldozat. Tudom, mert mindhármat csináltam.
A Fűrész akkora siker volt, hogy amint lement 990-re az ára, máris elkezdte a vásárlókat érdekelni. Magasabb áron nem volt valami nagy szám. A Motel extra változata és a második rész jelenleg is akciós, nevetségesen alacsony 1990.- Ft-os áron, mégsem került fel egyetlenegyszer sem az xpress top 24 rendelési listájába egyik sem. Meg lehet nézni az itt kapható horrorfilmeket eladási mutató szerint, és levonni a tanulságot, hányadik A kör.
Rengeteg ismerősöm van, akik szintúgy tudják, mik ezek a filmek, de amikor bármelyiknek ajánlottam, hogy szólok, mikor lesz akciós A kör vagy a Motel, legyintett, és közölte, hogy "fent van már a gépen, majd kiírom". Ki az úristen kíváncsi ezek után csak arra, ki milyen filmet ismer?
Ne általánosságban korosztályról beszéljünk, mert abból semmi reprezentatív nem sül ki, hanem pénzt áldozni hajlandó vásárlókról.
Hatvanéves Édesanyám nem volt szívbajos az Alien-filmek 6000.- Ft-os darabára láttán, most akkor szűrjem le ebből azt, hogy a nyugdíjasok körében a többezer Ft-os klasszikus sci-fi horrorok sikeresek? Ugyan már.
Sőt, én még azt is hozzáteszem, ne nosztalgiázni vágyó családapák képe ugorjon be, mert ha pl. a Veronika kettős élete c. művészfilmet nézzük, akkor nem hiszem el, hogy mindössze 300 értelmiségi van az országban, akik művészfilmeket szeretnek, és ismerik Kieslowski nevét.
Félreértés ne essék, mégegyszer leírom, mert "nem ment át": a horror maga rétegműfaj: Freddystől, Jasonöstől, Chuckystól, bárkicsodástól.
Ha az egyetlen horrormagazin (amely mellesleg mindegyik horrorikonról többoldalas, profi cikket jelentetett meg) nem tud létezni hazánkban, akkor miről beszélünk? Pedig állításod szerint rengetegen ismerik ezeket a neveket, akkor hol voltak a rajongók, amikor havonta hatszáznegyvenöt Ft-ot kellett volna áldozni egy kis kultúráért? A tanulság, még ha nem is akarjuk belátni, egyszerű: üzlet szempontjából az egyetlen kör, amivel érdemes számolni, az a TERMÉKÉRT/MINŐSÉGÉRT PÉNZT ÁLDOZNI HAJLANDÓ VÁSÁRLÓK KÖRE.
És még mindig ne felejtsük el, ez esetben nem kétezer-háromezer Ft-ról beszélünk, nem is havi 645-ről, hanem HÚSZEZERRŐL.