Apokalipszis most - Azért a legelső, mert összefoglal mindent a háborúról. Mellesleg a legvéresebb háborúellenes filmek egyike. Emellett lélektani oldala, nyomasztó és komor végkifejlete messze kiemeli a háborús műfajból is.
Schindler listája, A zongorista - Ha a legjobb holokausztról szóló filmeket keresed. Mondjuk a zongorista nem kifejezetten erről szól, de ide sorolható.
Vaskereszt - Ha igazán jó filmet akarsz látni a második világháborúról, akkor ajánlom a Vaskeresztet. Amerikaiak készítették, de mégis németek a főszereplői. Olyanok, akik nem hisznek sem a náci eszmékben, sem a háborúban. Csak harcolnak, mert mást nem tehetnek. Megrázó képek, jelenetek, a befejezés meg külön felejthetetlen. Nem hősies film, nem is szájbarágós, nem mondja el benne senki ezeket a gondolatokat, és ez is az oka annak, hogy ilyen nagyszerű.
A piszkos tizenkettő, Kelly hősei - Ha "csak" remek kalandfilmeket akarsz látni nagyon jó színészekkel és szatirikus humorral.
A halál ötven órája - Ha egy olyan alkotást akarsz látni, amely számos jelenetével maradandó élmény. Különösen Robert Shaw alakításának köszönhetően.
A szarvasvadász - Ez az, amit még ajánlanék. Igazából nem háborús film, hanem a vietnámi háborúnak az átlag-amerikaiakra gyakorolt hatását tárgyalja elég nyomasztóan.
Sajnos sok nagyon jó alkotás kimaradt nekem is mind a régiek, mind az újak közül (de majd pótlom őket :)), amit viszont nyugodt szívvel NEM ajánlanék, az a Pearl Harbor.
A popcorn háborús mozik általában eléggé elrugaszkodnak a valóságtól, de ez még nem lenne baj. A gond az, hogy egy ekkora filmet inkább érdemelt volna a többmillió elesett katona és polgár. Úgy látszik ők nem érdekelnek senkit.
Mindegy. Ha akarnak, csináljanak Pearl Harborról mozit, de könyörgöm, ne ilyet, mert lassan már új műfajt indítanak el. Az lesz majd a giccsfilm.
(Aki még így is imádja a Pearl Harbort, annak ajánlom ezt a cikket: http://www.mozinet.hu/display.php?tablename=mozifilm&film_id=528)
Ja! Mielőtt még nekem rohanna valaki: én nem fikázom azt, aki szereti a Pearl Harbort, elvégre magánügye. Csak a filmet utálom.