Nekem a múlt héten tv2-n vetített SOHA TÖBBÉ HÁBORÚT! volt mostanában a legmegdöbbentőbb élmény. A borzalmak ellenére hatása alá vont, meg is rendeltem a dvd-t. Ezen kívül abszolút kedvenc még az ŐRÜLET HATÁRÁN. A SZAKASZ-szal fenntartásaim vannak, de ezért ne kövezzetek meg! Tetszett még a Black Hawk Down és a Tears of the Sun. Keresem (nem jelent meg) az Empire of the Sun (Spielberg) filmet.
0
2005. július 25., hétfő 13:23
52685
Némileg idetartozó hír, hogy az m2 újból műsorra tűzte a Négy páncélos és a kutya című legendás sorozatot. Isteni, hajnali félötös kezdéssel! Így a 15. résznél észre is vettem... Gratula a szerkesztőknek! :(
most posts by TM
0
2005. július 25., hétfő 12:41
113
Sziasztok!
Valamilyen megmagyarázhatatlan oknál fogva én is gyakran nézek háborús filmeket, bár nagy tisztelője nem vagyok a műfajnak (szerintem ugyanis rém könnyű elrontani, általában lapos moralizálásba süpped az egész, és különben is - majdnem - mind egyforma). Azonban. Nem akarván sáros csizmával berontani a topikba, máris ajánlok egy remek filmet, Kubrick korai remekét, az 1957-es "A dicsőség ösvényei" c. alkotást. Ebben nem a féktelen, látványilag gondosan kimunkált gyilkolászáson, a "micsoda csúnya/értelmetlen dolog ez a háború" közhely-filozófián van a hangsúly; a vezetők felelősségét firtatja (van-e joga egy tábornoknak a dicsőség reményében embereket értelmetlen célokért halálba küldeni). És ha nem sikerül a feladat végrehajtása, vajon akkor kit terhel a felelősség - a gyakorlatban. Külön figyelemre méltó a sötét tónus és a főszereplők (Kirk Douglas, Ralph Meeker, George Macready) nagyszerű játéka. Nem állítom, hogy olyan igazságokat mond ki a film, hogy a nézőből osztatlan hűha élményt vált ki, de színvonalban messze veri az azóta született szinte összes szuperprodukciót a Spielberg-féle megagiccsel bezárólag. Azt hiszem, egy háborúsfilm-rajongónak kötelező darab, nézzétek meg.
0
2005. július 25., hétfő 1:49
4842
Én jelenleg még a Szarvasvadász hatása alatt vagyok (még csak most tudtam hozzájutni a kölcsönzőből)! Igaz hogy néhol zavaróan hatásvadász és sablonos, ellenben költői, megható és százszor újranézhető! Az elején mondjuk egy kicsit unalmas volt az a kis előjáték, de az első oroszrulettes jelenet gatyába rázza az amúgy idilli cselekménysort.
0
2005. július 25., hétfő 1:46
4842
A Született július 4.-én az tényleg nagyon remek film!
0
2005. július 20., szerda 23:30
16970
A háborús filmeket én is szeretem, a kedvenceim:
A halál 50 órája Nyugaton a helyzet változatlan Memphis Belle A szakasz A szarvasvadász Gyilkos mezők Apokalipszis most M.A.S.H. Róma, nyílt város Az őrület határán Jó reggelt Vietnám! Híd a Kwai folyón
Tadam, vagyis most már Homer. :) Ezeket mindet láttad? :)
0
2003. szeptember 18., csütörtök 19:24
462
Jah, köszi az infót, vszínű, hogy megnézem!
0
2003. szeptember 18., csütörtök 19:05
186
Nekem legjobban az Elit alakulat tetszett! Ha még nem láttad Tadam,feltétlenül nézd meg! Én látatlanban megvettem,de ez lett az egyik kedvencem!
0
2003. szeptember 18., csütörtök 17:11
2774
így igaz, Titanic rocks!! :) igaz, hogy nem háborús, de nem is nyálas :))
0
2003. szeptember 18., csütörtök 17:10
279
Pusztán jelezni kívántam, hogy mindez pusztán egyéni megítélés kérdése, és a "romantikus szar" ugyanúgy erre is mondható. Vivien Leigh-től függetlenül. Azt, hogy mi hány Oscart nyert, meg ne legyen már mérvadó, mert mindjárt valaki bedobja a Titanic-ot is.
Amúgy ha már itt tartunk, akkor inkább Casablanca. :) Az háborús is, romantikus is... és merje valaki azt mondani, hogy nyálas!
0
2003. szeptember 18., csütörtök 16:15
2178
Ez igaz, de én zárójelben oda is írtam, hogy romantikus. Szvsz az Elfújta a szél sokkal jobb, mint a Pearl Harbor. Nem igazán egy kategória a két film. Nemhogy már Ben Affleck-ket akard Clark Gable-lel összehasonlítani :) Amúgy pedig az Elfújta a szél mindössze "csak" 10 oscar-t nyert!:)))
0
2003. szeptember 18., csütörtök 15:36
462
Teljesen egyetértek! 3 órából 1,5 EGY SEMMI! EGY SZAR ROMANTIKUS TÖRTÉNET, ami mire jó???? A többi 1,5 végülis elment! De nekem lényegében nem tetszett!
0
2003. szeptember 18., csütörtök 14:33
279
Khm... nem te ajánlottad nemrég az Elfújta a szél c. eposzt? :) Mert a cím és a konfliktus cseréjével a mondatod akár erre is illene.
0
2003. szeptember 18., csütörtök 14:30
2178
A háborús jelenetek jó, de nem sok van belőlük. Ez egy nyálas, romantikus történet, ami pearl harbor-i csata idején játszódik. Semmi több!
0
2003. szeptember 18., csütörtök 12:43
493
van benne azért egy-két dögös jelenet
0
2003. szeptember 18., csütörtök 10:17
2178
A Pearl Harbor is kb. 1x nézhető. Jó film még a Született július 4.-én, ezt még senki nem írta, ahogy látom.
0
2003. szeptember 18., csütörtök 8:39
1570
A háború ládozatai-ban nagyot csalódtam, bár 1x nézhető, de szőrnyű az a film.
0
2003. szeptember 18., csütörtök 6:15
398
A Klimovot elírtam, nem a Búcsúzás, hanem a Jöjj és lásd. Jó film még a Richardson féle A könnyűlovasság támadása ill. a Hogyan nyertem meg a háborút?. Szórakoztató az Az arany bűvöletében és az Egy kis kiruccanás. Von Stroheim szerepei közül kicsit talán megkopott az Öt lépés Kairo felé, viszont mérföldkő az A nagy ábránd. Elég vegyes - mint a Lean-ek többnyire - az Arábiai Lawrence.
0
2003. szeptember 18., csütörtök 5:48
398
A "háborús" jelzőt szélesebben értelmezve:
Nagyszerű filmeknek tartom a következőket: Csendesek a hajnalok ( könyvben is), Ballada a katonáról, A 41., ha eléd kerülnek tévében, VHS-en, nézd meg! Nagyon jó az A halál 50 órája. Érdemes megnézni, bár én nem venném meg, a Patton-t és az Oroszlánkölyköket. A Most és mindörökké tv-sorozat feldolgozása is elég jó. A Das Boot-nak pedig a tévéváltozata a jobb. Az Ítélet Nürnbergben szintén háborús téma. Gyerekként tetszett egy francia vígjáték a Hová tűnt a 7. század?. Ez a műfaj az amerikaiaknak is megy: Fehérnemű hadművelet. Nem láttam, de nagyra tartják a Búcsúzást (Klimov). Ugyan "csak" hidegháborús, de jó a Sasok gyülekezése. Nézhető a Tengeri farkasok ill. a Szökés Athénba. Kitűnő a Murphy háborúja. Nem rossz az A híd túl messze volt. A tavasz tizenhét pillanata is eléggé ideillő.
Az európai filmek, különösen a régi szovjetek alapvetően más stílusúak mint az amerikaiak, a hangsúly nem az akción, hanem a drámai helyzeten van. Különféle háborúk központi témák az USA-ban és a SZU-ban, a németek érthetően visszafogottabbak, az angolok, franciák, olaszok pedig anyagi szempontok ill. filmművészeti hagyományok miatt inkább csak jelzésszerű háttérnek szokták használni az egyének, csoportok sorsának bemutatásához.
0
2003. szeptember 18., csütörtök 3:30
11
a sólyom végveszélyben
0
2003. szeptember 18., csütörtök 3:11
634
das boot director's cut stalingrad apocalypse now redux
0
2003. szeptember 18., csütörtök 1:41
2178
Ha tetszik neked a Ryan közlegény megmentése, akkor feltétlenül nézd meg Az elit alakulat-ot. Ez egy 10 részes minisorozat, és szintén a normandiai partraszállaskor játszódik. Sokkal jobb mint a Ryan!!! Egyébként a tíz rész közül az egyiket Tom Hanks rendezte. Egy másik kedvencem a M.A.S.H., itt ne számíts robbanásokra, lövöldözésekre, mert ez egy háborús vígjáték. Donald Shutherland-dal a főszerepben, aki ugye szerpel a piszkos 12-ben, ill. a kelly hőseiben is. Továbbá ezek is jók: Elfújta a szél (ez inkább romantikus, de ettől még jó:)) Híd a Kwai folyón A nagy szökés Szakasz
Na szerintem ennyi elég is...:))
0
2003. szeptember 18., csütörtök 1:05
462
Köszi a cuccot!
0
2003. szeptember 18., csütörtök 0:35
279
Levél ment. :)
0
2003. szeptember 18., csütörtök 0:27
462
Akkor esetleg mesélhetnél egy-kettőről, hogy én miért nézzem meg! :)))