Keresés

Halottaink...

2006. szeptember 4., hétfő 10:06
hát, eddig tartott steve "crocodile hunter" irwin szerencséje...

0
2006. augusztus 31., csütörtök 15:29
Nyugodjék békében.
Nem gondoltam volna, hogy már 1916-ban született.
0
2006. augusztus 31., csütörtök 14:37
GLENN FORD(1916-2006)
0
2006. augusztus 31., csütörtök 10:59
Elhunyt Glenn Ford.
0
2006. augusztus 17., csütörtök 5:41

Hétfőn elhunyt Bruno Kirby (Bruno Giovanni Quidaciolu, Jr.), az ismert amerikai karakterszínész. Az 57 éves Kirby leukémiában szenvedett.

Kirby 1949-ben született New York-ban, első filmszerepét a  71-es The Young Graduates-ben játszotta. 1974-ben szerepet kapott a Keresztapa II-ben, amelyben a fiatal Pete Clemenzát alakította.

Rendszeresen feltűnt tévéfilmekben és sorozatokban, majd kisebb szerepe volt a Robin Williams főszereplésével készült Jó reggelt, Vietnam!-ban. Ezután a Harry és Sally című fergeteges komédiában alakította Harry (Billy Crystal) legjobb barátját, majd az Irány Colorado!-ban ismét Crystal partnereként tért vissza.

A  97-es Fedőneve: Donnie Brasco-ban is szerepelt, utoljára pedig tévében, az HBO Entourage (Törtetők) című sorozatának egyik epizódjában láthattuk, amelyben a producert alakította, akitől a főszereplők semmirekellő haverja ellopja az értékes Shrek bábut.

[origo]
most posts by TM
0
2006. augusztus 14., hétfő 0:49
Boldog szuletesnapot, Alfred Hitchcock !
0
2006. augusztus 3., csütörtök 23:32
Elnézést azoktól, akiket félrevezettem Szabó család ügyben, az a helyzet, hogy készpénznek vettem a TV2 Mokka című műsorát, melyben légből kapott információ hangzott el Zenthe Ferenc rádiójátékbeli munkájával kapcsolatban.
Utánajártam a dolognak a Magyar Rádiónál, ahonnan most érkezett meg a következő e-mail:

"Tisztelt Bácsi Attila! (azaz én-TM)
Sajnos a több évtizede komoly dramaturgiai munkát végző Major Anna is
szomorúan
hallotta és tapasztalta, hogy Zenthe Ferenc művész úrral kapcsolatban
először
egyáltalán nem, később is csak érintőlegesen hangzott el, hogy a Szabó
család "Kárpáti Zoli"-ja volt. Még a Kossuth Rádió munkatársai sem
voltak ezzel
tisztában. Évtizedek óta, még a Szomszédok előtt, szinte valamennyi
folytatásban
szerepelt, kivéve az utóbbi hónapokat. Miután megoprálták, és
hazakerült a
kórházból, személyesen látogatva, illetve telefonhangra írott szöveggel
kapott
továbbra is szerepeket, egészen addig, amíg le nem gyengült annyira,
hogy már nem
tudta vállalni. Az alkotók és a stáb viszont folyamatosan reménykedett
felgyógyulásában, ezért majdnem minden folytatásban legalább szó esett
róla, és
végül el is hangzik a sorozatbeli felesége, Icu (Mednyánszky Ági)
részéről, hogy
férje, Zoltán gyengélkedik, és ő mint feleség (és orvos), rábeszéli
arra, hogy
vizsgáltassa ki magát. Ez július 17-edikén hangzott el.
Mindannyian szomorúan fogadtuk a hírt, hogy ezentúl nem láthatjuk és
hallhatjuk
Feri bácsit, a nagyszerű színészt és embert.
Természetesen még nem tudjuk, hogy a sorozat alkotói milyen szerepet
szánnak "Kárpáti Zoltán"-nak, de valószínűleg valamilyen formában el
kell majd
búcsúznunk a szereptől is. Ez talán a szeptember 4-edikei adásban derül
majd ki,
hiszen az augusztusi részeket - az alkotók és közreműködők szabadsága
miatt - előre
felvettük.
Tisztelettel és üdvözlettel: Sárospataki Zsuzsanna rendező"

Ez a hiteles történet Zenthe (Kárpáti) Ferenc Szabó család-beli szerepléséről.
most posts by TM
0
2006. augusztus 1., kedd 23:05
Emlékszem rá, amikor még félig felnőttként (ez az állapot azóta sem változott), 1988 nyarán ültem az egész családdal együtt a konyhában, este volt, rádiót hallgattunk és mindannyiunknak patakzottak a könnyei, amikor A SZABÓ CSALÁD aznapi adásában a történet szerint meghalt a kórházban Szabó néni.
Őt Gobbi Hilda alakította, aki súlyos beteg volt, és utolsó alakítása volt ez a hangjátéksorozat-epizód, melyben kvázi a saját haldoklását játszotta el, valami iszonyatos nagy lélekjelenléttel, úgy, ahogyan arra csak a legnagyobbak képesek. A készítők bejártak hozzá a kórházba, ahol jobb pillanataiban tudtak vele dolgozni, és így azon kevesek közé tartozott, akiknek a halálát is dokumentálta egy alakítás, egy olyan torokszorító valami, ami 18 év után is hidegrázást okoz, ha felidézem magamban!

Hogy miért írom mindezt?
Volt még egy nagy alakja ennek a sorozatnak (mit egy? rengeteg!) de olyan, aki a kezdetektől van, és még máig is szerepel (igen, nem tévedés!) olyan csak egy, méghozzá ZENTHE FERENC!

Zenthe Ferenc először Tiborként tűnt fel a Szabó családban, aki egy zongorista volt a szerepe szerint, és aki egy szerelmi összejövetelkor a Dunában eltűnt. Ez óriási port vert fel, ha valaki látta a "Gyula Vitéz télen-nyáron" című filmet, az pontos korképet kaphat, mekkora országos esemény volt akkoriban egy tévésorozat, vagy egy rádiójáték. Tibor, a zongorista halálába a közvélemény nem tudott belenyugodni. Liska Dénes a Szabó család szülőatyja - volt színházi dramaturg - jó barátságban volt Zenthével, így kitalálta hát neki Kárpátit, az újságíró figuráját, hadd játssza el azt, s így a hallgatók is visszakapták a közkedvelt hangjukat, mégha egy másik karakterhez kapcsolódóan is.

A sors ismétli önmagát: Zenthe Ferenc eltávozott közülünk, de szerepeiben, filmjeiben örökre emlékezünk rá. Utolsó alakítását a héten hallhatják azok, akik szeretik a Szabó családot, vagy ha másért nem Feri bácsi miatt odatekerik a rádiógombját a már-már elfeledett csatornára, hogy egy nagy művész emberfeletti teljesítményének legyenek fültanúi, aki még halálakor is azért dolgozott, hogy kiszolgálja azokat, akik éltették őt ezen a szép hosszú pályán, az ő szeretett közönségét! Halála előtt egy héttel fejezték be a kórházban a Szabó család felvételeit az azután már megszólalni sem hajlandó művésszel, mintha csak erre tartalékolta volna megmaradt erejét, hogy ez az utolsó szereplés is rendben legyen, hogy ne okozzon csalódást.

Tehát a Szabó család 2458. része július 31-én hétfő este kilenckor volt hallható, aki kíváncsi rá, az csütörtökön délelőtt 11:05-kor meghallgathatja a Kossuth Rádióban.
most posts by TM
0
2006. július 31., hétfő 22:41
láttam a Híradóban, illetve olvastam a neten. szomorú. :(
0
2006. július 31., hétfő 22:39
Nyugodjék békében!
0
2006. július 31., hétfő 22:37
Hát Zenthe Ferenc is elment... Egy újabb legendával lett kevesebb a Magyar színjátszás...

Nyugodjék békében!
0
2006. július 31., hétfő 21:48
Két Zenthe Ferenc-interjú részlete a legutolsó médiaszereplései közül. Az első tavalyról, amikor Jordán Tamás A Madách Színház igazgatója közölte vele, hogy beválasztották őt a Nemzet Színészei közé:

"...- Nem tagadom, nagyon meg tudok hatódni - mondta Zenthe Ferenc. - Főleg a szeretettől. Mert én szeretem az embereket, és szeretem a barátaimat. Attól kezdve, hogy hazaértem, csak olyanok jelentkeztek telefonon, akik valóban örültek, hogy ilyen megtiszteltetés ért. Hála istennek még van erőm, hogy megháláljam. Egy pici fájdalom is vegyült az örömbe. Az, hogy Bessenyei Feri helyére léptem. Hirtelen eszembe jutott, amikor a negyvenes évek végén Pécsett együtt kezdtünk, és kimentünk a piacra. Ettük a görögdinnyét meg a kecskesajtot. Meg amikor lejött hozzánk Balatonszepezdre, és sátoroztunk. Feri elment, ott, a koporsója mellett állva már éreztem, hogy nagyon fog hiányozni."

Zenthének elsőként Törőcsik Mari tudott gratulálni, majd átadta a telefont Kállai Ferencnek, ő pedig Raksányi Gellértnek. Komlós Juci csak a késő esti órákban érte el.
- Nagyon drukkoltam Ferinek - árulta el Komlós Juci. - Amikor mentem a szavazásra, végiggondoltam, kit válasszunk. Tudtuk, többen is vannak, akik megérdemelnék. De úgy éreztem, hogy közülük Feri érdemli meg a legjobban. Végül egyöntetűen rá szavaztunk, mert jó színész, országosan ismert művész és rendkívüli ember. Amikor gratuláltam neki, csak annyit mondott: Jó volt a házasságunk, Jucikám. Hiszen a Szomszédokban megélt több mint tíz évünk valóban boldog volt

A másik - igen megható - részlet az ez év áprilisában készült, 86. születésnapja alkalmából történt megkeresésekor készült beszélgetésből való:

"...- Nem vagyok még teljesen jól, kicsit gyengének érzem magam. Igen nehéz időszak áll mögöttem, kilenc hónapja nem mentem ki az utcára - meséli a művész, majd nagyot kortyol egy "varázsitalból", amelyet hűséges társa Gizella szolgál fel neki. - Most mondja meg - emeli fel a hangját -, milyen jó dolgom van nekem! Gizella mellett az embernek könnyű gyógyulnia, hiszen ő csupaszív ember, aki lesi minden gondolatomat. Nagyon hálás vagyok neki a törődésért, a szeretetért - mondja meghatottan, majd hagyja, hogy felesége ősz hajába túrjon.

- Hétfőn, a születésnapján rengetegen telefonáltak - veszi át a szót Gizella asszony, miközben ismét megsimogatja férje homlokát. - Megható hogy a barátok, ismerősök mind jókivánságokkal halmoztak el bennünket. Ferenc egy gyönyörű virágcsokrot kapott tőlem, a héten pedig átmegyünk a gyerekekhez, ott tartunk szülinapi ünnepséget, szűk családi körben. Tényleg nagyon nehéz időszakon vagyunk túl, de nem akarok panaszkodni, hála istennek úgy néz ki, Ferenc hamarosan sokkal erősebb lesz.
Ahogy mesél, Gizella könnycseppet morzsol el a szeme sarkában, úgy, hogy senki ne vegye észre meghatottságát.

- Meghívtak egy filmszerepre - veszi át a szót az örökifjú Feri bácsi -, de ezek a forgatások sajnos még nagyon fárasztóak nekem. Sokat kell várakozni, és a tempó is túl gyors, nem tudtam elvállalni.
A Nemzet Színésze még gyenge pillanataiban is csak a hivatásáról, és terveiről beszél. Kérdésünkre, miszerint nem tartja-e korainak a visszatérést, nevetve válaszol: - Minden vágyam, hogy újra a színpadon állhassak! Most ünnepeltem a 86 születésnapomat, szerintem még igen sok szerep vár rám."

Ezeket a szerepeket már az égi színháztársulat berkein belül, a viszontlátott legendás társak között játszhatja el mindannyiunk örök kedvence, a most elhunyt, de pályafutásával már régen halhatatlanná vált nagy magyar színészünk.
Isten nyugossza Zenthe Ferencet!

most posts by TM
0
2006. július 31., hétfő 21:40
A felhasználó hozzászólásait az alapvető fórumetikai szabályok sorozatos megsértése miatt töröltük.
0
2006. július 31., hétfő 21:38
Nagy veszteség az egész magyar társadalom számára Feri bácsi elvesztése.
Színházban sajnos nem láttam,viszont filmjei közül többet is.
Szomszédokban is Ő volt a kedvencem,az egyszerű,de józan gondolkodású,becsületes,jószívű Taki bácsi,úgy képzelem az életben is ilyen volt.

Nyugodjék Békében!:(
0
2006. július 31., hétfő 21:33
IN MEMORIAM ZENTHE FERENC(1920-2006)

Itt hagyott bennünket mindnyájunk TENKES KAPITÁNY-a és TAKI BÁCSI-ja...:((((((((((((
Nem is tudom, tán Ő volt a legemberközelibb színész, mindenki szerette és Ő is szeretett mindenkit...senki sem gondolt rá, hogy egyszer végleg elhagyhat bennünket...:(((((((((
Csak tavaly lett a nemzet színésze, és lám, milyen kis ideig élvezhette ennek előnyeit...
Minden alakítása hiteles és mélyről jövő volt, én elhittem Neki, hogy mindazok, akiket játszott, Ő maga volt...
Gyerekek, nem tudok többet írni, folytassa valaki, elsírtam magam...:((((((((

NAGYON SZERETTÜK ÖNT, TAKI BÁCSI, NYUGODJON BÉKÉBEN, EMLÉKÉT MEGŐRIZZÜK.
0
2006. július 31., hétfő 20:51
Én is kedveltem. Amúgy már nem volt olyan fiatal. Nyolcvanhat évet kapott a Teremtőtől.
0
2006. július 31., hétfő 20:45
Miért mindíg a jók mennek el ilyen hamar..
0
2006. július 31., hétfő 20:34
Nyugodjon békében :(
0
2006. július 31., hétfő 18:42
Nagyon szerettem, ôszintén sajnálom.
0
2006. július 31., hétfő 18:40
nem találok szavakat...... gyermekkorom bálványa, a Tenkes kapitánya hagyott itt minket...
0
2006. július 31., hétfő 18:30
0
2006. július 31., hétfő 15:28
http://www.nol.hu/viewattachment/view/348759/1/65/#
most posts by TM
0
2006. július 31., hétfő 14:16
Szegény! Sajnálom, nagyszerű, természetesen játszó színész volt!
0
2006. július 31., hétfő 14:08
Elment tőlünk Taki bácsi, óriáis veszteség ez! :((((
- Elnézést uram, meg tudná mondani hány óra?
- Már hogy ne tudnám megmondani dagikám?! Épp itt az ideje, hogy jól megcibáljam az orrodat és a fejedre húzzam az alsógatyádat.
0
2006. július 31., hétfő 14:04
Nagyon sajnálom, szerettem...
0