Keresés

Universal Pictures Hungary

2006. március 3., péntek 11:25
A DVD kiadás üzlet, a kiadók, stúdiók pedig üzleti vállalkozások. Állítom, hogy jelenleg az üzleti észszerűség határain túl vannak jelen a nagy kiadók a magyar DVD-piacon.
Amikor indult a formátum, ez természetes volt, hiszen egy ideig áldozni kell a vállalkozásoknak azért, hogy beinduljon az üzlet. A nagy stúdiók abban a reményben pakolták rá a magyar feliratot szinte az összes megjelenésükre - köztük a legszélsőségesebb rétegfilmekre is -, hogy a befektetésük egy napon megtérül, az emberek rájönnek, hogy jó dolog a DVD, vesznek lejátszót és akkor a filmeknek is lesz akkora piaca Magyarországon, ahol már valóban nyereséges lehet a DVD-kiadás.
Most lényegtelen, hogy pontosan ki és milyen mértékben okolható a jelenlegi helyzet kialakulásáért, mindenesetre tény, hogy sikerült elterjeszteni a DVD-formátumot, szinte minden lakásban van már legalább egy lejátszó, ehhez képest a piacot megalapozó nagy kiadók helyett most a kalózkodás és a - tisztelet a kivételnek - többnyire igénytelen olcsó kiadások uralják.
Kérdezed, hogy miért nem kerülünk fel egyik-másik filmre, miért nem foglalkoznak velünk a kiadók. Nem kell összeesküvés-elméleteket gyártani (lásd: Jan :) ). Számolni kell. A Warnernek, a Universalnak és az InterComnak is vannak olyan kiadványai, amelyekből országosan nem adtak el többet 50-100 darabnál!!! Rengeteg olyan kiadványuk van, amelyekből legfeljebb 1-200 darabot adtak el. Szerintetek mennyi fogyott az 1945-ben  Oscar-díjat nyert Billy Wilder klasszikusból, a Férfiszenvedélyből, amit a Universal már új korában 1990 forintért adott ki? Tudtommal a százat nem érte el az eladott mennyiség. Jól hangzik, hogy egy DVD előállítási ára tokkal, vonóval 3-400 forint, csak ehhez azt is hozzá kell tenni, hogy minimum 1000 darab esetében. Ha kiszámoljuk, hogy ha az 1990 forintos ajánlott árból levonjuk az egyébként minimális kereskedelmi árrést (15-20%), és az ÁFÁ-t (akkor 25%), akkor a Universalnak ebből a filmből összesen alig több, mint 100.000 forint BEVÉTELE származott. Szerény számításaim szerint ez a pénz még a 100 db. magyar DVD-borító-lap nyomdai költségét sem fedezi, nemhogy a lemez előállítási költségét, a felirat-fordítás költségeit, a jogdíjakat, a raktározási költségeket, az alkalmazottak fizetését, vagy neadjisten a nyereséget.
Ez persze csak egy kiragadott példa, de ha megnézed a nagy kiadók kínálatát, a filmjeik 70%-a nem a nagy tömegeknek szólt eddig, hanem réteg-igényeket elégített ki, éppen a kínálat bővítése, a DVD-formátum elfogadtatása érdekében.
Szerintem ettől a szegmenstől kell a jövőben elbúcsúznunk, hiszen nyilvánvaló, hogy innen felfelé már nem vezet út, a nagy kiadóknak pedig elegük lett abból, hogy tovább gegyülgessék igényes és rétegkiadványokkal az erre nem fogékony magyar piacot.
Nagyon egyszerű párhuzam: nézzétek meg, milyen volt 8-10 évvel ezelőtt a lakossági VHS-piac. Mivel nem központilag készültek a kiadványok, a magyar forgalmazók szinte csak sikerfilmeket jelentettek meg. Lehetett kapni a Végképp eltörölni-t, meg a Star Wars-t, de nem nagyon juthattunk hozzá igazi klasszikusokhoz, mert anyagilag nem érte volna meg. 2006-ra eljutottunk oda, hogy immár DVD-n sem éri meg.
0
2006. március 3., péntek 11:21
Azért gondolj bele!
A magyar neten a filmek (aláírással) általában az amerikai megjelenés után tünnek fel. Viszont magyar szinkronnal már a magyar megjelenés előtt két-három héttel, olykor még többel.
Vajon honnan veszik az eredeti kópiát? Biztosan találják. Esetleg párhuzamosan legyártják.
Ugye, nem vagy ennyire naív?
0
2006. március 3., péntek 11:17
Miért? Érdekelt vagy?
0
2006. március 3., péntek 11:17
Gondolom, a 2005-ös King Kongra is 72 évet kell várnunk, mint az 1933-asra. Mert nem lasz aki kiadja.
0
2006. március 3., péntek 10:57
Mindjárt megőrülök...
0
2006. március 3., péntek 10:36
Én már kezdem azt hinni, hogy a kiadók szándékosan támogatják a kalózkodást.

(Nem először fordulna elő a történelemben az, hogy akinek üldöznie kellene valamit, titokban támogatja. Mondjuk anyagi érdekből.)

Nem kizárható az, hogy akik döntési helyzetben vannak, vagy bármilyen módon befolyásolhatják a döntéseket, anyagilag érdekeltek abban, hogy minél több kalózmásolat fogyjon.
Gondolj bele abba, hogy az általad hiányolt filmek már évek óta elérhetők szinkronosan + aláírással a neten is, és a piacokon is. Felmerül a kérdés: honnan szerezték, honnan tudták, hogy érdemes előállítani?
Néha nem ártana a rendőrségnek nyomoznia a beszerzési és hírforrások után is. Lehet, hogy némelyik kiadó hirtelen felvételt hirdetne ezután.
0
2006. március 3., péntek 8:34
Szerintem meg elég rossz, hogy már annak kell örülnünk, hogyha megmaradnak a fránya "túlzó" elvárásaink (szinkron, felirat, kultúrált csomagolás), meg egyáltalán, hogy hajlandóak lesznek kiadni filmeket! Engem ez előző Xpress-es hozzászólás inkább elkeserített mint felvidított!
Hogy a régi fimekre egy nyamvadt felirattal nem kerülhetünk fel!? Könyörgöm, min múlik az ilyesmi?? Sok pénz a fordítás? Szerintem rengetegen ingyen elvállalnák, csak kerüljünk rá! Vagy ez licenc kérdése?
Nézegetve egy-két általam hőn áhított kiadvány paramétereit, van amelyiken 15-20 feliratsáv is van - némelyiken körülöttünk mindenki rajta van, még a románok is - de mi nem!
Vagy csak egyes országokban ilyen a helyzet?
Romániában több eredeti DVD fogy?
Kezd már teljesen érthetetlen lenni ez az egész! Kényszeresen akarják a legtöbb bevételt, a legkisebb anyagi ráfordítással elkönyvelni, átlépve olyan határokat amiket szerintem nem kellett volna!
0
2006. március 3., péntek 2:59
Az optimista olyannak látja a világot, amilyennek lennie kellene, a pesszimista olyannak, amilyen.
0
2006. március 2., csütörtök 20:46
hehe, te javíthatatlan pesszimista vagy! :D
0
2006. március 2., csütörtök 17:26
Sok-sok jó hír, sok-sok rossz hír... :S
0
2006. március 2., csütörtök 17:06
Annál rosszabb helyzet,ami mostanában a FOX filmek kiadásával folyik, nem jöhet.Vagyis reménykedem.
Az InterCom végül is elvállalta a Paramountot és a Kinowelt csomagot is.A Universal talán egy Paramount szintre talán eljut.
0
2006. március 2., csütörtök 14:41
Nem az InterComon múlt, hogy elmaradtak a Universalos filmeken a magyar feliratok/szinkronsávok, viszont többek közt az InterCom dolgozóinak köszönhető, hogy 1-2 év kényszerszünet elteltével visszakerültünk a Universal látókörébe. Én tanúja voltam az eseményeknek, és biztosíthatok mindenkit, hogy nem az InterComon múlott a dolog. Sajnos egy nemzetközi termék esetében az 1-2 éves "átfutási" idő nem ritka.
Attól meg nem kell tartani, hogy a Universal leendő új hazai képviseletének "személye" bármit is jelentene a jövőben megjelenő Universal-kiadványok technikai specifikációi szempontjából. A Universal a saját iroda működtetése idején is a helyi képviselettől függetlenül (gyakran a tudtuk nélkül) készítette el a lemezeket, még az új szinkronokat sem rajtuk keresztül, hanem közvetlenül intézték, és ez ezentúl sem lesz másként.

Azt kellene megérteni, hogy a Universal a saját kockázatát csökkentette csak a kivonulással. Eddig ha egy filmből berendelt a hazai képviselete tízezret, de csak háromezret adott el, akkor nyakukon maradt hétezer, amit - mivel saját termékről volt szó - egy idő után önköltségi ár környékén kiszórtak a piacra. Ezekből lettek a hírhedt 1000 forintos Univesal "akciók", meg újságárus megjelenések. Csakhogy az egy Universalnak nem túl jó üzlet, hogy ellássa a 90%-ban csak akciós DVD-t vásároló magyarokat önköltségi áron a kiadványaival, ezért szüntette meg a saját irodát.
A filmjeire ezentúl is pakol majd magyar szinkront/feliratot, de már csak biztos nyeresége tudatában adja el a magyar piacra, ha talál olyan üzleti partnert, aki lát még fantáziát ebben a piacban. Az új képviselet ugyanis nem a Universal saját cége lesz, hanem egy közvetítő, aki fix összegért rendeli meg a filmeket a Universaltól, tehát neki is érdeke lesz csak olyan filmeket berendelni, amelyek eladhatók (szinkronos sikerfilmek), és csak annyit berendelni, amennyi biztosan elfogy. Ez egyrészt garantálja, hogy a jövőben is lesznek szinkronos Universal kiadványok, másrészt valószínű, hogy a korábbi irreálisan alacsony akciós árak eltűnnek, ugyanakkor minden bizonnyal búcsút mondhatunk a Universal korábban kiadott feliratos rétegfilmjeinek (talán a Hitchcock sorozatnak is) és a jövőben nem valószínű, hogy  30-as,  40-es évek klasszikusaira felnyomnának egy magyar feliratsávot, mert a mai magyar piacon őrült lenne, aki egy ilyen termékből 1-200 darabos mennyiségnél többet bevállalna.
0
2006. március 2., csütörtök 14:15
Már eddig is sokszor felröppent a hír, hogy már megvan a forgalmazó, de soha nem volt igaz. Miért pont most lenne.
Majd akkor lehet elhinni ezeket a pletykákat, amikor az első Universal DVD megjelenik. Akkor lehet kezdeni szidni a kiadót, ha lesz miért.
Bár nagyon úgy néz ki, hogy nem nagyon várhatunk új filmeket. Örülhetünk, ha a film feliratai közé bekerül a magyar. Szinkronról, extrák feliratozásáról kár is álmodni. Nem véletlenül vonult ki az Universal. Nem áll szándékában foglalkozni ezzel a régióval.
0
2006. március 2., csütörtök 8:46
Jézusom, nem szeretem a Cápát, de ezt még hallani is szörnyű.
0
2006. március 2., csütörtök 1:28
Gondolom a digipack csomagolásnak vége (vajon tényleg bezúzzák az esetleg megmaradt Hitchcock-dobozokat , Cápát stb.). Az árak sem hiszem, hogy megmaradnának az eddigi kedvező szinten.
0
2006. március 1., szerda 22:54
Ja, ez nem ilyen durci "legyen igazad" volt, hanem komolyan gondoltam! Érted... :)
0
2006. március 1., szerda 22:51
Legyen igazad!
Én a videóskorszak óta, ahol (nem csak) számomra ők voltak az etalon, nem sok pozitívumot tudok elkönyvelni a részükről.
0
2006. március 1., szerda 22:14
azt azért ne gondolja senki, hogy az intercom egy trehány cég, aki csak rosszat tesz. sokat fejlődtek az évek során, tessék csak végiggondolni!
0
2006. március 1., szerda 20:36
szerintem a boritó a legkevesebb
0
2006. március 1., szerda 20:21
Lehet, hogy jobb lenne, ha visszakerülne a Warnerhez. Bár nekem is hiányoznának a belső borítok, ugyanis ők nem raknak bele, de az IC biztos rakna bele.
0
2006. március 1., szerda 19:27
Szerintem korai kijelenteni, hogy nem lesz felirat az extrákon.

A másik fele viszont: talán úgy tűnhet, hogy a Universal olyan lesz az InterCom-istállóban, mint a Fox. Azaz nuku felirat az extrán, szinkron nélkül pedig nem jönnek majd be a régebbi, klasszikus filmek, ergo alig-alig lesz Universal-megjelenés.
0
2006. március 1., szerda 19:24
Igen de azok sem az Intercomnak hanem az anyacégnek köszönhetöek,mivel ők ugy gondolták azért fejleszteni is kell. Sajna az Universalnál lobbizás nélkül ez nem megy. Anno amikor az Intercomnál volt az Universalos filmek azt nem vették észre,hogy 2-3 évig "lefelejtettek" minket a kiadványokról.Sorra jelentek meg kint az Universalos filmek,mindenki rajta volt csak mi nem.Nekik ez nem tünt fel és nem is érdekelte őket.Ezt saját tapasztalatból tudom hidd el.
0
2006. március 1., szerda 19:14
Miért? A Disney- és Paramount-extrákon is van felirat.
0
2006. március 1., szerda 19:07
Most hogy licence cég fogja forgalmazni a filmeket jobb ha elfelejtjük az extrákon a felratott,söt örüljünk ha lesz rajta egyáltalán szinkron.
0
2006. március 1., szerda 18:31
Az MGM-kiadányoknak mindig is volt belső borítója. Egy-két esetben fordult elő, hogy fehér volt belül a papír, de a második szériára az is korrigálásra került.
0