Keresés

Háborús filmek

2005. július 27., szerda 22:31
Milyen jó, hogy Angelus előásta ezt a topicot. :)

Azóta megnéztem még egyszer a Szakszt, és még mindig imádom! Szerintem az egyik legjobb háborús film, Oliver Stone rendezésében. Nagyon örülök, hogy végre szinkronnal is megjelenik.
0
2005. július 27., szerda 22:24
Na ja, az INDY-TRILÓGIA nálam a csúcs Spielbergtől, s egyáltalán nem fogadtam kitörő örömmel, mikor művészi becsvágya eluralkodott rajta: BÍBORSZÍN, A NAP BIRODALMA, SCHINDLER, RYAN KÖZLEGÉNY. A CÁPÁ-t viszont én kedvelem, mert kis remekmű, bár mai szemmel nézve itt-ott talán tempótlannak tűnik, viszont ennyi év után is jól működik a hatásmechanizmusa.

Brian De Palmát én is nagyon komálom, bár főleg a klasszikus pszichothriller-, horror- és gengszterfilm-korszakát úgy kb. a NŐVÉREK-től a KÁIN ÉBREDÉSÉ-ig. E periódus filmjei közül nekem nem jött be A PARADICSOM FANTOMJA, a HOME MOVIES, a NAGYOKOSOK és A HIÚSÁGOK MÁGLYÁJA. A MISSION IMPOSSIBLÉ-től már számomra kevésbé érdekesek a filmjei, bár a FEMME FATALE arra utal, hogy talán még ő sem feledte el teljesen, mihez is értett igazán jól. Kár, hogy címszerepre nem talált valami jobb színésznőt: ütősebb és hatásosabb lehetett volna az egész.

Na de nem offolok, mert mindjárt megkapom a magamét. ON-ként viszont hadd jegyezzem meg, hogy tőlem kicsit távol állnak az olyan típusú produkciók, melyeknek az a lényege, hogy cool és laza amcsi fickókról kiderül, hogy ők a II. világháborúban is milyen tökös és vagány gyerekek voltak. Lehet, hogy ez így is volt, de én többre értékelem az olyan filmeket, melyekben a háború tragédiája, emberi drámái jelennek meg, s a világégés nem csak kulisszát kínál valami sztárparádés akciófilmhez.
0
2005. július 27., szerda 21:44
Nocsak, ezt nem is hallottam.
Egyébként Spielberg nekem sem kedvencem. A Schindler listája és az Indiana Jones trilógia az, amit szeretek tőle. A Cápa nem igazán tetszett. Néhány filmje ugyan kimaradt, de sosem volt igazán jelentős rendező számomra.
Társai közül sokkal jobban kedvelem Coppolát, Scorseset és De Palmát.
0
2005. július 27., szerda 21:01
Ebben is egyetértünk. Én is szeretem mindkettőt. A SCHINDLER nálam is 7 és 8 között ingadozik, de mivel Spielberg nem annyira nagy kedvenc nálam, inkább a 7 felé hajlok. Egyébként ami a Spielberg- és Polanski-filmek ellentétét illeti, vicces, hogy a SCHINDLER-t először Polanskinak ajánlották fel, de ő nem vállalta.
0
2005. július 27., szerda 17:07
Ebben igazad van. Számomra ez a kérdés olyan, mint mondjuk a Ben Hur meg a Spartacus esete. Emlékszem ott is mekkora harc ment, hogy melyik jobb, melyik rosszabb...stb. Én mindkettőt szeretem.
Az értékeléseddel kb. egyetértek, bár azért nálam a Schindler listája talán 8-at is érne.
0
2005. július 27., szerda 16:59
Ritka az ilyen ember, mint Te. Mint az Xpressen is tapasztalhatod, akik istenítik Spielberg filmjét (szerintem is jó, de nem NAGY film), azok közül elég sokan tartják szarnak Polanskiét, s fordítva. (Nem beszélve azokról, akik szerint mindkettő vacak.) Engem Polanskié mindenesetre jobban felkavart, mint Spielbergé: A ZONGORISTA 10/10, a SCHINDLER 10/7. De ez persze szigorúan csak saját vélemény.
0
2005. július 27., szerda 16:30
Kubrick ugyan zseniális rendező volt, és messze veri Spielberget, de azért én is nagyon erősnek tartom ezt a kifejezést.
A Ryant (sajnos) még nem volt alkalmam látni (tudom... nagy mulasztás), de a Schindler listáját meg kell védenem, mert témájában a Zongorista mellett az egyetlen igazán jó alkotás.
Persze ebben a témában elég sok rossz film is készült, sajnos ahogy a kritikákat olvasom és hallgatom, mi is "büszkélkedhetünk" egy ilyennel. Ezek a rossz filmek - amelyekből már egyre több van - alakítanak ki az emberekben ellenérzést az olyan remekekkel szemben, mint Spielberg vagy Polanski filmje.
0
2005. július 27., szerda 15:29
"Spielberg-féle megagiccs". Ez aztán a jelző. Remélem ezt nem a Ryan-ra értetted. Vagy netán A Schindler listájára, mindegy semelyik sem giccses. Talán a te értékítéleteddel lehet a prbléma. Ez azért nagyon durva volt.
0
2005. július 27., szerda 14:07
Sziasztok!

Mostanában NAGYON erősen rákattantam az I. és II. világháborús filmekre (A halál 50 órája, Elit alakulat, stb.).
Szóval please ajánljatok még nekem JÓ világháborús filmeket!

Köszi
0
2005. július 27., szerda 0:29
Lehet, hogy mégsem. Közben gondolkodtam, és arra jutottam, hogy azért nem nekem mondtad, mert nálam ez már nem lenne újdonság. :)
0
2005. július 26., kedd 19:43
:-))))
0
2005. július 26., kedd 19:40
Na, én most csöndben kimászom az ablakpárkányra. :)
0
2005. július 26., kedd 19:38
Bocs, Emlékember Szentháromságos reagálására írtam. :-)))
0
2005. július 26., kedd 19:37
???
0
2005. július 26., kedd 19:32
Ezt nagyon szépen mondtad! :-)))
0
2005. július 26., kedd 19:07
A Kémek a sasfészekben jó kis hangulatos háborús kalandfilm Richard Burtonnel és Clint Eastwooddal. Komolyan venni viszont nem szabad, mert elég sok gagyiság van benne. Ennek ellenére kellemes szórakozás.
0
2005. július 26., kedd 16:05
A kedvenceim:

Pork Chop Hill (közel se annyira ismert film mint megérdemelné)
A dicsőség ősvényei
Navarone ágyúi
Santa Vittoria titka (igazából határeset, mert leginkább a Corelli kapitány mandolinjához lehetne hasonlítani és hát az se tejes mértékben háborús film)
Kémek a sasfészekben
0
2005. július 26., kedd 15:36
Egy másik Szentháromság. Mind hiteles és a valódi veszteségekről szólnak, nemcsak történelmi képeskönyvek.
0
2005. július 26., kedd 15:31
A Klimov-filmet sajnos még nem láttam!
most posts by TM
0
2005. július 26., kedd 15:25
SZTÁLINGRÁD
A TENGERALATTJÁRÓ
JÖJJ ÉS LÁSD
0
2005. július 26., kedd 15:21
Hát igen, ez is a háborús filmek egyik Szentháromsága.
0
2005. július 26., kedd 10:05
Híd a Kwai folyón
Apokalipszis most
A szarvasvadász
0
2005. július 26., kedd 5:23
Szergej Bondarcsuk 1970-ben készített Waterloo című történelmi tablója is említésre méltó. Az eseményeket hűen követő alkotás Napóleon utolsó száz napját mutatja be kítőnő szereplőkkel. Rod Steiger Napóleon szerepében tökéletes, talán nem véletlenül: nemcsak a császár Szent Ilona szigetén írt önéletrajzát tanulmányozta megformálásához, hanem a róla írt korabeli beszámolókat is. Christopher Plummer az arisztokratikus Wellington szerepét, míg Orson Welles XVIII. Lajos nemesen degenerált jellemét alakítja igen meggyőzően. Bár a film látóterébe az utolsó száz nap kerül, igazából, mint címéből is kiderül, a Waterloo-i csatának, illetve halottainak, és általában a háború esztelenségének emlékműve. Ennél nem több a film, ezt a feladatát azonban jelesre teljesíti. Feledhetetlen a francia vértesek rohama az angol gyalogság négyszögei ellen: amikor a kamera végigpásztázza a levegőből a csatateret, a pusztítás már szinte esztétikai minőségként jelenik meg. Sajnos a filmet a korábban említett Die Brücke című alkotáshoz hasonlóan itthon még nem lehet kapni, magam is Párizsban vadásztam utánuk.
0
2005. július 26., kedd 1:30
Ajánlat: Bernhard Wicki 1959-ben bemutatott Die Brücke (A híd) című filmje megrázó képekben mutatja be egy fiatalokból összeállított német alakulat teljesen felesleges önfeláldozását a háború végén. Kitűnően érzékelteti a már nem gyermekkorú, de még nem is felnőtt fiatalok könnyen kihasználható idealizmusát és naivitását, hitelesen mutatja be önkéntes pokoljárásukat. A Die Brücke 14 évvel a világháború után készült, készítői személyesen is megtapasztalták mindennapjait, így nemcsak háborús film, hanem kortörténet is, elsőkézből való tanulmány a borzalomról.
0
2005. július 26., kedd 0:22
Apokalipszis most - Azért a legelső, mert összefoglal mindent a háborúról. Mellesleg a legvéresebb háborúellenes filmek egyike. Emellett lélektani oldala, nyomasztó és komor végkifejlete messze kiemeli a háborús műfajból is.

Schindler listája, A zongorista - Ha a legjobb holokausztról szóló filmeket keresed. Mondjuk a zongorista nem kifejezetten erről szól, de ide sorolható.

Vaskereszt - Ha igazán jó filmet akarsz látni a második világháborúról, akkor ajánlom a Vaskeresztet. Amerikaiak készítették, de mégis németek a főszereplői. Olyanok, akik nem hisznek sem a náci eszmékben, sem a háborúban. Csak harcolnak, mert mást nem tehetnek. Megrázó képek, jelenetek, a befejezés meg külön felejthetetlen. Nem hősies film, nem is szájbarágós, nem mondja el benne senki ezeket a gondolatokat, és ez is az oka annak, hogy ilyen nagyszerű.

A piszkos tizenkettő, Kelly hősei - Ha "csak" remek kalandfilmeket akarsz látni nagyon jó színészekkel és szatirikus humorral.

A halál ötven órája - Ha egy olyan alkotást akarsz látni, amely számos jelenetével maradandó élmény. Különösen Robert Shaw alakításának köszönhetően.

A szarvasvadász - Ez az, amit még ajánlanék. Igazából nem háborús film, hanem a vietnámi háborúnak az átlag-amerikaiakra gyakorolt hatását tárgyalja elég nyomasztóan.

Sajnos sok nagyon jó alkotás kimaradt nekem is mind a régiek, mind az újak közül (de majd pótlom őket :)), amit viszont nyugodt szívvel NEM ajánlanék, az a Pearl Harbor.
A popcorn háborús mozik általában eléggé elrugaszkodnak a valóságtól, de ez még nem lenne baj. A gond az, hogy egy ekkora filmet inkább érdemelt volna a többmillió elesett katona és polgár. Úgy látszik ők nem érdekelnek senkit.
Mindegy. Ha akarnak, csináljanak Pearl Harborról mozit, de könyörgöm, ne ilyet, mert lassan már új műfajt indítanak el. Az lesz majd a giccsfilm.
(Aki még így is imádja a Pearl Harbort, annak ajánlom ezt a cikket: http://www.mozinet.hu/display.php?tablename=mozifilm&film_id=528)

Ja! Mielőtt még nekem rohanna valaki: én nem fikázom azt, aki szereti a Pearl Harbort, elvégre magánügye. Csak a filmet utálom.
0