Keresés

Az őrület határán

2006. június 7., szerda 19:33
belefutottam három korabeli kritikába. megdöbbentő, mennyire félreértették a premierkor ezt a remekművet. a véleményeket olvasva nem tartom valószínűnek, hogy a három úriember véleménye azóta változott.

"A háború - már, ha ez alatt az ellenfél javainak, birtokainak és nem utolsó sorban élettartamának drasztikus csökkentése érdekében kifejtett igyekezetet kell érteni - vitán felül rossz és üldözendő dolog. Ha mégis igaznak bizonyulna az a feltevés, hogy értelmes lények lakják a Marsot, és esetleg ezek a szerzetek meglátogatnák bolygónkat, bizonyára a háború volna az egyik legképtelenebb jelenség, amivel itt szembesülnének. Valószínűleg elképedten látnák, hogy az emberek egymást taposva loholnak egy pénznek nevezett, felszentelt papírdarab után, amit aztán mindenféle értelmetlen dolgokra és szolgáltatásokra cserélnek. Ezenkívül - mielőtt túl messzire kalandoznánk a tárgytól, vágjuk rövidre - számtalan további furcsaságba botlanának, de minden bizonnyal azt értenék a legkevésbé, hogy A ember - hátrahagyva családot, lakóhelyet, munkát...- miért akarja kinyírni a számára totálisan ismeretlen B embert, ráadásul úgy, hogy ehhez semmiféle személyes érdeke nem fűződik.
A kollektív borzalmat leginkább néhány személyes tragédián keresztül szokás bemutatni, és ezen a jól bevált módszeren a film alkotói sem kívántak változtatni. A II. világháborúban vagyunk, egy szakasznyi amerikai katonát kísérhetünk el egy húzós bevetésre a Csendes-óceán egyik, a japánok által ádázul őrzött szigetére. Terrence Malick rendező a tökéletesre fényképezett egzotikus tájképek és az eszelős borzalmak szembeállításának némiképp szájbarágós eszközével operál. Szimpatikus az igyekezete, ahogy megpróbálja megmutatni a nagyüzemi öldöklés abszurditását. A gond csak annyi - és természetesen erről már nem a rendező tehet -, hogy ez a buzgalom néhány fesztiváldíjon és dollármillión kívül semmit nem eredményez. Háború továbbra is van, sőt lesz jövőre is!"  /Nagy György, Open mag./

"Ritka kedvező alkalom, kivételes sansz retrospektívvel kezdeni egy filmrendező közel három évtizedes pályájáról szóló rövid cikket, de Terrence Malick pályafutása megengedi, mi több, követeli ezt. Nem mindennapi karrier az övé. Méltányolták ugyan tehetségét, amikor még dolgozott, igazán azonban akkor szerzett nevet magának, amikor nem csinált semmit, ekkor vált élő legendává. Első filmjét (Badlands) 1973-ban forgatta, a másodikat (Days of Heaven) öt évre rá. Aztán néma csend. Évekig készült ugyan harmadik munkájára, ebből azonban a producerekkel való problémái miatt - sohasem hagyta magát felkantározni - végül nem lett semmi. Még összerántott néhány forgatókönyvet másoknak (felejthető filmek készültek belőlük), aztán visszahúzódott texasi ranchára és a zen buddhizmusba. Csaknem másfél évtizedig nem lehetett hallani felole.

Hírneve persze nem a semmiből született. Badlands című (nálunk Sivár vidék címmel hozták ki videón jó tíz éve) lányrablós, ámokfutós fabulája a Bonnie és Clyde típusú történetek etalonja, imponáló belépő, amely a maga idejében akkorát szólt, hogy az némely kritikust - ez komoly - Orson Welles filmrendezői debütálására emlékeztette. Ha ez túlzás is, az tény, hogy a Badlands sémateremtő darab, utánzandó, másolandó mű lett, olyan film, amelyet a hasonló tematikában utazó opusoknak úgyszólván kötelező megidézniük.

A hollywoodi stúdióközi ipari kémkedés működését ismerve, várható volt, hogy akad majd egy stúdió, amelyik Spielberg Ryan közlegény...-ét nem hagyja annyiban, s nekiszalad egy újabb háborús eposznak. Terrence Malick harmadik, James Jones regénye nyomán készült rendezése Spielberg filmjének ellentétpárja lehet: a film a második világháború idején lefolyt, az amerikaiaknak a japánokkal a csendes-óceáni Salamon-szigetek birtoklásáért vívott csatája eseményeit dolgozza fel. A katarzist a paradicsomi szépségű tájon őseredeti ártatlanságukat őrző szigetlakók, illetve a háború poklát a helyszínre importáló katonák életmód- és mentalitásbeli különbözőségének megmutatása szülné. A tanulság revelatív és vaskos, egyetlen tőmondatban summázható: a háború káros az egészségre.

Ahhoz, hogy a rendező ezt elmondhassa, mérhetetlenül megnyújtja a filmidőt (az opus közel háromórás; "vannak pillanatok, amikor az órák hónapoknak, a napok éveknek tűnnek", hangzik el egy helyütt, milyen szép igazság is ez), Hollywoodban már csak nem gondolják másként: minél hosszabb egy film, annál mélyebb, láthattunk példát eleget. A Tangerine Dream hőskorszakára emlékeztető zenei aláfestés mellett rétegzett monológok hangzanak fel egyre, amelyekkel nem lenne semmi baj, ha nem a képeken látottakat igyekeznének görcsös akarással magyarázni. Ezen dől a dolog. Mintha a rendező elfelejtette volna, amit húsz évvel ezelőtt annyira tudott, uralkodni az anyagon. Narrátorok bevonásával Malick ugyanazt az elbeszélőtechnikát alkalmazza, amelyet első két munkájában is, az eredmény mégis egészen más. A Badlandsben és a Days of Heavenben a narrátor nem magyarázta, még csak nem is árnyalta a filmen látottakat, ellenkezőleg: szavai sajátosan ellenpontozták a képeket, ekképpen a film drámai súlyát növelték.

Amik itt is megvannak: az álomszép, valóban lenyűgöző erejű képek. Malicknek kameravezetés tekintetében nincs párja Hollywoodban. A képek némi kárpótlást nyújtanak. Ahogy egyik barátom megjegyezte a vetítés után, Az őrület határán fele ilyen rövidre vágva, feleennyi szövegeléssel akár bravúros mozi is lehetett volna. Így viszont nem az. A gondosan adjusztált mondatok közül az egyik gyöngyszem: "A háború nem nemesít. Kutyát csinál belőled. Megmérgezi a lelket." Mit lehet erre mondani? Malick filmje zseniális kudarc. Nem több, de nem is kevesebb."  /Tosoki Gyula, Magyar Narancs/

"Egy kis Ryan közlegény, egy kis Hamburger Hill, szokásos amerikai szenvelgés arról, hogy vajon miért van annyi háború, valamint csaknem három órányi moralizálós unalom az öldöklésről, körülbelül ennyi a film. Kicsivel bővebben: közhely-gyűjtemény a II. Világháború ürügyén, és az sem segít rajta, hogy a környezet paradicsomi. A film viszont ketchup: ami a készítők keze ügyébe került, azt beleszecskázták. A történet elején egy aktív katonaszökevény pihenget a dél-tengeri szigeten, de aztán jönnek a társai és visszaviszik háborúzni. Az eposz rendkívül lassan gördül előre, kábé egy óra múlva partra is száll Guadalcanalon, hogy aztán a gyalogsággal bevegyen egy füves dombot. A japánok persze nem adják olcsón a Mitshubishi-magaslatot, kilőnek vagy két vagon lőszert a támadókra, meg a közönségre. A konfliktus, mint olyan, nem csak az ellenfelek között feszül, az US Armyn belül sincsen minden rendben. Nick Nolte egy darabig megmenti a filmet, mint abszolút alezredes, akinek nem számit, hogy hányan halnak az emberei közül, csak legyen már az övé az a darab szikla. A továbbiakban azonban kezd szétfolydogálni a történet, annyi problémát vetnek fel a szereplők, hogy nem is győzik megtalálni az összes helyes választ. Spielberg persze tudta a nyerő receptet: elég egyetlen, igaz, Oscar-díjas kérdés. Miután kellőképpen kiszenvelegte magát mindenki, a végkifejletben már csak olyan alapigazságokra "fussa", hogy a háborúban a jók általában a csonthülyék miatt halnak meg, azonfelül a széplelkűeknek még a CNN esti híradója sem való. Teljesen felesleges megnézni, olyan, mintha egy alapszintű moziműveltséget adó kiadványt ollóztak volna össze x darab filmből. A szereplők névsora csábító, de Nolten kívül a többieknek nem sok idő jutott: Travolta kábé nyolc, míg az isteni Clooney másfél percig látható. " /Király István, Index.west/
0
2006. január 8., vasárnap 19:09
Valószinüleg elfogyott,mert amiből egy darab van és valaki megveszi akkor a listáról a progi automatikusan törli.
0
2006. január 8., vasárnap 19:01
10 perccel ezelőtt ezt még 1500 Ft-ért lehetet rendelni.
Mi történt, még sincs raktáron ?
0
2005. január 22., szombat 19:20
Sikerült újfent elmélyednem ebben a csodafilmben. Mély, intuitív, elgondolkodtató, spirituális, költői. Egyszóval: tökéletes!
0
2004. október 26., kedd 17:59
Ja, hogy ez erről szól! Azt hittem Vertex kiadói fórum.  :)
0
2004. október 26., kedd 17:50
jamamura:
Hivatalosan valóban nem adták ki a Bad Boys nagyszerű score-ját, de azért megszerezhető a netről. Vagy ott van a DVD a maga finom kis külön zenesávával:)
0
2004. október 26., kedd 9:34
Oké köszi. Szerinted mejelent már nálunk az új Tom Cruise film zenéje (Colleteral)?! Csá.
0
2004. október 26., kedd 9:30
van, amikor sokkal előbb. sőt, ez az általános. az amerikai filmbemutatóval kb. egy időben szoktak megjelenni (persze, ha amerikai filmről van szó).
0
2004. október 26., kedd 9:28
Nekem a mátrix 2-nek a filmzenéje van meg úgy, hogy mindkettő. Ugyanis egybe jelent meg a kétlemez. :)
Általában hány napra/hétre rá jelennek meg nálunk a filmzenék, mint ahogy bemutatják őket nálunk? (ez is elég bonyolultra sikeredett)
0
2004. október 26., kedd 9:25
van, amikor megjelenik mindkettő.
0
2004. október 26., kedd 9:18
Jó ezt vágom.
Nálunk megszoktak jelenni az együtteses filmzenék is vagy csak a hozzá komponált zene jelenik meg?
Mert én most keresem a Colleteral együtteses és a hozzá komponált zenét is. Micheal Mann mindíg nagyon igényes zenét tesz  be a filmjeibe.
0
2004. október 26., kedd 9:11
értelmes húzás volt ilyen címmel filmzenei topikot indítani, bravó szadakó. :]

köszi, gerike, de ez nem az az ost, amit anno kerestem (és már megszereztem azóta). tégy különbséget a filmhez írt, ill. általa inspirált, különböző szerzők által elkövetett (könnyű)zenei válogatások, azaz a betétdalok, s a filmhez egy erre specializálódott zeneszerző által komponált zene, azaz az eredeti filmzene között. hmm, ez kissé bonyolult lett, de ha példával illusztrálom: az előbbi kategóriába tartozik a guns'n'rosestól a you could be mine (terminator 2), az utóbbiba pedig a star wars filmzene.
0
2004. október 26., kedd 1:11
Kedves tőled Gerike, hogy próbálsz segíteni, csak sajnos ez nem nagyon akar sikerülni. Ezen az albumon mindössze egyetlen track van a FILMZENÉBŐL, Jamamura nem éppen erre gondolt.
0
2004. október 26., kedd 0:04
ÚGy tom' te szoktál külföldről is rendelgetni.
:)
0
2004. október 26., kedd 0:03
Jamamura!
Nem tudom ,hogy megvan-e már a Bad Boys filmzenéj,de ha nincs néz körüll itt:
http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/B000002B1F/qid=1098734469/sr=8-3/ref=pd_ka_3/002-3928599-9479200?v=glance&s=music&n=507846
Van hozzá kép is, ha nem haragszol meg. :)
0
2004. május 9., vasárnap 15:08
hello!
mivelhogy a Thin Red Line topic-ban nincsenek Saving Private Ryan rajongók (legalábbis nem hiszem, hogy jobban szeretnék azt a művet) ezért számítok arra, hogy egyetértenek majd velem zsörtölődésemben :) azt akarom közölni, (abban a reményben hogy vki egyetért velem): Spielberg nem igazán érdemelte meg az oscart, csak azért, mert operatőrjei fantasztikus munkát végeztek. Az őrület határán egy filmtörténeti kísérlet, ami tökéletesen bevált. Ez film átlépte a háborús film határait, mind mondanivalójával, kikezdhetetlen szépségével. Sok embert nem értheti azt, amit most mondok, a negtív kritikákakból kiindulva. (túl lassú, unalmas)  Hogy őszinte legyek, bosszant hogy mindenhol a neten ezt a címkét kapja meg a film az emberektől "war movie" Ez már nem hiszem, hogy az lenne, messze nem csak ennyi...  Míg a Ryan a technikai profizmusával érvényesül, aközben Az örület határán megmarad vmi olyasmi hirdetőjeként, amint akár csodának is definiálhatunk. Mindíg többre fogják tartani a Spielberg filmet, annak ellenére hogy az ő filmje gyakorlatilag ujjgyakorlat Terence Malick alkotásához képest. Spielberg semmi újat nem hoz történetileg és tartalmilag. Csak a szép klisét: be szép is meghalni a bajtársakért... ilyen végvári vitézesen. Ezzel összevetve és azt figyelembe véve, amiről a régi Oscar-díj szólt (innovatív filmeket dijazunk) egyértelműen Malick filmje lenne gazdagabb egy szobrocskával. Mert persze hogy a nagy Spielberg az esélyes, egy kult rendezőhöz képest. De ez van. Jobb is ez így. Az öreg Terence meg talán ugyaúgy vélekedik az Oscarról mint én. Hisz el sem ment a díjkiosztóra....  

annak meg külön örülök, hogy John Williams sem nyert (a fingszagú pátosz zenéjével, ha már Hans Zimmer legnagyobb műve sem kapott szobrocskát. hehe. ez a káröröm... :)
0
2001. október 8., hétfő 22:18
Nem tudom, de van olyan film velem ami a körülmények miatt tetszik/nem tetszik! Például ez a film is felidegelt, mert olyan hajnal 2körül lefeküdtem volna aludni, mert másnap bizony kelés korán, és még utóljára végigscrolloztam a tv csatornákon, az HBO-n ment pont a film, és nem bírtam abbahagyni a nézését, akármilyen álmos is voltam!! Tetszik, kár, hogy Woody Harrleson nem tud a gránáttal bánni ;)
0
2001. október 7., vasárnap 20:20
Én is lejártam a lábam a soundtrack után és nem találtam semmit, de pont a minap töltöttem le egy-két mp3-at, pl:

Bad Boys Original Score - 13 - Car chase finale

Valahonnan csak van.
0
2001. október 7., vasárnap 18:26
sajna, a bad boysból nem létezik ost, különben már meglenne. :] mancinától is beszereztem jó sok mindent [tarzan, speed, twister, con air, deep blue sea, stb...], s tényleg ott lohol zimmer báttyó nyomában, de csak a nyomában. :]
0
2001. október 7., vasárnap 15:34
A 80-as években John Williams és Alan Silvestri volt a kedvencem, mostanság pedig Mark Mancina és Hans Zimmer. Nálam mondjuk Mancina előbbre van, mint Zimmer. A Bad Boys is egy hajszállal jobban tetszett zeneileg, mint a Gladiator. (Ha valaki tud egy eladó Bad Boys Soundtracket -nem a various artist- akkor szóljon)
0
2001. október 5., péntek 22:01
Azért nem hagynám ki Ennio Moriconet sem (400 filmzene!!!!) Maurice Jarre (Shogun, Veszélyes élet éve? Gibson, Weaver) Henry Mancini (Pink panther-en kívül még sok filmzene)
0
2001. október 5., péntek 14:09
ne tessék megijedni, nem kívánom sokadszor az egekig magasztalni terrence malick kitűnő filmjét, most inkább a filmzenékről szeretnék topikot indítani. hogy miért pont e film apropóján? azért, mert hans zimmer élete egyik legjobb, legérettebb alkotását hozta e film számára. no, beszélgessünk filmzenékről. kik a kedvenceitek? melyik filmzene a févörit? kinek kéne más pályára mennie? ki komponálhatna többet? stb.

az én kedvenceim a következők:

hans zimmer az abszolut nonpluszultra. hál'istennek eléggé termékeny szerző és csak nagyon ritkán hibáz. as legjobbjai:

backdraft. a szabadság ösvényein. az őrület határán. a szikla. gladiátor. millenium. rain man, a közelmultból pedig a pearl harbor.

hans zimmer másik nagy erénye, hogy jó pár nagyon tehetséges saját nevelésű zeneszerzővel látta el hollywoodot. pl. mark mancina [féktelenül, twister], tervor rabin [con air, armageddon], john powell [ál/arc], jeff rona [white squall] vagy harry gregson-williams [a szikla, közellenség].

szeretem még james hornert, habár a titanictól hidegrázást kapok, de a bravehearttal örökérvényű zenét alkotott; john williams-t, aki a legfülbemászóbb filmzenéket írja, alan silvestrit [a mélység titka, predator, vissza a jövőbe, forrest gump], randy edelmantől a sárkányszív zenéjét, thomas newman gyönyörű akusztikus hangjait [a suttogó, halálsoron, a remény rabjai], s néha jerry goldsmith is nagyon elsül. :] gondolok itt a total recallra, az alienre, az elemi ösztönre vagy az omen trilógia zenéjére. a következő generációból pedig érdemes eliot goldenthalra [alien3], greame revellre [a holló] és cliff martinezre [traffic] figyelni.
0