Keresés

Pályázat: Tervezd meg az első Magyar DVD Szemle arculatát!

2008. december 3., szerda 19:48
Abszolút igazad van abban, hogy a BR mellett nem lehet lefitymálni a DVD-t, hiszen az még mindig nagyon jó minőségű. Ugyanakkor tény, hogy a BR mellett elmarad tudásban, de ez persze nem feltétlenül pejoratív tulajdonság.
Egyszerűen csak egy korábbi technológia.
A lényeg mindig is a FILM lesz, nem pedig az éppen aktuális hordozó. Ilyen formán a VHS is jó, hiszen az is képes biztosítani a filmélményt.
A DVD, ill. most a BR ezen a filmélményen javít, ill. fokozza azt a jó minőségével.
A MOKÉP pl. a nyáron adott ki egy csomó remek magyar rajzfilmet (pl. Macskafogó, Az erdő kapitánya, Szaffi, stb.), és azok éppen DVD-re valók, mert gyönyörűszép a képük, és a hangjuk is megfelelő, nyoma sincs az eltelt éveknek.
0
2008. december 3., szerda 19:39
Amit mondtál, abból azt a következtetést lehetne levonni, hogy a film legyen a formátumért, s ne a formátum a filmért. Vajon ki és miből tuningolná fel a régi sikereket csak azért, hogy BD-n ne legyen pixeles? Szerintem senki, tehát ebből adódóan ezekből sokáig nem is lesz modernebb formátum, örülhetünk, ha esetleg dvd-n megjelennek. Viszont óva intenék mindenkit attól, hogy az új elektronikai kedvenc miatt azokat a filmeket már másodlagossá minősítse vissza, amiket "csak" dvd-n adtak ki/fognak kiadni. Ezt azért fontos kiemelni, mert nem egy olyan kijelentést hall az ember, hogy "én már dvd-t soha többet nem veszek", "minek van szuper tévém, ha szar a felbontás" meg hasonlók. Emlékezzünk rá, hogy itt FILMEK voltak vannak lesznek, s azoknak az értékét vagy értéktelenségét kb. a sokadikutáni sorban határozza meg az, hogy mekkora a felbontás.
Különösen a magyar filmeknél kell ezt megemlíteni, mert ezek állapota általában gyengébb minőségű, mint azonos korú külföldi társaiké.
Visszatérve erre a tervezett szemlére, arra mindenképpen jó, hogy a szakma képviselői egy helyre gyűlve szembesüljenek azzal, hol tart ma a magyar filmek dvd-kiadása. Talán még a BuFi-nak van a legtöbb jogalapja ahhoz, hogy egy ilyet összetrombitáljon, mert az utóbbi években leginkább ők adtak ki olyan színvonalon magyar filmet, aminek látványától megörült az ember (az említett Valami Amerika mellett, pl. az Üvegtigris, a Kontroll, a Moszkva tér stb.), míg máshol már élményszámba ment az is, ha nem agyonkaristolt, pattogó hangú kópiáról történt a sokszorosítás, a csomagolás "puritánságáról" nem is beszélve. Kár, hogy lassan a BuFi-nak is példát kellene venni régi önmagáról, mert a legutóbbi magyar filmjeik már nem azt a nívót képviselik. Igen, erre meg lehet azt mondani, hogy akkor a mostani dvd piac is példát vehetne a régebbi önmagáról, s ez kétségkívül igaz. Hogy ezen a helyzeten egy szemle mennyit tud javítani nem tudom, de ha a színvonalat és a szakmaiságot emelendő igazán értékes filmes szakembereket szándékoznak meginvitálni a rendezvényre, tiszta röhej lesz szerintem, hogy magyar filmet gyártó magyar mivoltuk ellenére Magyarországon mindannyiuk munkásságának csak töredéke jelent meg eddig.
most posts by TM
0
2008. december 3., szerda 18:17
Szerintem a BR - éppen a kivételes technikai tulajdonságai miatt - inkább a látványorientáltabb filmeknek való, hiszen az kihasználja a rendelkezésre álló felbontást. El tudjátok képzelni BR-en pl. a Presszót? Egyetlen, mozdulatlan kamera, és a szereplők mozognak a kép előterében. Ehhez minek a HD?
0
2008. december 3., szerda 18:13
Igényesen elkészített?
Jól meg van írva, szól valamiről, esetleg még gondolkodásra is késztet, van története, amit a cselekmény is kiszolgál.
Ha kommerszebb műfajról van szó, pl. akcióról, akkor a fentiek arra is vonatkoztathatóak, de ha csak zúzni kívánunk, az sem megy el önmagában. Valahogy annak is meg kell felelni egyfajta belső logikának, ami a saját keretein belül hihetővé és hitelessé teszi.
Jó akciófilm: Halálos fegyver
Rossz akciófilm: Death Race
stb.
szerintem...
0
2008. december 3., szerda 18:09
Nekem pl. megvan itthon Szabó István A napfény íze és az Édes Emma, drága Böbe című filmjei, és megvan a Valami Amerika is. Utóbbit lehetne BR-en kihozni, de előbbieket nem, mert ott a látvány csak másodlagos.
0
2008. december 3., szerda 17:26
És Opcsi, mi tesz egy filmet igényesen elkészítetté?
0
2008. december 3., szerda 17:15
Opcsi, neked milyen magyar filmek tetszenek?
most posts by TM
0
2008. december 3., szerda 17:15
Félreértés ne essék; vannak kiemelkedő magyar filmek, de technikailag azok sem valók BR-re. DVD-n még csak-csak, de HD-ben? Ugyan már... Kapupiszkok, karcok, szöszök, szemcsék... 1920x1080-as felbontás mellett??
Ne már...!
0
2008. december 3., szerda 17:12
Magyar filmek BR-en? Na, az igencsak érdekes felvetés. A legtöbb hazai "alkotás" még DVD-re sem való. Nem mellesleg BR-en csak akkor lenne értelme kiadni bármit is, ha eleve olyan minőségben vennék fel, ez esetben HD-ben.
Meg persze ha már eleve a 990 Ft-os kategóriában indul egy-egy magyar film, és így sem kel el nagy mennyiségben, akkor vajon ki pék venné meg BR-en, 6-8000 Ft-ért?
A Blu-Ray-t nem a mikro-költségvetésű, ál-művészieskedő magyar fércműveknek találták ki, hanem az igényesen elkészített filmek számára, pl. Sötét lovag, 300, Mátrix, stb.

50,000 Ft-os "főnyeremény"?? Tuti, hogy ez ráadásul még bruttó is... le kell adózni belőle. És ha valaki netán "nyer" a "pályázaton", akkor 50ezerrel kiszúrják a szemét, lenyúlják az ötletét, és milliókat keresnek vele az ügynökségnél.
0
2008. december 3., szerda 14:56
12: azért magyar filmeket Blu-rayen kiadni igencsak baromira költséges lenne, mivel egytől-egyig nem ártana őket kockánként felújítani, ha már nem gagyit akarunk viszontlátni HD-ben...

Én jobban félek attól, hogy magyar filmek esetében milyen lesz a képminőség, ha már csak Beta kazettákon elérhetők bizonyos alkotások, a filmnegatív meg nem léte miatt... :(((
0
2008. december 3., szerda 13:20
Pierrot koma nem bolond! Nevetséges ez az egész kezdeményezés abban a miliőben, ahol az igazi értékeket háttérbe szorítja a gagyi, ahol a Kútfejek hamarabb jelenik meg, mint például a Mephisto, ahol a magyar filmeket már szinte kötelezően kilenckilencvenesítik, kizárva ezzel azt, hogy a kiváló művek rangjukhoz méltó módon, felújítva, szép külsőben jelenhessenek meg. Hasítani persze mindenki szeretne, de áldozni senki nem hajlandó, s akkor még nem beszéltünk a jogokkal való bűvészkedésekről. Ugyanakkor a nagyközönségnek szánt "közönségfilmnek" csúfolt legújabbkori borzalmak még a maradék érdeklődőt is a külföldi szenny felé fordítja, mert sok esetben még a legborzalmasabb tré valaminek is jobb a forgatókönyve, mint egy hasonló hazai produktumnak.
Szóval Pierrot-hoz hasonlóan kíváncsi vagyok, hogy tulajdonképpen  mit is akarnak megszerettetni a magyar közönséggel. Ha a magyar klasszikusokat, akkor azt minőségi, versenyképes dvd-kiadványok formájában formájában lehet megtenni - még csak szemle sem kell hozzá, ha viszont arról szól a történet, hogy a Tibi vagyok és csokit akarok (vagy mi) című alapművet BD-n tukmálják az emberekre, akkor is jobb, ha mással ütik el az időt.
Végezetül pedig, nem az a figyelemfelkeltés leghatásosabb módja, ha -fogalmazzunk úgy - jelképes összeget feldobva bevesszük a leendő nézőt a buliba, az már inkább lenne meghökkentő s egyben ünnepi, ha olyan termékek látnának napvilágot, amire lehetne bulizni!
Nem állítom, hogy ez a világ legfeleslegesebb kezdeményezése, de hogy rossz módszer, az fix.
most posts by TM
0
2008. december 3., szerda 10:09
Engem inkább ez döbbent meg:

"célja a magyar filmek népszerűsítése DVD-n és Blu-rayen..."

Hány magyar film is jelent meg így??? Előbb talán ki kéne adni őket...
Szinte csak a kommersz magyar filmek jelentek meg DVD-n...

Szőts Istvántól semmi, Bódy Gábortól semmi, Zolnay Páltól semmi, Mundruczó Kornéltól 1 (de az sem beszerzhető), Huszárik Zoltántól 1, Fehér Györgytől 1, Radványi Gézától 1, Hajdu Szabolcstól 1 (a legkommerszebb), Enyedi Ildikótól 2, Tarr Bélától 3, ... hogy csak pár példát említsek... de még Jancsó Miklóstól, Szabó Istbántól és Makk Károlytól se sok...
0
2008. december 3., szerda 4:33
oké..csak hogy értsem is...akkor most elsődleges pályázat egy esetleges hírdetési plakát terve felirattal,szemle logoval...vagy mi a tosz?
0
2008. december 3., szerda 1:35
I take it easy because I can t take it seriously. :)
0
2008. december 3., szerda 1:30
gondolom, ez a pályázat nem azoknak szól, akik egy kék gomb pirosra festéséért 25.000+áfát számláznak ki (mint pl. a kedvenc kirowskink), hanem amatőr, vasárnapi dizájnereknek, akik szimpla lelkesedésből is összehoznának egy ilyet. szóval take it easy.
0
2008. december 3., szerda 1:26
Há-há, április bolondja! Izé... mivan?!
0
2008. december 3., szerda 1:19
Egy jó arculat tervezése akár több honapot is igényelhet.
Az ötvenezer az egy reklámgrafikával foglalkozó cégnél még elölegnek is kevés lenne.
0
2008. december 3., szerda 1:12
szerintem írjatok a fenti címre.
0
2008. december 3., szerda 1:07
Ez az ötvenezer a zsűri alapján legjobbnak ítélt nyereménye, és független az esetleges felhasználásért kapott (munka)díjtól, vagy ennyiért kívánják megvásárolni a komplett arculati tervet?

Vagy aki megnyeri, az kap 50 ropit + egy megbízást az arculat kialakítására (valamilyen megállapodás alapján)?

Csak azért kérdezem, mert ez így majdnem nulla info, és a két hét csöppet krétás aszfaltrajz-verseny szintű határidőnek tűnik... vagy csak én vagyok túl hepciás, de nem egyértelmű, mit várnak: az "arculat" szerintem nem egyenlő egy logóval. Vagy itt erről van szó?
Esetleg konkrétabb pályázati flhívás valahol..?
0
2008. december 3., szerda 0:42
Tadam, a pályamunkákat általában .jpeg-ben szokás elküldeni, később a nyertes pályamű készítőjének természetesen jobb minőségben is prezentálnia kell az alkotást.
0
2008. december 3., szerda 0:35
Jpg formátum? Jó vicc...
- Elnézést uram, meg tudná mondani hány óra?
- Már hogy ne tudnám megmondani dagikám?! Épp itt az ideje, hogy jól megcibáljam az orrodat és a fejedre húzzam az alsógatyádat.
0
2008. december 3., szerda 0:31
50.000 forint erre? Jó vicc...
0
2008. december 3., szerda 0:01
13 nap erre? Jó vicc...
0