Egyszerűen nem állom meg, hogy ne reagáljak Balszo írására.
A Harry Potterben látható fakasember átváltozást egy farkasemberes filmbelihez hasonlítani elég elhibázott, de mindenképpen komolytalan dolog. A kettő nem is említhető egy lapon - bocs, hogy most én mégis megteszem. :D
Ennek egyik oka, hogy a Harry Potter bár egyre korhatárosabbá válik, ahogy halad előre a történet, azért alapvetően mégis egy gyerekeknek, vagy legalábbis fiatalabb korosztálynak szánt történetből nőtte ki magát. Ez azt is jelenti, hogy a félelemkeltésre nyilván nem fordítanak akkora figyelmet (sőt, a besorolások miatt gondolom próbálkoznak is enyhíteni a dolgot), míg egy horrorban ugyebár cél, hogy az átváltozás látványos, félelmetes legyen. Nem véletlen, hogy az Egy amerikai farkasember...-t és az Üvöltést szokták emlegetni, ha a legjobb átváltozásról van szó. Ezekben azon túl, hogy valóban szánnak időt az átváltozás folyamatára, látszik a szereplő fájdalma, látszanak a különböző stádiumok, stb.
Az már csak személyes megjegyzés, hogy nekem például sokkal jobban tetszenek a kezdetlegesebb módszerekkel megjelenített átváltozások, mint a számítógépes grafika. Ez lehet, hogy az én hülyeségem, de nekem az újabb filmekben valahogy nem jön be a dolog. Túl letisztult, egyszerűen látszik rajta a műviség, hogy grafikát látunk, nem pedig fizikailag jelenlévő valamit.