The Movies
A játéktörténelem egyik legragyogóbb elméjének szüleménye ez a pompás darab. A játék voltaképp egy Sims, egy Tycoon meg egy egyszerű PC-s filmvágó progi egyvelege. De nézzük csak meg közelebbről:
A dolog lényege a film, a filmstúdió, a rendező, a színészek, a forgatás, a bevétel, a kritikák és a pénz. Alaphelyzetben a játékosnak létre kell hoznia filmstúdióját. El kell neveznie, fel kell építenie, be kell népesítenie, és aztán indulhat a menet. 1920-ban járunk. Később időről időre jönnek hozzánk a filmek. Vagy egy kész ,,lecastingolt" mozi kerül hozzánk, vagy nekünk magunknak kell a szkriptet megíratni a stúdióban. Én az utóbbit mesélem el. Ha mondjuk horrorrt szeretnél forgatni, a leszerződtetett művészek közül kiválasztod azt, aki a legjobb e műfajban, és megíratod vele a forgatókönyvet. A kész szkriptet felküldöd a casting irodába, ahol egyeztetnek a színészekkel és a rendezővel. Ezek után fel kell húznod a díszleteket, operatőröket, munkatársakat kell felvenned, majd indulhat a forgatás. A nyersanyagot fellövöd a vágószobába, ahol magad kell megvágnod a filmet, zenét vágni alá, később, a hangosfilmek megjelenése után a beszédet is el lehet intézni stb. Ha kész, leszállítod a tekercseket a mozikba, és várod a kritikákat.
A szkriptet akár magad is megírhatod, de szerintem nagyon macerás, ám, ha szeretnél filmet készíteni, csak rajta!
Közben színészeidre is vigyáznod kell, felügyelet alatt kell őket tartanod, gyakorolnek-e, jól érzik-e magukat. A stúdióra is vigyáznod kell, mert bizony azon is fog az idő.
Az idő előrehaladtával egyre jobb lesz a technika. Tíz évenként van Oscar gála, jönnek fotósok, színészek váltják egymást. Egy szóval: ez a játék egy műalkotás!
Egy baj van csupán: a fejlesztők az ATI grafikus kártyát támogatták, így nVidián bajok lehetnek. Nekem, és egy barátomnak például még a legalacsonyabb video beállításnál is bizonyos időközönként egyszerűen lefagy a játék. Lehet, hogy ez nem a program hibája, de nagyon zavaró. Várom a javítást!