Keresés

Halottaink...

2007. július 30., hétfő 14:12
Ezek szerint őt is kihívták egy sakkjátszmára. Kár. A világ egyik legjobb rendezője volt, igazi művész:( A hetedik pecsét pedig minden idők egyik legnagyobb filmje.
0
2007. július 30., hétfő 14:02

Elnézést, ma, vagyis július 30-án távozott.
0
2007. július 30., hétfő 14:01

Tegnap meghalt Ingmar Bergman. Isten nyugosztalja.
0
2007. július 26., csütörtök 15:45
Július 11-én elhunyt Imre István animációs rendező. A fiatalabb nézők főleg a Mekk mester, vagy a Stop! Közlekedj okosan! rendezőjeként ismerhetik, de életműve és a hazai bábfilm-történetben betöltött szerepe ennél sokkal jelentősebb.

Isten nyugosztalja!

Személy szerint a Stop!-on nőttem fel, abból tanultam közlekedni gyerekfejjel, mai napg bennem van pár jeles mondata. Fogalmam sem volt róla akkor nyilván és azóta sem, ki rendezte, de most, hogy olvastam ezt a hírt, gondoltam, ennyit megérdemel a rendező, hogy megemlékezzünk róla.

/ Forrás : http://comment.blog.hu/2007/07/26/title_8529 /
0
2007. július 25., szerda 22:15
Nyugodjék békében! Én igaz csak az Ámen-ben láttam, de abban is nagyon jól játszott. RIP
0
2007. július 25., szerda 21:16
RIP!
0
2007. július 25., szerda 20:00
eszméletlen jól játszott a mások életében.
0
2007. július 25., szerda 19:56
Elhunyt A mások élete Stasi-ügynöke2007. 07. 25.
Ulrich Mühe, A mások élete című Oscar-díjas német film főszereplője 54 éves korában, vasárnap elhunyt. Mühe gyomorrákban szenvedett, amelyről halála előtt egy nappal, a Die Welt-ben is nyilatkozott. A nyolcvanas évek Kelet-Németországában játszódó A mások életé-ben Stasi-tisztet alakított, aki elkezd személyes szimpátiát táplálni a művészpár iránt, akiknek a megfigyelésével megbízták. A figura megformálásáért Mühe tavaly elnyerte az Európai Filmdíjat, illetve a Német Filmdíjat is.

Ulrich Mühe A mások élete című filmben
Korábban láthattuk többek közt a Jégország-ban (2005), az Ámen-ben (2002) és Michael Haneke Furcsa játék-ában (1997) is. Mühének három gyermeke van, a legidősebb, Anna Maria Mühe maga is színész.
[origo]
Nyugodjék békében!:(((
0
2007. július 24., kedd 14:12
Szia Frederic!

Akarva akaratlanul most elárultad, hogy mi az a nagy dolog, amivel majd jobbá akarod tenni az emberek életét. Te feltaláltad a nagy távolságból is pontosan működő emberi érzelemmérőt! Biztos e szerkezet segítségével tudhatod ennyire megbízhatóan, hogy ki milyen hangulatában ír hozzászólást a fórumra.
Jól lebuktál, csak nehogy emiatt legyen oda a Nobel-díjad! :-)
most posts by TM
0
2007. július 24., kedd 2:21
Nyugodjék békében!
Remélem Cecén is megemlékeznek róla.
0
2007. július 23., hétfő 22:24
szarkeverc helyett inkább nézd meg a szelíd motorosokat.
0
2007. július 23., hétfő 20:17
Elnézést kérek, természetesen tudtam, hogy László, többször fel is tűnt a neve a nekrológba, de nem volt valami jó estém, súlyos hibám betudható talán annak is, hogy már nem voltam épp friss. Ez mit sem változtat azon, hogy rendkívül tehetséges ember volt és nagyra becsültem őt. Még egyszer elnézést kérek Mindenkitől!

S úgy hiszem, hogy legyen akár egy megemlékezés egy fórumon, részvétel a temetésen (valószínűsítem nem is itthon fogják eltemetni), egy baráti beszélgetés alkalma, minden elhunytról illik ilyen vagy olyan úton megemlékezni. Főként Mo. kétségkívól legnagyobb filmes fórumán, ahol minden fórumozó valószínűleg minimum egy filmet látott az elhunyt munkásságából. Kovács László és Zsigmond Vilmos alapjaiban határozták meg a "hollywood-i újhullám" képi világát. Sokat köszönhetünk Kovács Lászlónak a magyarok hírnevének öregbítéséért valamint, hogy Zsigmonddal és több operatőr kollégájával az életük kockáztatásával s valószínűleg a családjuktól való elvállást vállalva rögzítették az 1956-os események döbbenetes mozzanait, megmutatva, hogy egy kis nép is képes fordítani sorsán, vagy legalább is megpróbálni. Fájó veszteség a magyaroknak és a filmművészet világának. Nyugodjék békében!  
0
2007. július 23., hétfő 17:59
A felhasználó hozzászólásait az alapvető fórumetikai szabályok sorozatos megsértése miatt töröltük.
0
2007. július 23., hétfő 15:17
Ha egy számomra kedves alkotó haláláról értesülök, akkor ha meg is emlékezek, azt biztosan nem nulla mögöttes érzelemmel teszem.
Nyilvánvaló, hogy ez az érzelem nem személyes benyomás, hanem a munkásságuk iránti szimpátia és elismerés miatt kerül felszínre, de attól még létezik.

Az utolsó soroddal viszont - netes szokások ide, chates és fórumos írásmód oda - maximálisan egyetértek.
0
2007. július 23., hétfő 14:56
Ezen nincs is mit veszekedni és nem is vita tárgya. Csak leírtam, mit gondolok arról, hogy valaki beírja azt nulla mögöttes érzelemmel, hogy "részvétem", ill. "nyugodjék békében" és társai (RIP)... vagy megtiltod, hogy elmondjam a véleményem?
Másrészt szerinted méltóképp megemlékezés az, mikor kisbetűvel írod az elhunyt nevét?
0
2007. július 23., hétfő 13:22
szerintem ez azon ritka topikok egyike, ahol nem szoktunk veszekedni. ez nem az rtl klub, senki nem akar hasznot húzni abból, hogy valaki eltávozott közülünk. engedd már meg nekünk, hogy méltóképp megemlékezzünk a filmes világ nagyjairól. nyugodjék békében, kovács lászló!
0
2007. július 23., hétfő 11:33
Kedves Fórumtársak!

Nem tudom miért van szükség virtuális temetőre... Aki annyira részvétet érez, menjen ki a temetésre, amúgy meg ez a "részvétezés" kicsit már álszentnek tűnik és valahogy úgy érzem, hogy nincs mögötte morális tartalom, nincs mögötte valódi sajnálat-érzet. De nem is lehet mögötte semmi sem, mert akik itt részvéteznek, feltehetőleg nem is ismerték azt az embert, aki számára békében nyugvást kívánnak. Egyébként gyászolni sem nyilvánosan illik, hanem magunkban, egy intim környezetben. Például nem értek egyet azzal, ahogy Kaszás Attilával bántak halála után... virrasztás? Ő vajon ezt akarta volna? Nem bántásból mondom, de azt hiszem neki több járt volna ki. Annyival több, hogy az egész ceremónia nem kerül ki a családi és baráti intimszférából.
Ezt így gondolom, ezzel nem akarok most senkit megbántani, csak néha elgondolkodom egy-két dolgon és most épp a "Részvétem" c. mondatokon... Csak odáig ne jussunk, hogy a halál is csak egy műsor legyen a tévében, amit szombat esténként sugároznak az RTLKlubon.

További kellemes napot!
0
2007. július 23., hétfő 10:12
Nyugodjék békében! :(((
0
2007. július 23., hétfő 9:39
Nem Kovács Lajos hanem Kovács László, de no problem, akinek halálhírét keltik az állítólag sokáig fog élni.

http://index.hu/kultur/cinematrix/ccikkek/kovacs0722/#more
0
2007. július 23., hétfő 9:15
JÉZUSMÁRIA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Legalább nézz utána annak, amiről írs!!!!  Nem Kovács Lajos, hanem

KOVÁCS LÁSZLÓ

hunyt el !!!!!!!!!!!!!!!!
0
2007. július 23., hétfő 4:16
Sajnos egy újabb meghatározó, elismert honfitársunkat vesztettünk el...
Kovács Lajos(1933-2007)
Hosszan tartó, súlyos betegség után, hetvennégy éves korában vasárnap hajnalban Beverly Hills-i otthonában elhunyt Kovács László, magyar származású világhírű operatőr - tudatta közleményében a Magyar Operatőrök Társasága (HSC). Vagyóczky Tibor operatőr, a HSC tagja elmondta, a szomorú hírt személyesen a művész özvegye közölte vele telefonon.
Kovács 1933. május 14-én született a Fejér megyei Cecén. 1952-1956 között végezte el a budapesti Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőr szakát Illés György tanítványaként. 1956-ban operatőr tanulótársával, későbbi kollégájával, Zsigmond Vilmossal egy bevásárlószatyorba rejtett kamerával filmezték a forradalom eseményeit. 1956 végén elhagyták az országot azzal a csaknem tízezer méternyi filmanyaggal, amelyen a felkelést és a fegyveres összecsapásokat rögzítették. Ausztriába menekültek, ahol a felvételekből filmet készítettek, amely 1961-ben került adásba a CBS amerikai televízióban.
1956-57-ben Kovács Ausztriában dolgozott, majd Zsigmond társaságában 1957-ben érkezett az Egyesült Államokba, ahol hat év múlva megkapták az amerikai állampolgárságot. 1958 és 1967 között a Los Angeles-i Biztosító Intézet alkalmazottjaként dolgozott, majd a seattle-i tv-laboratórium munkatársa lett. Dolgozott gyermekfotósként is, majd Hollywoodban Zsigmond Vilmos segédoperatőre volt. 1967-ben lett operatőr. Ő fényképezte többek közt a Szelíd motorosok (1969), az Öt könnyű darab (1970), az Alex Csodaországban (1970), a Mi van doki? (1972), a Papírhold (1973), a Huckleberry Finn (1974), a New York, New York (1977), az Édenkert a sikátorban (1978), a Frances (1982), a Szellemirtók (1984), a Kasszafúrók (1984), a Maszk (1985) és a Két hét múlva örökké (2002) című filmeket.
Olyan rendezőkkel dolgozott, mint Peter Bogdanovich, Robert Altman vagy Louis Malle. 1998-ban megkapta a Camerimage fesztivál, 2005-ben pedig a Magyar Operatőrök Társaságának életműdíját. Ez utóbbit, a Legenda-díjat 2005 októberében Budapesten, az Aranyszem Operatőr Fesztiválon személyesen vette át mestere Illés György, valamint Tóth János és Zsigmond Vilmos társaságában. 2006 novemberében az 56-os forradalom 50. évfordulóján rendezett újabb Aranyszem Fesztiválon is ott volt a Legenda-díj, vagy ahogy akkor nevezték: A forradalom szeme-díj (Arriman-díj) kitüntetettjei között: ekkor azok az operatőrök részesültek ebben az elismerésben, akik 1956-ban az utcákon voltak és az eseményeket kamerával rögzítették. Kovács Lászlót 2006 decemberében a Santa Fé-i filmfesztiválon is életműdíjjal tüntették ki.
Amerikában éppen most készül egy dokumentumfilm Kovácsról és Zsigmondról. A Laszlo & Vilmos: The Story of Two Refugees Who Changed the Look of American Cinema (László és Vilmos: történet két menekültről, akik megváltoztatták az amerikai mozi arcát) című alkotást James Chressanthis operatőr rendezi.
Forrás: origo.hu
Isten nyugosztalja őt, kíváló operatőr volt, akire méltán lehetünk büszkék.
0
2007. július 9., hétfő 18:45
Itt az ideje mégjobban megbecsülni a gyermek korból visszamaradt darabokat.

http://index.hu/gazdasag/vilag/matau070709/

:-(

0
2007. július 3., kedd 19:30
Elhunyt Edward Yang filmrendező2007. 07. 03.

Múlt hét pénteken, vastagbélrákban elhunyt Edward Yang, tajvani filmrendező, adta hírül az Associated Press. Az 59 éves rendező Tsai Ming-liang és Hou Hsiao-hsien mellett Tajvan legmeghatározóbb filmalkotója volt, aki filmjeiben elsősorban a modern városi életet ábrázolta. Yang fiatalkorától kezdve érdeklődött a filmek iránt, azonban mégis villamosmérnöki diplomát szerzett, és csak később kezdett rendezéssel foglalkozni - állítólag Werner Herzog Aguirre, Isten haragja című filmjének hatására.
1982-ben, az In Our Time című filmmel debütált, azóta összesen hét mozifilmet rendezett, melyek közül leghíresebb utolsó alkotása, a 2000-ben készült Családi kötelékek (Yi yi). A cannes-i filmfesztivál rendezői díját elnyert, háromórás alkotás egy család öt tagjának hétköznapi küzdelmeit mutatja be.
[origo]

function commentMeghiv20070703-elhunyt-edward-yang-filmrendezo () {
  if (foglalt==0) {
    getComment("20070703-elhunyt-edward-yang-filmrendezo", "20070703-elhunyt-edward-yang-filmrendezo");
    window.clearInterval(commentTimer20070703-elhunyt-edward-yang-filmrendezo);
  } else {
   commentTimer20070703-elhunyt-edward-yang-filmrendezo=setInterval("commentMeghiv20070703-elhunyt-edward-yang-filmrendezo ()",500);
}
}
if (foglalt == 1) {
  var commentTimer20070703-elhunyt-edward-yang-filmrendezo=setInterval("commentMeghiv20070703-elhunyt-edward-yang-filmrendezo ()",500);
}
else {
  getComment("20070703-elhunyt-edward-yang-filmrendezo", "20070703-elhunyt-edward-yang-filmrendezo");
}

0
2007. június 20., szerda 11:12
Szegény doki, nyugodjék békében... :-((((
0
2007. június 20., szerda 2:28
RIP! :-((((((((
0